Na východe Slovenska zostali ľudia bez prúdu, situáciu na cestách komplikuje sneh a popadané stromy

Na východe Slovenska zostali ľudia bez prúdu, situáciu na cestách komplikuje sneh a popadané stromy

Gelnica 31. januára 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR)

 

Mestá a obce na východe Slovenska sú už niekoľko hodín bez elektrickej energie

Ilustračné foto

V Gelnici a jej okolí došlo k výpadkom elektrickej energie. Gelnica je už niekoľko hodín bez prúdu. Rozsah poškodenia sieti, ktoré spôsobilo silné sneženie, zatiaľ nie je presne zmapovaný. Pracovníci elektrárni sa snažia problémy odstrániť, ale zatiaľ nevedia spresniť termín, kedy predpokladajú obnovenie dodávky elektrického prúdu do všetkých oblastí.

Reklama

 

Situáciu na cestách komplikuje sneh a popadané stromy

Reklama

Situáciu na slovenských cestách komplikuje sneh a popadané stromy. Dopravná nehoda na výjazde z diaľnice D1 pri obce Jánovce si vyžiadala uzatvorenie zjazdu aj výjazdu na diaľnicu. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojej internetovej stránke www.zjazdnosť.sk.

Prvý stupeň kalamitnej situácie vyhlásili na cestách v okresoch Žilina, Bytča, Rajec, Kežmarok, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Turčianske Teplice, Spišská Nová Ves, Rožňava a Moldava nad Bodvou.

Pre popadané stromy je pre všetku dopravu uzatvorený horský priechod Vernár. Horský priechod Donovaly, Homôlka, Čertovica sú podľa SSC prejazdné len so snehovými reťazami. Horský priechod Veľké Pole, Šútovce, Donovaly sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony, so snehovými reťazami sú prejazdné priechody Donovaly, Homôlka a Čertovica.

Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 metrov sa vyskytuje v okolí Nižnej Šebastovej, do 100 metrov v okolí Šturca, Donovál, Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku, Važca, Štrby, Popradu, Starej Ľubovne, Pustého Poľa, Fričoviec, Svinej a Petrovian.

Cesty I/64 Nitrianske Pravno – Fačkovské sedlo a II/574 Ilava – Homôľka sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Cesta I/18 Široké – Branisko a cesta I/77 Čirč – Ruská Voľa sú neprejazdné pre padajúce stromy. Cesta II/531 Muráň – hranica okresu RA – BR je uzatvorená pre vozidlá nad 3,5 tony. Pre osobné vozidlá je úsek prejazdný len so snehovými reťazami.

Reklama

Cesta II/526 v úsekoch Látky – Kokava nad Rimavicou a Hrádok je neprejazdná pre popadané stromy. Cesta II/533 v úsekoch Gemerská Poloma – Súľová a od križovatky s cestou II/546 po okresnú hranicu s RV je uzavretá. Cesta III/5356 je pre popadané stromy na visiacom elektrickom vedení neprejazdná, elektrické vodiče popadali na cestu. Cesta III/5114 Malá Lehota – hr. Zlaté Moravce je pre popadané stromy neprejazdná, ako aj cesta III/05086 Hronská Dúbrava – Železná Breznica. Odklon dopravy tam riadi polícia.

Stromy na vozovke komplikujú situáciu aj na ceste III/52612 Lom nad Rimavicou – Utekáč, do odvolania je pre rovnaký dôvod uzatvorená aj cesta III/06526 Lehôtka nad Brehmi – Podhorie. Pre popadané stromy je neprejazdná III/06712 Rejdová.

Cesta III/06518 v úseku od Banskej Štiavnice po obec Hodruša Hámre je pre skrížené vozidlá neprejazdná. Cesty I/50 v úseku Chocholná – Svinná, I/59 v úseku Korytnica- Ružomberok, I/57 v úseku Horné Srnie – Nemšová, I/61 hraníc okresu NM/TN – Trenčianska Teplá, II/507 na úseku hraníc okresu NM/TN – Trenčín, II/516 na úseku Trenčianska Teplá – hraníc okresu TN/BN sú pre vozidlá nad 3,5 tony prejazdné len so snehovými reťazami. Cesty II/529 Vrchslatina – Brezno a II/584 na úseku Srdiečko – Bystrá sú prejazdné len so snehovými reťazami.

 

Snehová kalamita komplikuje dopravu v prešovskom kraji

Reklama

Snehová kalamita spôsobila v Prešovskom kraji neprejazdnosť viacerých ciest. Tunel Bôrik v noci na dnes uzavreli z dôvodu výpadku elektrického prúdu.

Cestu D1 Poprad západ – Janovce uzatvorili nadránom v oboch smeroch z dôvodu vážnej dopravnej nehody autobusu na zjazde z D1 pri obci Janovce. Cesta 1/67 Poprad – Rožňava – Brezno, horský priechod Vernár, je opätovne neprejazdná pre popadané stromy. Z rovnakého dôvodu je neprejazdná aj cesta 1/18, horský prechod Branisko. Informovalo o tom dnes operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Cesta 1/18, horský prechod Petič, smer Lipníky – Hanušovce nad Topľou, a cesta 1/73 Chmeľovský kopec smer Lipníky – Giraltovce sú neprejazdné pre nákladne vozidlá. Neprejazdná je aj cesta 1/73 Vyšný Komárnik smer Poľsko.

Popadané stromy a skrižovaný kamión zneprejazdnili cestu 1/77 v smere Stará Ľubovňa – Podolínec.

Vybreženie rieky Sekčov z koryta spôsobilo neprejazdnosť cesty medzi obcou Fintice a mestom Prešov.

 

Horský priechod Donovaly je od rána prejazdný, ale len pre osobné vozidlá

Horský priechod Donovaly je od dnešného rána opäť prejazdný, avšak len pre osobné motorové vozidlá a autá do 3,5 tony za použitia snehových reťazí a štvorkolky. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici. Banskobystrická Regionálna správa ciest vykonávala počas celej noci posyp na Donovaloch až po hranicu Banskobystrického kraja.

Horský priechod Šturec je zjazdný pre osobné motorové vozidlá a pre nákladnú dopravu do 10 metrov dĺžky. Po nočnom uzatvorení je bez obmedzenia zjazdný aj horský priechod Kremnické Bane. Čertovica je prejazdná pre osobné motorové vozidlá a pre vozidlá do 10 metrov. Od rána je ale uzatvorený horský prechod Dielik Tisovec v smere na Muráň a to pre všetku dopravu až do odvolania.

Hasiči v Banskobystrickom kraji vykonali v piatok od 7.00 do 20.00 h celkom 92 výjazdov, pri ktorých bolo nasadených vyše 260 hasičov. Zároveň spolu s profesionálnymi hasičmi zasahovali i členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Sása a Žarnovica pri šiestich zásahoch.

Reklama

Najviac výjazdov, 15, bolo zaznamenaných v okrese Zvolen, v Rimavskej Sobote 13, v Banskej Bystrici 12, desaťkrát hasiči zasahovali v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica, päťkrát v okrese Lučenec, štyrikrát v okresoch Poltár, Brezno, Detva, trikrát v okrese Krupina a po dva razy v okrese Revúca a Veľký Krtíš.

“V dopoludňajších hodinách išlo najmä o zásahy pri dopravných nehodách, mali sme 25 výjazdov, ktoré si nevyžiadali vážne zranenia. Najvážnejšia dopravná nehoda sa stala krátko po 6.00 h v katastri obce Stará Kremnička, okres Žiar nad Hronom, kde došlo k skríženiu kamióna a následne k uniku prevádzkových kvapalín. Pri tejto udalosti zasahovali ôsmi hasiči, ktorí unikajúce kvapaliny zachytili a následne prečerpali,” uviedol pre TASR hovorca krajských hasičov Erik Piater. V dôsledku dopravnej nehody bol horský priechod cez Kremnické Bane neprejazdný.

Podľa Piatera, v dôsledku veľkého množstva napadnutého snehu došlo na mnohých miestach kraja k popadaniu stromov, ktoré museli odstraňovať. Mali až 63 výjazdov. Hasiči zasahujú aj v týchto chvíľach v okresoch Banská Bystrica, Rimavská Sobota a Žarnovica.

 

Popadané stromy zneprejazdnili viaceré cesty v Košickom kraji

Reklama

Snehová kalamita a popadané stromy skomplikovali dopravu aj v Košickom kraji. Podľa hlásenia Krajského riaditeľstva polície v Košiciach z dnešného dopoludnia boli neprejazdné viaceré cesty, ďalšie boli prejazdné s obmedzeniami.

Polícia žiada vodičov, aby obchádzali neprejazdné úseky a na úsekoch s previsnutými stromami aby zvýšili opatrnosť. Naopak, kopec Soroška v okrese Rožňava bol predpoludním prejazdný už i pre kamióny.

Neprejazdná z dôvodu popadaných a previsnutých stromov bola ráno cesta I/67 – Dobšinský kopec – Stratená, cesta II/533 Novoveská Huta – križovatka s cestou II/546, či cesta II/533 Gemerská Poloma – Súľová až po križovatku s cestou II/546.

Z dôvodu spadnutého stromu na elektrickom vedení bol neprejazdný úsek na ceste II/533 Gretľa – Hnilčík od rázcestia. Obmedzenia si vyžiadali aj cesta II/533 Grajnár, II/526 Gočaltovo – Hrádok, II/587 Henckovce – Roštár.

Popadané stromy visiace na elektrickom vedení a elektrické vodiče padnuté na cestu zahatali komunikáciu III/5356 Mlynky – Biele Vody. Spadnutý strom na elektrickom vedení bol aj na úseku II/535 – III/5356 Mlynky – smerom na Mašu. Neprejadzná bola cesta III/067012 Rejdová, III/526019 – Markuška – Hanková – Brdárka.

Reklama

 

Vlaky výrazne meškajú, ľudia by cestovať nemali

Cestujúci na hlavnom ťahu Košice – Bratislava musia počítať s výrazným meškaním vlakov. Husté sneženie a popadané stromy paralyzovali od polnoci železničnú dopravu na úseku Východná – Kráľova Lehota, informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková. Vyzýva ľudí, aby necestovali, ak nemusia.

Ťažký sneh podľa hovorkyne napadal na niektorých miestach až do výšky 40 centimetrov, na niektorých miestach je poškodené aj trakčné vedenie. Čakajúce vlaky sa zatiaľ nachádzajú v staniciach, cestujúcich pravidelne informujú. “Nasadenie náhradnej autobusovej dopravy je v tomto úseku problematické, nepriaznivá situácia je aj na cestách,” uviedla Pavliková. Pre situáciu na trati zasadá štáb zimnej ochrany regionálneho pracoviska v Žiline. Pracovníci železníc popadané stromy odstraňujú.

Podľa slov Pavlikovej obmedzená je aj železničná doprava v úsekoch Čadca – Krásno nad Kysucou, kde sa jazdí po jednej koľaji. Stromy popadali na trať v úseku Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, v časti Banská Bystrica – Brezno a v úseku Tisovec – Hnúšťa. S meškaním musia cestujúci počítať aj na úseku Kriváň – Lovinobaňa, kde rýchlik narazil do spadnutého stromu. V časti Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa je nasadená fréza.

 

Dopravu obnovili, vlaky stále výrazne meškajú

Reklama

Železničnú dopravu obnovili na celej sieti, informovala TASR hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Vlaky jazdia na niektorých úsekoch po jednej traťovej koľaji s obmedzenou rýchlosťou. Hovorkyňa naďalej vyzýva občanov, aby pre výrazné meškanie vlakov necestovali, ak nemusia.

“V najproblematickejšom úseku Štrba – Východná – Kráľova Lehota obnovili vlakovú dopravu o 11.40 h. V úsekoch, kde ešte pretrváva hrozba padania stromov, je rýchlosť vlakov preventívne znížená na 30 km za hodinu,” uviedla.

Prejazdné sú podľa nej aj úseky Čadca – Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, Banská Bystrica – Brezno, Kriváň- Lovinobaňa, Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec – Hnúšťa.

Pavliková upozorňuje, že ŽSR očakávajú podľa predpovede počasia ďalšiu vlnu sneženia. Dispečeri ŽSR komunikujú s osobnými dopravcami, aby pre aktuálne udalosti preorganizovali svoju dopravu.

 

Bratislavská MHD jazdí bez meškania, Devínska cesta je naďalej uzavretá

Všetky spoje MHD v hlavnom meste dnes premávajú bez meškania. “Linka č. 44 tiež premáva po svojej pôvodnej trase. Jediné obmedzenie je na linke č. 147, ktorá nepremáva z dôvodu nezjazdnosti komunikácie,” informovala Zuzana Vachová z bratislavského dopravného podniku.

Reklama

Pre možné nebezpečenstvo padania stromov je naďalej uzavretá Devínska cesta. Autobus linky č. 28 preto premáva odklonom cez Karloveskú – Saratovskú – Agátovú – Eisnerovu – Istrijskú obojsmerne.

Do Devína je zavedená kyvadlová autobusová doprava, ktorá premáva od zastávky “Dolné koruny” cez Kremeľskú na Eisnerovu. Prestup medzi autobusmi linky č. 28 a kyvadlovou dopravou je na zastávke “Štefana Králika” na Eisnerovej ulici.

 

Železničná doprava je už na väčšine úsekov obnovená, no vlaky dosť meškajú

Železničnú dopravu obnovili zväčša na celej sieti. Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková TASR informovala, že vlaky jazdia na niektorých úsekoch po jednej traťovej koľaji s obmedzenou rýchlosťou. Naďalej vyzýva občanov, aby pre výrazné meškanie vlakov necestovali, ak nemusia.

“V najproblematickejšom úseku Štrba – Východná – Kráľova Lehota obnovili vlakovú dopravu o 11.40 h. V úsekoch, kde ešte pretrváva hrozba padania stromov, je rýchlosť vlakov preventívne znížená na 30 km za hodinu,” uviedla.

Prejazdné sú podľa nej aj úseky Čadca – Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, Banská Bystrica – Brezno, Kriváň- Lovinobaňa, Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec – Hnúšťa.

Reklama

Pavliková upozorňuje, že ŽSR očakávajú podľa predpovede počasia ďalšiu vlnu sneženia. Dispečeri ŽSR komunikujú s osobnými dopravcami, aby pre aktuálne udalosti preorganizovali svoju dopravu.

Jana Morháčová zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich na dva odrieknuté diaľkové vlaky zo smeru Košice – Bratislava a opačne. “Ostatné vlaky meškajú,” vysvetľuje. Náhradné autobusy sú pripravené medzi Popradom a Liptovským Mikulášom.

Doprava je podľa nej zastavená bez náhradnej dopravy v úseku Kapušany pri Prešove – Raslavice. “Obnovená by mala byť v časti Brezno – Podbrezová a v úseku Oravský podzámok – Dlhá nad Oravou,” dodala.

Vlaky musela odrieknuť aj súkromná spoločnosť RegioJet. Ide o vlaky IC 402 a IC 403 bez náhrady v celom úseku. Vlak IC 400, ktorý premáva v úseku Východná – Kráľova Lehota, mešká 380 minút. Vlaky IC 404 a IC 405 budú podľa Radky Šťávovej z RegioJetu vypravené načas podľa cestovného poriadku.

 

Dobšinský kopec opäť pre autá uzavreli

Dobšinský kopec v okrese Rožňava na ceste I/67 dnes večer opäť pre dopravu uzavreli. Dôvodom je skrížený kamión. Uzávera cesty bude do rána.

Reklama

ad

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali