Nemeckí právnici vydali vyhlásenie s desiatimi bodmi: povinné očkovanie proti Covidu-19 je neprípustné!

Nemeckí právnici vydali vyhlásenie s desiatimi bodmi: povinné očkovanie proti Covidu-19 je neprípustné!

Berlín 26. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP/dpa-Lennart Preiss,Pixabay)

 

Iniciatíva „Sieť kritických sudcov a prokurátorov“ KRIStA zverejnila vyhlásenie s desiatimi bodmi, v ktorých vysvetľuje, prečo zavedenie povinného očkovania proti Covidu-19 nie je prijateľné a bolo by proti princípom právneho štátu

ockovanie vakcina
Ilustračné foto

Združenie „Sieť kritických sudcov a prokurátorov“ (Netzwerk Kritische Richter und Staatsanwälte – KRIStA) je skupina nemeckých právnikov, ktorí sa venujú analýze krokov politikov, zákonodarcov a inštitúcií v časoch koronakrízy. Sú politicky neutrálnymi zástancami právneho štátu a základných demokratických princípov. Výslovne sa dištancujú od akýchkoľvek extrémnych tendencií.

Reklama

Iniciatíva KRIStA sleduje vývoj od marca 2020 so znepokojením a je presvedčená, že sa dejú veci z ústavného hľadiska prinajmenšom veľmi pochybné. Na základe svojich analýz vydala stanovisko k zavedeniu povinnosti očkovania proti ochoreniu Covid-19. Tých desať bodov prinášame v plnom znení.

 

Reklama
10 dôvodov proti povinnému očkovaniu podľa iniciatívy KRIStA

1. Podľa oficiálnych informácií schvaľovacieho orgánu EMA (European Medicines Agency) očkovanie proti Covidu-19 nechráni pred infekciou a prenosom vírusu SARS-CoV-2. Podľa EMA nie je známe, do akej miery môžu ľudia, ktorí boli zaočkovaní, prenášať a šíriť vírus. Všetky očkovania proti Covidu-19 boli schválené EMA len na ochranu pred ochorením Covid-19, t.j., na ochranu pred závažným priebehom po infekcii SARS-CoV-2.

2. Podľa harvardskej štúdie, ktorá skúmala 68 krajín a 2947 okresov v USA, počet infekcií neklesá v závislosti od zaočkovanosti. Ba naopak: štúdia dokonca zistila miernu tendenciu, že čím je vyššia zaočkovanosť, tým je vyšší počet infekcií. Výsledky štúdie sú v súlade s negatívnymi skúsenosťami niektorých krajín s obzvlášť vysokou zaočkovanosťou (Gibraltár, Island, Írsko, Portugalsko), ktoré napriek vysokej zaočkovanosti zaznamenali nárast počtu infekcií. Podľa tejto harvardskej štúdie nemá zaočkovanosť vplyv na mieru infekcie.

3. Očkovanie proti Covidu-19 nie je v žiadnom prípade porovnateľné s očkovaním proti osýpkam či kiahňam, pretože očkovanie proti Covidu-19, na rozdiel od očkovania proti osýpkam alebo kiahňam, nechráni pred infekciou a prenosom vírusu: očkovanie proti Covidu-19 nevytvára sterilnú imunitu. Na rozdiel od očkovania proti osýpkam alebo kiahňam, pri očkovaní proti Covidu-19 nie je možné dokázať pozitívny vplyv na infekčný proces. Okrem toho, úmrtnosť na pravé kiahne je okolo 30 percent, kým úmrtnosť na infekciu pri SARS-CoV-2 je podľa WHO v priemere 0,23 percenta. Vzhľadom na rôznu mieru nebezpečenstva, ale aj vzhľadom na úplne odlišný typ vakcíny nemožno ako argument v prospech povinného očkovania použiť prirovnanie k očkovaniu proti kiahňam či osýpkam.

4. Ako vyplýva z oficiálnych správ z augusta 2021, podľa amerického zdravotníckeho úradu CDC a britského zdravotníckeho úradu PHE, ako aj podľa štyroch štúdií, majú očkovaní porovnateľne vysokú vírusovú záťaž ako neočkovaní, keď sa nakazia. To znamená, že očkovaní ľudia sú rovnako nákazliví ako neočkovaní a predstavujú porovnateľne vysoké riziko nákazy.

5. Podľa správy Inštitútu Roberta Kocha z 25. novembra 2021 bolo 56 percent hospitalizovaných pacientov s Covidom-19 vo veku nad 60 rokov dvakrát zaočkovaných. K 9. novembru 2021 waleský zdravotnícky úrad uviedol, že 83,6 percent hospitalizovaných pacientov s Covidom-19 bolo dvakrát zaočkovaných. Tvrdenie, že s Covidom-19 sú v nemocniciach väčšinou (a podľa bavorskej vlády dokonca 90 percent) neočkovaní pacienti, nie je pravdivé.

Reklama

6. Podľa správy Spolkového kontrolného úradu z 9. júna 2021 nedošlo v Nemecku v prvom pandemickom roku 2020 k preťaženiu zdravotného systému. Naopak, v roku 2019 bolo obsadených dokonca viac lôžok ako v roku 2020. Aj analýza hospodárenia nemocníc a paušálnych kompenzácií v koronakríze z 30. apríla 2021 Poradným zborom ministerstva zdravotníctva dospela k výsledku, že ročne v priemere štyri percentá všetkých lôžok intenzívnej starostlivosti boli obsadené pacientmi s koronavírusom a pandémia nikdy nepriviedla ústavnú starostlivosť k jej limitom. Podľa správy Federálneho dvora audítorov a analýzy Poradného zboru ministerstva zdravotníctva z 30. apríla 2021 nedošlo k preťaženiu zdravotného systému počas prvej, druhej ani tretej „pandemickej vlny“. Vynára sa otázka, prečo by teraz malo dochádzať k preťaženiu v rámci štvrtej „vlny“, najmä ak 70 percent ľudí je v súčasnosti už zaočkovaných, a teda by mali byť chránení pred ťažkým priebehom. V tomto okamihu by zdravotný systém nemal byť preťažený, ak očkovanie proti Covidu-19 skutočne ponúka ochranu pred ťažkým priebehom.

7. V súčasnej situácii nehrozí žiadne preťažovanie nášho zdravotného systému, keďže podľa registra intenzívnej starostlivosti DIVI, ktorý má na starosti Inštitút Roberta Kocha, nedochádza k nárastu celkového využitia lôžkových kapacít intenzívnej starostlivosti. Dokonca je v súčasnosti lôžok intenzívnej starostlivosti celkovo o niečo menej ako v apríli 2021. Navyše, podľa týždennej správy pracovnej skupiny pre chrípku nebol zaznamenaný nárast akútnych respiračných ochorení. Výskyt akútnych respiračných ochorení vrátane Covidu-19 je podobný ako v predchádzajúcich rokoch 2017, 2018 a 2019.

koronavirus
Ilustračné foto

8. Podľa epidemiologického bulletinu WHO z októbra 2020 je úmrtnosť na infekciu SARS-CoV-2 v priemere 0,23 percenta. Takáto úmrtnosť na infekciu zodpovedá úmrtnosti na stredne ťažkú chrípku. V predchádzajúcich rokoch počas chrípkových vĺn nebolo nevyhnutné žiadne očkovanie, a tak vzniká otázka, prečo by teraz malo byť nevyhnutné očkovanie kvôli Covidu-19. Skutočnosť, že SARS-CoV-2 je menej smrteľný, ako sa pôvodne predpokladalo, potvrdzuje aj skutočnosť, že podľa profesora Kauermanna z Inštitútu pre štatistiku Univerzity Ludwiga Maximiliana v Mníchove a podľa štúdie Univerzity Duisburg-Essen, v Nemecku v roku 2020 nebola zaznamenaná nadmerná úmrtnosť.

9. Ochranu širokej verejnosti pred Covidom-19 očkovaním nie je možné preukázať (pozri vysvetlenie v bodoch 1 až 3). Ak by sa zaviedlo povinné očkovanie ako individuálna ochrana, potom by sa podobne museli zakázať rizikové športy, jazdenie na motorke, fajčenie, alkohol a najmä sladené nápoje. Každý, kto by potom potreboval lekárske ošetrenie kvôli rizikovému životnému štýlu alebo kvôli svojmu nezdravému životnému štýlu, by musel byť odmietnutý. To odporuje základným princípom slobody a demokracie.

10. Požiadavka povinného očkovania by bola ústavná iba vtedy, ak by okrem iných aspektov neexistovali žiadne alternatívne možnosti ako liečiť Covid-19, ale ako preventívne ochranné opatrenie by bolo dostupné len očkovanie. To sa však dá spochybniť, keďže existujú vedecké publikácie, ktoré naznačujú, že liečba ivermektínom môže znížiť nemocničnú liečbu o 75 až 85 percent. Pozitívne skúsenosti s užívaním ivermektínu na Covid-19 sú aj z niektorých indických štátov, Mexika a Peru. Skúmanie, či je ivermektín vhodný na liečbu Covidu-19, ešte nie je ukončené a nesmie sa mu brániť ani ho potláčať, no zdá sa, že v súčasnosti sa tak deje z čisto finančného hľadiska. Aj bavorský zemský snem vo svojom uznesení z 24. 6. 2021 riešil používanie ivermektínu na liečbu Covidu-19. Kým nemožno vylúčiť, že ivermektín je alternatívnou možnosťou liečby Covidu-19, hovorí to proti povinnému očkovaniu. Zákonodarcovia musia poskytnúť dôkaz, že okrem očkovania nie sú dostupné žiadne alternatívne možnosti liečby. V prípade pochybností je to argument proti povinnému očkovaniu.

Reklama

Pôvodný nemecký text aj so širším zdôvodnením nájdete tu.

Dodajme ešte, že do 10. januára 2022 má minister Lengvarský pripraviť na zasadnutie vlády SR návrh zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu Covid-19 v Slovenskej republike.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali