Naď sa vyhráža, že na protivládnych protestoch využijú aj Vojenskú políciu. Mazurek mu odporučil, aby poriadky s nespokojným obyvateľstvom prišiel urobiť osobne

Naď sa vyhráža, že na protivládnych protestoch využijú aj Vojenskú políciu. Mazurek mu odporučil, aby poriadky s nespokojným obyvateľstvom prišiel urobiť osobne

Bratislava 11. novembra 2020 (HSP/SITA/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po odchode zo stredajšieho ranného rokovania vlády uviedol, že ak to bude potrebné poskytne súčinnosť ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) a umožní nasadenie Vojenskej polície v rámci zachovania verejného poriadku na protestoch, ktoré budúci týždeň chystá opozícia

Jaroslav Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď

Podľa vyjadrení Naďa, na prípadnú pomoc vojenských policajtov sa pýtal na rokovaní vlády minister vnútra Mikulec.

Reklama

Ohľadom novinárskej otázky o platnom zákaze zhromažďovania a pripravovaných protestoch minister obrany Jaroslav Naď v stredu uviedol: “Áno, mali sme debatu na rokovaní vlády aj s pánom ministrom vnútra, ktorý sa pýtal, či by najmä Vojenská polícia bola ochotná pomôcť, samozrejme ústava to umožňuje. Keď príde požiadavka zo strany Policajného zboru, tak my ako rezort obrany určite v záujme zachovania verejného poriadku poskytneme naše spôsobilosti.”

Naď okomentoval aj výzvy lídrov opozície, aby ľudia v utorok 17. novembra využili svoje ústavné právo a prišli protestovať proti vláde, s ktorou nesúhlasia.

Reklama

“Považujem to za absolútne nezodpovedné. To je dôkaz toho, keď už bývalí premiéri naozaj burcujú, aby ľudia nedodržiavali zákony, tak to znamená iba jednu vec: oni sa veľmi boja. Vidia, čo sa deje okolo nich a silou-mocou potrebujú túto vládu odstaviť práve kvôli tomu, aby sa ochránili sami.”

Podľa slov Naďa to lídrom opozície nepomôže. “Hodiny tikajú a oni to vedia veľmi dobre,” podotkol po rokovaní vlády minister obrany.

 

 

Mikulec: Polícia je takticky pripravená na protest, ktorý bude 17. novembra v Bratislave

Slovenská polícia je takticky pripravená na plánovaný protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom, konať sa má v utorok 17. novembra v Bratislave. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Ľudí, ktorí sa plánujú na demonštrácii zúčastniť, vyzval, aby „mali rozum“ a ešte viac nezhoršovali epidemiologickú situáciu na Slovensku. Zdôraznil, že v čase núdzového stavu hrozia protestujúcim vysoké sankcie.

Reklama

Účasť na proteste potvrdili aj predstavitelia opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). „Ak ľudia nesúhlasia s vládnutím Igora Matoviča (OĽaNO), mali by 17. novembra prísť a vysloviť svoj názor. Pokojným a demokratickým spôsobom, aby nedali Matovičovi dôvod na ďalší brutálny zásah,“ uviedli vo videu na sociálnej sieti. Minister vnútra dodal, že je to ich rozhodnutie a polícia sa nim bude zaoberať.

Po provom proteste tohto typu, ktorý sa konal pred Úradom vlády SR 17. októbra, polícia obvinila z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa, spáchaného počas núdzového stavu, 31-ročného občana ČR Pavla R. a 31-ročného Martina J. z okresu Poprad. Obvinený občan ČR je momentálne stíhaný väzobne.

„Osoby, ktoré útočili na príslušníkov Policajného zboru, iných verejných činiteľov a techniku, sú podozrivé zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa počas núdzového stavu, s predpokladanou sadzbou trestu odňatia slobody na 12 až 25 rokov alebo doživotie,“ uviedla polícia.

 

Draxler: Naď bude po odchode z funkcie musieť chodiť po kanáloch

Na informáciu, že by aj Vojenská polícia, ktorej pôsobnosť sa vzťahuje na vojakov a zamestnancov ministerstva obrany pri plnení služobných úloh, mohla byť využitá pri protestoch zareagoval aj bývalý minister školstva Juraj Draxler.

Reklama

“Poľný maršál Naď práve vyhlásil, že je pripravený poskytnúť vojenskú políciu na to, aby urobila poriadok s občanmi protestujúcimi 17. novembra. Ja neviem, ako on vidí svoju budúcnosť. Veď ten bude po odchode z funkcie doslova musieť chodiť po kanáloch,” myslí si Draxler.

 

Mazurek: Neverím, že ho nejaký vojak alebo policajt môže rešpektovať

Opozičný poslanec z radov strany ĽSNS Milan Mazurek uviedol, že neverí, že ministra Naďa nejaký vojak alebo policajt môže rešpektovať. “Veď to je to isté, ako keby ste do boja nasledovali generála Foresta Gumpa. Preto si ani nechcem predstaviť, že je nejaký vojenský policajt schopný sa takto dobrovoľne ponížiť a zasiahnuť proti národu, ktorý ho platí.”

“Ja osobne odporúčam Naďovi prísť robiť ‘poriadky’ s nespokojnými obyvateľmi osobne. Veď taký veľký hrdina musí ukázať tomu ‘nevďačnému’ davu, ktorý nevie oceniť jedinečné kvality veľkovezíra dutohlava Igora, ako sa má poslúchať v správnom diktátorskom režime.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali