Pán Pavel, rešpektujte povolebný vývoj na Slovensku!

Pán Pavel, rešpektujte povolebný vývoj na Slovensku!

Praha 12. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Barbora Vizváryová)

 

Český prezident Peter Pavel sa svojim vyjadrením na adresu Róberta Fica zaradil do šíku českých politikov, ktorí bezprecedentne zasiahli do volieb prezidenta v Slovenskej Republike

ČR: Pavel rokoval s Fialom a Babišom o zahraničnej politike
Na snímke český prezident Petr Pavel

Pri príležitosti 1. výročia vo funkcii hlavy štátu poskytol Peter Pavel Českej televízii rozhovor.  Rozhovor sa postupne dostal do časti, ktorý redaktor začal prosbou: „Prosím jednu větu, pane prezidente. První větu, která vás napadne, když řeknu následující jména.“.  Pavel najskôr vyjadril zjavné sympatie k Petrovi Fialovi a odpor na adresu opozičného lídra Andreja Babiša.  Cez mená českej scény sa dostal redaktor k menám súčasnej medzinárodnej scény. Po amerických kandidátoch na prezidenta, pri ktorých Peter Pavel vyslovil obavu z Donalda Trumpa,  z úst redaktora nečakane zaznelo: „Další jméno – Róbert Fico?“. A Peter Pavel zareagoval bezprostredne: „Zklamání. Nejenom pro mě, ale myslím si, že i pro mnoho Slováků.“ Svoje sklamanie ďalej nerozviedol. Pozrime sa bližšie na to „Zklamání“.

Reklama

Sklamaný z niekoho môže byť len niekto, kto si spojí s nejakou osobou isté očakávania a tie táto osoba vo vzťahu k nemu nenaplní. Platí toto na Róberta Fica,  premiéra 4. vlády Smeru vo vzťahu k Slovákom, jeho voličom? Lebo len tých mohol po voľbách sklamať. Len tí od neho niečo očakávajú. Ak porovnáme sľuby, ktoré dával Smer vo volebnej kampani s tým, ako koná po voľbách, tak určite nie je sklamaním pre voličov Smeru, ani celej vládnej koalície.

Vláda sa v súlade s očakávaniami rázne postavila nelegálnej imigrácii, zasanovala ceny energií pre domácnosti, pomohla s hypotékami dlžníkom, ktorým drasticky vzrástli po refixácii mesačné splátky, odstavila Čurilovcov, poslala do minulosti Lipšicov Úrad Špeciálnej prokuratúry, spustila vyšetrovanie prehreškov minulej vlády pri manažmente pandémie, zastavila niekoľko korupčných dotačných schém v prospech politických mimovládok, finišuje s legislatívou na zverejnoprávnenie RTVS. A to od jej nástupu k moci uplynulo iba niečo cez 100 dní. A čo je to najdôležitejšie, čo nedá spať Tuskovi, Macronovi, Fialovi a Pavlovi? Vláda Róberta Fica sa stala hlasom mieru doma i v zahraničí v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Odmietla sa pridať ku koalícii ochotných eskalovať konflikt na vyššiu úroveň. Mne to ako sklamanie pre mnohých Slovákov nevychádza. Ak by Róbertovi Ficovi mohli Slováci niečo vytknúť, tak to je podpora obranného priemyslu z rozpočtu Ministerstva Obrany sumou 100 miliónov na výrobu munície pre Ukrajinu napriek tomu, že predvolebný sľub bol, že štát bude za Fica Ukrajine pomáhať len humanitárne. Rovnako mohlo niekoho prekvapiť spojenie zákona, ktorým sa ruší UŠP a zákona, ktorým sa upravujú trestné sadzby a premlčacie doby do jedného balíka, čo vyvolalo zbytočné vášne na slovenskej politickej scéne pred prezidentskými voľbami a nabilo opozícii.

Reklama

Naopak, na Slovensku a v jeho najbližšom okolí vieme nájsť množstvo príkladov, kde voliči zažili sklamanie zo svojich zvolených zástupcov, nakoľko sa ich predvolebné sľuby (očakávania voličov) rozišli s činmi bezprostredne po nástupe k moci.

Sklamaním pre svojich voličov sa u nás na Slovensku stal Igor Matovič a jeho spolok OĽaNO. Pritom na začiatku volebného obdobia disponoval ústavnou väčšinou. Takže mohol vytvoriť zo Slovenska Raj na zemi. Pred voľbami sľuboval sfunkčnenie referenda, viac moci do rúk občana a zmenu volebného systému. A výsledok? Z vôle občana už nemôže byť predčasne ukončené volebné obdobie zvolených zástupcov. Okrem toho sa Igorovi Matovičovi podarilo ústavne zabetónovať súčasný volebný systém s jedným volebným obvodom. Nehovoriac o tom, že oslabil Ústavný súd vo vzťahu k posudzovaniu Ústavných zákonov na súlad s Ústavou.

Sklamaní môžu byť voliči Giorgie Meloniovej. S plamennými protalianskymi prejavmi sa prepracovala z pozície čašníčky do čela strany Bratia Talianska. Po drvivom víťazstve vo voľbách 2022 v koalícii so stranami  Liga bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho a Forza Italia, ktorú viedol niekdajší taliansky premiér Silvio Berlusconi, sa stala premiérkou talianskej vlády.  Nielen Taliani očakávali, že sa stane silným hlasom hrdej a slobodnej Európy suverénnych štátov, ktoré môžu spolupracovať v záujme bezpečnosti a prosperity každého z nich. Liberáli v EÚ boli z nárastu jej preferencií v panike, lebo mala byť talianskym Trumpom. Jej radikálne pravicové nastavenie im naháňalo strach. Sľubovala Taliansko na prvom mieste. Jej voliči očakávali, že v súlade s predvolebnými sľubmi zatočí s nelegálnou imigráciou. Jej antiglobalizmus a odpor voči federalizácii EÚ z pred volieb sa rozplynul uzavretím volebných miestností a spočítaním hlasov. Z tej, ktorá vyzývala na zlepšenie vzťahov s Ruskom, sa po invázii Ruska na Ukrajinu stal jeden z najväčších zbrojárov, vojenských podporovateľov Zelenského režimu, ctiteľkou záväzkov voči NATO a federalizácie Európy a stabilným partnerom Ameriky. Tvrdým opatreniam voči nelegálnej migrácii dala po schválení Paktu EÚ o migrácii tiež zbohom. Dá sa to nazvať inak ako povolebný kotrmelec a sklamanie jej voličov?

Rovnako zažili sklamanie občania Česka z Petra Pavla. Najmä dôchodcovia. Keď Český prezident v rozpore s prezidentským sľubom „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.” Pomohol Fialovej vláde pri dôchodkovej lúpeži, keď podpísal novelu zákona o znížení valorizácie dôchodkov v lete minulého roku, ani nie pol roka po svojom zvolení za hlavu štátu.

Ďalšími do počtu sklamaných sa môžu zaradiť obyvatelia Donbasu a Luhanska, ale aj Francúzi, Nemci, či Rusi. Keď sa z úst Angely Merkelovej dozvedeli, že Minské dohody podpísané v roku 2015 o mierovom urovnaní občianskej vojny na Ukrajine, ktorých garantom za Ukrajinu sa stali Nemecko a Francúzsko, boli len kúpeným časom na vyzbrojenie kyjevského režimu na vojnu s Ruskom.

Reklama

Medzi sklamaných môžeme zaradiť aj Ruský národ, s ktorým kolektívny západ nepočítal pri tvorbe kolektívnej bezpečnosti v Európe po rozpade Sovietskeho zväzu a rozpustení Varšavskej Zmluvy. Západ nevyužil bezprecedentnú moc, ktorú získal na to, aby vybudoval trvalý mier a prosperitu pre všetkých v Európe.  Nie. Od konca studenej vojny boli pre vyspelý západ Rusi len mužíci s jadrovým kufríkom. Teda hrozbou a nepriateľom číslo 1. Dvakrát požiadal Vladimír Putin o vstup do NATO a dvakrát bol odmietnutý. V mierovom pláne západu Rusko nefiguruje.

Pri čítaní I. a II. článku zmluvy NATO môžu prežívať sklamanie občania všetkých členských štátov. Z nich jednoznačne vyplýva, že NATO je mierový projekt:

Článok 1

Zmluvné strany sa zaväzujú, ako je uvedené v Charte Organizácie Spojených národov, riešiť všetky medzinárodné spory, do ktorých môžu byť zapojené, mierovými prostriedkami tak, aby nebol ohrozený medzinárodný mier, bezpečnosť a spravodlivosť, a zdržať sa vo svojich medzinárodných vzťahoch hrozby silou alebo použitia sily akýmkoľvek spôsobom, ktorý by bol v rozpore s cieľmi Organizácie Spojených národov.

Článok 2

Reklama

Zmluvné strany budú prispievať k ďalšiemu rozvoju mierových a priateľských medzinárodných vzťahov posilňovaním svojich slobodných inštitúcií, lepším pochopením zásad, na ktorých sú tieto inštitúcie založené, a podporovaním podmienok stability a blahobytu. Budú sa usilovať o odstránenie konfliktov vo svojich medzinárodných hospodárskych politikách a budú podporovať hospodársku spoluprácu medzi ktoroukoľvek z nich alebo medzi všetkými.“

Kedy sa toto nastavenie bez súhlasu občanov zmenilo? Čo z toho mierového projektu zostalo dnes?

Bombardovaním Juhoslávie a násilným odtrhnutím Kosova, hodil západ medzinárodné právo do koša. V tej chvíli prestal byť jeho garantom a už nemôže jeho dodržiavanie požadovať od iných.

No a jedno z najväčších sklamaní zažili voliči Volodymyra Zelenského, Komika, ktorý sa z hlavnej postavy seriálu Sluha národa dostal do čela rovnomennej politickej strany, ktorá zvíťazila v prezidentských voľbách na Ukrajine. Zelenský pred voľbami sľuboval ukončenie Antiteroristickej operácie (ATO) namierenú proti ruskojazyčnému obyvateľstvu na východe Ukrajiny, ktorú spustil ešte v roku 2014 Pietro Porošenko. Rovnako tak uvedenie Minských dohôd z roku 2015 do života. Aj neutralita Ukrajiny bola na stole. To všetko malo priniesť na Ukrajinu mier. A čo nasledovalo po víťazstve voľbách? Voliči zabudnite na Minské dohody, budúcnosť Ukrajiny je v EÚ a NATO, obnovím Ukrajinu v jej hraniciach z pred euromajdanu. To, k čomu tento obrat Ukrajinu doviedol, vidíme dnes.

Pán Pavel, a všetci politici v Česku, ktorí sa rovnako ako naša opozícia, nedokážete zmieriť s výsledkami parlamentných volieb na Slovensku, prestaňte zasahovať do vnútorných záležitostí zvrchovanej Slovenskej republiky. Minuli sa doby, keď bola Česká republika našim starším bratom s ambíciou Slovákov poučovať. Slováci rešpektujú vývoj v Česku, Vy rešpektujte ten na Slovensku. Verte, že voliči Smeru sklamaní nie sú. Nechajte to na nich, keď ich Fico a jeho Smer sklame, vystavia mu po 4 rokoch účet.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali