Svet 16. decembra 2017 (HSP/sputnik/Foto: Pixabay)
Americkí vedci ukázali, že denné užívanie horúceho čaju je spojené so 74 % znížením pravdepodobnosti glaukómu v porovnaní s užívaním iných nealkoholických nápojov. Štúdia bola uverejnená v časopise British Journal of Ophthalmology
Užívanie kávy (buď s kofeínom či bez neho), studeného čaju, čaju bez teínu a iných nealkoholických nápojov nie je nijako spojené s pravdepodobnosťou vývoja glaukómu či už pozitívne alebo negatívne. Autori vzali do úvahy vplyv cukrovky a fajčenia na vývoj tejto choroby a dospeli k záveru, že denné užívanie práve horúceho čaju je spojené s menším rizikom vývoja glaukómu.
V priebehu celonárodného prieskumu z roku 2017 podstúpilo 1678 ľudí úplné oftalmologické vyšetrenie a u 84 (čiže u 5%) z nich boli zistené symptómy glaukómu. Účastníkom prieskumu sa kládli otázky, ako často užívali v poslednej dobe nápoje s kofeínom a bez neho.
Medzitým v júni 2016 uznala Medzinárodní agentúra pre výskum rakoviny pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) nadmerné užívanie horúcich nápojov (napríklad kávy alebo čaju) za nebezpečné pre zdravie.