Od Hussajna po Asada, alebo prečo sa nepodarí Američanom uskutočniť iracký scenár

Od Hussajna po Asada, alebo prečo sa nepodarí Američanom uskutočniť iracký scenár

Sýria 22. marca 2018 (HSP/Katyusha/Foto:TASR/AP-Bassem Tellawi)

 

Portál Katyusha uverejnil niekoľko veľmi zaujímavých faktov o možnom vojenskom vývoji scenára v Sýrii pre najbližšie obdobie.

Ilustračné foto

Podľa informácii portálu napriek všetkým ruským výstrahám sa časť amerických elít chystá uskutočniť vojenskú provokáciu v Sýrii. Podľa niektorých indícii sa v Stredozemnom mori a v Červenom mori nachádzajú americké skupiny bojových lodí, ktoré majú na palube okrídlené rakety Tomahawk a v Sýrii sa aktivizujú teroristické bandy kontrolované Američanmi, ktoré pripravujú provokácie s chemickými zbraňami. Ako podfarbenie k týmto udalostiam treba chápať aj britské a americké vyhlásenia ohľadne údajného otrávenia exšpióna Skripaľa. Západní partneri potrebujú masírovať verejnú mienku Západu vyfabulovanými príbehmi o ruskej hrozbe, aby mohli odôvodniť svoj prípadný zásah v Sýrii.

Reklama

V prípade Iraku dňa 20. 3. 2003 Američania a Západ otvorene klamali o existencii irackých zbraní hromadného ničenia, podobný scenár založený na klamstve rozvíjajú aj dnes. No pokiaľ Irak bol fakticky zničený, na základe západných klamstiev následne zahynulo viac ako 500 tisíc Iračanov a milióny Iračanov sa ocitli na pokraji humanitárnej katastrofy, pričom z krajiny odišlo niekoľko miliónov obyvateľov, situácia v Sýrii nebude pre Američanov a Západ taká jednoznačná a toho práve sa Západ obáva. V Iraku stratili Američania 4,5 tisíca vojakov, pri prípadnom útoku v Sýrii môžu byť straty oveľa vyššie, pretože za Sýriou stojí Rusko a Irán.

Podľa slov ruského ministra obrany Sergeja Šojgu len za minulý týždeň sýrske a ruské bezpečnostné služby i armáda prekazili tri pokusy proamerických teroristov zaútočiť chemickými zbraňami pod falošnou vlajkou. Napriek vysokej aktivite a úspešnosti sýrskych, ruských a iránskych bezpečnostných expertov však stále existuje pomerne vysoké riziko, že sa proamerickým teroristickým bandám podarí nejaký útok pod falošnou vlajkou uskutočniť.

Reklama

Nervozita západných partnerov rastie úmerne s tým, ako sýrske vládne sily likvidujú zástupnú americkú armádu vo východnej Ghute. Ozbrojené sily vládnych jednotiek  vystrieľali skupiny teroristov a podarilo sa im už vyviesť z východnej Ghuty takmer 80 tisíc civilistov, ktorí doposiaľ slúžili ako rukojemníci teroristov. Teroristi však neustále ostreľujú z pozícii vo východnej Ghute okraje Damasku a útočia na štvrť, kde sa nachádza ruská ambasáda.

Ruskí vojenskí odborníci uviedli, že majú dôkazy o príprave USA a ich spojencov o útoku proti legitímnemu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a sýrskym vládnym silám. Američania oficiálne nie sú vo vojne so Sýriou a ich prípadný útok je úplnou degradáciou a výsmechom medzinárodnému právu.

Sergej Rudskoj z Generálneho štábu RF uviedol, že Američania stále pripravujú útok s použitím chemických zbraní, ktorý im umožní zasiahnuť z lodí v Stredozemnom mori, Perzskom zálive a v Červenom morí, pričom najpravdepodobnejšie pôjde o útok pomocou okrídlených rakiet Tomahawk. Sergej Rudskoj poukazuje na skutočnosť, že svojím útokom vlastne Američania podporia teroristov z Dzebhat an Nusry, ktorí sa nachádzajú v obkľúčenej východnej Ghute.

Každý vie, že za plánmi o radikalizáciu pomerov v Sýrii stoja washingtonskí neokonzervatívci, ktorí ani svoje snahy neskrývajú. Ešte minulý rok Bloomberg uviedol, že generál Herbert Mc Master a americký politik John  Mc Cain obhajovali násilné riešenie v Sýrii a presadzovali, aby do Sýrie vyslali 50 tisíc amerických vojakov. Podľa amerického konzervatívneho novinára Mike Chernova McMaster, Stephen Bannon a bývalý riaditeľ David Petraeus vypracovali plán vojenskej intervencie v Sýrii, podľa irackého vzoru. Petraeus pritom stojí za vyzbrojovaním protiasadadovských teroristov zbraňami a ich finančným zabezpečovaním už od roku 2012, pričom sa môže spoliehať na podporu Herberta McMastera.

Americkí neokonzervatívci sú teda pripravení zopakovať iracký scenár a pokračujú v provokáciach, pretože veria, že sa im podarí dosiahnuť požadovaný geopolitický cieľ. Nevedia však pochopiť, že dnes je situácia úplne odlišná. Na rozdiel od útoku na Hussajna na základe klamstva o existencii irackých zbraní hromadného ničenia, otvorený útok na Asada nebude pre Američanov jednoduchou záležitosťou. Za Asadom totiž stoja Rusi a aj Iránci, rovnako proti americkým aktivitám vystupuje aj Turecko. Napriek všetkým americkým snahám sa nepodarí Američanom presadiť svoje predstavy v Bezpečnostnej rade OSN, kde Rusi a Číňania vetujú všetky pokusy západných partnerov presadiť útok voči Sýrii.

Reklama

Rusko už dokonca použilo veľmi jednoznačný tón, aby aj ten najhlúpejší americký generál pochopil, s čím sa Američania zahrávajú. Rusi doslovne povedali, že v prípade amerického útoku na Sýriu, pri ktorom budú ohrozené životy ruských vojakov, Rusi zničia nielen všetky letiace ciele, ale aj nosiče, ktoré tieto ciele vypustili. To znamená, že cieľom sú nielen rakety a lietadlá západných partnerov, ale aj všetky lode, ktoré sa do útoku zapoja. Rusi do Sýrie prevelili nové batérie S-400, rozvinuli protivzdušnú obranu, aktivizovali Kalibre z ruských lodí, lietadiel i pozemných základní s dlhým doletom a v hre sú aj moderné ruské zbrane, vrátane najnovšie predstavených Kindžalov.

Podľa faktov, ktoré sú k dispozícii pravdepodobne útok letectvom zo strany USA nehrozí. V Stredozemnom mori sa kvôli prítomnosti ruských ponoriek vo východnej časti Stredozemného mora nenachádza žiadna americká lietadlová loď, momentálne ako uvádza Stratfor, majú Američania v oblasti Perzského zálivu len dve skupiny v čele s lietadlovými loďami Carl Vinson a Theodore Roosvelt. V Sýrii môžu zasahovať len lietadlá z Theodora Roosvelta, Carl Vinson sa nachádza v úctivej vzdialenosti a jeho lietadlá momentálne nedokážu nad Sýriou zasahovať. Predstava, že americkí piloti poletia do oblasti kde dominujú ruské systémy S-400 je však značne nereálna.

Takže Američanom ostáva len jedna forma útoku a to útoky pomocou okrídlených rakiet Tomahawk z amerických bojových lodí a ponoriek. Tomahawky by mali zničiť v prvom rade systémy ruskej protivzdušnej obrany, komunikačné centrá a veliteľské stanoviská. Ako sme už spomenuli, v prípade útoku však Rusi okamžite nasadia svoje Kalibre a Kindžaly, takže misia amerických bojových lodí bude mať samovražedný charakter.

Minulý rok v apríli 2017 si Američania vyskúšali útok Tomahawkami na sýrske vojenské letisko v Šajráte, dôvodom bol útok teroristov v Idlibe pod falošnou vlajkou, pri ktorom teroristi použili chemickú muníciu. V Bezpečnostnej rade OSN samozrejme Američania blokovali prípadné vyšetrovanie, ktoré navrhovali Rusi, pretože by vyšlo najavo, že chemická munícia bola vystrelená z oblasti pod kontrolou proamerických teroristov. Útok Tomahawkov skončil rozpačito, z 59 Tomahawkov len 23 zasiahlo cieľ, zvyšok spadol v neobývaných oblastiach. Pritom vojenské letisko v Šajráte za 48 hodín obnovilo svoju prevádzku.

K dispozícii pre útok Tomahawkami majú Američania  obmedzený počet lodí. Ide o 3 torpédoborce USS Laboon DDG 58, USS Ross DDG 71, USS Carney DDG-64 v Stredozemnom mori, v skupine s lietadlovou loďou Theodore Roosvelt sa v Perzskom zálive takisto nachádzajú torpédoborce, schopné vystreľovať Tomahawky.

Reklama

V americkom tábore okrem neoconov sa však nachádza aj dostatok realistov, ktorí chápu, že situácia je odlišná ako pred 15 rokmi, kedy Američania útočili v Iraku, Lýbii a Juhoslávii bez obáv o svoju bezpečnosť. V uvedenom období sa Američania neobávali nikoho a ničoho, preto arogantne bombardovali suverénne krajiny v rozpore s medzinárodným právom. Dnes však hrozí, že Rusi splnia čo sľúbili a zlikvidujú americké rakety, lietadlá i nosiče. A keď Rusi potopia americké lode, zrazu zarezonuje otázka a čo ďalej? Budeme konflikt rozvíjať aj ďalej až do použitia jadrových zbraní, alebo budeme hlľadať vyhovujúce riešenie?

Rusko chápe americkú taktiku. Američania budú na Rusko útočiť až dovtedy, pokiaľ nedostanú po prstoch. Vtedy pochopia že sa dostali k červenej línii, ktorú nie je možné prekročiť. Ak to Rusko neurobí, môže sa spoľahnúť, že západní partneri budú pokračovať v provokáciách, polarizácii, raste napätia, aby dostali Rusko pod permanentný tlak a určite prídu s novými aférami typu Skripaľ, Rodčenkov a podobne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali