Otvorený list Korčokovi. Takto sa k nej zachoval, keď bol ministrom zahraničia

Otvorený list Korčokovi. Takto sa k nej zachoval, keď bol ministrom zahraničia

Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Advokátka a bývalá politička JUDr. Zuzana Kondrlíková Plháková sa pred prezidentskými voľbami rozhodla podeliť s verejnosťou o svoju skúsenosť s kandidátom Ivanom Korčokom v čase, keď potrebovala od rezortu zahraničia pod jeho vedením pomoc

Na archívnej snímke z roku 2002 vtedajšia poslankyňa NR SR za SDKÚ Zuzana Plháková

Exposlankyňa Národnej rady Zuzana Kondrlíková Plháková zverejnila Otvorený list pre Ivana Korčoka, ktorý poslala médiám. Píše v ňom o incidente, keď bola v roku 2021 zadržaná maďarskou políciou a dožadovala sa pomoci od slovenských orgánov.

Reklama

Prinášame vám otvorený list bývalej političky zo strany SDKÚ v plnom znení:

 

Reklama

Vážený pán exminister Ivan Korčok,

z médií som zachytila informáciu, že sa Vám nepáčilo a označil ste to za hoax, keď bolo o Vás zverejnené, že ste mohol byť zrejme spolupracovníkom ŠtB, ale pán Korčok, ani mne sa nepáčilo ako šírilo hoaxy resp. klamstvá o mne a mojom príbuznom a o udalosti, ktorá sa nám stala v Budapešti dňa 04.09.2021 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (ďalej len „ministerstvo“ ) v období, keď ste boli jeho ministrom a zodpovedali ste za jeho činnosť.

V tento deň som bola spolu s mojím príbuzným bezdôvodne a nezákonne napadnutá skupinou príslušníkov maďarskej polície v Budapešti a kompetentní predstavitelia ministerstva si nielenže odmietli splniť svoju povinnosť podľa čl. 5 písm. i) Viedenského dohovoru o konzulárnych stykoch, podľa 8 14 g ods. 6 zákona o zahraničnej službe a postupovať v súlade s obsahom Nálezu Ústavného súdu SR sp. zn. Il. ÚS 8/96 zo 4. septembra 1996 a poskytnúť požadovanú konzulárnu ochranu občanom SR, ale dokonca ministerstvo pod Vaším vedením prekročilo všetky hranice slušnosti a dosiahlo absolútne dno nekompetentnosti, keď sa znížilo k šíreniu klamstiev o nás aj písomnou formou.

Ministerstvo mi na sťažnosť na nečinnosť kompetentných predstaviteľov ministerstva odpovedalo listom s názvom „Oznámenie výsledku prešetrenia sťažnosti“ (ďalej len“list z ministerstva“). Obsahom listu z ministerstva nebola odpoveď na to, prečo ma kompetentní odmietli v rozpore s medzinárodnými dohovormi zastúpiť v Maďarsku, ale obsahom bolo množstvo ponižujúcich klamstiev – hoaxov o mne a mojom príbuznom v súvislosti s udalosťou v Budapešti. Rozhodnutie, či takýmto konaním došlo k naplnenie skutkovej podstaty trestného činu ohovárania, prenechám na orgány činné v trestnom konaní, ktoré už vo veci konajú.

Pán Korčok, list z ministerstva obsahujúci klamstvá, ste vy osobne označil vo svojom verejnom vystúpení v NR SR za odpoveď ministerstva v súlade so zákonom. Neviem pán Korčok, čo Vás k tomu viedlo, ale môžem sa len domnievať…, keďže prípady bezdôvodného a neprimeraného napadnutia občanov SR v zahraničí príslušníkmi polície cudzích štátov nie sú v poslednej dobe ojedinelé. Ako iste viete, tak počas obdobia, keď ste bol ste bol štátnym tajomníkom ministerstva a zastupoval ste ministra Lajčáka, došlo v Belgicku k tragickému úmrtiu pána Chovanca po napadnutí príslušníkmi polície a v čase, keď ste bol ministrom, došlo k môjmu bezdôvodnému a nezákonnému napadnutiu príslušníkmi polície v Maďarsku. Žiaľ pán Korčok, ministerstvo pod Vaším vedením ani po tragickej smrti pána Chovanca, nebolo zrejme schopné prijať potrebné opatrenia, aby pracovníci ministerstva nebrali na ľahkú váhu hlásenia občanov SR v cudzine o napadnutí príslušníkmi polície iného členského štátu EÚ.

Reklama

Pán Korčok, to naozaj za posledné roky úroveň právneho štátu v SR klesla tak hlboko, že ministerstvo muselo používať lož ako pracovný nástroj proti vlastným občanom, aby sa zrejme pokúsilo prekryť neobhájiteľné zlyhanie pracovníkov ministerstva?

Pán Korčok, to naozaj nebolo vhodnejšie priznať pochybenie ministerstva, ospravedlniť sa občanom SR za neposkytnutie konzulárnej ochrany a pomôcť im chrániť ich práva a záujmy v cudzine, tak ako to prikazuje zákon ako o nich šíriť klamstvá?

Pán Korčok, nemám na Vás kontakt, ale posielam na seba, keďže som si s úsmevom v médiách prečítala, že Vám stačí zavolať a na druhý deň si idete s dotyčným volajúcim napríklad len tak zabehať ako sa vyjadril istý spevák populárnej hudby, ktorý po jednom behu s Vami zistil, že ste vraj fajn chlapík. Tomuto spevákovi nechcem brať jeho názor a ilúzie o Vás, ale dovolím si vyjadriť vlastný názor na základe svojej skúsenosti, keďže ľudí nezvyknem hodnotiť podľa slov, ale podľa skutkov…

Pán Korčok, nemajte mi to za zlé, keď Vás nepozvem zabehať si, ale pozývam Vás pozrieť si spolu jeden videozáznam. Keďže videozáznam z napadnutia tragicky zosnulého pána Chovanca ste videl, tak Vás pozývam pozrieť si iný videozáznam, ktorý dokazuje ako ma v Budapešti nezákonne a bezdôvodne napadli maďarskí policajti v momente, keď som kontaktovala slovenské veľvyslanectvo, vytrhli mi násilím z ruky telefón, hodili ho o palubu plavidla a bezdôvodne ma spútali, pričom zasahovali voči mne – žene neprimeraným fyzickým násilím traja maďarskí policajti… Pán Korčok na videozázname uvidíte pravý opak toho, čo ministerstvo pod Vaším vedením o mne a mojom príbuznom tvrdilo… A ako bonus Vám ponúkam bezplatné právne poradenstvo na tému poskytovania konzulárnej ochrany a dodržiavania ľudských práv, keďže z mojich skúseností sa domnievam, že v danej oblasti si zrejme potrebujete doplniť vedomosti. Dovolím si Vám ponúknuť odborné vedomosti získané v oblasti ľudských práv na Právnickej fakulte UK od špičkového odborníka z praxe pána doc. JUDr. Róberta Fica, CSc., ktorý pôsobil ako dlhoročný zástupca SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva a Európskou komisiou pre ľudské práva a o koho odbornosti ste sa iste mohol presvedčiť aj vy ako štátny tajomník jeho vlády.

Pán Korčok, ministerstvo a aj vy ste sa vyjadril, že nevstupuje do činnosti orgánov činných v trestnom konaní v zahraničí, ale ako iste viete, to som ani nepožadovala, ale žiadala som, aby si ministerstvo plnilo jemu zverenú úlohu v súlade so zákonmi SR, Ústavou SR a medzinárodnými zmluvami a poskytlo mi konzulárnu ochranu a zabezpečilo moje zastúpenie pred orgánmi cudzieho štátu, čo je pozitívny záväzok štátu voči každému svojmu žiadajúcemu občanovi, ktorého sa štát nemôže zbaviť podľa „Nálezu Ústavného súdu SR sp. zn. Il. ÚS 8/96 zo 4. septembra 1996“, pričom ministerstvo si tento svoj záväzok odmietlo plniť, aj keď malo vedomosť, že príslušníci maďarskej polície porušovali moje základné ľudské práva, že mi neoznámili dôvod môjho zadržania, že mi protiprávne odopreli právo na tlmočníka a advokáta, že nevykonali môj výsluch a atď.

Reklama

Pán Korčok, v súčasnosti som požiadala Ministerstvo spravodlivosti SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aby Slovenská republika vstúpila ako poškodená strana do konania vedeného v Maďarsku, v ktorom som v postavení poškodenej osoby a pokúsila sa napraviť chybu ministerstva pod Vaším vedením, ktoré mi neposkytlo konzulárnu ochranu, nakoľko aj po tom ako ma maďarská prokuratúra informovala, že nariadila vyšetrovanie maďarských policajtov podozrivých z trestného činu môjho napadnutia ako oganizovanej skupiny, sú naďalej maďarskou stranou porušované moje práva a dochádza k úmyselnému mareniu spravodlivosti, podobne ako v prípade zosnulého pána Chovanca v konaní v Belgicku.

Pán Korčok, uvedomujem si, že ste v súčasnosti prezidentský kandidát a chcem Vás ubezpečiť, že tento list nie je voči Vám žiadna antikampaň, zrejme Vás len dobieha vlastná “odborná“ minulosť.. Pán Korčok, ale v jednej veci pri prezidentských voľbách som si istá, že voliť pôjdem, a že môj hlas a hlasy mojej rodiny a priateľov vo voľbách na prezidenta určite nezískate…

JUDr. Zuzana Kondrlíková Plháková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali