Nie je čas na váhanie. Uvidíme, či sme sa poučili

Nie je čas na váhanie. Uvidíme, či sme sa poučili

Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Malosť a hašterivosť v pronárodnom tábore politikov a ich voličov, mala za následok nielen zbytočné rozptýlenie voličských hlasov, ale aj fatálny dopad na výsledky prezidentských volieb pred piatimi rokmi. Poučili sme sa?

Prvé kolo prezidentských volieb Korčok víťaz
Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok (chrbtom) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo svojej volebnej centrále v Bratislave v sobotu 23. marca 2024

Bojkot druhého kola prezidentských volieb, o ktorom niektorí Slováci uvažujú, pomôže jedine kandidátovi liberálov a progresívcov. Je všeobecne známe, že progresívci a ich stúpenci patria medzi najdisciplinovanejších voličov. V minulých prezidentských voľbách sa značná časť voličov Kotlebu a Harabina rozhodla v druhom kole nevoliť. Chtiac-nechtiac  tak prispela k drvivému víťazstvu médiami vyrobenej pezinskej aktivistky.

Reklama

Otázne je, prečo to pronárodne zmýšľajúci voliči spravili a čo tým sledovali. Niektorí dokonca dali svoj hlas súčasnej prezidentke. Dnes sa už môžeme len domnievať, či by bol vtedajší smerácky kandidát Šefčovič lepším slovenským prezidentom ako progresívna prezidentka „tejtokrajiny“ Čaputová.

Skutočnosť, že mnohí voliči pomohli ignoráciou druhého kola k víťazstvu Čaputovej je nezvratný fakt. Súčasná geopolitická situácia je však oveľa vážnejšia a zložitejšia ako pred piatimi rokmi. Veľká časť voličov je v nadchádzajúcom kole prezidentských volieb znova postavená pred „Sofiinu voľbu“.

Reklama

Nemusí to tak byť, ak si váhajúci voliči či  zaťatí nevoliči položia nasledujúce otázky: Mám v živote vždy na výber iba medzi zlou a dokonale ideálnou možnosťou? Musím niekedy zvážiť aj kompromis v záujme spoločného dobra a pokoja v rodine? Som charakterovo ideálny(a) a vo všetkom dokonalý(á)?

V bežnom živote, v práci, v škole, v rodine, vo vzťahoch, sa vždy rozhodujeme pre z nášho pohľadu lepšiu možnosť. Niekedy v prospech nás samotných, inokedy v prospech tých, ktorých máme radi. Nikdy si však nevyberáme z dokonalých a úplne ideálnych možností, pretože také objektívne neexistujú.

Ak metaforicky premostíme na voľbu prezidenta, volíme jedného z nás. Toho, ktorý je najbližšie k našim predstavám o slovenskom prezidentovi. Nevolíme dokonalý ideál, ale svojou voľbou sa snažíme k nemu priblížiť. Vyberáme z toho, čo máme na výber, hráme s kartami, ktoré sme dostali. Pomyselné karty sa rozdávajú nanovo a obracať sa k nim chrbtom znamená nechať vyhrať súpera bez boja. Kontumačne a pohodlne.

Silácke reči o tom, že obaja kandidáti sú „aj tak rovnakí, dokonca z jedného liberálneho tábora“, sú v kontexte prebiehajúcich udalostí vo svete, postavené na vode. A možno aj na urazenom egu neúspešných politikov.

Nie, terajší prezidentskí kandidáti nie sú rovnakí. Môžu si byť v niečom podobní, ale treba upriamiť pozornosť na to, čo ich rozdeľuje : názory na vzdanie sa veta v EÚ, na Ukrajinu, na migráciu, názory na súčasnú vládu, suverenitu Slovenska a v neposlednom rade na vojnu a mier. Vyberáme si z toho, čo kandidátov od seba odlišuje, nie z toho, čo ich spája. Vyberáme si v momentálnej vnútropolitickej situácií, nie z toho, čo bolo pred rokmi. Ak chceme pre Slovensko zachovať zvyšky suverenity, ak chceme žiť v mieri, zbaviť sa večného kvílenia a rozvratných aktivít protislovenských mimovládok, musíme si vybrať. Nad bojkotom druhého kola prezidentských volieb by pronárodne zmýšľajúci volič nemal ani premýšľať, nieto ho realizovať. Na prípadnom víťazstve kandidáta progresívcov by svojou neúčasťou vo voľbách mal leví podiel. Vrátane spoluzodpovednosti.

Reklama

Niet času na váhanie, egoizmus, vzdušné zámky a strkanie hláv do piesku. Ak sa črtá možnosť posunúť Slovensko aspoň o krok k lepšiemu, treba ju využiť a nie vajatať, že nemáme ideálneho kandidáta, lebo „ten náš“ sa do druhého kola nedostal. Mimochodom, nikto nie je úplne ideálny, dôležité je posolstvo, ktoré politik verejnosti vysiela.

Čo však odlišuje bežného hašterivého politika od štátnika, je schopnosť prekonať vlastné ego, povzniesť sa nad malichernosti a podporiť každého, kto sa snaží pozdvihnúť Slovensko. Postoj v štýle „Po mne potopa“ nesvedčí o zrelosti a uvážlivosti, ale o nabubralom egu a neochote priznať, že zmena k lepšiemu sa môže začať aj malými krokmi a nemusí nutne prebiehať za zvukov ohurujúcich fanfár.

Skúsme aspoň raz postaviť záujmy našej vlasti nad vzájomné jalové prieky o tom, kto je väčší národniar a kto má aké maslo na hlave. V tom sa skrýva bieda a malosť slovenskej politiky. Skúsme konečne vyrásť a spomenúť si na vyšší princíp. Na spoločný záujem.

Máme na výber z dvoch možností a musíme si vybrať. Nezabúdajme, každý národ má takú politickú reprezentáciu, akú si zaslúži. Opačný tábor pôjde voliť do nohy a je mu jedno, komu všetkému tzv. občiansky kandidát roky slúžil. Opačný tábor je spolu s aktivistami zoradený, pripravený a úlisne čaká na najväčšiu chybu národniarov – že v druhom kole nepôjdu voliť a odovzdajú víťazstvo progresívcom na tácke. Neurobme im tú radosť.

Je komické vidieť kandidáta progresívcov so slovenskou vlajkou v ruke ako sa hrdí údajným vlastenectvom. Možno byť skutočným vlastencom a uvažovať zároveň nad vzdaním sa práva veta v Európskej únií? Odpoveď nech si dá každý sám.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali