Nitra krok od rozprávkového konca, Rapáč: “Školia nás z efektivity”

❚❚

Nitra 24. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Henrich Mišovič)

Aktualizované 24. apríla 2024 o 12:37

Hokejistov Nitry delí už iba jediné víťazstvo od zisku historicky druhého titulu v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Nitrania opäť vyškolili Spišskú Novú Ves z efektivity a najmä skvelý úvod tretieho duelu (5:1), v ktorom strelili tri góly za 12 minút, ich nakopol do pokračovania spanilej jazdy

Samuel Buček
Na snímke radosť po góle zľava Samuel Buček (Nitra) a Sahir Gill (Nitra) v treťom zápase finále play off hokejovej Tipos extraligy

Spišiaci neustáli úvodný nápor domácich a tí viedli už po 66 sekundách zásluhou Sahira Gilla. Emočne naladení Nitrania využili systémové chyby “rysov”, ktorí prepadávali a po góloch Robbyho Jacksona a Samuela Bučeka prehrávali už 0:3. “Bolo to nádherné divadlo v skvelej atmosfére a so šťastným koncom pre nás. Opäť rozhodla prvá tretina, v ktorej sme získali trojgólový náskok. Potom sme to udržiavali, no Spišská ukázala svoju nebezpečnosť. Hlavne v závere druhej tretiny nás točili a boli sme veľmi radi, že sme obstáli tretinu bez inkasovaného gólu. Rozhodla bojovnosť, vynikajúci Kašík a nitrianske srdce,” uviedol po treťom zápase série Dušan Milo, asistent trénera “corgoňov” Antonína Stavjaňu.

.

Spišská v závere úvodného dejstva znížila na 1:3, keď sa v presilovej hre presadil Juraj Majdan. Hostia dali do druhej časti všetko, viackrát v nej dokázali súpera zavrieť v jeho obrannom pásme, no vylámali si zuby na obetavej defenzíve a výborne chytajúcom brankárovi Liborovi Kašíkovi. Gól nestrelili a na začiatku tretej časti im zasadil definitívny úder druhýkrát v stretnutí Jackson. Hosťujúceho kapitána mrzel najmä nevydarený vstup do zápasu. “Stalo sa to isté, čo v predchádzajúcich dvoch zápasoch. Mali sme úplne zaspatý úvod, vyprodukovali sme nezmyselné taktické chyby, ktoré sme nerobili počas celej sezóny a prehrali sme si celé stretnutie,” povedal Branislav Rapáč. Už pred sériou sa z oboch táborov hlásilo, že finálová séria nebude o bránení stredného pásma, no Rapáč upozorňoval, že bezhlavá hra by mohla Spišiakov proti nabudenej Nitre pochovať: “Hráme hokej, ktorý nechceme hrať, prvých desať minút sa s nimi stále naháňame, čo nám nesvedčí. Potom začneme hrať náš hokej, ale už je neskoro. Nitra nás školí z efektivity, u nás dali zo 16 striel štyri góly, tu mali v prvej tretine šesť striel a premenili to na tri presné zásahy. Na ich strane je neskutočná efektivita, klobúk dole pred nimi. Ja som mal tri gólové šance, ale v koncovke sme nervózni a cítime tlak na seba.”

Tretí tím základnej časti stojí pred veľmi náročnou úlohou. Ak sa chce radovať z historického titulu, musí Nitru zdolať štyrikrát za sebou. “Nič sa nedeje, je síce 0:3 na zápasy, ale hrá sa na štyri víťazné. Tento zápas je za nami, hodíme ho do koša, zajtra prídeme s iným nastavením a vyhráme,” poznamenal odhodlane Rapáč. Nitrania by radi ukončili rozprávkový záver sezóny v najkratšom možnom čase. “Hneď ako sme prišli zo Spišskej, tak sme krotili emócie. Teraz je to rovnako, sme nohami na zemi, všetky situácie musíme riešiť s chladnou hlavou, no ´horúcim´ srdcom,” dodal Milo.

.

 

Spišiaci v pozícii, v ktorej zatiaľ nik neuspel, Nitra krok od titulu

Hokejisti Spišskej Novej Vsi stoja pred situáciou, ktorú sa nepodarilo zvládnuť žiadnemu tímu v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Spišiaci prehrávajú vo finálovej sérii Tipos extraligy už 0:3 na zápasy a ak sa chcú radovať z historického titulu, musia ako prví zvíťaziť štyrikrát za sebou a otočiť na 4:3. Mužstvo z Nitry môže byť naopak druhé, ktoré zvládne boj o titul ukončiť v najkratšom možnom čase.

Nitrania vytvorili v utorok aj nový rekord, keďže odohrali už 20. duel v jednej play off (rátajúc aj predkolo). Doterajším maximom bolo 19 stretnutí, ktoré odohral tím spod Zobora v “striebornej” sezóne 2021/22. Pred nimi sa to podarilo Slovanu Bratislava v ročníku 2001/02. Spanilá jazda “corgoňov” potrebuje už iba jednu víťaznú pečať, ktorú môžu dať zverenci Antonína Stavjaňu už v stredu na domácom ľade. “Nechcem nás dávať pod nejaký tlak, ale určite to vnímame. Ako hovorím, máme za sebou polovicu, čaká nás ešte jeden zápas a v stredu tam necháme všetko. To je teraz jediné, čo môžem povedať a uvidíme, ako to dopadne, pretože ešte nie je nič hotové. Nechcem hovoriť ‘hop’, kým nepreskočíme,” uviedol brankár “corgoňov” Libor Kašík. Jediným klubom, ktorému sa podarilo ukončiť finálovú sériu výsledkom 4:0, bol dvakrát bratislavský Slovan proti Košiciam (2003), resp. Trenčínu (2007).

Spišiakov mrzel nevydarený vstup do tretieho stretnutia, keď v 12. minúte prehrávali 0:3. Už po 66 sekundách prepadli v defenzíve a Nitru poslal do vedenia v samostatnom úniku Sahir Gill. Hostia sa nepoučili a v štvrtej minúte dokonca dovolili Nitre zaútočiť v trojici proti jednému brániacemu hráčovi, čo chladnokrvne potrestal Robby Jackson. “Nemalo by sa to stávať, hlavne nie vo finále a proti Nitre, ktorá vie protiútoky využívať. Pripravovali sme na to chlapcov, chceli sme hrať viac zo zabezpečenej obrany, ale urobili sme tri individuálne chyby,” povedal asistent trénera hostí Martin Saluga. Jeho tím by sa stal iba druhý v histórii samostatnosti, ak by v play off dokázal zvrátiť vývoj série štyrmi víťazstvami za sebou (na 4 víťazné sa hrá od sezóny 2001/02). Poradilo sa to iba Dukle Trenčín vo štvrťfinálových sériách s Martinom (2008) a Slovanom (2011).

Nitra si na domáci ľad priviezla náskok 2:0, rovnako ako v semifinálovej sérii s Michalovcami. Po dvoch prehrách vtedy predčasne skončili v mužstve “líšok” dvaja legionári Mitchell Heard a Sena Acolatse. Dôvodom ich odchodu mala byť podľa viacerých médií potýčka po druhom stretnutí a dusno malo byť po dvojzápase na Spiši aj v kabíne “rysov”. Na súpiske Spišskej chýbal v utorok brankár Marcel Melicherčík a mužstvu zostalo duo Filip Surák a Benjamín Varša. Po treťom stretnutí pod Zoborom sa hostia k medializovanému koncu 37-ročného brankára príliš nevyjadrovali. “Je to interná záležitosť, nechcel by som to komentovať,” uviedol stroho Saluga. “Je to rozhodnutie trénerov, neviem čo mám k tomu viac povedať,” povedal kapitán Branislav Rapáč a dodal na adresu Melicherčíka: “Marcel si zaslúži absolutórium, myslím si, že hokej v Spišskej je aj vďaka nemu tam, kde je. Mal skvelú sezónu v prvej lige, keď sme postúpili. Následne výbornú v extralige. Patrí mu za to veľká vďaka, ja si ho vážim ako chalana. Hokej sa hrá tu a teraz, riešia sa výkony, aké podávate v tomto momente a nikto už nehľadí na minulosť. Kabína to nerieši, tréneri sa rozhodli nominovať týchto hráčov a my to rešpektujeme.”

.

Štvrtý duel finálovej série je na programe v stredu na ľade Nitry (18.00 h).

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali