NATO pokračuje v manévroch na ruskej hranici pod záštitou západnej mediálnej propagandy

NATO pokračuje v manévroch na ruskej hranici pod záštitou západnej mediálnej propagandy

Bratislava 6. júna 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Novinár Robert Bridge na portáli RT vysvetľuje podrobnosti okolo pozvania amerických vojakov v rámci NATO poľskými úradmi na svoje územie. Zameral sa hlavne na informovanie mainstreamu o tejto záležitosti.

Na snímke symbol NATO pred sklenenou fasádou nového sídla NATO 19. apríla 2018 v Bruseli.

Ak by niekto potreboval dôkaz o narastajúcej moci hlavných médií, nemusí sa pozerať ďalej ako na východnú hranicu Európy, kde sa peniazmi prepojené krajiny militarizujú pod sci-fi hrozbou “ruskej agresie”.

Reklama

Zdá sa, že prebiehajúca kampaň západných médií o démonizácii Ruska priniesla svoje ovocie, keďže tento týždeň Poľsko pozvalo americkú armádu “do svojho domu”. A nie ako by ste si mysleli, že len na pár dní, ale navždy. Možno nie je náhoda, že pozvánka s názvom “Návrh na stálu prítomnosť USA v Poľsku” znie ako by bola napísaná skupinou lobistov z Capitol Hill.

Vyjadrím sa k bludným článkom a rozhovorom západných médií o Rusku – o “hybridnej vojnu prostredníctvom pripojenia Krymu, kybernetických útokov na ukrajinskú infraštruktúru a agresívnych akcií v Gruzínsku” ako to uviedlo poľské ministerstvo obrany, ktoré zaplatí 2 miliardy dolárov za to potešenie, že môže hostiť vojakov USA na svojom území.

Reklama

V minulosti národy míňali miliardy, aby sa bránili pred zahraničnou okupáciou. Dnes šťastne píšu pozvánky, len aby mali istotu, že sa to stane. Poľsko, v súlade s diktátom NATO, už pripravuje 2 % svojho ročného HDP na výdavky na obranu.

Mali by sme teraz veriť, že Varšava musí presadzovať prítomnosť cudzích armád, aby obhájila svoje hranice, a to najmä vtedy, keď hrozba invázie je výsledkom fantázie médií?

Pozorný čitateľ by si všimol najzaujímavejšiu položku v poľskej pozvánke, prečo vazalské štáty NATO trpia strachom: “Rusko sa usiluje o posilnenie svojich politických a hospodárskych vzťahov s kľúčovými európskymi krajinami na úkor národných záujmov USA.”

Navyše v stanovisku pre agentúru Bloombergu v diskusii o poľskej pozvánke, ktorá bola údajne odoslaná poľským ministerstvom obrany bez výslovného súhlasu poľského prezidenta, Leonid Bershivsky tvrdí, že Poľsko by malo pokračovať vo svojom veľkom pláne, pretože “Rusko by mohlo reagovať. ”

Naozaj? Vzhľadom k tomu, že Bershidsky nezabudol na nedávne vyhlásenie Vladimíra Putina, keď predstavil niektoré z najnovších vojenských noviniek v Rusku, zdá sa, že autor s jeho čitateľmi úmyselne nevnímajú očividný dostatok možností Ruska. Koniec koncov Rusko by mohlo v stálej miere rozmiestňovať rakety Iskander v Kaliningradskej oblasti, čo by určite nedalo poľským ľuďom veľký dôvod na pokoj.

Reklama

Pred pokračovaním je potrebné zdôrazniť, že Rusko buduje pokročilé zbraňové systémy, a to nie preto, že Rusi sú inherentne agresívnou rasou, ktorá sa pokúša napadnúť svojich susedov. Rozhodne nie. Dôvodom rýchleho výskumu a vývoja týchto systémov bolo to, že ako vysvetlil Putin, USA odstúpili od Protibalistických raketových zmlúv. Toto poľutovaniahodné rozhodnutie bolo nasledované odmietnutím Washingtonu spolupracovať s Moskvou na štíte americkej protiraketovej obrany – systéme, ktorý predstavuje priamu hrozbu pre strategickú rovnováhu.

“Nakoniec, ak by sme nič neurobili, spravili by sme ruský jadrový potenciál bezcenným,” povedal ruský prezident.

Medzitým USA v tom istom čase zabezpečovali svoj raketový štít, dohodou krajín NATO, čím zasahovali aj do priestorov na hraniciach Ruska. Napriek tomu, že Washington sľúbil, že to nikdy neurobí. Američania sú zodpovední za spustenie skutočného preteku v zbrojení s Ruskom, sa teraz pokúšajú skryť svoje bláznivé stopy vytvorením paradigmy ruskej agresie, a tým chcú všetko vysvetliť.

Takže samozrejme, Bershidsky, ruský novinár sídliaci v Nemecku sa veľmi mýli. Rusko môže v reakcii urobiť dosť veľa, ak by Poľsko na svojom území trvalo rozmiestnilo infraštruktúru a personál USA. A keďže očividná ruská odpoveď by bola posilnenie hranice a rozvíjanie zbraní na kontrolu neúprosného posunu NATO smerom na východ, argumentácia Bershidského prichádza viac než hlúpa a mimoriadne nebezpečná.

Podobne ako propagandistické letáky padli z neba na nepriateľské územie v mnohých vojnách, západné médiá bombardujú obyvateľov východnej Európy mýtom o ruskej agresii, ktorá ako kreslená rozprávka hovorí o ruskom útoku na európske územie, ktorý už-už každú chvíľu začne.

Reklama

Napriek tomu Bershidsky s úctou priznáva, že Rusko nedosiahne nič tým, ak by napadlo svojich susedov, ako sú pobaltské štáty alebo Poľsko. “Akékoľvek možné prínosy snahy o prevzatie národov s chudobnými zdrojmi s väčšinou nepriateľským obyvateľstvom blednú pred rizikom úplného konfliktu s NATO, aj keď angažovanosť aliancie nie je 100-percentne istá,” argumentoval.

Avšak, rovnako ako šialená tendencia mnohých západných komentátorov v týchto dňoch, Bershidsky sa pozerá na svet predovšetkým prostredníctvom šošoviek amerických záujmov, a tak ponúka chybný nápravný prostriedok k neexistujúcemu problému.

“USA nestrácajú nič tým, že prijmú veľkorysý návrh Poľska a postupne presúvajú vojská z Nemecka,” tvrdí a nezabúda na to, čo Poľsko stráca tým, že zhorší svoje vzťahy s Moskvou.

Potom sa však sám dostáva do rozporu s jeho predošlým tvrdením o “ruskej agresii”: “Takýto krok by bol v súlade s uvedenými americkými cieľmi, ako je odradenie Ruska… Americká vojenská prítomnosť by mala byť spojená s obavou spojencov byť ohrozený. Táto úzkosť je silnejšia, čím je krajina bližšie k ruským hraniciam.”

V skutočnosti je “pocit ohrozenia” silnejší, čím viac krajina prijíma západný príbeh mediálneho hlavného prúdu v nominálnej hodnote. V skutočnosti sa NATO môže pripraviť na istú vojenskú nehodu, a to najmä na Ukrajine, s ktorou má Poľsko – nie Nemecko – hranice. Koniec koncov, prečo by inak USA súhlasili s predajom protitankových rakiet Ukrajine? A keď už sme pri tom, prečo boli v Kyjeve vysokí predstavitelia americkej administratívy, vtedy keď sa krajina začala hýbať… aby rozhodli v zákulisí, kto prevezme moc? Nie je to samotná definícia “zasahovania do záležitostí” cudzieho štátu?

Teraz odbočím. Bershidsky tvrdí, že americká armáda by mala zobrať ponuku Poľska na trvalé nasadenie, pretože “predná línia s Ruskom sa presťahovala na východ.” Čo však nespomína, je to, že predná línia sa presunula na východ kvôli konkrétnemu rozširovaniu NATO.

V skutočnosti Poľsko zdieľa hranicou s Ruskom, ale zdieľa oveľa väčšiu a vplyvnejšiu hranicu s americkou Alianciou, ktorej samotná existencia závisí od toho, že jej členovia akceptujú ilúziu, že Rusko je jasným súčasným nebezpečenstvom. Povinnosťou novinárov je poukázať na zjavné chyby takých presvedčení, ktoré sú úplne odpojené od reality, namiesto ich nekritického a jednoznačného prijatia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali