Pápež sa vyjadril ku kontroverznému požehnávaniu párov rovnakého pohlavia

Pápež sa vyjadril ku kontroverznému požehnávaniu párov rovnakého pohlavia

Bratislava 22. mája 2024 (HSP/ Catholic News Agency/CBS/Foto: Instagram @norahodonell)

 

Vo svojom prvom podrobnom rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS sa pápež František venoval širokému spektru tém vrátane vojny na Ukrajine, antisemitizmu a imigračnej politiky USA. Rozhovor priniesla redakcia CNA

Na snímke pápež František a moderátorka CBS Norah O'Donnellová
Na snímke pápež František a moderátorka CBS Norah O’Donnellová

Časť rozhovoru bola odvysielaná v nedeľu v relácii televízie CBS “60 Minutes”. Pápež v ukážke odpovedal na otázky moderátorky “CBS Evening News” Norah O’Donnellovej prostredníctvom prekladateľa. Redakcia CNA nasledujúce odpovede pápeža Františka preložila zo španielskeho originálu.

Reklama

Prvou témou, na ktorú pápež poskytol svoje stanovisko, bola hrozba hladomoru, ktorý je v Gaze práve pred Svetovým dňom detí. „Hrozba hladomoru sa netýka len Gazy. Spomeňte si na Ukrajinu. Prichádza sem veľa detí z Ukrajiny. Viete čo? Viete, že sa tie deti nevedia usmievať? Niečo im poviem (mimikou napodobňuje úsmev)… Zabudli sa usmievať. A to je veľmi bolestivé,“ povedal.

O vojnách, ktoré prebiehajú v rôznych kútoch sveta, nielen na Ukrajine, povedal : „Prosím, bojujúce krajiny, všetky vojny, zastavte sa! Zastavte vojnu! Snažte sa vyjednávať. Usilujte sa o mier. Vyjednaný mier je vždy lepší ako nekonečná vojna…“

Reklama

Vyjadril sa aj k téme rastúceho antisemitizmu v USA uprostred vojny medzi Izraelom a Hamasom. „Každá ideológia je zlá. A antisemitizmus je ideológia a je zlý. Každý ‘anti’ je vždy zlý. Môžete kritizovať jednu alebo druhú vládu.. Vládu Izraela, palestínsku vládu. Môžete kritizovať, čo chcete, ale nie ‘anti’ nejaký národ. Ani anti-palestínsky, ani antisemitský. Nie…. Veľmi sa modlím za mier. A tiež navrhujem: “Prosím, prestaňte. Vyjednávajte.”,“ povedal.

Migráciu pápež nevníma ako niečo nepriaznivé. „Migrácia je niečo, vďaka čomu krajina rastie,“ povedal. Snažil sa to vysvetliť na príklade moderátorky Norah O’ Donnellovej : „Hovorí sa, že vy Íri ste migrovali a priniesli ste whisky, a že Taliani migrovali a priniesli mafiu… Je to vtip. Neberte si to zle. Ale, migranti si toho niekedy veľmi veľa vytrpia. Veľa trpia,“ dodal.

O snahe štátu Texas zrušiť registráciu Domu Zvestovania v El Pase v Texase, ktorý slúži migrantom si myslí, že je to nesprávny krok. „To je šialenstvo. Úplné šialenstvo. Uzavrieť hranice a nechať ich tam, to je šialenstvo. Migrant musí byť prijatý. Potom uvidíte, ako s takýmto človekom máte zaobchádzať. Možno ho budete musieť poslať späť, neviem, ale každý prípad by sa mal posudzovať ľudským spôsobom.“

 

“Globalizácia ľahostajnosti”

„Chcete, aby som to povedal jasne? Ľudia si umývajú ruky! Na slobode je toľko Pontských Pilátov… Ktorí vidia, čo sa deje… Vojny, nespravodlivosť, zločiny… ‘To je v poriadku, to je v poriadku’ vravia, a umývajú si ruky. Je to ľahostajnosť. To sa stane, keď srdce zatvrdne… a stane sa ľahostajným. Prosím, musíme znovu prinútiť naše srdcia cítiť. Nemôžeme zostať ľahostajní tvárou v tvár takýmto drámam ľudstva. “Globalizácia ľahostajnosti” je veľmi škaredá choroba. Veľmi škaredá,“ povedal.

Reklama

O sexuálnom zneužívaní v Cirkvi povedal, že tragickosť prípadov sexuálneho zneužívania je obrovská. „A proti tomu je potrebné poctivé svedomie a nielen to nedopustiť, ale vytvoriť podmienky, aby k tomu nedochádzalo. … Nemožno to tolerovať. Keď sa vyskytne prípad posväteného muža alebo ženy, ktorí sa dopúšťajú zneužívania, dopadne na nich plná sila zákona. V tomto smere sa dosiahol veľký pokrok,“ povedal.

Vyjadril sa aj ku kontroverznému vatikánskemu dokumentu Fiducia Supplicans, ktorý umožňuje obmedzené pastoračné požehnanie párov rovnakého pohlavia. „To, čo som povolil, nebolo požehnanie zväzku. To sa nedá urobiť, pretože to nie je sviatosť. Ja to nemôžem urobiť – Pán to tak zvolil. Ale požehnať každú osobu, to môžem. Požehnanie je pre každého. Pre všetkých,“ povedal.

„Požehnanie zväzku založeného na homosexualite je však v rozpore so zákonom; prirodzeným zákonom, aj zákonom Cirkvi. Ale požehnať každého človeka, prečo nie? Požehnanie je pre všetkých. Niektorých ľudí to pohoršilo. Ale prečo? Požehnanie je pre všetkých! Pre všetkých!,“ odpovedal.

Na otázku smerujúcu ku kritike zo strany “konzervatívnych” biskupov v Spojených štátoch, pápež zdôraznil váhu, aká sa prikladá slovu ‘konzervatívny’. „Používate prídavné meno ‘konzervatívny’.To znamená, že konzervatívec je ten, kto sa drží niečoho a nechce vidieť nič iné. Je to samovražedný postoj. Pretože jedna vec je brať do úvahy tradíciu, brať do úvahy situácie z minulosti, ale iná vec je byť uzavretý v dogmatickej škatuľke,“ povedal.

 

Reklama

Biznis náhradného materstva

Katolícka cirkev zakazuje náhradné materstvo, pápež sa o tom vyjadril : „Pokiaľ ide o náhradné materstvo v tom najprísnejšom technickom zmysle slova, nie, to sa už nemôže diať. Z náhradného materstva sa totiž stal biznis, a to je veľmi zlé. Je to veľmi nesprávne… Ďalšia nádej je adopcia. Povedal by som, že v každom prípade by sa mala situácia jasne zvážiť, zvážiť z medicínskeho a potom z morálneho hľadiska. Myslím si, že v týchto prípadoch neplatí všeobecné pravidlo, ale treba vstúpiť do každého prípadu konkrétne a posúdiť situáciu, pokiaľ sa neobchádzajú morálne zásady.“

Podľa jeho slov je pápež ten, kto dáva nádej iným. „Musíte byť otvorení voči všetkému. Cirkev je taká: Všetci, všetci, všetci. ‘Že ten a ten je hriešnik…? Aj ja som hriešnik! Všetci sme hriešni! Evanjelium je pre každého. Ak Cirkev postaví pred dvere “vrátnika”, to už nie je Kristova Cirkev. Cirkev je pre všetkých,“ povedal.

A čo pápežovi dáva nádej ? „ Všetko. Človek vidí tragédie, ale vidí aj veľa krásnych vecí. Vidíte hrdinské matky, hrdinských mužov… Mužov, ktorí majú nádej a sny, ženy, ktoré hľadia do budúcnosti. To mi dáva veľkú nádej. Ľudia chcú žiť. Ľudia idú vpred…. A ľudia sú v podstate dobrí. Všetci sme v podstate dobrí. Áno, sú medzi nimi darebáci a hriešnici, ale srdce majú dobré,“ dodal.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza “skúškou úprimnosti” pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy.

18:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že bude kandidátom na spolkového kancelára svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD) aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2025, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

18:04

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová postúpila do finále dvojhry na trávnatom podujatí WTA v holandskom Hertogenboschi. V semifinále si poradila s Dalmou Gálfiovou z Maďarska 6:4, 6:2.

18:03

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. “Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania,” uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. “Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva… s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt,” povedala talianska premiérka.

18:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier.

 Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
16:14

Americký tenista Sebastian Korda sa dostal do finále na trávnatom turnaji v holandskom Hertogenboschi. Siedmy nasadený hráč zdolal v semifinále domácu šestku podujatia Tallona Griekspoora 6:2, 6:4. Tretí nasadený Francúz Ugo Humbert zvíťazil v sobotňajšej dohrávke štvrťfinále nad Holanďanom Gijsom Brouwerom 4:6, 6:3, 6:3, v semifinále však podľahol najvyššie nasadenému Alexovi de Minaurovi z Austrálie.

16:04

Jediný spôsob ako dosiahnuť návrat rukojemníkov do Izraela je stiahnutie izraelských vojakov z Pásma Gazy, ukončenie izraelskej ofenzívy a dosiahnutie dohody o výmene izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov. Vyhlásilo to v sobotu militantné hnutie Palestínsky islamský džihád.

16:00

Muž v malom meste na severe Nemecka nožom zaútočil na ľudí sledujúcich futbalový zápas a vážne zranil tri osoby. Polícia útočníka zastrelila.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Zajac beží po lúke na predmestí Wehrheimu neďaleko Frankfurtu nad Mohanom v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali