Pellegrini: Slovenský národ má za sebou veľa ťažkých chvíľ

Pellegrini: Slovenský národ má za sebou veľa ťažkých chvíľ

Šumiac 14. júla 2018 (TASR/HSP/Foto: TASR- Martin Baumann)

 

Slovenský národ si napriek porobe, útlaku a tisícročnej nadvláde udržal svoj jazyk, tradície a kultúru. Dnes máme byť na čo hrdí, pretože SR už štvrťstoročie píše jeden úspešný príbeh. Povedal to počas osláv 26. výročia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky v obci Šumiac v okrese Brezno predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD)

Slovensko si pripomína výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR

“O pár dní, 17. júla, si pripomenieme vyhlásenie zvrchovanosti SR. Je to niečo, čo sa navždy zapíše do novodobých dejín SR, pretože vtedy Slovenská národná rada odhlasovala, že Slováci chcú konečne po tých stovkách rokov žiť sami vo svojom vlastnom štáte. Treba poďakovať všetkým tým, ktorí našli vtedy odvahu a za vyhlásenie zvrchovanosti zahlasovali, pretože nie všetci v národnej rade boli za to, aby sme ako Slovenská republika vznikli a dnes prežívali toto obdobie,” zdôraznil vo svojom príhovore premiér.

Reklama

Slovenský národ má podľa jeho slov za sebou veľa ťažkých chvíľ. „Prežili sme porobu a útlak, že nad nami niekto vládol, ale aj za tých tisíc rokov nás to nikdy nezlomilo, udržali sme si svoj jazyk, svoje tradície a kultúru. Keď sme sa potom rozhodli, že to skúsime sami, tak sme sa veľmi priateľsky a mierumilovne rozlúčili s naším bratským českým národom. Toto rozdelenie dodnes slúži ako príklad celému svetu, že keď sa chce, tak sa dva národy vedia dohodnúť bez toho, aby museli rinčať zbrane, alebo používať akákoľvek sila. Za to nás obdivuje celý svet a na to môžeme byť hrdí,” doplnil Pellegrini.

Potom podľa neho nastalo obdobie, keď slovenskému národu nie každý veril a predpovedal mu zánik.

Reklama

“Máme za sebou krásnych 25 rokov, keď Slovenská republika urobila aj ťažké opatrenia, veľké reformy, prešli sme si ťažkým obdobím, ale dnes máme byť na čo hrdí, pretože SR už štvrťstoročie píše jeden úspešný príbeh a my sa prosím nenechajme ubíjať a buďme na seba hrdí. Buďme hrdí na národ slovenský, pretože sme národ pracovitý, skromný, slušný, vieme pomôcť keď treba a prežili sme si aj ťažké obdobie. Preto, naozaj vždy hrdo dajme hlavu hore a buďme hrdí, že sme občania Slovenskej republiky a že sme hrdí Slováci a vieme medzi seba prijať aj ostatných, ktorí u nás chcú slušne a dôstojne žiť,“ dodal Pellegrini.

V kultúrnom programe sa v miestnom amfiteátri predstavil folklórne súbory Terchovec a Šumiačan, Ľudová hudba Martinky Bobáňovej a mužská spevácka skupina Suche Karki z Prešova. Program vyvrcholí o 17.30 h zapálením vatry zvrchovanosti nad obcou.

Deklaráciu o zvrchovanosti SR prijala Slovenská národná rada 17. júla 1992. Zo 147 prítomných poslancov hlasovalo za 113, najmä poslanci za HZDS, SNS a SDĽ. Deklarácia bola súčasťou procesu, ktorého vyvrcholením bol rozpad Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vznik samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993. Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona Národnej rady SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali