Pellegrini: Chcem parlament, za ktorý by sa ľudia nemuseli hanbiť

Pellegrini: Chcem parlament, za ktorý by sa ľudia nemuseli hanbiť

Bratislava 29. decembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Peter Pellegrini verí, že na čele NR SR, vydrží až do volieb v roku 2016

Za rok vystriedal tri funkcie. Verí, že v tej aktuálnej, na čele NR SR, vydrží až do volieb v roku 2016. Dovtedy by chcel do parlamentu vrátiť politickú kultúru, aby sa zaň ľudia nemuseli hanbiť. Peter Pellegrini (Smer-SD) v rozhovore pre TASR povedal aj to, že chce prijať kódex poslanca a želá si zvolenie nového šéfa Najvyššieho kontrolného úradu.

Reklama

Vo funkcii ste len pár dní. Čo bolo prvé, čo ste si povedali, že musíte urobiť?

Na snímke predseda parlamentu Peter Pellegrini

Nemal som veľmi čas rozmýšľať. Musel som napríklad okamžite nastúpiť do vedenia schôdze. Ale prvý oficiálny akt, ktorý som urobil, bolo vyhlásenie doplňovacích volieb v obciach, kde neboli zvolení starostovia.

Reklama

Pôsobíte a vystupujete zmierlivejšie ako váš predchodca Pavol Paška. Ste ústretovejší aj voči opozícii. Snažíte sa vyhraniť voči správaniu pána Pašku?

Vôbec nie. Je to jednoducho moja výbava, ja som taký typ človeka. Ak viete hľadať konsenzus, tak ho aj nájdete. Pokiaľ trváte na nejakom názore a nie ste ho schopný zmeniť, tak sa ďaleko nedostanete. Nie je to ani vyhraňovanie sa, ani nejaký plán. Ja sa takto snažím fungovať kdekoľvek. A myslím si, že nám to v parlamente pomáha.

Viacerí poslanci si myslia, že je v parlamente nenávisť. Vy ste povedali, že to chcete riešiť. Ako? Tým vaším zmierlivým vystupovaním?

To samozrejme nebude stačiť. Je pravda, že tu sa mnohí už tak dourážali, že tá kultúra prejavu niektorých poslancov je iná, ako keď som bol poslancom v rokoch 2006 až 2010. Parlament je na to, aby tu dochádzalo k stretu názorov, ale nie k stretu osôb, ktoré si nadávajú. Ten štýl musí byť taký, aby sme rešpektovali rokovací poriadok. Tam, kde sa dá, aby sme vyšli v ústrety dobrej veci. A tiež musíme riešiť otázky, ktoré trápia poslancov a možno aj spoločnosť.

To sú ktoré?

Reklama

Máme pred sebou otázky rokovacieho poriadku, majetkových priznaní, konfliktu záujmov, možno otázky kódexu poslanca. To budú otázky, ktoré budeme riešiť odborne v zmiešaných komisiách.

Čo má byť ten kódex poslanca?

To je vec, ktorú nám odporúča aj GRECO. Javí sa, že by bolo účelné mať kódex poslanca NR SR, ktorý by definoval jeho správanie nie len čo sa týka hlasovania, ale aj vyjadrovania a priznávania konfliktu. Tiež stretávanie sa s rôznymi záujmovými skupinami, nemal by prijímať dary. Mal by to byť ucelený dokument, ktorý je etický aj morálny.

Tieto veci predsa rieši zákon o konflikte záujmov a stretávanie sa so záujmovými skupinami mal riešiť zákon o lobingu. Ani jeden z týchto zákonov ale Smer neschválil, hoci sú pripravené. Prečo tieto zákony neprešli, keď chcete prijať kódex, ktorý sa má týkať presne tých istých vecí? Už sme ich mohli mať prijaté…

Veľmi si vážim, že poslanci opozície stiahli návrh zákona o konflikte záujmov, ktorý rieši aj majetkové priznania. Pretože vnímajú našu úprimnú snahu spoločne urobiť legislatívnu úpravu, ktorá bude platiť pre všetkých. Dohodli sme sa, že podpredseda národnej rady Číž obnoví pracovné skupiny, ktoré tu pracovali, aby sa zišli a zhromaždili všetko, čo máme na stole a aby sa urobil balík nových zákonov.

Reklama

Zákon o konflikte záujmov bol už výsledok niekoľkomesačného rokovania pracovnej skupiny zloženej zo všetkých parlamentných strán, Smer s ním v skupine súhlasil. Tak nerozumiem tomu, čo nové prinesie ďalšia skupina…

Pravdepodobne sa žiada ešte kolegom tam niečo dopracovať. Nanovo by sme tento zákon chceli predložiť na najbližšie schôdze.

Kedy to bude presnejšie? Váš predchodca hovoril, že na jeseň 2014, aby majetkové priznanie podávali verejní funkcionári od roku 2015, čo sa ale nestihne, keďže zákon nie je.

Áno, tento termín sa bude posúvať, ale nie je to účel. Treba ale vedieť ešte jednu vec. Niekedy zužujeme ten pohľad a hovoríme, že ide o majetkové priznania poslancov. Ale nejde len o poslancov. Ten zákon zasiahne oveľa viac funkcionárov. Takže to treba urobiť veľmi rozumne a nie narýchlo. Tá kvalita a úprimnosť bude platiť vtedy, keď prijmeme takú normu, ktorú nebudeme chcieť politicky o pol roka zasa otvárať. Mal by to byť taký kvalitný predpis, že sa s tou otázkou vysporiadame na dlhé roky. Urobím preto všetko. Chcel by som, aby ešte za môjho pôsobenia na poste predsedu národnej rady boli tieto veci schválené a začali platiť čo najskôr.

Takže v priebehu roka a štvrť tu bude kvalitný zákon o konflikte záujmov?

Počítam, že nové majetkové priznania by mohli pravdepodobne platiť k 1. 1. 2016.

Zrušili ste zákaz vstupu novinárov do bufetu. Nechystáte sa zrušiť aj Paškovo obmedzenie pohybu verejnosti po parlamente (zatvorené výbory a poslanecké kluby)?

V zahraničí je to ešte prísnejšie ako u nás. V niektorých parlamentoch je dokonca vyhradené miesto, kam na požiadanie novinárov príde poslanec, a novinári nechodia s kamerami po parlamente. Myslím si, že uzatvorenie výborov a klubov ako je to nastavené zodpovedá štandardom v každej krajine.

Opozícia často poukazuje na nastavenie vzťahov parlamentu a vlády. Podľa nej sa parlament stal slúžkou vlády, vládne návrhy prijíma v podstate automaticky. Vám sa toto nastavenie vzťahu pozdáva?

Keď dosiahnete väčšinu vo voľbách a ak zostavíte vládu, tak máte aj väčšinu v parlamente, prostredníctvom ktorej presadzujete návrhy. Ale nie je pravda, že to, čo pripraví vláda, je schvaľované automaticky. Veď to je celý proces. Často sa vládne návrhy v parlamente aj upravia cez pozmeňujúce návrhy. Ale bolo by veľmi nelogické, aby vládna väčšina, ktorá zostaví vládu, nemala podporu v parlamente a aby jej neprechádzali návrhy.

Reklama

Spomenuli ste zmeny cez pozmeňujúce návrhy. Tam je ďalší problém, nepriame novely. Často sa stáva, že sa vládny návrh zásadne zmení cez poslanecký pozmeňovák a tým sa vlastne obíde medzirezortné konanie, cez ktoré by mal vládny návrh prejsť. To je v poriadku?

Všetko sa deje v zmysle rokovacieho poriadku. Je toho menej, niekedy toho bolo viac. Myslím si, že ten legislatívny proces sa čím ďalej, tým viac štandardizuje. Hlavne budeme musieť dávať väčší pozor, aby sa pri doplňujúcich návrhoch nestala chyba, ktorá sa potom narýchlo opravuje.

Na decembrovej schôdzi bolo viac ako 130 návrhov, čo vzniklo presunom a vyraďovaním opozičných návrhov z minulých schôdzí. Za to bolo vedenie NR SR kritizované. Bude sa to ešte opakovať alebo takéto praktiky nebudete používať?

Prisľúbil som, že urobím všetko preto, aby každý poslanec mohol každý svoj predložený návrh predniesť. Aby sme nič nemuseli presúvať a nedajbože vyraďovať z programu.

Kedy vyhlásite novú voľbu šéfa NKÚ? Spomínali ste, že sa k tomu vrátite v januári. Ale načo čakať a naťahovať? Termín na predkladanie návrhov už ste mohli vyhlásiť.

Reklama

Samozrejme, dá sa to aj takto povedať. Chcem to reálne riešiť buď na februárovej, alebo na marcovej schôdzi. Nemôžete odo mňa očakávať, že všetky veci, ktoré sa nám tu za roky nakopili, vyriešim hneď. Postupne všetko budem riešiť a budem si veľmi želať, aby sme na jar mali nového šéfa NKÚ. Aj keď NKÚ funguje ako má. Ale áno, žiada sa, aby predsedu, ktorý nadsluhuje, vymenil nový. Pevne verím, že bude predložený taký návrh osoby, ktorá získa širokú podporu v parlamente.

Budete trvať na tom, aby sa opozícia zjednotila na jednom mene, alebo budú môcť nominácie navrhovať všetci poslanci?

Pravdepodobne nebudem na tom až takto trvať. Myslím si, že keď bude postavený kvalitný človek, ktorého budú rešpektovať všetci, tak nebude problém, aby získal širokú podporu.

Na Ústavnom súde chýbajú ústavní sudcovia. Je to dôsledok toho, že prezident Kiska akceptoval len jedného zo šiestich navrhnutých kandidátov, žiadal novú voľbu, vtedajší predseda parlamentu Paška to odmietol. Ako by ste to riešili Vy?

Poviem, ako to môžem riešiť teraz. Vtedy som tu nebol, nebudem hovoriť, ako by som to riešil. Ale teraz je situácia taká, že nám na ústavnom súde chýbajú dvaja sudcovia. Ale neúspešní kandidáti podali sťažnosť na ústavný súd. A ja musím počkať na rozhodnutie ústavného súdu. A až keď on prijme rozhodnutie, potom sa podľa toho zariadim. Môžem teraz len čakať.

Reklama

Na Bratislavskom hrade staviate garáže, ktoré nemajú byť len pre poslancov, ale aj pre verejnosť. Pri hrade však sú garáže. Načo treba ďalšie na hrade za milióny eur a navyše na mieste, kde sa našli historické pamiatky?

Na Bratislavskom hrade pokračuje ďalšia etapa rekonštrukcie hradného areálu s výstavbou repliky Zimnej jazdiarne, kde budú môcť byť bály, prezentácie, štátne aktivity, aktivity mesta. Dôjde k rekonštrukcii Barokovej záhrady. Popritom sa využíva časť bývalého kameňolomu, z ktorého sa ťažilo murivo na hradné prístavby. Časť, ktorá už bola pred pár sto rokmi zdevastovaná kameňolomom, sa využije aj na rozšírenie kapacít parkovania. Nie sú to žiadne poslanecké garáže, je to podzemné parkovanie pre návštevníkov hradného areálu. Kapacita je dnes na úrovni asi 220 miest. Kapacita sa zmenšila v dôsledku historických nálezov.

Ale stále ste nepovedali, načo treba ďalšie garáže, keď už tu pri hrade garáže sú.

Dnes povedať, či je tých garáží dosť alebo nie… Poslanci majú kde parkovať. Je oproti komerčná garáž. A my chceme dosiahnuť, aby areál hradu bol bez vozidiel. Dnes autá stoja napríklad popri chodníkoch. To sú autá, ktoré by mali parkovať dnu. Ja verím, že ten hrad ožije tak, že aby nám tých garáži aj nebolo málo.

A čo tie pamiatky, ktoré sa našli?

Povolám odborníkov aj zo zahraničia, aby dozreli na to, či s nálezmi narábame tak, ako sa patrí v 21. storočí. A pevne verím, že keď sa to dielo podarí, tak všetci Slováci budú hrdí na to, ako je dobudovaný hrad.

Ako zachováte nálezy?

Reklama

Našou snahou je sprístupniť čo najviac pamiatok tak, aby ich bolo vidieť. Mozaika 2000-ročná, resp. podlaha, ktorá sa našla, bude sprístupnená krásnym spôsobom. Vojdete do podzemia pod záhradu a za sklom v špeciálnej atmosfére ju uvidíte nasvietenú. A 16,5-metrový múr, ktorý sa našiel, sa dnes musí zabezpečiť, aby sa nepohol z miesta. Zvrchu bude priznaný pôdorysom, aby človek, ktorý sa pôjde pozrieť, bude vidieť akoby jeho vrch. Jeden pilier zostane zakonzervovaný a druhý by múzeum rado vystavilo v expozícii SNM. Ďalší nález je pod jazdiarňou. Teraz sa upravuje projekt tak, aby ste sa cez sklo mohli pozrieť na podzemnú stavbu, na ktorej jazdiareň stojí. Myslím, že to bude veľmi vkusné. Preto sa chcem aj spýtať odborníka z Ríma, ako najúčelnejšie uchovať pamiatky. Nikoho neukrátime o tieto nálezy.

Politici často hovoria aj to, že parlament je vzdialený verejnosti. Deň otvorených dverí mal ľuďom prácu poslancov približovať, tento rok ho ale Paška zrušil. Vrátite ho ľuďom?

Parlament je aj dnes otvorený verejnosti. Prehliadku priestorov NR SR absolvujú cez rok tisíce ľudí. Ale ak bude ten dopyt, ak občania budú chcieť prísť podebatovať a poslanci budú mať tiež záujem, tak to bude otázka, ktorou sa budeme zaoberať.

Na budúci rok bude referendum o rodine. Zúčastníte sa?

Referendum je najvyšší stupeň demokracie. Takže sa na referende s vysokou pravdepodobnosťou zúčastním.

Ako budete hlasovať?

Osobne si nemyslím, že politici majú odporučiť občanom, ako hlasovať. Veď referendum je na to, aby občania povedali politikom, čo si želajú, a my politici to máme vykonať. Ja si počkám, aké rozhodnutie prijmú občania.

Reklama

Ak by bolo referendum úspešné, ako sa to prejaví v zákonoch? Výsledky referenda by totiž mali byť pretavené do života, ale napriek vôli ľudu má definitívne slovo hlasovanie Národnej rady SR.

Budeme sa s tým musieť nejako vysporiadať. Minimálne v jednej otázke nebude treba robiť nič. V Ústave už máme totiž manželstvo definované. K ostatným otázkam budú musieť zaujať stanovisko príslušní ministri.

Vyjadrením názorov verejnosti sú aj protesty. Premiér Fico označil protestujúcich za anarchistov. Zdá sa vám to šťastné vyjadrenie?

Anarchistami boli nazvaní niektorí z organizátorov protestov, nie ľudia, ktorí sa na nich zúčastňujú. Mojou ambíciou je, aby sme súboj vrátili do parlamentu. Pretože si myslím, že ten súboj sa má odohrávať tu. A pevne verím, že ľudia uvidia výsledky. Už teraz vláda a parlament prijali zákon o schránkových firmách.

Ústavný súd rozhodol o kauze nevymenovania Čentéša za generálneho prokurátora. Dnes je situácia taká, že v podstate máme dvoch generálnych prokurátorov. Ako by sa to dalo vyriešiť?

Ústavný súd prisúdil pánovi Čentéšovi odškodnenie, ale na druhej strane nespochybnil legitimitu zvolenia pána Čižnára. Neprislúcha mi komentovať rozhodnutia ústavného súdu. Môžem len skonštatovať, že na čele prokuratúry stojí legitímne zvolený generálny prokurátor, ktorý podľa mňa odvádza dobrú prácu.

Čo chcete na budúci rok v NR SR dosiahnuť?

Reklama

Máme otázku kódexu poslanca, rokovací poriadok, vysporiadať sa s majetkovými priznaniami. Bol by som veľmi rád, keby sa podarila voľba predsedu NKÚ. A tiež, aby sa nám s blížiacimi sa voľbami podarilo udržať takú kultúru v parlamente, aby sa občania za národnú radu nemuseli hanbiť.

Čo želáte NR SR do nového roka?

Aby sa jej darilo, aby prijímala rozumné, múdre rozhodnutia v prospech občanov a aby si zachovávala svoju dôstojnosť.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali