Naživo: Začalo sa dramatické odvolávanie ministra financií. Matoviča podporujú a o jeho zotrvaní vo funkcii zdá sa rozhodnú traja opoziční poslanci

Naživo: Začalo sa dramatické odvolávanie ministra financií. Matoviča podporujú a o jeho zotrvaní vo funkcii zdá sa rozhodnú traja opoziční poslanci

Bratislava 28. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR – Martin Baumann)

 

„Výkon funkcie člena vlády a ministra financií a predtým predsedu vlády poníma Igor Matovič ako one man show, ako priestor pre násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok, ako nástroj boja o moc a realizáciu svojich súkromných vojen a ako nástroj pomsty,“ píše sa v návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča, ktorý predložila strana SaS

matovič heger
Na snímke vľavo Igor Matovič a vpravo Eduard Heger (obaja OĽaNO)

 

Reklama

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h. Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne, ale aj minister financií. Ústne sa prihlásili štyria poslanci, vystúpiť by mali ešte dvaja z nich.

Po schôdzi k návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi má vo štvrtok pokračovať riadna schôdza skrátenými legislatívnymi konaniami. O 11.00 h by sa malo podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) hlasovať aj o tomto bode.

Reklama

 

Sledujte naživo dianie v parlamente:

 

18:28 – Suja v rozprave tvrdil, že Kuffovci a Taraba sú dohodnutí na podporu vlády v prípade, že sa bude SaS vzpriečať, už od minulého roku. Vo svojom vystúpení sa Tarabovcov pýtal, či im ide o obchody, alebo o zastavanie trestných stíhaní (narážal na Kuffovcov, voči ktorým je vedené trestné stíhanie).

Reklama

 

17:59 – Erik Tomáš zo strany Hlas sa obrátil na Tarabu a jeho poslancov Kuffovcov, aby nedržali Matoviča a jeho vládu. Od týchto troch poslancov závisí podľa neho výsledok zajtrajšieho hlasovania

 

17:58 – Ľubica Laššáková poznamenala, že odvolanie Matoviča bude vykúpením aj pre neho samého

 

Reklama

17:55 – Predseda parlamentu Boris Kollár upokojil poslancov, že aj keď zajtra Matoviča odvolajú, vláda bude pokračovať ďalej

 

17:52 – Peter Pellegrini vyzval všetkých poslancov, aby si obliekli dresy a hlasovali za odvolanie Matoviča

Lídra OĽANO Igora Matoviča treba odvolať z funkcie ministra financií, aby nemohol ďalej škodiť Slovensku. Ak by sa neurobilo nič, je možné, že menšinová vláda bude fungovať do konca volebného obdobia v roku 2024. Počas diskusie k návrhu na odvolanie Matoviča to povedal líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdôraznil, že poslanci pôsobiaci v Hlase-SD návrh podporia.

Pellegrini poznamenal, že zákony v parlamente prechádzajú aj napriek odchodu SaS z vlády. „Jeho odvolanie by bolo prvou väčšou dierou do ich loďky,“ povedal o Matovičovi.

Poslanci okolo Pellegriniho sa podpísali pod návrh SaS na odvolanie Matoviča, pretože si myslia, že je najväčším zlom slovenskej politiky. „Pod jeho vedením je Slovenská republika ako malá loďka v búrke bez kapitána, pohadzovaná vetrom bez toho, aby sme tušili, kde skončíme,“ povedal s tým, že podľa prieskumov Matovičovi nedôveruje približne 90 percent ľudí. Hlas-SD by podporil návrh, aj keby s ním prišiel hocikto z opozície. „Vždy by podpisy poslancov Hlasu dostali,“ povedal Pellegrini s tým, že je ich povinnosťou urobiť všetko pre to, aby Matoviča „hnali zo stoličky ministra financií kadeľahšie“.

Matovič používa podľa Pellegriniho lži, urážky, manipulácie i nadávky a nič sa na jeho správaní nezmení. „Dostal šancu, možno bol prekvapený, keď vyhral voľby, a už vtedy som hovoril, že sa stal premiérom za trest,“ pripomenul s tým, že Matovič vo funkcii zlyhal.

Zdôraznil tiež, že Eduard Heger je len tieňovým premiérom, skutočným je Matovič. Dodal, že krajina je v rozvrate, keď štrajkujú lekári, vysoké školy, dôchodcovia, odborári i samosprávy. „Ak nebudeme robiť nič tu v parlamente, nič sa nezmení,“ povedal.

Na štvrtkovom (29. 9.) hlasovaní sa bude podľa neho každý poslanec zodpovedať občanom a bude sa im musieť pozrieť do očí, ako hlasoval a prečo sa Matoviča nepodarilo odvolať. „Hlas zajtra bude hlasovať za odvolanie Igora Matoviča a budeme sa tak snažiť naplniť vôľu 90 percent obyvateľov tejto krajiny,“ povedal.

Šéf SaS Richard Sulík súhlasí s Pellegrinim a tvrdí, že ak nedôjde k odvolaniu Matoviča, vláda bude pokračovať. „Budú sa robiť čudné obchody a dohody a krajina bude trpieť. Je šanca to zmeniť,“ povedal.

Reklama

 

17:10 – Poslanec Lehotský obvinil Matoviča, že zatvára oko na rôznymi prehreškami ľudí, s ktorými sa dohodne, aby vláda fungovala.

 

16: 50 – Poslanec Krupa povedal, že prorodinný balíček nie je prorodinný, ale je to PR OĽaNO za peniaze daňových poplatníkov, ktoré ma prinavrátiť voličov strane OĽaNO.

 

Reklama

16:30 – Vystúpil v rozprave Sulík, ktorý obvinil Tarabu a jeho poslancov, že oni sú práve tí, ktorí držia Matovičovú vládu a pomáhajú im presadzovať zákony. Taktiež obvinil Matoviča, že jeho katastrofálne pôsobenie v politike ma za následok návrat mafie, pričom podotkol, že  Smer už v preferenciách, vďaka Matovičovej politike, atakuje prvé miesto.

Sulík povedal, že je ochotný sa vrátiť so SaS do vlády, ak z nej odíde Matovič.

Predseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Sulík bol počas prejavu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v parlamente skutočne rád, že SaS odišla z koalície. V stredu počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Sulík skonštatoval, že v prípade, ak Matovič nebude vo vláde, pripomenie premiérovi, že sú pripravení rokovať o novej koaličnej zmluve. „Možno k rokovaniu nepríde, možno sa nedohodneme, ja to dnes neviem, a potom sa budeme baviť o predčasných voľbách,“ poznamenal s tým, že ak Matovič odvolaný nebude, nezmení sa nič, lebo vládna koalícia bude ďalej pokračovať. Poukázal na to, že sa formálne odvoláva minister financií Matovič, ale v skutočnosti sa odvoláva premiér Matovič.

Hlasovanie o odvolaní ministra financií bude podľa Sulíka zásadným rozhodnutím v zmysle, či je prípustné riadiť krajinu Matovičovým štýlom, ale tiež, či je prípustné znefunkčniť systém bŕzd a protiváh na dosiahnutie politických cieľov jedného človeka. Pôjde podľa neho o to, do akej miery je možné tolerovať „vrtochy jedného muža“. „Motívy toho, že sme dali návrh na odvolanie Igora Matoviča, ani náhodou nie sú osobná nenávisť alebo pomsta,“ podotkol Sulík.

Reklama

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba reagoval s tým, že v tejto vláde nie je zlým ministrom len Matovič, za zlú považuje celú vládu. „Naša úloha nie je robiť vám personálnu politiku, vám pomáhať rekonštruovať vlády a vám pomáhať vrátiť sa nejakou bianko zmenkou, či sa dohodnete alebo nie. Preto konzistentne hovorím, dajte na stôl hlasy na predčasné voľby a ostatok je vybavený,“ dodal.

Možnosť, že by Matovič dovolil, aby sa SaS vrátila do vlády, podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) nebude na stole. „Ale ak vám to pomôže, ak bude, tak ja určite budem kolegov prosiť, aby sme to nerobili preto, lebo OĽANO pomáha Smeru a my nechceme, aby sa Smer vrátil,“ zdôraznila.

Sulík podľa poslanca Jána Podmanického (Smer-SD) na jednej strane žasne, ako to v koalícii vydržali, na druhej sa tam však mieni vrátiť. Nezaradený poslanec Miroslav Urban si myslí, že nech odvolávanie dopadne akokoľvek, predčasné voľby Slovensko čakajú. „Ja som presvedčený, že keby aj Matovič odišiel, koalícia SaS a OĽANO už v dnešnej dobe nie je možná,“ dodal.

Poslanec Juraj Krúpa, ktorý pred časom odišiel z klubu OĽANO do SaS, priblížil, že to, čím sa v OĽANO funguje, sú „manipulácie a klamstvá“. „Môžem len skonštatovať, že môj odchod považujem za osobné oslobodenie,“ poznamenal.

 

16:22 – S faktickou poznámkou vystúpil Štefan Kufa, ktorý SaS povedal, že sú povaľači – povaľači vlád

 

Reklama

16:20 – Taraba vo faktickej poznámke vysmial ochotu SaS znovu vstúpiť s OĽaNO do vlády po odvolaní Matoviča a vysvetlil všetkým, že volič chce odchod tejto vlády.

 

16:14 – Poslanci za OĽANO odišli z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Urobili tak po jeho viac ako hodinovom vystúpení, v ktorého závere vyzval SaS, aby urobila krok späť a ustúpila od osobnej nenávisti.

Líder OĽANO vysvetlil, že o tomto kroku diskutovali na poslaneckom klube. Chce tak bývalým partnerom z koalície ukázať, v akej spoločnosti sa dobrovoľne ocitli. „Aby ste to osamote mohli precítiť spolu s vašimi novými partnermi v koalícii nenávisti, alebo ako by som to nazval,“ adresoval Matovič liberálom.

 

15: 00 – Rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič v Národnej rade (NR) SR počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za „znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií“. Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovorí o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

„Ani jedno rozhodnutie vlády, ani jeden zákon neboli bez vášho súhlasu a keď ste aj s niečím nesúhlasili, napríklad rodinný balíček, povedali ste, že ho nepodporujete, ale nemáte nič proti tomu, že ho presadíme s opozíciou, a nebudete ho vetovať,“ skonštatoval Matovič. Na balíčku podľa neho postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Reklama

Vyzval SaS, aby špecifikovala, v čom koná v neprospech občanov. Poukázal na pomoc firmám v čase krízy, nízku mieru nezamestnanosti či rozviazané ruky orgánov činných v trestnom konaní. Ak liberáli tvrdia, že porušuje ústavu a zákony, mali by podľa neho podať trestné oznámenie. Odmieta, že by rezort financií pod jeho vedením zlyhal, argumentuje menším deficitom než pred tromi rokmi.

Používanie politiky na súkromné vojny a pomstu podľa neho predviedla SaS pri vládnej kríze. Hovorí o krvavých očiach lídra strany Richarda Sulíka a jeho neriešení problémov s energetickou krízou. SaS podľa neho tri mesiace kreslila červené čiary, vydierala a teraz je ochotná spolupracovať s mafiou.

Kritiku o porušovaní legislatívnych procesov označil za faloš a alibizmus. Pripomenul pozmeňujúci návrh SaS k súdnej mape krátko pred hlasovaním či schválenie podnikateľského kilečka v zrýchlenom režime. Za zneužitie legislatívneho procesu označil aj pozmeňujúci návrh SaS, ktorý mal priniesť 60-miliónový podvod v prospech oligarchov. Obdobne argumentuje pri výčitke o ruinovaní verejných financií. Pripomenul veto liberálov pri zvýšení dane z hazardu, liehu či z mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. Vyčíta im blokovanie zákona o rozpočtovej zodpovednosti či zmenu pri ochrane dôchodkového systému.

Zamyslieť sa podľa neho treba nad tým, ako sa dá brániť etika a morálka vo verejnej službe rozkrádaním verejných financií. Poukázal na znenie odôvodnenia návrhu SaS a poslancov, ktorí sa podeň podpísali. Pellegriniho označil za skorumpovaného zlodeja a pripomenul, že poslanci okolo neho boli súčasťou predchádzajúcej vlády.

SaS v návrhu argumentovala aj urážkami Matoviča voči prezidentke Zuzane Čaputovej. Minister skonštatoval, že ho odmietla v čase pandémie, keď s ňou chcel spoločne vyzvať ľudí na zodpovednosť. Tvrdí, že na Slovensku je možno 100.000 vhodnejších žien na jej funkciu.

Jana Bittó Cigániková (SaS) považuje Matovičove slová za osobné útoky a klamstvá. Pripomenula, že hnutiu OĽANO klesli za dva roky preferencie a Smeru-SD narástli, a to podľa nej dosiahol Matovič svojím prístupom. Radovana Slobodu (SaS) mrzí, že za dva roky sa z bojovníka proti korupcii stal v súčasnosti asi najnepopulárnejší politik a manipulátor faktov. Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že inštitút veta ukotvený v koaličnej zmluve sa niekoľkokrát nerešpektoval. Aj Matovič podľa nej povedal, že veto v rodinnom balíčku rešpektovať nebude.

 

Reklama

14:40- Predkladatelia návrhu na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z postu ministra financií nevnímajú dôsledky inflácie, čo im bráni vidieť skutočné problémy Slovenska. V diskusii k návrhu na odvolanie Matoviča to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). V pléne predniesol stanovisko vlády, ktorá nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Matovičovi.

Na snímke zľava Marián Viskupič (SaS), podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO)

Premiér tvrdí, že navrhovatelia na rozdiel od bežných občanov disponujú príjmami, vďaka ktorým sú schopní bez problémov absorbovať následky energetickej krízy aj rastúcej inflácie. „Mrzí ma, že toto im bráni vidieť skutočné problémy Slovenska, preto dnes dávajú prednosť sporu s ministrom financií pred tým, aby sme odložili politické tričká, zjednotili sa, aby boli vláda a parlament súdržní pri schvaľovaní nevyhnutnej pomoci občanom,“ vyhlásil premiér.

Vláda vníma návrh ako neopodstatnený, premiér zdôraznil, že vláda považuje dôvody na odvolanie Matoviča za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené.

Navrhovatelia konštatujú, že schválením balíčka pomoci poskytnutej rodinám pri mimoriadnom náraste inflácie došlo k opovrhnutiu Ústavou SR, zákonmi a demokratickými princípmi a nevidia dôvod na urýchlené konanie vlády. Premiér zdôraznil, že práve týmto balíkom pomoci vláda SR vytvorila pravidelnú pomoc pre občanov.

Heger tiež pripomenul, že netradične sa schvaľovali aj iné zákony, napríklad keď poslanec za SaS predložil pozmeňujúci návrh pri súdnej mape. Kabinet podľa Hegera odmietol argument SaS o neopodstatnenom skrátenom legislatívnom konaní, keďže v zrýchlenom režime sa schvaľovalo tzv. prvé podnikateľské kilečko a bola na tom zhoda v koalícii.

Navrhovatelia Matovičovi vyčítajú ruinovanie verených financií tým, že finančný dosah tzv. rodinného balíčka vo výške 1,3 miliardy eur nemal adekvátne krytie. „V tejto súvislosti si vláda dovoľuje nesúhlasiť, keďže Ministerstvo financií SR opakovane komunikovalo, akým spôsobom bude tzv. rodinný balíček finančne krytý,“ vyhlásil Heger. Ďalšia námietka navrhovateľov smeruje k očkovacej lotérii. Premiér skonštatoval, že aj ju odsúhlasili všetci koaliční partneri.

Vládu podľa Hegera zaráža tvrdenie, že predkladatelia sa pasujú do roly obrancov morálky, etiky a demokracie. „Toto tvrdenie nemôže vláda ani náznakom brať vážne, najmä ak sa medzi predkladateľmi návrhu nachádzajú osoby, ktoré boli súčasťou korupčného systému alebo sa priamo podieľali na odovzdaní slovenskej polície do rúk mafie, o čom dnes svedčia desiatky obvinených, obžalovaných a už aj odsúdených bývalých vysokopostavených štátnych úradníkov a spolupracovníkov Roberta Fica a Petra Pellegriniho,“ uzavrel premiér.

Reklama

 

14:20- Do rozpravy k návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie sa písomne prihlásili štyria poslanci. Odôvodnenie návrhu uviedla predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO). Kabinet s návrhom na odvolanie nesúhlasí. O slovo požiadal aj Matovič.

Písomne sa prihlásili Richard Sulík (SaS), Peter Pellegrini, Milan Mazurek a Matúš Šutaj Eštok.

 

14:10- Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič (OĽANO) je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v úvode diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Za dôvod na jeho odvolanie označila napríklad spreneverenie sa verejnej funkcii a sľubu člena vlády či prístup k verejným financiám.

„Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou verejnosti,“ podotkla Zemanová s tým, že si povinnosti neplní v záujme občanov, porušuje ústavu a zákony. Jeho spôsob vykonávania vládnej moci podľa slov Zemanovej škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti. „Nerešpektuje zákonné postupy, obchádza legislatívny proces. Sám to uznáva a dokonca sa na tom zabáva,“ povedala.

Šéfka klubu Matovičovi vyčíta i to, že výkon funkcie poníma ako priestor na násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok, boja o moc a realizáciu súkromných vojen. Spomenula napríklad očkovaciu lotériu a jej dosah na verejné financie. Pripomenula i spôsob presadenia tzv. prorodinného balíčka. Zemanová tvrdí, že nerešpektoval zákonné a ústavné limity, porušil princíp pluralizmu a otvorenej diskusie a doteraz neuviedol, z akých zdrojov mali byť navrhované trvalé opatrenia kryté.

Reklama

Zopakovala, že Matovič často ignoroval predstaviteľov samospráv a dlhodobo si privlastňoval právo zasahovať aj do iných rezortov. Za rukojemníkov si podľa jej slov vzal učiteľov, zdravotníkov i ťažko zdravotne postihnutých a seniorov. „Nejde o ojedinelé zlyhanie, ale vnútornú charakteristiku jeho prístupu k verejnej moci a nezvládnutiu funkcie,“ dodala s tým, že dôvody na vyslovenie nedôvery Matovičovi sú ústavné, zákonné, politické, morálne a etické.

 

14:00-Do parlamentu prišiel Igor Matovič. Parlament bude o jeho odvolávaní rokovať len do 19:00. Hlasovať by sa malo buď vo štvrtok o 11:00, alebo o 17:00.

Čo hovoria politici

Na odvolanie Matoviča je potrebných najmenej 76 hlasov. Na to je potrebné pri súčasných parlamentných počtoch získať hlasy aspoň troch dosiaľ nerozhodnutých nezaradených poslancov. Napríklad Slavěna Vorobelová na svojom profile požiadala svojich fanúšikov o názor a prisľúbila, že bude hlasovať podľa ich vôle.

I. Matovič ešte nedávno tvrdil, že prípadné odvolanie prijme ako technický fakt, včera však zverejnil dosť zúfalý status. „Skorumpovanú opozíciu nezmením, ALE veľmi by som bol rád, ak by aspoň v médiách štvanica a nenávisť voči vláde skončila,“ píše v ňom.

Reklama

Tomáš Taraba (Život NS) včera R. Sulíkovi adresoval: „Matovič už dnes nikoho netrápi. Slovákov trápia vysoké ceny energií, ktoré ste aj vy nechali nepripravené. Slovákov trápi ich každodenný život a nie to, aby táto vláda odvolávala jedného ministra za druhým a rekonštruovala sa. Ľudia chcú predčasné voľby.“ Politológ Jozef Lenč označil Tarabu za „Lacnú neviestku konzervativizmu. „Veľmi chce byť jazýčkom na váhach, veľmi túži byť dôležitým a najmä opäť poslancom. Jeho schopnosť opakovane si protirečiť v rámci jedného rozhovoru, obsahová prázdnota jeho politických postojov a podlizovanie sa každému, o kom je presvedčený, že mu pomôže pokračovať v parlamentnej misii, sú tragikomickým odrazom slovenskej konzervatívnej politiky v post-pravdovej dobe.

Tomáš Taraba
Na snímke nezaradení poslanci, zľava Štefan Kuffa a Tomáš Taraba

Strana SaS v tejto súvislosti upozornila, že „dva a pol roka boli Tarabovci výraznými kritikmi vlády, covidové zákony posielali na Ústavný súd, brojili proti testovaniu, očkovaniu, kritizovali ekonomické opatrenia vlády, bojovali proti reformám a konzistentne hlasovali za odvolanie všetkých členov vlády, ak boli prítomní.  Sám Tomáš Taraba hlasoval 14x ZA odvolanie člena vlády, z toho 2x ZA odvolanie Igora Matoviča. Dnes ten istý človek hlasuje za vládne zákony a dokonca naznačuje, že chce Igora Matoviča podržať,“ píšu liberáli na sociálnej sieti.

Pod návrh na odvolanie Matoviča pripojil svoj podpis aj Miroslav Kollár (pôvodne Za ľudí, dnes Spolu, nezaradený). „Z vládnej koalície som odišiel pre absolútne nezvládanie manažmentu pandémie vtedajším premiérom Matovičom. Dlhodobo hovorím, že nebol schopný vykonávať funkciu premiéra a nie je schopný vykonávať ani funkciu ministra financií,“ napísal na sociálnej sieti.

Ďalší traja nezaradení, Ján Mičovský, Katarína Hatráková a Martin Čepček, boli zvolení na kandidátke OĽANO a je pravdepodobné, že svojho bývalého predsedu podržia.

Michal Šimečka, podpredseda Progresívneho Slovenska, sa už pred pár dňami povedal v diskusii TASR TV, že poslanec Tomáš Valášek bude hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi. „Ani vláda ako taká sa nemôže automaticky spoliehať na podporu PS,“ povedal.

Peter Pellegrini dnes na tlačovej konferencii hovoril najmä o nedostatočnej pomoci dôchodcom. K Matovičovi povedal: „Na čele ministerstva financií je Igor Matovič – terorista, ktorý terorizuje každý jeden segment hospodárstva a spoločnosti… Krajina je v rozvrate, na čele máme neexistujúceho premiéra s arogantným, zlým, neschopným, hulvátskym ministrom financií. O to väčší dôvod je, aby sme dnes o štrnástej prišli, a aby sme Igorovi Matovičovi vystavili účet…Je taký istý minister ako Mikulec, neschopná Milanová, Remišová, jednoducho všetkých ich treba odvolávať rad-radom bez ohľadu na to, či to má alebo nemá vplyv na predčasné voľby.“ V parlamente už podľa neho Matovič nenarobí také škody ako z postu ministra financií. Na priamu otázku, či sa nájde potrebný počet hlasov, odpovedal, že nevie.

Spoločnú tlačovku mali dnes aj Milanovia Uhrík a Mazurek. Ten k odvolávaniu povedal, že I. Matovič „je katastrofou, pohromou pre Slovenskú republiku. Som presvedčený, že Slovensko nikdy nemalo tak deštruktívneho politika, akým je Igor Matovič. To, čo vystrájal za posledné dva roky sa nedá opísať inak ako šialenstvo. Jeho opatrenia zlikvidovali strednú vrstvu, pripravili obrovské množstvo ľudí o prácu a vyhnali obrovské množstvo ľudí do zahraničia.“

Róbert Fico na tlačovej konferencii Smer SD dnes povedal: „Návrh je podaný, našou povinnosťou je byť tu a hlasovať za odvolanie človeka, ktorý tak ublížil tejto krajine ako nikto.“

 

Vláda nesúhlasí s odvolaním ministra financií Matoviča

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO). Kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní.

Návrh skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery Matovičovi vláda vníma ako neopodstatnený. „Vláda SR považuje dôvody na odvolanie podpredsedu vlády a ministra financií za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené, ale napriek tomu zopakuje, prečo považuje tieto dôvody za nezakladajúce sa na pravde,“ uvádza sa v predloženom materiáli.

Navrhovatelia vo svojom odôvodnení konštatujú, že schválením balíčka pomoci poskytnutej rodinám pri mimoriadnom náraste inflácie došlo k opovrhnutiu Ústavou SR, zákonmi a demokratickými princípmi a nevidia dôvod na urýchlené konanie vlády. Vláda trvá na tom, že táto pomoc bola nevyhnutná a rýchlosť jej prijatia opodstatnená.

Navrhovatelia vo svojom odôvodnení taktiež členovi vlády vyčítajú ruinovanie verených financií tým, že finančný dosah tzv. rodinného balíčka vo výške 1,3 miliardy eur nemal adekvátne krytie. „V tejto súvislosti si vláda dovoľuje nesúhlasiť, keďže Ministerstvo financií SR opakovane komunikovalo, akým spôsobom bude tzv. rodinný balíček finančne krytý,“ uvádza sa v materiáli.

Ďalšia námietka navrhovateľov smeruje k očkovacej lotérii. V materiáli sa konštatuje, že aj tá však bola odsúhlasená všetkými koaličnými partnermi a následne schválená v Národnej rade SR. Ani jeden z koaličných partnerov si neuplatnil právo veta, na ktoré má právo v koaličnej zmluve, preto vláda SR považuje túto námietku za neopodstatnenú.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali