NAŽIVO: Volebné moratórium predĺžili, záchranári zasahovali celkovo trikrát

❚❚

Bratislava 6. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR)

Aktualizujeme

Slováci si v sobotu vyberajú prezidenta v druhom kole volieb. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312

voľby
Na snímke členovia súboru ľudových tradícií Gyöngyösbokréta odetí v kroji vhadzujú obálky s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb v obci Iža

 

.

Sledujte spolu s nami naživo:

.

 

20:50- Premiér Robert Fico (Smer-SD) odovzdal v sobotu svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb. Na sociálnej sieti zverejnil fotografiu z volebnej miestnosti. “Dnes som stihol všetko, čo som si naplánoval. Verím, že aj vám, ktorí ste mali celý deň povinnosti, zostala chvíľka času na voľby,” uviedol.

 

20:35- V Kútoch (okres Senica) očakávajú v porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb výrazne vyššiu volebnú účasť. Vplyv na to majú najmä voliči s hlasovacími preukazmi a voliči s trvalým pobytom mimo územia SR. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytli predsedovia tamojších troch okrskových volebných komisií.

.

Vo volebnej miestnosti nachádzajúcej sa v dome kultúry museli podvečer zapečatiť jednu volebnú schránku, keďže sa naplnila jej kapacita. “Ľudia už vkladajú obálky do druhej schránky,” povedal predseda okrskovej volebnej komisie číslo jeden Ondrej Lánik.

Priblížil, že v tomto okrsku prišlo do 20.00 h voliť približne 1900 ľudí. “Dve tretiny z tohto počtu sú ľudia, ktorí chodia voliť buď cez hlasovacie preukazy, alebo prostredníctvom čestného vyhlásenia, keďže nemajú na Slovensku trvalý pobyt,” dodal.

 

20:20- Polícia počas sobotňajších volieb doteraz nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku či ich priebehu. Informovala o tom na sociálnej sieti. Pripomenula, že aj naďalej dohliada na ich bezproblémový priebeh.

 

.

19:00- V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) neevidujú počas sobotného druhého kola prezidentských volieb žiadne narušenie či incidenty. Voľby sú pokojné. Účasť by mohla byť podobná, prípadne aj vyššia ako v prvom kole volieb. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

“Ľudia chodia priebežne, aj takto navečer,” povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že do 19.00 h bola účasť okolo 56 percent. Do volebných miestností chodia mladší i starší voliči, v jednom z volebných okrskov v Materskej škole (MŠ) Jankolova odvolila aj 101-ročná Rozália.

 

18:30- V obci Kaluža v okrese Michalovce prichádzajú do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas vo voľbách nielen obyvatelia, ale aj ľudia, ktorí prišli na Zemplínsku šíravu. Podľa miestnej okrskovej volebnej komisie je počet voličov vyšší v porovnaní s prvým kolom.

Počet ľudí s hlasovacími lístkami je asi dvojnásobný v porovnaní s prvým kolom, zhodli sa členovia okrskovej volebnej komisie. “Prichádzajú sem chatári, návštevníci Zemplínskej šíravy či Thermalparku, na nič sa nepýtajú, sú disciplinovaní,” uviedol predseda okrskovej volebnej komisie Michal Mihaľov s tým, že v obci je zapísaných 351 voličov.

Evidujú aj jedného voliča zo zahraničia či skupinu florbalistov ubytovaných v miestnom hoteli, ktorí prišli odvoliť naraz. Odhadujú, že volebná účasť v obci bude vyššia ako v prvom kole prezidentských volieb, keď dosiahla 55,4 percenta. Podobný počet prichádzajúcich voličov ako pred dvoma týždňami zaznamenali už podvečer.

 

18:00- Ani Slovákom žijúcim v zahraničí nie je osud krajiny ľahostajný a nie je im jedno, kto bude stáť na jej čele. Privítali by však, keby aj pri prezidentských voľbách bola možnosť voľby poštou. Prísť na obe kolá volieb prezidenta SR je pre nich časovo i finančne náročné. Až na sobotné druhé kolo volieb sa podarilo pricestovať napríklad Slovákovi Jánovi Jakobejovi, ktorý žije niekoľko rokov v Mníchove.

“Jednoznačne by som uvítal možnosť voľby poštou, keďže sa, pokiaľ je to možné, zúčastňujem na všetkých voľbách. Lebo nie je jedno, do akej krajiny sa v budúcnosti vrátim,” uviedol pre TASR Jakobej.

Priznáva však, že zúčastniť sa na prvom aj druhom kole volieb je aj pre neho značne finančne i časovo náročné. Platí to podľa neho pre mnohých z tých, ktorí žijú nielen v Nemecku, ale aj vo Francúzsku či v Spojenom kráľovstve. Rovnako to platí nielen pre leteckú, ale aj iné formy dopravy. Okrem toho si nie každý môže dovoliť pracovať z domu.

.

Tým, ktorí tvrdia, že Slováci žijúci v zahraničí by na Slovensku voliť nemali, pripomína, že všetci sú občanmi SR, či už sa viac zdržiavajú doma alebo v zahraničí. “Ide tu o podstatu, že človek je občan tejto krajiny, a myslím si, že je to dosť dôležitý aspekt,” poznamenal Jakobej s tým, že nikomu by nemal byť ľahostajný osud jeho krajiny.

 

17:15- Záchranári v sobotu do 16.30 h zasahovali celkovo trikrát v súvislosti s konaním prezidentských volieb. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

 “Záchranári ošetrili 67-ročného muža vo volebnej miestnosti v Moldave nad Bodvou, ktorý trpel bolesťami brucha. Transportovali ho do nemocnici v Šaci. Vo volebnej miestnosti na základnej škole v Banskej Bystrici ošetrili záchranári 63-ročnú ženu s kolapsovým stavom,” uviedla Klimešová. Dodala, že v Leviciach zasahovali pred volebnou miestnosťou u 81-ročnej ženy, ktorá si po páde poranila hlavu. Záchranári ju previezli do nemocnice v Leviciach.

 

.

16:50- Aj v Záhorskej Vsi, najzápadnejšej obci SR, to zatiaľ vyzerá tak, že účasť v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR prekoná záujem o hlasovanie v prvom kole. “Už pred otvorením volebnej miestnosti čakali pred dverami prví voliči, prichádzajú počas celého dňa a je ich viac ako v prvom kole,” uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Michaela Danihelová.

 

16:20- Druhé kolo volieb prezidenta je v sobotu na hornej Nitre zatiaľ bez incidentov a pokojné. Pre TASR to zhodnotili zapisovatelia okresných volebných komisií (OVK) v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou.

Voľby v okresoch Prievidza a Partizánske sú podľa zapisovateľa OVK Jána Daňa zatiaľ v norme a bez vážnejších incidentov, členovia OVK navštívili i viacero volebných okrskov, aby ich skontrolovali.

 

.

16:00- Malý záujem voličov sprevádza aj druhé kolo prezidentských volieb na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. Oproti prvému kolu spred dvoch týždňov je však zatiaľ volebná účasť mierne vyššia.

“S účasťou je to trocha lepšie ako minule, už zrána chodili nejakí voliči a teraz je to vidieť, že je ich priebežne viac ako v prvom kole,” povedal o 15.00 h pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie číslo 1 Rastislav Šanta. Najviac voličov čakajú po 17.00 h.

 

15:30- V obci Dobroč v okrese Lučenec je volebná miestnosť zriadená v budove, ktorú miestni nazývajú stará krčma. Aj v druhom kole prezidentských volieb tu očakávajú vysokú účasť, v tom prvom bola najvyššia v rámci celého okresu. Pre TASR to uviedla zapisovateľka tunajšej okrskovej volebnej komisie Jaroslava Fiľová.

Volebná miestnosť v Dobroči je zriadená v budove v centre obce v blízkosti obecného úradu. “Kedysi, pred 30 či 40 rokmi, tu bola krčma, preto ju tak voláme. Najlepšie ju vykúrime a pripravíme, takže to je hlavný dôvod,” vysvetlil starosta obce Miroslav Remeník s tým, že okrem volieb sa tu zvyknú konať aj zasadnutia obecného zastupiteľstva.

Volebnú účasť v Dobroči očakávajú vysokú, v prvom kole dosiahla 59,76 percenta, čo je najviac spomedzi všetkých miest a obcí v okrese. “O siedmej hodine sme otvorili volebnú miestnosť, vyzerá to približne rovnako ako v prvom kole. Ľudia chodia priebežne, myslím si, že ľudia sú tu uvedomelí, preto sme mali aj najvyššiu účasť. Chodia mladí, stredná vrstva aj seniori,” priblížila Fiľová s tým, že prví voliči prišli už krátko po otvorení volebnej miestnosti.

V obci Dobroč je zapísaných vyše 500 voličov, okrem centrálnej časti obec pozostáva aj zo vzdialenejších miestnych častí Brestina, Diel, Herman a Malá či Veľká Dolina. Časť nehnuteľností tu vlastnia chalupári, ktorí v obci volia s hlasovacími preukazmi, za seniormi či ľuďmi so zdravotnými problémami počas volieb chodia s prenosnou schránkou. “Žije tam už málo stálych obyvateľov, väčšina je chatárov,” dodal starosta.

.

 

15:00- Záujem o voľbu prezidenta v dolnokubínskej nemocnici bol v sobotu pri druhom kole vyšší ako pri prvom. Zhodnotil to predseda ôsmej okrskovej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Rastislav Zahradník. Volili aj mamičky pred pôrodom či po sekcii.

“Pre pacientov aj zdravotníckych pracovníkov naša nemocnica v spolupráci s mestom vždy zabezpečuje, aby mohli odvoliť. Záujem je vysoký, voľby prebiehajú vždy doobeda. Prešli sme si oddelenie gynekológie, kde volili budúce mamičky, mamičky po sekcii, ale pridali sa aj ďalší pacienti na všetkých oddeleniach,” priblížila námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Alena Dudášová.

 

14:30- Na druhom kole prezidentských volieb sa v sobotu zúčastnila aj 100-ročná Zuzana Mázorová z Kalinova v Poltárskom okrese. S prenosnou urnou k nej domov prišla okrsková volebná komisia. Ako povedala TASR, doteraz sa zúčastnila na všetkých voľbách, ktoré počas jej života boli.

Dodala, že zažila všetkých prezidentov od čias Tomáša Garrigua Masaryka. Ten nový by mal podľa nej ovládať zahraničnú politiku. Súčasné voľby pre vojnu na Ukrajine považuje za mimoriadne dôležité. “V minulosti som počas nej videla a aj prežila veľa zlého. Viem, čo to je za hrôzu,” objasnila s tým, že k voľbám pristupuje s rozvahou ako k vážnej spoločenskej udalosti. Podotkla, že im pripisuje veľký význam a v súčasnosti má stále záujem o aktuálne dianie v spoločnosti. Obáva sa však toho, že po aj po nich budú na Slovensku pretrvávajúce konflikty medzi opozíciou a koalíciou.

 

.

14:00- Vo volebnej miestnosti v Piešťanskom informačnom centre (PIC) v srdci kúpeľného mesta zaznamenali účasť slávnej zakladateľskej rodiny kúpeľov Winterovcov na prezidentských voľbách. Herci dvoch ochotníckych súborov v dobových kostýmoch zo začiatku minulého storočia využili prestávku medzi vystúpeniami a prišli si uplatniť voličské právo.

Účinkujú na dvoch sobotných zážitkových potulkách Piešťany podľa Wintera. Nimi otvára Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj tretí ročník prechádzok po miestach, spätých najmä s osobnosťou Ľudovíta Wintera, ktorý stojí za zlatou érou kúpeľov. Má niekoľko zastávok a na každej herci trnavských ochotníckych divadiel Etapy a Divadla z malého Ríma približujú diely Winterovho života. “Je o ne stále veľký záujem,” povedal pre TASR Martin Palkovič z KOCR.

 

13:35- Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov. V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu.

 

13:30- Prezidentské voľby majú mimoriadne veľký význam, najmä ako gesto, ktoré dajú ľudia ich politikom, ale aj svetu. Je to možnosť Slovenska vyjadriť názor, prípadne ľahostajnosť na smerovanie krajiny. Pre TASR to uviedol Bratislavčan František Hajnovič, ktorý pricestoval zo Spojeného kráľovstva. Voľby spojil s oslavou narodením svojej mamy.

.

“Voľby mali dobré načasovanie, pripadli na deň po narodeninách mojej mamy, tak som to spojil. Hoci priznávam, že prvotný popud pozrieť sa na letenky bol kvôli voľbám. Až potom som si uvedomil, že sa to dá takto pekne spojiť,” skonštatoval Hajnovič.

Hoci je podľa neho jasné, že oproti parlamentu má prezident len malý zlomok z výkonnej/zákonodarnej moci, vie aj tento malý zlomok hrať veľkú rolu v smerovaní krajiny a najmä udržovaní demokracie. A to nielen z hľadiska konkrétnych krokov, ktoré prezident podnikne, ale aj tým, že jeho vyjadrenia sú vnímané širokou verejnosťou a ovplyvňujú tak verejnú mienku.

 

13:00- Občania môžu slobodne vyjadriť svoj postoj, nech už je hocijaký. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal hlas v druhom kole prezidentských volieb v Rovinke. Vyzval každého, kto chce využiť ústavné právo ísť voliť, aby tak urobil.

voľby
Na snímke vpravo kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini so sestrou pri registrácii vo volebnej miestnosti v druhom kole prezidentských volieb

“Každý občan môže slobodne vyjadriť svoj postoj, nech už je taký alebo onaký,” zdôraznil Pellegrini s tým, že výsledky volieb sú v rukách občanov Slovenska. Aktuálne je podľa neho slovenská spoločnosť ešte viac rozdelená. Preto vyzval všetkých na väčšiu toleranciu. Po odvolení plánuje rodinný obed či prechádzku so psom.

 

12:30- Nepoužitý alebo nesprávne upravený hlasovací lístok musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístok vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nový.

 

12:10- Je dôležité, aby občania využili svoje právo a podieľali sa na výsledku volieb. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po tom, ako v sobotu odvolila v druhom kole prezidentských volieb v Pezinku.

“Je dôležité, aby si vybrali takého, ktorý najviac zodpovedá ich názorom a hodnotám, ale hlavne, aby sa prišli vyjadriť, aby dnes využili naozaj svoje právo a podieľali sa na výsledku volieb,” poznamenala.

voľby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová dostáva obálku s hlasovacím lístkom od volebnej komisie v druhom kole prezidentských volieb v Pezinku

Poukázala na pomerne vysokú účasť v prvom kole prezidentských volieb, čo je podľa prezidentky dobrý signál. “O to ide aj dnes, aby ľudia prišli, a aby hlava štátu, ktorá vzíde z týchto volieb, mala čo najsilnejší mandát,” zdôraznila.

Nový prezident by mal byť podľa nej mostom a prezidentom všetkých. Podotkla, že by nemal zabudnúť na jeho úlohu prihovárať sa všetkým a byť vo verejnej službe voči všetkým občanom.

 

.

12:00- Volebné moratórium v rámci druhého kola prezidentských volieb predĺžia, potrvá do 22.05 h. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

“Evidujeme, že boli dve volebné miestnosti otvorené o päť minút neskôr, tým pádom už vieme v túto chvíľu povedať, že moratórium sa predĺži o päť minút” ozrejmil. Mimo toho podľa jeho slov prebieha druhé kolo volieb štandardne. Dodal, že komisia zasadá a rieši jednotlivé podnety. “Týkajú sa moratória z veľkej časti. To, čo vieme vyriešiť hneď, riešime hneď. Mnohé podnety potrebujeme bližšie preveriť a zistiť ďalšie skutočnosti,” priblížil.

Z pohľadu riaditeľa odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislava Hromádku voľby taktiež prebiehajú štandardne. “Momentálne sme nezaznamenali žiadne narušenie volieb, ktoré by malo vplyv na moratórium,” uviedol. Evidujú jedného člena volebnej komisie, ktorý bol pod vplyvom alkoholu. “Bol vystriedaný, nemalo to vplyv na priebeh,” ubezpečil. Deklaruje, že v prípade potreby je k dispozícii dostatočné množstvo príslušníkov polície.

Predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky podotkol, že výsledky hlasovania úrad začne spracúvať po 22.00 h a zverejňovať podľa moratória v desaťminútových intervaloch.

 

.

10:50- Voliť možno len s platným občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť. Za neplatný sa považuje aj v prípade, ak obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje (zmenilo sa priezvisko alebo adresa trvalého pobytu), alebo držiteľ ohlásil jeho stratu alebo odcudzenie.

 

10:07- Ľudia majú rozhodnutie prezidentských volieb vo svojich rukách. Uviedol to kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v Senci. Vyzval občanov, aby využili právo voliť.

Na snímke prezidentský kandidát Ivan Korčok s manželkou Soňou

“Toto je ten moment, keď ľudia majú rozhodnutie vo svojich rukách, a toto je ten moment, keď my politici musíme pozorne počúvať, lebo večer sa dozvieme, ako sa rozhodnú,” poznamenal. Po odvolení plánuje Korčok športovať či tráviť čas s rodinou.

 

09:15- V čase prvého kola prezidentských volieb pred dvoma týždňami mala ešte 17 rokov, no k druhému kolu už dosiahla vek plnoletosti, a tak mohla ísť v sobotu gymnazistka Dorota Lutzbauerová z Trnavy prvýkrát k volebnej urne. Patrí k 21 mladým Trnavčanom, ktorí vstup do dospelosti oslávili práve v období medzi dvoma kolami volieb.

Títo prvovoliči sa tak zaradili podľa hovorkyne radnice Veroniky Majtánovej do zoznamu 51.496 oprávnených voličov v meste. “Mala som premyslené, koho by som volila aj v prvom kole, keby sa bolo dalo. Ale som rada, že môj kandidát postúpil do druhého kola a tak som mu mohla teraz odovzdať svoj hlas,” povedala po vhodení lístka do urny.

 

09:00- Aj v obci Vlky v okrese Senec, kde majú prevahu občania maďarskej národnosti, je poznať, že sa koná druhé kolo prezidentských volieb. “Voliči chodia priebežne od rána,” potvrdil pre TASR priamo na mieste podpredseda okrskovej volebnej komisie Karol Szabó.

Mieni, že účasť v sobotňajšom druhom kole by mohla prekonať čísla spred dvoch týždňov, Vlky mali v prvom kole najslabšiu účasť v okrese Senec. “Očakávame, že bude vyššia účasť, dnes už prišli voliť aj tí, ktorí v prvom kole nevolili. Myslím si, že sú motivovaní voliť,” opísal Szabó situáciu v jednom z najmenších sídiel Bratislavského kraja. Vo volebnom zozname je tu zapísaných 368 voličov, dvaja voliči už prišli v prvých dvoch hodinách voliť na voličský preukaz.

Szabó očakáva väčší nápor voličov aj podvečer, po tom, čo si miestni dokončia plánované víkendové práce v záhradkách.

 

08:41- Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

Hlasovať do prenosnej volebnej schránky môže len v územnom obvode okrsku, pre ktorý sa okrsková volebná komisia zriadila. Volič, ktorý sa cez voľby nenachádza v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, môže zo závažných zdravotných dôvodov hlasovať do prenosnej volebnej schránky na základe hlasovacieho preukazu, ak si ho vyžiadal.

.

 

08:40- Volebné miestnosti sa na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili o 7.00 h. Výnimkou bola volebná miestnosť v cirkevnej škole v okrsku č. 13 v Novom Meste nad Váhom, ktorú otvorili o päť minút neskôr. Všetky ostatné volebné miestnosti otvorili včas.

Dôvodom omeškania bola podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Ľubici Marcinovej zamknutá hlavná brána školy. Zamknúť ju podľa nej mali rehoľné sestry pri odchode na svätú omšu. Volebná miestnosť tak bude otvorená do 22.05 h.

V okresoch Nové Mesto nad Váhom a Myjava môžu voliči v prezidentských voľbách hlasovať v 99 okrskoch, 67 z nich je v okrese Nové Mesto nad Váhom, 32 v okrese Myjava.

V pôsobnosti okresnej volebnej komisie Trenčín je voličom k dispozícii 176 volebných okrskov, 116 v okrese Trenčín a 60 v Ilavskom okrese. Informoval o tom predseda okresnej volebnej komisie v Trenčíne Roman Rebroš.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej, v okresoch Púchov a Považská Bystrica rovnako otvorili načas všetkých 124 volebných miestností. Z nich je 71 v Považskobystrickom a 53 v Púchovskom okrese.

 

08:30– Okresné volebné komisie pre Košice a Košice-okolie nezaznamenali v úvode sobotňajšieho druhého kola prezidentských volieb žiadne problémy. Chystajú si plán kontrol.

V meste Košice je 192 volebných miestností. “Nikto sa neozval. Máme tak za to, že boli otvorené všetky volebné miestnosti. Okresná volebná komisia si práve pripravuje rozpis kontrol. Tentoraz sa zameria na voľbu prostredníctvom prenosnej schránky v domovoch dôchodcov a v nemocniciach,” povedala pre TASR zapisovateľka okresnej volebnej komisie Košice Blanka Sándorová.

 

08:00- V okrsku číslo dva v obci Bystrany v spišskonovoveskom okrese otvorili volebnú miestnosť o päť minút neskôr. Člen okresnej volebnej komisie v Spišskej Novej Vsi Anton Mican pre TASR uviedol, že nešlo o nič vážne.

“Bol tam nejaký problém s kľúčmi, takže to o pár minút predĺžime. Inak sme nikde problémy hlásené nemali,” uviedol Mican. V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica je okolo 120 okrskov, aj preto tam pred dvoma týždňami hlasy spočítali približne o druhej hodine po polnoci.

“V okresoch Poprad a Levoča platí to isté, čo pred dvoma týždňami, nemáme informácie o tom, že by sa nejaká miestnosť neotvorila načas,” priblížil situáciu zapisovateľ okresnej komisie v Poprade Maroš Baranec. V prvom kole odovzdali zápisnicu krátko po polnoci a účasť bola okolo 51 percent. “Verím, že nikde nebudú problémy a spočítame hlasy skôr,” dodal.

Všetky miestnosti sa otvorili načas aj v okrese Kežmarok, členovia tamojšej komisie pôjdu situáciu skontrolovať priamo do terénu. Predsedníčka okresnej volebnej komisie v Kežmarku Veronika Havírová uviedla, že majú dohromady 67 okrskov v 41 obciach a mestách. Pred dvoma týždňami sa hlasy voličov podarilo zrátať okolo jednej hodiny, predsedníčka verí, že tento raz to bude pred polnocou. “Keďže sú už všetci zaškolení, myslím, že to pôjde rýchlo,” dodala.

Pred dvoma týždňami bola v okrese Stará Ľubovňa približne polovičná účasť voličov. Zapisovateľ tamojšej okresnej volebnej komisie Peter Lompart sa domnieva, že v druhom kole by mohla byť o čosi vyššia. “Ráno nám nikto nič nehlásil, všetko je v poriadku, budeme sa snažiť počas dňa prejsť a navštíviť všetkých 62 okrskov,” dodal.

.

Na Spiši je dohromady približne 400 volebných okrskov.

 

07:55- V Bratislavskom kraji sa druhé kolo prezidentských volieb začalo načas a bez problémov. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. “Nemáme hlásené, že by nejaké volebné okrsky mali problém a neotvorili,” uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

 

07:50- Všetky volebné miestnosti by mali byť otvorené. Polícia zatiaľ žiadne incidenty neeviduje. Na tlačovej konferencii o tom informovali riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

Eva Chmelová
Na snímke riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra (MV) SR a zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová

“Pracovisko v Banskej Bystrici bolo posilnené dvojnásobným počtom zamestnancov tak, aby volebný deň prebehol plynule a bez komplikácií,” ozrejmila Chmelová. Hromádka dodal, že všetky nahlásené podnety sa vyhodnocujú.

 

07:35- Vo volebnom obvode Žiar nad Hronom otvorili ráno všetky volebné miestnosti načas a druhé kolo prezidentských volieb sa začalo bez problémov. TASR to potvrdila zapisovateľka okresnej volebnej komisie (OVK) v Žiari nad Hronom Helena Najšlová.

 

07:30- Ak volič zakrúžkuje oboch kandidátov na prezidenta, hlasovací lístok bude neplatný. Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, na požiadanie mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávny hlasovací lístok následne vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

 

07:20- Po otvorení volebných miestností pristúpili k hlasovaniu v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb aj voliči v obci Marianka pri Bratislave. Úvodné minúty naznačili, že v Marianke bude o sobotné hlasovanie rovnako veľký záujem, ako v prvom kole, keď mala obec jednu z najvyšších účastí v celom Bratislavskom kraji.

 

07:15- Policajti v Košickom kraji sú počas sobotňajšieho druhého kola prezidentských volieb v teréne od skorých ranných hodín. So špeciálne vycvičenými služobnými psami prekontrolovali objekty, v ktorých sa konajú voľby. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová s tým, že v prípade potreby sú pripravení zasiahnuť aj policajti špecializovaných útvarov.

.

“Ani tentokrát nič nenecháme na náhodu, a preto sme opäť vyčlenili dostatočný počet policajtov, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku, bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Volebným miestnostiam budú zvýšenú pozornosť venovať nielen uniformovaní policajti v motorizovaných či peších hliadkach, ale i policajti, ktorí tam budú aj napriek tomu, že ich nebudete vidieť,” povedal košický krajský policajný riaditeľ Štefan Mulik.

Prioritou je zabezpečiť nerušený priebeh prezidentských volieb a dohliadať na ochranu verejného poriadku, života a zdravia osôb a majetku. “Zvýšenej pozornosti neuniknú ani sídla volebných komisií a policajti svojou prítomnosťou budú predchádzať aj páchaniu protiprávnej činnosti,” doplnila Ivanová s tým, že zatvorením volebných miestností sa ich činnosť v Košickom kraji nekončí.

 

Základné informácie 

Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovací lístok dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú na lístku len jedného kandidáta, ktorého poradové číslo zakrúžkujú. Pri dvoch krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Nepoužitý alebo zle upravený hlasovací lístok musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý môže dostať pokutu 33 eur.

Na pokojný priebeh volieb a verejný poriadok bude v uliciach Slovenska dohliadať zvýšený počet policajtov. Policajti budú venovať pozornosť aj volebným miestnostiam, aby nedošlo k ich poškodzovaniu.

V prezidentských voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných miestnostiach.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 7. apríla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na 18 %, keďže zápasí s vysokou infláciou a prehriatou ekonomikou, čím sa náklady na pôžičky dostali na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Banka zároveň upravila smerom nahor svoju prognózu tohtoročnej inflácie, ktorú teraz očakáva v rozpätí 6,5 % až 7 %.

14:42

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zaplatí za vytvorenie komunikačnej identity pre Program Slovensko 2021 – 2027 sumu 82.000 eur. Upozornila na to v piatok opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) s tým, že podľa nej ide o ďalšie plytvanie financiami. Vedenie MIRRI sa bráni, že ide o povinnú publicitu, ktorú pri eurofondových projektoch vyžaduje Európska komisia. Remišovej vyčítajú, že podobnú zmluvu počas jej ministerského pôsobenia obstarávala za ešte vyššiu sumu.

14:41

Francúzsko-taliansky výrobca luxusných okuliarov EssilorLuxottica oznámil za 1. polrok tohto roka rast tržieb aj zisku, keď ho podporil vývoj v regióne zahrnujúcom Európu, Blízky východ a Afriku. Výsledky v tejto oblasti dokázali vykompenzovať spomalenie rastu na trhu Severnej Ameriky.

14:41

Letné olympijské hry, ktoré sa začínajú v piatok v Paríži, by mali zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska o 10 miliárd eur, rekordný by mal byť aj prílev turistov. Podujatie prinesie aj rôzne ekonomické benefity v oblasti cestovného ruchu či dopravy. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poisťovne Allianz.

14:41

Zmena zákona o tepelnej energetike, ktorý reguluje merače na meranie dodaného tepla na vykurovanie a ohrev teplej vody, môže znížiť celkové výdavky za energie domácností na Slovensku. V prípade meračov teplej vody prinesie zmena nutnosť mať funkciu diaľkového odpočtu, vďaka čomu budú odpočty prebiehať bez potreby vstupu odpočtára do bytu. Zberom dát na diaľku sa taktiež eliminujú možné chyby pracovníkov, ktorí v súčasnosti vykonávajú fyzické odpočty. Poukázala na to spoločnosť Enbra pôsobiaca v oblasti technického zariadenia budov.

14:39

Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje rekonštrukciu vozovky na ceste I/76 medzi Kalnou nad Hronom a Kozárovcami v okrese Levice. Ako informovala, celková výška investície bude 1.930. 598 eur.

14:39

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou. Uviedol to analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:38

Po štyroch mesiacoch zmierňovania inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne sa tento trend v júni zastavil. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB).

14:38

Nálada talianskych spotrebiteľov sa v júli nečakane zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 2,5 roka. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnil v piatok portál RTTNews.

14:36

Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval Čínu, aby zabránila tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde. Oznámila to v piatok jeho kancelária.

14:36

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pošle v najbližších týždňoch do Pásma Gazy viac ako milión vakcín proti detskej obrne, uviedol v piatok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cieľom je zabrániť nákaze detí.

14:36

Španielska Občianska garda (Guardia Civil) v piatok uviedla, že v prístave v Barcelone zadržala viac než štyri tony kokaínu ukryté vo vreciach s ryžou. Podarilo sa jej tak odhaliť zločineckú skupinu, ktorá pôsobila v Španielsku, Paraguaji a Británii.

14:20

Francúzske orgány sa rozhodli zvolať krízový štáb. Podľa BFMTV je to potrebné po sabotáži vysokorýchlostných vlakov na viacerých tratiach v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali