“Mnohé z týchto pracovných miest sa nachádzali vo vidieckych a okrajových regiónoch, pričom sa zdôrazňoval význam výroby potravín ako kľúčového poskytovateľa pracovných príležitostí pre tieto spoločenstvá,” konštatoval v analýze Eurostat.
Až štyri regióny na severovýchode Poľska sa zaradili do 24 oblastí s najväčšou koncentráciou pracovnej sily zamestnanej vo výrobe potravín v EÚ. Okrem spomínaného Mazovského vojvodstva (14,8%), to boli aj Podleské vojvodstvo (8,2%), Lubelské vojvodstvo (6,3%) a Varmsko-mazurské vojvodstvo (6,2%). Dva regióny v tomto rebríčku malo Francúzsko. Okrem Bretónska (13,8%) tam patril aj región Pays de la Loire (9,2%) situovaný v západnom Francúzsku s pobrežím v Biskajskom zálive.
Podľa štatistickej klasifikácie ekonomických činností EÚ (NACE) pokrýva výroba potravín celý rad činností od spracovania mäsa po výrobu mlieka, od výroby ovocných a zeleninových nápojov po pekárenské výrobky.