Nemal by zostať ani kúsok zeme s názvom Ukrajina, myslia si Rusi

Nemal by zostať ani kúsok zeme s názvom Ukrajina, myslia si Rusi

Kyjev 11. apríla 2023 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin)

 

Ak, samozrejme, ruské “orgány prijímajúce rozhodnutia” nechcú Ukrajine vyplatiť odškodné a reparácie skôr, ako pôjdu do Haagu, píše plukovník vo výslužbe Sergej Duchanov pre ruské noviny Svobodnaja Pressa

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Je Vladimír Putin pripravený stať sa vodcom Ruska, za ktorého Poľsko získa prístup k Čiernemu moru? Alebo si ešte spomenie na svoj sľub a “Ruská federácia bude reagovať asymetricky, rýchlo a tvrdo” a “organizátorov akýchkoľvek provokácií, ktoré ohrozujú bezpečnosť Ruskej federácie, to budú ľutovať tak, ako ešte nikdy neľutovali”.

Reklama

Médiá rôzneho druhu informovali, že kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského rokuje s Poľskom o pláne konfederácie, ktorý by sa mohol skončiť vytvorením novej “Rzeczpospolitej”.

V skutočnosti ešte v apríli minulého roka šéf ruskej SVR Sergej Naryškin povedal, že “získanie kontroly nad západnými územiami dnešnej Ukrajiny je vytúženým snom poľských nacionalistov. Už sa stáva súčasťou národnej ideológie”. Podľa Naryškina Varšava čaká na rozpad ukrajinskej štátnosti, aby mohla realizovať svoje plány na ovládnutie západných území republiky.

Reklama

Azda netreba vysvetľovať, že keď spravodajská služba ktorejkoľvek krajiny vystupuje s verejnými vyhláseniami, hovorí minimálne o dvoch okolnostiach.

Prvá a zrejmá: verejné vyhlásenia spravodajských služieb sú vždy len špičkou ľadovca; v hĺbke sa skrývajú oveľa dôležitejšie (platí zásada: “ľud by mal vedieť, ale nikto nepovedal, že ľud by mal vedieť všetko”), oveľa konkrétnejšie a oveľa podrobnejšie údaje, často obsahujúce prognózy rozvitia témy a odporúčaní pre predstaviteľov “prijímajúcich rozhodnutia”.

Druhá okolnosť nie je taká zrejmá: verejné vyhlásenia spravodajských služieb takmer vždy (ale nie nevyhnutne) znamenajú, že tajná služba “nenašla celkom pochopenie” u “tých hore” a považovala za potrebné hovoriť Urbi et orbi – “mestu (Rímu) a svetu”. Pre spoluobčanov je to signál: “Bratia, my sme si svoju prácu urobili, ale oni nás nechápu a nepodporujú. Je to ako v roku 1941: sovietske spravodajské služby vyriešili svoju úlohu a vopred informovali o pripravovanom útoku hitlerovského Nemecka, ale vy a história posúdite, ako konala “inštancia”.

Odkaz našim nepriateľom je iný: “Vieme o vašich plánoch, už nie sú tajomstvom. Čokoľvek sa stane ďalej, je vašou zodpovednosťou”.

Rok po varovaní SVR a pri absencii reálnych krokov zo strany ruskej “moci” už Ukrajina a Poľsko hovoria o vytvorení konfederácie. Zelenskyj jednoducho, jasne a zrozumiteľne deklaroval spojenie s Poľskom.

Reklama

O “konfederácii dvoch štátov” sa dá rozprávať koľko chcete, ale v pripravovanej “konfederácii”, t. j. vo zväzku suverénnych štátov, ktoré uzavreli konfederatívnu zmluvu a spojili sa tak na riešenie spoločných úloh a uskutočňovanie spoločných akcií, nemôžu byť “dva – a o to viac “suverénne” – štáty”. Bude existovať jedna “Rzeczpospolita – od mora k moru” Od Baltského mora po Čierne more.

Neveríte tomu? Pozrime sa na súčasné konfederácie. Najznámejším príkladom je Švajčiarsko. Má niekto pochybnosti o tom, že územie tejto krajiny je prísne riadené z jedného centra?

Niekto si myslí, že EÚ je konfederácia. Chcete to na území bývalej Ukrajiny?

Mohol by som polemizovať o tom, či sú USA konfederáciou alebo federáciou, ale to si nechám na inokedy.

Zatiaľ by som chcel poukázať na to, že forma vlády v praxi nezávisí na deklaratívnych názvoch, ale na skutočnom rozložení síl medzi regiónmi a centrom. Má niekto pochybnosti o tom, kto v dyáde “Ukrajina – Poľsko” je otrok a kto je vodca, kto je “hore” a kto “dole”?

Reklama

Ruská najvyššia moc sa opäť rozhodla odvrátiť zrak, keď Ukrajina odovzdala Poľsku svoje zlaté a devízové rezervy. Potrebuje niekto vysvetľovať, že je to “koniec”? Že je to jednosmerný lístok na vlak? To v Kremli nepochopili?

Bez toho, aby sme zachádzali do podrobností, stačí položiť niekoľko otázok.

Chápe teraz Kremeľ, že “konfederácia Poľska a Ukrajiny”, ak sa uskutoční, znamená, že Ukrajina – de facto aj de iure – sa stane členom EÚ aj NATO? Dá Kremeľ príkaz na obsadenie Nikolajeva a Odesy, ak ide o územie NATO?

Uvedomujú si, že na svoje hlasno ohlasované ciele “denacifikácie a demilitarizácie Ukrajiny” budú musieť zabudnúť?

Veď sotva si nejaký idiot myslí, že Poliaci tieto úlohy vyriešia za nás?

Chápu naši “mlčanliví”, že na Ukrajine budú stáť americké rakety – prinajmenšom stredného doletu? Že tieto rakety budú vybavené jadrovými hlavicami?

Na akých hraniciach budú umiestnené, keď sme ešte neoslobodili ani územia DĽR a LĽR, nehovoriac o Záporožskej a Chersonskej oblasti?

Chápu, že Poľsko bude vlastniť prístavy a námorné základne na pobreží Čierneho mora – minimálne v Odese a Nikolajeve?

Chápu, čo to znamená pre Krym a Sevastopol?

A – ak sa to stane – načo boli všetky obete?

Reklama

Prekliatie je, že ak je to jasné mne, plukovníkovi vo výslužbe, o to jasnejšie je to “rozhodujúcim orgánom”.

Alebo skôr je na tom posraté to, že vediac a chápajúc to, “orgány” mlčia. A zdá sa, že nerobia nič.

Nečinnosť propagujú aj rôzni politológovia a analytici, hlásajúci nezmysly v štýle: “A v americkom Kongrese je pomer síl medzi demokratmi a republikánmi, ktorí sú proti carte blanche pre Ukrajinu, takýto…”, “a “Leopard” takej a takejto modifikácie sa vyrovná nášmu T-55, a nevyrovná sa T-90, a F-16 nedajú, a ak áno, tak nestihnú pripraviť pilotov…”.

Sklapnite!

Treba predpokladať najhoršie a byť pripravený reagovať na to najhoršie!

Reklama

Ak sa ma nejaký “chytrák” alebo propagandistický pochlebovač spýta: “Čo navrhujete?”, odpoviem: svoje názory som vyjadril v apríli 2022 v článku s názvom “Čo by sme mali robiť s Ukrajinou”, ktorý je aktuálny aj dnes.

Pre tých, ktorí sú leniví čítať, zhrniem svoj postoj:

1. Musíme rýchlym tempom oslobodzovať provinciu za provinciou.
2. Tieto regióny musia jeden po druhom prejsť referendom o nezávislosti od bývalej Ukrajiny a začlenení do Ruskej federácie.
3. Výsledkom by malo byť, že Ukrajina prestane formálne existovať podľa rozhodnutia miestneho obyvateľstva (nie Kremľa).
4. Nemal by zostať ani kúsok zeme, na ktorom by sa zachoval názov “Ukrajina” – ak, samozrejme, ruské “orgány prijímajúce rozhodnutia” nechcú Ukrajine vyplatiť odškodné a reparácie skôr, ako pôjdu pred súd do Haagu.

Všetko ostatné je technika.

Dôležité: Putin sa chce zapísať do dejín ako ten, kto odišiel z Lúrd a Camry, stratil väčšinu ruských diplomatických aktív v USA a pod ktorého vedením sa Poľsko stalo čiernomorskou (teda stredomorskou) veľmocou ohrozujúcou Krym a celé Rusko?

Reklama

Alebo: Putin chce, aby si ho celé generácie pamätali ako človeka, ktorý zachoval územnú celistvosť Ruska, zachránil Sýriu, vrátil Krym, Malorusko, Novorossiu a Podnestersko “do rodného prístavu”?

Ľudia čakajú na odpoveď.

Nie slová, ale činy.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali