Novinárka Denníka N agresívne fyzicky napadla redaktora Sputnika

Novinárka Denníka N agresívne fyzicky napadla redaktora Sputnika

Praha 23. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto: Screenshot video)

 

Včera večer publikoval YouTube kanál Raptor TV Live video, na ktorom novinárka Denníka N Petra Procházková najskôr verbálne útočí nevyberanými slovami na redaktora Sputnika Vladimíra Frantu a následne mu vyrazí z ruky mobilný telefón a uštedrí mu silnú facku

Na snímke česká redaktorka Denníka N napadla redaktora Sputnika

K udalosti došlo na novinárskej konferencii Media 2019, ktorá prebiehala od 20. do 22. novembra v pražskom hoteli Grand Majestic Plaza. Petra Procházková tak dala najavo svoju nespokojnosť s tým, ako korešpondent Sputnika referoval o jej vystúpení na fóre.

Reklama

Incidentu predchádzala výmena názorov a vzájomné natáčanie sa a fotenie novinárov zo strany oboch redakcií. Rozbroj sa však Procházková rozhodla ukončiť rázne – redaktorovi Frantovi vyrazila z ruky telefón a dala mu facku.

Po útoku na Vladimíra Frantu sa k udalosti vyjadrila aj tlačová služba agentúry Sputnik. Táto neprijateľná udalosť nijak činnosť agentúry neovplyvní, agentúra bude českému publiku naďalej prinášať dôveryhodné a aktuálne informácie, uviedla tlačová služba.

Reklama

Domnievame sa, že akékoľvek rozpory sa majú riešiť cestou civilizovaného dialógu. Agresia a urážky nemajú nič spoločné ani s žurnalistikou ani s normami spoločenského správania. Tento incident nijako neovplyvní našu činnosť, budeme aj naďalej poskytovať českému publiku dôveryhodné, aktuálne a operatívne informácie podľa noriem a princípov novinárskej etiky a celkovej ľudskej morálky,” vyhlásila tlačová služba agentúry Sputnik.

O incidente informovali médiá z oboch názorových táborov. Paradoxne pravdoláskari (na Slovensku nazývaní slniečkari) sa pridávajú na stranu Procházkovej a ani nie týždeň po oslavách 30. výročia demokracie a slobody jasajú a pred Procházkovou skladajú klobúk:

“Títo ľudia si nič iné nezaslúžia, klobúk dole, reakcia pani Petry Procházkovej je úplne namieste,” napísal napríklad režisér Jan Hrebejk na svojom Twitterovom účte.

Šéfredaktor Fóra 24 Pavel Šafr reagoval na útok na redaktora Sputnika Vladimíra Frantu slovami o tom, že je potrebné zakazovať nepohodlné médiá.

Nikto z Denníka N si facku nezaslúži. Na Sputnik je jedna facka málo. Mal by sa tu jednoducho zakázať, pretože ako oficiálny orgán ruskej diktatúry ohrozuje záujmy demokratického štátu a šíri nepriateľskú propagandu,napísal Šafr na svojom Twitteri.

Reklama

 

Jindřich Šidlo, novinár pôsobiaci na portáli Seznam Správy, Petru Procházkovú podporil. Verí, že svojím hrubým vystupovaním a fyzickými útokmi pravdu.

Bývalý europoslanec Jaromír Štětina, ktorý v minulosti vyjadroval podporu ukrajinskému nacistickému práporu Azov, verí, že biť žurnalistov je správne.

Petra, to, že si dala Sputniku cez hubu, je správne, napísal na svojom Twitteri.

 

Reklama

 

Predstavte si, že by redaktor Sputnika vyfackal redaktora Denníka N

Tlačový hovorca prezidenta republiky Jiří Ovčáček však má na to iný názor a vyzval predstaviť si situáciu obrátene. V takom prípade by sa politickí komentátori, podľa jeho názoru, predbiehali v písaní o ruskom útoku na slobodu slova.

Predstavme si to naopak: Redaktorka Sputnika nafackovala redaktorovi Denníka N.” Môže za to Zeman,kričí opozícia. Brutálny ruský útok na slobodu slova, halekajú komentátori. Minister Petříček si povoláva ruského veľvyslanca, ČST burcuje vo všetkých reláciách okrem Večerníčka,vyhlásil na sociálnej sieti Ovčáček.

 

Reklama

 

Prezidentov hovorca neskôr, takisto na Twitteri, poukázal na podobnosť medzi udalosťami z januára 1989 a útokom Petry Procházkovej z Denníka N na redaktora Sputnika Vladimíra Frantu.

Podobnosť iste čisto náhodná! Čs. rozhlas, január 1989: Na Václavskom námestí sa uskutočnila provokácia protisocialistických síl. Denník N, november 2019: Akcia nesie znaky pripravenej provokácie zo strany zástupcu propagandistického servera Sputnik,dodal Jiří Ovčáček.

 

 

Reklama

Na útok na novinárov zareagoval aj poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, ktorý poznamenal, že si overí informácie o tom, že Denník N napísal, že sa v Česku môžu fackovať novinári.

V Denníku N vraj písali, že sa u nás už smú fackovať novinári. Radšej si to ale ešte overím,povedal Foldyna na svojom Twitteri.

 

 

Reklama

 

 

Petra Procházková nám predviedla v praxichvíľku pre demokraciu. Okamura sa tiež postavil za redaktora Sputnika (Chviľky pre demokraciu je v Čechách niečo podobné ako na Slovensku Slušní)

Novinárka slniečkárskeho Denníka N (prezývaného Denník nenávisti) Petra Procházková nám predviedla v praxichvíľku pre demokraciua zákerne fyzicky napadla redaktora Sputnika Vladimíra Frantu len pre to, že sa jej nepáčia jeho komentáre, napísal Okamura s tým, že sa podľa neho Vladimír Franta správal inteligentne.

Následne sa predseda SPD obul do ďalších českých médií, ktoré podľa jeho názoru neznášajú kritiku a dokonca sa za ňu mstia. Takže, keď oni každodenne klamú, rozoštvávajú ľudí, provokujú, vyhrážajú sa a občiansky likvidujú názorovo nepohodlných ľudí, tak to je podľa nich v poriadku, a máme to trpieť. Ale keď niekto o nich napíše niečo kritické, tak sa kolektívne hneď mstia alebo pristupujú k násiliu. A využívajú k tomu aj Českú televíziu a Český rozhlas. Je to nastupujúca nová totalita,uviedol.

Okamura ďalej odsúdil reakciu samotného portálu. Čerešničkou na skazenej torte je vyjadrenie samotného Denníka N, ktorý tento bezdôvodný fyzický útok neodsúdil a naopak ho schvaľuje, napísal s tým, že ak Denník N nezmení svoju pozíciu ohľadom napadnutia, strana SPD s ním spolupracovať nebude.

Reklama

Vo svojom príspevku Okamura tiež pripomenul reakciu exposlanca TOP09 Jaromíra Štetiny a režiséra Jána Hřebejka, ktorí Procházkovú podporili. Ako môžu schvaľovať násilie? Čuduje sa Okamura.

Na záver politik rozmýšľa, či by ďalšie české médiá informovali svojich divákov o incidente, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. Pripomínam, že Denník N hojne propaguje aj Česká televízia rovnako, ako propaguje, prevarený web Strážny pes. A som zvedavý, či zase budú ČT a ďalšie slniečkárske médiá o tomto incidente mlčať a cenzurovať, pretože sa im to nehodí, alebo toto násilné jednanie konečne odsúdia? Nerobím si ilúzie, ruka ruku myje,podotkol Okamura.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali