Nefunkčné brzdy automobilu? Pre hackerov nič nemožné

Nefunkčné brzdy automobilu? Pre hackerov nič nemožné

Svet 23. júla 2015 (HSP/Screenshot:YouTube)

 

Systém Uconnect

Palubný systém Uconnect, ktorý do svojich automobilov ponúka koncern Fiat Chrysler, patrí podľa rôznych zdrojov k najlepším takýmto systémom na trhu. Jeho najvyššie verzie sú alebo môžu byť pripojené k internetu a fungujú tiež ako Wi-Fi hotspot pre cestujúcich v aute, informuje český portál Autoforum.cz.

Reklama
Na snímke novinár Andy Greenberg
Na snímke novinár Andy Greenberg

Menovaný portál však zároveň dodáva, že práve pripojenie k internetu robí auto náchylnejším k hackerským útokom, ktoré môžu počas jazdy, napríklad na diaľnici, vypnúť motor. Dvom “hackerom” sa to dokonca podarilo.

Výskumníci Chris Valasek a Charlie Miller, ktorí už približne rok pracujú s novým Jeepom Cherokee (2014) našli spôsob, ktorým sa dostanú do systému Uconnect. Následne môžu ovládať niektoré palubné systémy auta (viď video). Dokážu ovládať rádio či klimatizáciu. To však nie je všetko.

Reklama

Dvojici sa na diaľku podarilo naištalovať vlastný firmware, ktorý umožňuje z riadiacej jednotky Uconnectu ovládať pomocou smernice CAN-Bus prakticky všetko, ostatné vrátane ďalších riadiacich jednotiek, ktoré sú na ňu napojené. Takže hackeri-výskumníci dokážu na diaľku vypnúť motor. A to dokonca aj počas jazdy.

 

Test

Útok „hackerov“ si na vlastnej koži vyskúšal novinár Andy Greenberg, autor videa. Test sa začal nevinne – došlo k zmene hlasitosti rádia, zobrazením fotografie Valaska a Millera na displeji Uconnectu či zapnutím stieračov a ostrekovačov. Nasledoval “vážnejší level” – odstavenie motora v mieste bez odstavného pruhu.

Reklama

Následne auto znova naštartovalo a odišlo na prázdne parkovisko. Tu výskumníci prevzali moc nad riadením a brzdami. Novinár šliapal na brzdový pedál a auto vôbec neragovalo.

 

Tisíce automobilov

Portál Echo24.cz upozorňuje, že hackeri môžu napadnúť 471 tisíc automobilov Fiat Chrysler. V prípade, že si majitelia týchto automobilov nenainštalujú nový update, hrozí im, že hackeri môžu prevziať kontrolu nad riadením a spôsobiť dopravnú nehodu.

Aktualizáciu je potrebné nahrať do systému fyzicky pomocou USB alebo priamo v servise. Urobiť by tak mali práve majitelia áut z konca roka 2013, celého roka 2014 a začiatkom roka 2015, ktorí majú vo svojom modeli systém Uconnect.

Reklama

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali