Politici vyzývajú k volebnej účasti v Eurovoľbách 2014

Politici vyzývajú k volebnej účasti v Eurovoľbách 2014

Košice 24. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zsolt Simom z Mostu-Híd ešte pred volebným aktom pokosil záhradu

Hlas v eurovoľbách dnes už odovzdal aj líder strany Most-Híd Zsolt Simon o obci Padarovce v okrese Rimavská Sobota. Ako povedal pre TASR, po vychádzke do volebnej miestnosti má dnes naplánovanú aj návštevu Farmárskych trhov v Rimavskej Sobote.

Reklama
Na snímke vpravo kandidát na europoslanca za Most-Híd Zsolt Simon prichádza k voľbám do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v obci Padarovce v okrese Rimavská Sobota

Právo voliť zástupcov v Európskom parlamente dopoludnia využilo v Padarovciach len minimum ľudí. “Je krásny slnečný deň, aj ja som dopoludnia kosil záhradu, ale každému odporúčam urobiť si vychádzku do volebných miestností. Teraz pôjdem do Rimavskej Soboty pozrieť Farmárske trhy,” povedal Simon.

Predsedníčka tamojšej volebnej komisie Terézia Balážová skonštatovala, že samotný priebeh volieb je zatiaľ bez komplikácií. “Predpokladáme, že ľudí príde viac voliť popoludní, alebo večer. Teraz ešte pracujú v záhradách. Je pravda, že teraz bolo hlasovacích lístkov naozaj viac, ale mali sme ľudí z obecného úradu, ktorí nám pomohli, všetko sme si prepočítali a sedí nám to. Mali sme už aj zopár voličov, ktorí sa preukázali voličským preukazom.

Reklama

 

Líder kandidátky OĽaNO Jozef Viskupič verí, že voliči prídu

Líder kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Jozef Viskupič si dnes dopoludnia uplatnil svoje voličské právo v Trnave. Do volebnej miestnosti v Základnej škole na Námestí Slovenského učeného tovarišstva prišiel v sprievode manželky Romany, štvorročného syna Vilka a dvojročnej dcéry Vivien.

Na snímke druhý zľava kandidát na europoslanca za OĽaNO Jozef Viskupič s manželkou Romanou (druhá sprava) a deťmi Vivien (vpravo) a Vilkom (vľavo) vhadzujú hlasovací lístok do urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v Trnave

“Európska únia je dôležitá, prijíma takmer 70 percent zákonov, ktoré tu musíme žiť. Dúfam, že ľudia dnes tejto dôležitosti pôjdu odovzdať svoj hlas a nenechajú rozhodnúť iných,” povedal Viskupič pre TASR. Dodal, že OĽaNO v predvolebnej kampani kládlo dôraz aj na propagáciu volieb ako takých a vzbudenie voličského záujmu. “Lebo tieto voľby nie sú až také obľúbené, dokonca dnes nám aj zapršalo, tak uvidíme, ako to ovplyvní celkovú účasť,” povedal. Voličská účasť na Slovensku v rokoch 2004 a 2009 nie je podľa neho dobrý výsledok, lebo “voľby sa potom stávajú, ako keby málo silné a ten voličský hlas nie je tak cítiť”. Preto verí, že dnes bude výsledok priaznivejší.

 

Reklama

Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec volil so svadobčanmi

Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec odvolil dnes o desiatej hodine v Bratislave na Nobelovom námestí v spoločnosti priateľov, ktorým ide poobede na svadbu. Ako uviedol, využil svoje volebné právo vrátane oboch preferenčných hlasov a voliť pôjde aj jeho rodina.

Na snímke kandidát na europoslanca za SDKÚ Ivan Štefanec vhadzuje hlasovací lístok do urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti na Základnej škole na Nobelovom námestí v Bratislave-Petržalke

“Prišiel som s priateľmi, ktorých čaká poobede radostná udalosť, svadba, takže dnešný deň strávime spolu,” povedal. “Obidvaja sú Slováci, ale prišli aj ich priatelia z cudziny,” dodal na vysvetlenie, prečo v skupinke voličov počuť angličtinu.

Rodina spolu so Štefancom k volebnej urne neprišla. “Manželka príde voliť sem, za chvíľu. Stretneme sa potom na svadbe. Deti už mám odrastené, pripravujú sa na svadbu, ale tiež pôjdu voliť,” vysvetlil. Sám využíva volebné právo vždy, vrátane preferenčných hlasov. “Áno, využil som obidva krúžky,” potvrdil Štefanec. “Právo prednostného hlasovania by si ľudia nemali nechať vziať, mali by ho využiť,” podčiarkol.

Účasť na voľbách bude podľa neho oveľa nižšia ako v prezidentských voľbách. “Obávam sa, že to bude podobné ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu,” dodal. “O to je dôležitejšie, aby ľudia išli voliť a vybrali si tých, ktorým dôverujú,” konštatoval Štefanec. Dodal, že Európsky parlament je mimoriadne významná inštitúcia, ktorá ovplyvňuje legislatívny rámec v celej Európe.

Reklama

 

Danko: Človek, ktorý nie je v politike, by mal ísť aspoň voliť

Predseda a líder eurokandidátky Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko hlasovací lístok hodil dnes do urny v prázdnej volebnej miestnosti. Okrem členov volebnej komisie sa tam nikto nezdržiaval.

Na snímke Andrej Dankjo

“To, že dnešné voľby o poslancoch Európskeho parlamentu budú mať nízku účasť nezapríčiňuje nevôľa voličov ale fakt, že niekomu sa hodí, aby nebola diskusia. Vyzýval som predstaviteľov verejnoprávnej televízie a rozhlasu, že diskusia mala byť väčšia, a malo byť viac priblížené ľuďom to, o čom sa v Bruseli dnes rozhoduje a čo je problém,” povedal líder eurokandidátky SNS. Poukázal na to, že dnešné voľby sú možno posledné voľby politických strán, keďže sa pripravuje zmena volebného systému. “Slováci nevstupovali do únie, ktorá má o nich rozhodovať o všetkom. Únia sa vyvíja ako šialený administratívny aparát, ktorý rozhoduje o všetkom a nerieši aktuálne problémy,” pokračoval a dodal, že v prípade, ak Slováci odignorujú dnešné voľby, potom ten vlak bude bežať bez nich.

Ako Danko povedal, doteraz sa zúčastnil všetkých volieb. “Všeličo ma hnevalo, preto som vždy využil svoje občianske právo, napokon som do politiky aj vstúpil,” uviedol s tým, že ináč sa veci nedajú zmeniť. “Kým je parlamentná demokracia, je to možné len cez politické strany. Ten človek, ktorý sa rozhodne nebyť v politike, tak by mal ísť aspoň voliť,” zdôraznil.

 

Jána Oravca v kampani prekvapil nezáujem mladých ľudí

Kampaň pred eurovoľbami 2014 bola iná ako pred piatimi rokmi, voliči totiž mali oveľa viac informácií. Pre TASR to dnes uviedol líder eurokandidátky SaS Ján Oravec, ktorý v sprievode svojej rodiny odvolil v Základnej škole Kulíšková v Bratislave.

Na snímke vľavo kandidát na europoslanca za SaS Ján Oravec spolu so synom Adamom vhadzuje hlasovací lístok do urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti na ZŠ Kulíškova v Bratislave

“Prekvapilo ma, že počas nášho cestovania za voličmi sme videli najväčší nezáujem o tento typ volieb medzi mladými ľuďmi, ktorí sú práve tí, o ktorých budúcnosti sa rozhoduje,” podotkol. Aj preto očakáva, že volebná účasť sa nebude dramaticky líšiť od predchádzajúcich rokov. “Bol by som prekvapený, keby prišlo voliť napr. milión ľudí,” priznal.

Podľa Oravca SaS počíta so ziskom jedného mandátu. “Keby nebol ten jeden mandát, bolo by to sklamanie, všetko nad jeden bude príjemné prekvapenie. V kampani sme urobili maximum, čo sa dalo, teraz sme v očakávaní. Človek nikdy nevie, ako to zaberie,” dodal.

Reklama

 

Európska únia by sa podľa Csákyho mala stať súčasťou každodenného života obyvateľov SR

Jednotka na volebnej kandidátke Strany maďarskej komunity (SMK) Pál Csáky je presvedčený, že práve dnešné voľby do Európskeho parlamentu vrátia jeho stranu do veľkej politiky.

Na snímke kandidát na europoslanca za SMK Pál Csáky vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti na Základnej škole na Bieloruskej ulici v Bratislave

Csáky odvolil spolu s manželkou v Základnej škole na Bieloruskej ulici v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. Dnešné voľby do Európskeho parlamentu označil za veľmi dôležité nielen z hľadiska ďalšej budúcnosti Európy, ale aj budúcnosti Slovenska.

Európska únia by sa podľa neho mala stať súčasťou každodenného života obyvateľov SR. “Ja chcem európske pomery aj v našich regiónoch. Viem, že na Slovensku sú problémy, predovšetkým vo východných regiónoch južného Slovenska, ale skepsou ich neprekonáme, len spoločným konaním,” doplnil.

Reklama

Csáky pripomenul, že v Európskej únii sú “rozbehnuté dôležité veci”. Už v tomto päťročnom období sa podľa jeho slov začne diskusia o budúcej štruktúre rozpočtu únie. “Myslím si, že predovšetkým malé krajiny by mali dať svojim poslancom silný mandát,” uviedol.

 

Na menší záujem o voľby na Slovensku vplývajú podľa Pašku rôzne dôvody

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška spolu s manželkou Janou odovzdal dnes svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vo volebnom okrsku v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach. Vyjadril presvedčenie, že Slovensko nebude v rámci Európskej únie posledné, pokiaľ ide o volebnú účasť.

Na snímke Pavol Paška s manželkou

“Ako veľmi proeurópsky orientovaný politik, čo je o mne známe, verím, že nezostaneme na chvoste, čo sa týka účasti na týchto voľbách v členských krajinách,” povedal Paška.

Reklama

Na menší záujem o voľby na Slovensku vplývajú podľa neho rôzne dôvody. “Ľuďom ako keby Európa a Brusel boli vzdialené, ako keby ani nepociťovali potrebu vyjadrovať sa k mechanizmom, ktoré fungujú, kde pocit spokojnosti na tej normálnej životnej úrovni nevyvoláva potrebu v konflikte vyjadriť svoj názor,” uviedol šéf NR SR. Slovákom podľa neho akoby chýbal aj klasický politický konflikt, na ktorý sú zvyknutí v národných parlamentných voľbách, kde sa súťaží o spôsob vedenia krajiny, a to či už z klasického politického nazerania ľavica – pravica.

Predseda parlamentu zároveň odmietol, že by Slovensko ako členská krajina bolo v EÚ druhoradé. “Dnes každý hlas v Európe je veľmi dôležitý a princíp parity, solidarity a presadzovania aj záujmov malých krajín je čoraz silnejší. Nakoniec, postavenie národných parlamentov a ich posilňovanie je tým najlepším dôkazom,” konštatoval.

 

Voľby do EP napriek diskusii o ich zrušení považuje Záborská za dôležité

Líderka kandidátky Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Anna Záborská si myslí, že dnešná volebná účasť bude vyššia ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Ako uviedla pre TASR po volebnom akte doma v Bojniciach, vyššia účasť bude podľa nej podmienená živšou diskusiou o Európskej únii a EP aj v masmédiách.

Na snímke kandidátka na europoslankyňu za KDH Anna Záborská vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v okrsku č. 1 na Mestskom úrade v Bojniciach

“V masmédiách odznelo viac názorov, či už občanov alebo politikov. Ja som optimista a myslím si, že tentoraz bude volebná účasť vyššia,” dodala Záborská.

Voľby do EP napriek diskusii o ich zrušení považuje Záborská za dôležité. “Pri štruktúre Európskej únie je potrebné, aby tam bola jedna inštitúcia, ktorá je priamo volená občanmi, a to je Európsky parlament. Je najväčším voleným parlamentom na svete a občania musia mať svojich vyslancov, ktorí budú nielen sledovať politiku Európskej únie, ale ju aj tvoriť,” zdôraznila.

Reklama

Ako pokračovala, podľa súčasných právomocí je úloha EP veľmi veľká. “Som rada, že sa aj v médiách o ňom rozprávalo oveľa viac. Môžem to porovnať s dvomi predchádzajúcimi voľbami. Prešla som celé Slovensko a diskusia ľudí bola oveľa živšia ako po iné roky,” uzavrela.

 

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave

Týmto som chcel dať najavo, že tieto voľby sú pre mňa veľmi dôležité, uviedol premiér

Medzi prvými dnes krátko po otvorení volebných miestností odvolil v Základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

“Týmto som chcel dať najavo, že tieto voľby sú pre mňa veľmi dôležité,” povedal po vhodení hlasovacieho lístka do urny.

Vyzval občanov na účasť na dnešnom hlasovaní o poslancoch Európskeho parlamentu, čím pomôžu prekonať slovenský paradox, keď napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala SR v dvoch predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť. Podľa neho by bolo dobré, keby sa teraz podarilo tento smutný rekord prekonať. “Európsky parlament je mimoriadne významná inštitúcia a bez Európskej únie sa Slovensko bude ťažko pohybovať dopredu,” zdôraznil.

TASR informovala Ľubica Končalová zo Smeru-SD.

Reklama

ru

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali