V sobotu sa začalo testovania na koronavírus: Matovič: „Nebudeme zvažovať zrušenie zákazu vychádzania“ Pre „tých druhých“ sa teda nič meniť nebude. Návrh prezidentky označil za nemiestny

V sobotu sa začalo testovania na koronavírus: Matovič: „Nebudeme zvažovať zrušenie zákazu vychádzania“ Pre „tých druhých“ sa teda nič meniť nebude. Návrh prezidentky označil za nemiestny

Bratislava 31. októbra 2020 (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR – Silvia Tannhauserová, Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa, Martin Medňanský, Milan Drozd, Roman Hanc, Michal Svítok, SITA – Ľudovít Vaniher, Facebook)

 

Na Slovensku sa dnes o 7:00 začalo celoplošné testovanie obyvateľov na koronavírus. Posledný ster je naplánovaný na 21:30. O 22:00 sa odberné miesto zavrie, aby sa mohlo vydenzifikovať a pripraviť na ďalší deň. Testovanie sa bude konať aj v nedeľu 1. novembra v rovnakom čase, teda od 7:00 do 22:00

Igor Matovič, Jaroslav Naď, testovanie
Na snímke uprostred predseda vlády SR Igor Matovič, v pozadí sprava minister vnútra Roman Mikulec a minister financií Eduard Heger počas brífingu o aktuálnom vývoji celoplošného testovania obyvateľov SR na prítomnosť ochorenia COVID-19

22:00 Odberné miesta celoplošného testovania na covid-19 sa zatvorili.

Reklama

 

21:40 Premiér Igor Matovič sa zahral na schovávačku. „Bol som pozrieť odberové miesto pred TV Markíza … a tam Prof. Vladimír Krčméry ako dobrovoľník,“ informoval Matovič.

Reklama

 

 

21:37 Až 7 odberných miest v metropole východného Slovenska v Košiciach dnes večer zatvorili pre nedostatok testov. Košice zároveň minuli zásoby ochranných pomôcok zo svojich skladov.

 

21:35 Minister zdravotníctva Marek Krajčí hodnotí prvý deň celoslovenského testovania na koronavírus:

Reklama

 

21:30 Od 21.30 h by mali zdravotníci uskutočňovať posledné odbery prvého dňa celoslovenského testovania na covid-19, ktoré účasť bola podmienená možnosťou cestovať do práce.

 

21:07 Primátor Kežmarku Ján Ferenčák na sociálnej sieti upozornil: „Včera nemali zdravotníkov, dnes im dochádzajú testovacie sety, zajtra čo-certifikáty? …zabezpečenie testovania zo strany štátu je veľmi chaotické a nepripravené!!! Zdravotníkov sme včera našli, v tomto im už ale ako samospráva nepomôžeme, testovacie sety nemáme. A čo bude ďalej??? Pošlú ľudí späť domov? Bez certifikátov rovno do karantény? Ako im to vysvetlia? My sme spravili všetko čo bolo v našich silách, toto je už aj na nás priveľa.“

Reklama

 

21:00 Počas druhého dňa plošného testovania bude v hlavnom meste zredukovaný počet odberných miest, na ktorých sa bude možné dať otestovať z auta. K zmene príde v Karlovej Vsi, kde ostanú k depozícii už len dva takéto body, a tiež v Podunajských Biskupiciach, kde sa sobotňajší drive-in zmení na tri nedeľňajšie odberné miesta pre peších.

Dôvodom opatrenia sú komplikácie v doprave, ktoré priniesol veľký nápor na tieto odberné miesta. Nepriepustnosť komunikácií v ich okolí spôsobil aj fakt, že sa na ne snažilo dostať aj mnoho ľudí z iných sídel Bratislavského kraja, najmä zo Záhoria. „V Karlovej Vsi ostanú drive-in miesta v Líščom údolí a pod mostom Lafranconi,“ potvrdil hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes. „V Slávičom údolí bude odberné miesto len pre peších, rovnako tak pred Iuventou, kde však bude možné zaparkovať,“ dodal.

Na parkovisku pri Podzáhradnej ulici v Podunajských Biskupiciach sa takisto v nedeľu budú môcť otestovať len tí, ktorí prídu peši. „Zvyšujeme však počet odberných miest na tri,“ informoval starosta mestskej časti Zoltán Pék.

Všetky drive-in odberné miesta ostávajú v Ružinove, hoci v ich okolí bola doprava mimoriadne komplikovaná a v sobotu popoludní starosta Ružinova Martin Chren hovoril o „25-hodinovej čakacej dobe“. „Rozhodli sme sa napokon, že tieto miesta ponecháme, vyzývame však ľudí, aby ich prednostne ponechali pre rodiny s deťmi a obyvateľov so zhoršenou mobilitou,“ dodal Chren.

K dispozícii budú aj odberné miesta pre otestovanie sa z auta na parkovisku pred Obchodným centrom Danubia v Petržalke a tiež drive-in odberové miesto v Rusovciach, ktoré mestskej časti pomáha zvládnuť aj nápor pendlerov.

 

20:30 V spoločnosti Volkswagen Slovakia bolo v priebehu štyroch zmien otestovaných viac ako 10 600 osôb, z ktorých bolo približne 1,33 percenta pozitívne testovaných na COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

„Vďaka dobre zvládnutej organizácii, zodpovednému prístupu a ohľaduplnosti všetkých zúčastnených nemalo testovanie vplyv na chod výroby,“ priblížila Kovarovič Makayová.

Podľa hovorkyne bola organizácia akcie takéhoto veľkého rozsahu vo vlastnej réžii pre spoločnosť extrémne náročná, nakoľko finálne schválenie úradov dostali len v utorok večer 27. októbra. Organizácia si vyžadovala mimoriadne nasadenie personálu.

Reklama

 

20:15 Na väčšine odberových miest, až na pár výnimiek, je situácia pokojná. Informoval o tom hovorca Prezídia policajného zboru (PPZ) Michal Slivka. Ako ďalej priblížil, policajti v Malackách zaznamenali prípady, kedy sa päť osôb dalo opakovane testovať. Vyšiel im pozitívny výsledok a namiesto toho, aby nastúpili do karantény, opätovne išli na test na inom odberovom mieste. Osoby budú oznámené regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Na odberovom mieste v Poprade policajti riešili muža, ktorý vykrikoval na ľudí a burcoval ich, aby sa nedali testovať. Slivka spresnil, že podozrivý tým porušil zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a dopustil sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva. Policajti mu uložili blokovú pokutu.

Aj v Topoľčanoch riešili policajti prípad muža, ktorý išiel na testy dvakrát. V obci Čeľadince vyšiel miestnemu občanovi pri testovaní pozitívny výsledok. Nasledoval štandardný postup, pracovníci ho poučili o ďalších krokoch a zdôraznili mu, že musí ísť do domácej karantény. „Výsledku testu zrejme neveril a o pár hodín išiel na testovanie znovu. Výsledok bol opäť pozitívny. Testujúci pracovníci zistenia okamžite oznámili polícii. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ skonštatoval hovorca PPZ.

Podobný prípad rieši vyšetrovateľ aj v obci Torysa. Podozrivý bol na testovaní na dvoch odberných miestach a bol dvakrát pozitívny. Namiesto toho, aby išiel domov do karantény, posmelený alkoholom sa pohyboval po obci.

Reklama
koronavírus celoplošné testovanie Lastovce
Na snímke odberné miesto COVID-19 v obci Lubina v amfiteátri Roh

20:10 Záujem o testovanie v Senci neutícha ani v podvečerných hodinách. „Odberné tímy idú na 130 percent, odhadujem, že v priemere stihnú otestovať 50 až 55 ľudí za hodinu,“ informoval primátor okresného mesta Dušan Badinský.

Po situácii predpoludním sa podľa jeho slov stabilizovala situácia so zdravotníkmi, mierne zdržanie podvečer spôsobila absencia testovacích setov, ktoré bolo potrebné doplniť. Pozitivita prípadov je podľa neoficiálnych informácií nízka, pohybuje sa okolo 0,3 percenta, primátor však vidí isté riziko v tom, že takúto pozitivitu zaznamenávajú aj u cudzincov z tretích krajín pracujúcich v logistických centrách okolo mesta. „Otázne je, ako bude možné v podmienkach, v ktorých bývajú, realizovať a monitorovať dodržiavanie karantény,“ naznačil. Badinský si myslí, že záujem o testovanie bude aj v nedeľu (1. 11.). „Minimálne predpoludním bude podľa môjho názoru rovnaká účasť ako v sobotu,“ dodal.

V Pezinku je o testovanie záujem, v radoch čakajú desiatky ľudí. Zatvorený je drive-in v kameňolome, na dvore základnej školy Orešie je stále množstvo ľudí, ktorí čakajú na test. Na štadióne na Cajle sa čaká v rade zhruba hodinu. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že negatívne výsledky mali aj všetci ľudia bez domova v nocľahárni.

Po podvečernej prestávke sa testovanie v Malackách znovu rozbehlo. „Mierne sa predĺžili čakacie doby, pri odberných miestach čaká približne do 100 ľudí,“ informuje mesto na sociálnej sieti. Predpoludním otestovali v Malackách 2555 ľudí. Pozitívnych bolo 11 z nich. Malačania využívajú aj možnosti dať sa otestovať v okolitých obciach.

Odberné miesto COVID-19 v obci Lubina v amfiteátri Roh
Na snímke odberné miesto COVID-19 v obci Lubina v amfiteátri Roh

 

Reklama

19:53 Veľký záujem o testovanie bol aj v Nitre. Kritický stav bol pri drive-in odberových miestach, ktoré boli už dopoludnia preplnené. Postupne sa však situácia upokojila. „Drive-in pri Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti má kapacitu dnes otestovať už len autá, ktoré prišli do 16.30 h. Agrokomplex je voľný. Testuje 15 až 20 áut za 30 minút na jednom odbernom mieste. Situácia na väčšine odberných miest pre ľudí na pešo je stabilizovaná. Čakacia doba je od 45 minút do 1,5 hodiny,“ informoval na sociálnej sieti magistrát.

Ako informovala šalianska radnica, o testovanie bol od rána mimoriadny záujem a ľudia čakali v radoch dve až tri hodiny. Situácia sa aj tam však postupne upokojuje. „Dopoludnia čakalo v radoch aj 200 ľudí. V poobedných hodinách sa tento stav už zmenil. Momentálne sa väčšinou nachádza pri testovacích miestach okolo 40 až 80 ľudí,“ informoval magistrát.

Stovky ľudí stáli v radoch pred odbernými miestami aj v Nových Zámkoch. Podľa údajov z radnice bolo v meste dopoludnia otestovaných vyše 4200 ľudí. „Na viacerých odberových miestach v meste sa míňali testy, ale priebežné dopĺňanie zásob bolo zabezpečené,“ informoval na sociálnych sieťach mestský úrad.

V Zlatých Moravciach sa podľa primátora Dušana Husára začalo testovanie vo väčšine z 11 odberových miest včas, iba v niekoľkých s menším oneskorením. Počas dňa sa aj tam postupne začali rady ľudí čakajúcich na testovanie krátiť a v podvečer sa viac ako hodinu čakalo už iba na jednom odbernom mieste.

 

19:25 „Výstižnejší prototyp a kombináciu arogantného a hlúpeho politika ako je Jaro Naď by ste len ťažko hľadali. Včera som chvíľu pozeral jeho sebavedomé namyslené táraniny na TA3. Najprv klamal, že všetky svoje rozhodnutia odsúhlasili s odborníkmi a keď mu moderátor pripomenul, že ich nepočúvali, arogantne odsekol: ‚Taká je demokracia.‘ Vrcholom predstavenia však bolo, keď sa mu biochemik Pavol Čekan pokúšal jemne naznačiť, že rozpráva bludy a do problematiky sa nerozumie – a minister obrany ho zahriakol, že teraz hovorí on svoj názor a začal prominentného vedca poučovať o PCR testoch…,“ uviedol na sociálnej analytik Eduard Chmelár.

Okrem iného tiež dodal: „Ak ostávate doma a dodržiavate všetky protiepidemické opatrenia (rúška – rozostupy – ruky), ste tí najzodpovednejší. Vy vírus nešírite. To vláda, ktorá zorganizovala najhustejšie zhromaždenie ľudí v čase respiračnej nákazy so všetkými rizikami, sa správa nezodpovedne. A ja verím, že za toto všetko raz bude Matovič a jeho klan stáť pred súdom. Lebo v opačnom prípade smerujeme do diktatúry, ktorej nastolenie si väčšina občanov ani nevšimne.“

Reklama

 

19:20 Minister zdravotníctva Marek Krajčí z odberového miesta v Bratislave:

 

 

19:13 Úrad vlády (ÚV) SR odmieta, že by zamestnávatelia nemohli vyžadovať doklad o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Reaguje tak na stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR, podľa ktorého na to chýba právny základ.

 

Reklama

18:55 Na odberovom mieste v Horskom parku v Starom meste Bratislava chýbali testy, ale už je všetko v poriadku, testovanie pokračuje.

 

18:50 V Trnave do 18.00 h otestovali 50,84% ľudí. Miera pozitivity dosiahla 0,58%, informoval primátor Peter Bročka.

 

18:30 „Takže prvý deň testovania nám onedlho končí a čísla nám naznačujú, že antigénové testy z Trnavy odhalili za celý deň iba necelé 1 percento nakazených, čo je 4x menej ako na Orave, kde nám hovorili, že ďalších minimálne raz až dvakrát toľko odhalených nebolo. Z milióna otestovaných ľudí čo sa dnes stihnú otestovať, to teda na dnes bude cca 10 000 identifikovaných. Takže buď na Slovensku Covid pred týmto víkendom de facto zmizol alebo tie testy sú naozaj nekvalitné a nevhodné, vďaka čomu dnes šesťnásobne viac ľudí dostalo negatívny výsledok aj keď sú pozitívni a v rámci slobody ho môžu teraz slobodne šíriť,“ uviedol poslanec Tomáš Taraba.

„Zatiaľ na odhalenie jedného nakazeného vychádzajú výdavky štátu vo výške 10 000 eur. Takže teraz už len zostáva veriť, že v tých pol kilometrových radoch sa nenakazilo viac ako jedno percento ľudí a môžeme snívať o tom, aká veľkokapacitná Covid nemocnica za 100 miliónov mohla byť postavená pre tých, čo budú nemocnicu potrebovať len kvôli Covidu. Len viete, Covid nemocnice iné krajiny už mesiace stavajú, to by našu vládu do toho vytúženého CNN už nedostalo,“ dodal.

Igor Matovič Jaroslav Naď
Na snímke predseda vlády Igor Matovič a minister obrany SR Jaroslav Naď

18:20 „Igor Matovič práve poďakoval Slovákom za to, že prišli na celoplošné testovanie, hoci alternatívou bolo prísť o príjem a zamestnanie. To je asi také surrealistické, ako keby riaditeľ väznice poďakoval väzňom za to, že dobrovoľne strávili krásny a úspešný deň vo svojich celách. Lebo takto vyzerá sloboda v podaní Matoviča – máte na výber asi ako v Shawshanku,“ zverejnil na sociálnej sieti Ľuboš Blaha.

Reklama

 

18:05  Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) povedal, že zatiaľ neboli zaznamenané žiadne vážnejšie incidenty, okrem dvoch prípadov. Matovič zároveň ocenil tých, ktorí sa na testovaní zúčastnili, poďakoval príslušníkom Ozbrojených síl SR, hasičom, zdravotníkom, dobrovoľníkom, ako aj samosprávam. Poprosil tých, ktorí majú pozitívny výsledok, aby ostali v karanténe aj s rodinnými príslušníkmi. Ľudí s negatívnym výsledkom testu vyzval k dodržiavaniu opatrení.

 

18:01 Do testovania je podľa ministra obrany nasadených viac ako 40.000 ľudí po celom Slovensku, z toho vyše 6000 vojakov, 5000 policajtov, 113 hasičov a takmer 15.000 zdravotníkov. Súčasťou operácie je tiež takmer 10.000 administratívnych pracovníkov, 250 príslušníkov finančnej správy, ako aj približne 4000 dobrovoľníkov. Pomáha aj 33 príslušníkov ozbrojených síl z Rakúska a 200 zdravotníkov z Maďarska. Nasadených je podľa ministra obrany 1856 vozidiel, ktoré cirkulujú po Slovensku, ktoré dopĺňajú materiál a presúvajú personál. Od piatka (30. 10.) podľa jeho slov najazdili viac ako pol milióna kilometrov, pričom prepravili materiál, ktorý pozostával zo 4100 paliet a vyskladnili materiál, ktorý vážil 4300 ton. Okrem toho v prospech zabezpečenia operačného spojenia vytvorili 5000 komunikačných liniek pre odberné miesta a systém ich okamžitého vyrozumenia z veliteľstva.

Naď doplnil, že okrem odberných miest v gescii rezortu obrany prebieha už od štvrtka (29. 10.) testovanie aj v rámci nemocníc, firiem, domovov sociálnych služieb, podnikov krízovej infraštruktúry a rezortu spravodlivosti. Na tento účel bolo vyčlenených viac ako 600.000 testov.
17:30 „Očakával som, že v tej najťažšej chvíli ako vrchný veliteľ ozbrojených síl pomôže vojakom zrealizovať tento projekt, a, bohužiaľ, opak sa stal pravdou. Necítil som zásadnú potrebu komunikovať s pani prezidentkou, moja odpoveď voči včerajšej výzve pani prezidentky je úspech, ktorý dnes všetci spoločne zažívame,“ vyhlásil premiér Igor Matovič.

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Košiciach
Na snímke celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19

17:20 Takmer 29.000 ľudí otestovali v sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare počas posledných dvoch dní (29. a 30. októbra). Za pozitívnych bolo antigénovými testami označených 317 ľudí, čo predstavuje 1,1 percenta z celkového počtu testovaných osôb, pričom vyše polovice z tohto počtu tvorili príbuzní zamestnancov. Zdravotníkov bolo pozitívne testovaných necelých 0,3 percenta. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková.

 

Reklama

17:00 Polícia zverejnila aktuality z krajov:

Polícia v Topoľčanoch (Nitriansky kraj) prijala oznámenie, že v obci Čeladince vyšiel miestnemu občanovi pri testovaní pozitívny výsledok.

Nasledoval štandardný postup, pracovníci ho poučili o ďalších krokoch a tiež mu zdôraznili, že musí ísť do domácej karantény. Výsledku testu však zrejme neveril, lebo o pár hodín išiel na testovanie znovu. Výsledok bol opäť pozitívny.

Testujúci pracovníci si však uvedomili, že majú pred sebou túto osobu už druhý krát. Vec okamžite oznámili polícii a tá už koná. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Na odbernom mieste v Poprade 48 ročný muž vykrikoval a burcoval ľudí, aby sa nedali otestovať. Na mieste dostal blokovú pokutu za porušenie 56 ods. 1, písmena F zákona č. 355/2007 Z.z.

 

 

Reklama

ZVLÁDAME KOČÍKOVANIE, ALE AJ TAKÉTO PRÍPADY: POZITÍVNY MUŽ SA ZNOVU TESTOVAL, ĎALŠÍ VYKRIKOVAL A BURCOVAL

Ďakujeme za…

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Sobota 31. októbra 2020

 

16:05 Do 12:00 bolo otestovaných 828-tisíc ľudí, z toho bolo pozitívnych 7947 ľudí. Ide približne o 1 percento. Aktuálne je podľa Naďa pretestovaných už viac ako milión Slovákov.

Reklama

Matovič opätovne zopakoval, že zákaz vychádzania nezruší. Vyjadrenie prezidentky týkajúce sa delenia občanov označil za nemiestne.

 

16:02 Tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča a ministra obrany Jaroslava Naďa:

16:00 Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa uskutočňuje v Nitre pokojne a bez komplikácií. Skonštatoval to nitriansky primátor Marek Hattas. Podľa jeho slov sú pred odbernými miestami stále dlhé rady, tímy však prácu zvládajú a za hodinu sú schopné otestovať v priemere 50 až 70 ľudí.

Počas nedele (1. 11.) sa podľa primátora pravidlá testovania oproti sobote zásadne meniť nebudú. Jediná zmena sa týka drive-in odberných miest. „Pravidlá do ďalšieho dňa budú také, že v autách, ktoré idú na drive-in, musia byť minimálne traja ľudia. Treba si uvedomiť, že tieto odberné miesta boli zriadené predovšetkým pre imobilných občanov, ktorí nemôžu použiť klasické odberné miesto,“ uviedol Hattas.

Ako zdôraznil, najväčším problémom pri testovaní z áut je samotné motorové vozidlo. „Zaberá veľmi veľa priestoru a ak v ňom sedí iba jeden človek, tak sa nám kolóny neúmerne naťahujú na Výstavnú ulicu, na Schurmannovu ulicu aj na Triedu Andreja Hlinku. Doprava potom nedokáže normálne fungovať, nedokážu prechádzať autobusy a spôsobuje to veľké problémy. Preto sme sa po konzultáciách s vojskom a políciou rozhodli, že autá, ktoré nebudú obsadené minimálne tromi osobami, budeme otáčať. Ako som spomínal, výnimka bude iba vtedy, ak tam bude sedieť imobilný človek,“ vysvetlil Hattas.

testovanie v obci Lastovce
Na snímke zdravotníčka ukazuje negatívny antigénový test počas testovania v dome smútku obce Lastovce v okrese Trebišov

15:50 V niektorých obciach Považskobystrického okresu majú problém s chýbajúcimi testami a certifikátmi. Vyskytli sa prípady, že na niektorých odberných miestach dostali menej certifikátov ako testov. Problém riešia presunom testov a certifikátov medzi obcami.

Podľa prednostu Okresného úradu v Považskej Bystrici Andreja Tordu z považskobystrickej nemocnice stiahli 3000 testov a certifikátov a vyriešili problém v Pružinskej a Domanižskej doline. Rovnako stiahli testy z obcí, kde sa bude testovať len v nedeľu (1. 11.).

„Podľa informácií od Ozbrojených síl SR momentálne už vezú do Považskej Bystrice vojaci ďalšie testy a certifikáty. Ide nám o to, aby sa pre chýbajúce testy a certifikáty nezastavilo testovanie. Je to celkom dobre rozbehnuté, v meste i obciach odberové miesta šliapu naplno. Verím, že počas večera a noci sa dozásobujú odberné miesta, v ktorých chýbajú, a aj tie, v ktorých sa bude testovať v nedeľu,“ priblížil Torda s tým, že nedostatok testov hlásili obce z Marikovskej a Papradnianskej doliny.

Problém podľa neho vznikol preto, lebo ľudia z Považskej Bystrice sa chceli vyhnúť dvojhodinovým radom a išli sa dať otestovať do dedín. Tie na to neboli pripravené.

 

15:45 Premiér na sociálnej sieti: „Dobrovoľnícke včeličky v odberovom mieste pri TV MARKÍZA vypisujú certifikáty.“

 

 

Reklama

Dobrovoľnícke včeličky v odberovom mieste pri TV MARKÍZA vypisujú certifikáty❤️

Uverejnil používateľ Igor Matovic Sobota 31. októbra 2020

 

15:20 Univerzitná Nemocnica sv. Michala v Bratislave pretestovala zamestnancov rezortu vnútra a odberové miesta na Satinského ulici č. 1 v Bratislave sú už prístupné aj pre širokú verejnosť. Informoval o tom hovorca Ministerstva vnútra SR (MV SR) Peter Lazarov.

Doplnil, že odberové miesta sa nachádzajú na vnútornom parkovisku nemocnice, verejnosť bude na mieste usmernená.

 

15:17  Maďarskí zdravotníci, ktorí pomáhajú pri celoplošnom testovaní v Komárne, v sobotu ocenili pripravenosť testovania. Manželská dvojica z Budapešti na otázku TASR uviedla, že z jej dopoludňajších skúseností vyplýva, že občania pristupujú k testovaniu pozitívne a že ho považujú za potrebné.

„Manžel si dokončuje doktorandské štúdium na Semmelweisovej univerzite, ja absolvujem posledný ročník štúdia na lekárskej fakulte. Oslovila nás univerzita e-mailom, či by sme nešli na juh Slovenska, do oblasti, kde žije maďarská menšina, pomôcť s rýchlym testom na nový koronavírus. Požiadavkou bolo oprávnenie a skúsenosti so stermi,“ spresnila žena.

Po náročnom dopoludňajšom testovaní konštatovala, že ľudia majú k testovaniu veľmi pozitívny postoj. „Každý úzkostlivo dodržiaval epidemiologické pravidlá. Bolo vidieť, že testovanie dobre znášajú a že ho považujú za potrebné. Na nikoho sa nemôžeme sťažovať,“ dodala.

„Každý bol ochotný spolupracovať a dodržiaval hygienické pravidlá. Môžeme konštatovať, že všetko funguje ako dobre naolejovaný stroj,“ dodal jej manžel.

Na otázku, či by Maďarsko nepotrebovalo podobné celoplošné testovanie, lekár povedal, že nie sú infektológmi, preto sa k tomu nedokážu vyjadriť. „Prihlásili sme sa dobrovoľne, nemáme informácie o tom, že by sme za to mali dostať finančnú odmenu. V maďarských médiách sa síce niečo o tom písalo, ale nevieme, či sa to dotkne aj nás,“ reagovala medička na otázku, čo ich motivovalo na pomoc.

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 na letisku v Trenčíne
Na snímke celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 na letisku v Trenčíne

15:07 Priestory pred odbernými miestami v Malackách sa opäť plnia, viacerí obyvatelia okresného sídla podľa diskusií na sociálnej sieti volia na pretestovanie body v okolitých obciach.

„Najdlhšie rady sú momentálne pri ZŠ Štúrova a pri kaštieli,“ uvádza samospráva. Niektorí z diskutujúcich uvádzajú troj- či štvorhodinové čakanie, rovnako tak i to, že už druhýkrát upustili od zámeru pretestovať sa vzhľadom na veľký počet čakajúcich pred nimi.

Ďalší radia skúsiť to v okolitých obciach. Pochvaľujú si dobrú organizáciu i rýchly priebeh napríklad v Lábe, Kostolišti, Kuchyni či Plaveckom Štvrtku. Veľmi plynulý priebeh testovania sa darí realizovať aj v najzápadnejšej obci Slovenska Záhorskej Vsi. „Od rána už máme pretestovaných vyše 350 obyvateľov, ide to rýchlo a šikovne, asi najdlhší rad, ktorý sa vytvoril, mal 50 metrov,“ uviedol pre TASR starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič.

 

Reklama

15:00  Počet otestovaných v rámci celonárodnej akcie sa počas predpoludňajších hodín blíži k miliónu. Na tlačovom brífingu pri jednom z odberných miest v bratislavskej Rači to povedal predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO).

 

14:56 Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) navštívi v rámci celoplošného testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19 odberné miesta v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Trenčín. Nevynechá ani zariadenia sociálnych služieb, v ktorých testovanie prebieha paralelne s celoslovenskou akciou. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

Testovanie na všetkých miestach, ktoré počas svojej pracovnej cesty šéf rezortu práce zatiaľ navštívil, prebiehalo bez problémov a plynule. „Zatiaľ sme mapovali situáciu v okrese Prievidza. Boli sme sa pozrieť na niektorých odberných miestach vo Valaskej Belej, Kostolnej Vsi aj v samotnom okresnom meste. Ľudia sa správajú veľmi pokojne a disciplinovane. Pochvaľujú si prístup ozbrojených síl, polície, dobrovoľníkov, ale aj zdravotníkov, ktorí ohľaduplne a rýchlo vykonávajú tie odbery,“ povedal šéf rezortu práce.

 

14:50 „Tak niekde je to ok s drive-in, inde drive-thru a asi potom aj drive-out. Aj v správach o 12 hod. sa asi päťkrát spomenulo drajvin, babka v Jure sa ma pýtala, čo to je?“ zverejnil na sociálnej sieti Jozef Mikloško.

operácia Spoločná zodpovednosť
Na snímke kolóna vozidiel čakajúcich na drive-through testovanie COVID-19 pri bratislavskom OC DANUBIA

14:40 „Práve odchádzam z návštevy odberného miesta na letisku. Situácia je veľmi priaznivá: počasie nám praje, momentálne čaká zopár áut a vybavení ste za menej ako hodinku,“ zverejnil na sociálnej sieti primátor Košíc Jaroslav Poláček.

 

 

Práve odchádzam z návštevy odberného miesta na letisku 🙂 Situácia je veľmi priaznivá: počasie nám praje, momentálne čaká…

Uverejnil používateľ Jaro Polaček Sobota 31. októbra 2020

 

14:30 Mesto Banská Bystrica upozorňuje občanov, aby nechodili na test do Rooseveltovej nemocnice. Toto odberné miesto nezriadilo mesto. Rooseveltova nemocnica si ho riadi vo vlastnej réžii. V tejto lokalite otestujú len zamestnancov a ich rodinných príslušníkov, a to podľa presného zoznamu. Zbytočne by ste si teda vystáli rad.

 

 

Reklama

NECHOĎTE NA TEST DO ROOSEVELTOVEJ NEMOCNICE
Toto odberné miesto nezriadilo mesto Banská Bystrica. Rooseveltova nemocnica…

Uverejnil používateľ Mesto Banská Bystrica Sobota 31. októbra 2020

 

14:22 V Karlovej Vsi od 14:00 zrušili drive in prevádzku na odberných miestach pod mostom Lafranconi, pri Iuvente a v Slávičom údolí. Tieto odberné miesta zostanú otvorené, ale iba pre peších.

 

14:15 Polícia zverejnila video z centra Bratislavy:

 

 

14:07 Igor Matovič v TA3 uviedol, že každý, kto na test chce, má možnosť prísť sa dať otestovať. Preto premiér neplánuje prehodnotiť zákaz vychádzania pre ľudí, ktorí nebudú mať certifikát s negatívnym testom.

Dodal, že vláda bola pripravená riešiť to v prípade potreby, ale vzhľadom na úspešný priebeh testovania, nič prehodnocovať nebude.

 

13:50 Trnava hlási po piatich hodinách testovania 0,5% pozitívnych testov. Otestovaných je 9.900 ľudí t.j. 21,6% občanov vo veku 10 – 65 rokov, informuje na sociálnej sieti Peter Bročka

 

13:46 Dopravná situácia v Košiciach smerom na letisko, kde sa nachádza odberné miesto drive-through, sa upokojila a momentálne je čakacia lehota na vybavenie približne do jednej hodiny. Informoval o tom hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Slivka zároveň dodal, že polícia dnes na odberných miestach usmerňuje ľudí, dohliada na verejný poriadok, bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke.

 

13:37 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti verejnosť informuje, že tí, ktorí dostali v rámci celoplošného testovania negatívny výsledok testu, sa musia naďalej správať opatrne a dodržiavať zásadu ROR (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupu a dezinfekcia rúk) i ďalšie pravidlá.

„Antigénové testy sú užitočné, pretože vďaka nim dokážeme zachytiť veľké množstvo ľudí s vírusom. Sú však menej presné, a preto veľa ľudí nezachytia. Ak s tým budeme počítať a správať sa zodpovedne, aj keď máte negatívny výsledok testu, môže sa nám podariť zásadne spomaliť šírenie vírusu,“ uviedol rezort zdravotníctva. Ľudí, ktorí mali v rámci celoplošného testovania pozitívny výsledok testu, žiada, aby dodržiavali karanténu.

operácia Spoločná zodpovednosť,
Na snímke Atmosféra na Štátnom závodisku, kde je jedno z odberných miest COVID-19 v bratislavskej mestskej časti Petržalka

 

13:15 „Úrad na ochranu osobných údajov práve rozhodol k otázke certifikátov z plošného testovania s výsledkom, že úrad nevidí „dostatočný právny základ na spracúvanie údajov týkajúcich sa zdravia.“ Takže tie ich vytúžené kartičky ako vstupenka na slobodu, sú obyčajný toaletný papier. Toto rozhodnutie je presne odrazom celej tejto nátlakovej akcie,“ zverejnil poslanec Tomáš Taraba.

 

13:10 „Ak som hovoril, že celý svet sa na nás pozerá, mal som iba čiastočnú pravdu,“ napísal na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď.

„Tá úplná pravda, ako sa ukázalo pred pár dňami a dnes sa aj premietlo do reálneho stretnutia je, že ďalšie krajiny okrem ‚nazerania‘ na prípravy a priebeh nášho celoplošného testovania pomaly pripravujú svoje krízové štáby na situáciu, že sa rozhodnú postupovať podobne,“ dodal.

„Presne tak je to aj v prípade Veľkej Británie, ktorá nás oslovila, aby sme najbližším poradcom britského priemiéra B. Johnsona poskytli naše cenné skúsenosti a rady z tohto prelomového projektu. A to je veru veľká vec! Musím povedať, že nám úprimne veľmi fandia a oceňujú náš aj keď rázny a náročný, no nevyhnutný krok.“

 

 

AK SOM HOVORIL, ŽE CELÝ SVET SA NA NÁS POZERÁ, MAL SOM IBA ČIASTOČNÚ PRAVDU😇

Tá úplná pravda, ako sa ukázalo pred pár…

Uverejnil používateľ Jaro Naď – minister obrany SR, OĽANO Sobota 31. októbra 2020

Reklama

 

13:04 Žena sa v obci Dulovce v Komárňanskom okrese dožadovala od odbernej skupiny oprávnenia na právne úkony. Mala totiž podozrenie zo spáchania trestných činov poškodenia zdravia a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. V tejto súvislosti podala trestné oznámenie. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Ľudia čakajúci na testovanie ju pustili pred seba, pretože sa predstavila, že je z hygieny,“ uviedol Slivka s tým, že na miesto incidentu bol privolaný veliaci vojak a policajná hliadka. Žena si mala situáciu natáčať na telefón, pričom video následne zverejnila.

„Keďže nemala rúško, policajt ju vyzval, aby si ho nasadila. Výzvu poslúchla,“ doplnil. Potom opustila priestor a s policajnou hliadkou odišla na obvodné oddelenie, kde podala trestné oznámenie.

 

12:45 V Trebišove polícia zaznamenale prípad, keď čakajúci ľudia pustili dopredu otca s hendikepovanou dcérou.

„O podobných gestách sme dnes počuli z ďalších odberových miest. Ďakujeme občanom za príkladnú spoluprácu a ochotu,“ uvádza Polícia SR na sociálnej sieti.

 

12:20 „Najväčšie manévre v dejinách nám budú úplne na nič, ak si my – tí, ktorí dnes a zajtra dostaneme do ruky certifikát “NEGATÍVNY”, povieme, že už sa nás tá korona netýka … a začneme žiť menej opatrný život. Tak si to za pár dní pokazíme a budeme tam, kde dnes,“ upozornil v súvislosti s testovaním premiér Matovič.

„Vy, ktorí si dnes domov donesiete opačný odkaz, zostaňte doma s rodinou v poctivej karanténe. Dík moc za spoluprácu,“ dodal.

Odberné miesto COVID-19 v obci Lubina
Na snímke Odberné miesto COVID-19 v obci Lubina

12:12 Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici ponúka verejnosti na otestovanie odberné miesto, ktoré bolo pôvodne určené pre zamestnancov nemocnice.

„Vzhľadom na to, že situácia v niektorých častiach mesta je kritická, rozhodla sa nemocnica odbremeniť najvyťaženejšie miesta. Preto môžu občania využiť aj toto odberné miesto. Odbery realizujú do 19.30 h,“ informuje mesto Považská Bystrica na sociálnej sieti.

 

12:07  V sobotu od skorých ranných hodín vypomáha pri celoplošnom testovaní 193 lekárskych asistentov z Maďarska. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová.

„Uvedení lekárski asistenti boli rozvezení asistenciou Policajného zboru na konkrétne odberné miesta, kde vykonávajú odbornú lekársku činnosť,“ uviedla.

Ministerstvo vnútra (MV) SR spresnilo, že 44 lekárskych asistentov vypomáha v okrese Trebišov, 138 v okrese Komárno, desať v okrese Nové Zámky a jeden v okrese Levice. „Maďarským zdravotníkom je poskytnutý benefit vo forme bezplatného ubytovania a poskytnutá celodenná strava,“ dodala Túrosová.

 

12:04 Nemocnica Poprad pozastavila všetky plánované operácie. Aktuálne tam leží 20 pacientov, ktorí majú ochorenie COVID-19. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda.

 

11:58 Podľa informácií z magistrátu Nových Zámkov sa všade tvoria dlhé rady, v ktorých sa na testovanie čaká dve až tri hodiny. „Testovanie súvisle prebieha, ale u jedného človeka trvá približne 30 až 35 minút. Preto sú momentálne v celom meste pri odberných miestach dlhé rady. Prosíme každého, aby sa teraz nevybral z domu na testovanie,“ konštatuje sa vo výzve, ktorú radnica vydala ešte pred 11. hodinou.

Ako uviedol primátor Nových Zámkov Otokar Klein, aj napriek dlhým radom je situácia pri testovaní pokojná. „Pomáha nám ju zvládať aj niekoľko desiatok maďarských zdravotníkov, ktorí prišli na výpomoc. Paradoxne nám to trošku skomplikovalo situáciu pri otvorení odberných miest, pretože jeden z nich bol pozitívne testovaný, ale teraz už všetko beží tak, ako má. Oceňujem ich pomoc a rovnako aj disciplinovanosť, trpezlivosť a ohľaduplnosť obyvateľov Nových Zámkov pri čakaní v radoch,“ dodal Klein.

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Komárne
Na snímke celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Komárne

11:45 Mesto Sabinov prosím občanov, aby zobrali do úvahy ten fakt, že čakacia doba pri počte 30 ľudí v jednom rade je minimálne hodina, aby podľa týchto údajov zvážili svoje časové možnosti.

 

11:30 V mestskej časti Banskej Bystrice v Iliaši museli označovať ľudí číslom. Odberné miesto mobilnej jednotky Červeného kríža otvorili neskôr, lebo im nedodali testovacie súpravy. Keď si ich sami priviezli, zistili, že nedostali ani evidenčné čísla, ktoré prideľujú testovaným, informoval Denník N.

 

Reklama

11:27 Napriek krátkemu času na prípravu celoplošného testovania je v Trenčíne situácia prekvapivo dobrá. Po prehliadke asi troch štvrtín z 50 odberných miest to povedal trenčiansky viceprimátor Patrik Žák.

„Zatiaľ sme prešli asi 35 odberných miest. Predpoklad priepustnosti systému bol okolo 35 osôb za hodinu. Vyzerá to tak, že v drvivej väčšine odberných miest je to 45 osôb za hodinu, niekde sa približujú k 60 osobám. Je to veľmi dobrý výkon veliteľov, vojakov a odberných tímov,“ skonštatoval viceprimátor.

Čakacie doby sa pohybujú na úrovni pol hodiny, na niektorých exponovanejších miestach aj hodinu či hodinu a pol. Na miestach s dlhšou čakacou dobou riešia skrátenie času doplnením administratívnych pracovníkov.

Na mobilnom odbernom mieste na trenčianskom letisku prichádzajú podľa polície najmä zdravotne znevýhodnení, tehotné ženy. Problém tam majú s absenciou toaliet, samospráva zabezpečuje dovoz prenosných WC. „Záujem o testovanie je veľký, ľudia sú však pokojní, vyčkajú,“ uzavrel Žák s tým, že ráno sa podarilo otvoriť všetky odberné miesta.

 

11:14 Andrej Danko na sociálnej sieti zverejnil fotografiu boxovacieho vreca.

„Toto opustené boxovacie vrece asi najlepšie vystihuje naše súčasné pocity a nálady. Od rána premýšľam ako sa asi cíti tento hrdý národ. Na jednej strane vidím sebavedomých ľudí, ktorí toho veľa dokázali. Vidieť však už okolo nás strach, ktorý je pomaly možné krájať. Strach z choroby, o ktorej vieme málo. Strach zo spôsobu, ktorým táto vláda rieši vznikajúcu situáciu. Strach z budúcnosti, čo príde. Žiaľ, mnohým neostáva nič iné, len pod tlakom strachu ustúpiť a ísť. Myslím na vás všetkých aj tých, čo ste išli dobrovoľne, aj na tých, čo ste museli skloniť hlavu nasilu. Verím však, že na tento deň nikto v budúcnosti nezabudnete,“ uviedol.

 

11:10 V priestoroch Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach po piatku (30. 10.) pokračuje trojdňové testovanie na ochorenie COVID-19. Univerzita ho zorganizovala pre svojich zamestnancov, ich rodinných príslušníkov a študentov. Otestovať plánujú okolo 3000 ľudí. Toto odberné miesto nie je určené pre verejnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.

 

10:59 Záujem o testovanie na takzvaných drive-in odberných miestach v Nitre je veľmi veľký. Radnica preto vyzvala ľudí, aby sa dali testovať na iných odberných miestach.

Plný stav už ohlásil drive-in na výstavisku Agrokomplex. „Už ho nevyužívajte. Zaparkujte a choďte pešo do najbližšieho odberného miesta určeného na klasický odber,“ informoval magistrát na sociálnej sieti.

Tlak na odberné miesta, kde sa testuje z auta, je podľa radnice mimoriadny. „Žiadame preto všetkých, aby dočasne do drive-in nejazdili. Napríklad v okolí Agrokomplexu sú štyri iné odberné miesta pre peších. Drive-iny by mali v tejto chvíli využívať hlavne imobilní, prípadne zdravotne ťažko postihnutí ľudia. V nedeľu (1. 11.) polícia na tieto odberné miesta nevpustí vozidlá, v ktorých budú menej ako tri osoby,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

 

10:48  Na Slovensku bolo v rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 v sobotu k 10.00 h otvorených viac ako 98 percent odberných miest. Oznámil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že z celkového počtu 4961 plánovaných odberných miest pre sobotu bolo otvorených 4900. Minister to označil za malý zázrak a úžasný výsledok

 

10:40 Tlačová konferencia ministra obrany a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí na tému: Odberné tímy posilnili aj rakúski vojenskí zdravotníci.

 

10:38 Zdravotníkov, ktorí budú vykonávať odbery na testovacích miestach, akútne potrebujú vo viacerých obciach okresu Revúca. Informuje o tom podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý pomáha pri testovaní v obci Muránska Dlhá Lúka.

„Ak viete o voľných zdravotníkoch, potrebujeme ich v okrese Revúca, stále máme neotvorené miesta v spádových obciach. Snažím sa aj ja hľadať touto cestou,“ uviedol v statuse, v ktorom sa zároveň poďakoval ľuďom trpezlivo a pokojne čakajúcim v rade.

 

10:27 Pokoj, nestojte v dlhej rade, prídite podvečer, alebo zajtra … každý sa na rad dostane … po minimálnych pôrodných bolestiach viac ako 97% odberových miest fičí ako po masle … a ďalšie rýchlo pribúdajú,“ zverejnil aktuálne premiér.

 

10:20 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pokračuje v celoplošnom testovaní, napríklad v areáli Justičnej akadémie a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku je k dispozícii v sobotu sedem tímov. Pozostávajú zo 14 zdravotníkov, 14 administratívnych pracovníkov a štyri osoby zabezpečujú logistiku.

Reklama

Testovanie tam prebieha od ôsmej hodiny rána do 20.00 h, pričom je určené pre zamestnancov rezortu spravodlivosti a ich rodinných príslušníkov. TASR to potvrdila hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 na Starých Gruntoch v Bratislave
Na snímke testovanie z auta tzv. drive-in na Starých Gruntoch

10:08 Na Slovensku v piatok (30. 10.) pribudlo 2573 nakazených novým koronavírusom z 18.074 testov. Pribudlo sedem nových úmrtí. Z ochorenia sa za piatok vyliečilo ďalších 109 ľudí. Percento pozitívnych testov dosiahlo hodnotu 14,23

 

10:00 V okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Ilava, Púchov, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava otvorili na celoplošné testovanie všetky odberné miesta. TASR o tom informoval prednosta Okresného úradu v Trenčíne Roman Kozáček.

„Veliteľstvo posádky Ozbrojených síl SR v Trenčíne zabezpečuje s výnimkou okresov Partizánske a Prievidza celoplošné testovanie vo všetkých okresoch Trenčianskeho kraja. Trenčianske veliteľstvo informovalo, že z 370 odberných miest v spomínaných okresoch je všetkých 370 otvorených,“ doplnil Kozáček.

 

9:40 Polícia dnes na odberných miestach usmerňuje ľudí, dohliada na verejný poriadok, bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Situácia je zatiaľ pokojná, bez narušenia verejného poriadku.

V Bratislave sa na niektorých miestach komplikuje doprava, konkrétne na Budatínskej, Panónskej, Karloveskej, Botanickej, Miletičovej a v okolí Zlatých Pieskov. Na miestach, kde si to situácia vyžaduje, polícia vodičov usmerňujeme.

V Žilinskom kraji boli pred nástupom do služby štyria policajti pozitívne testovaní na koronavírus. „Slúžiť však môžu len v prípade negatívneho testu, preto ich nahradili,“ dodal Slivka.

 

9:37 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti zverejnil: „K 9:00 je kompletných 97,2% odberových tímov … Ste úžasní.“

„Znamená to, že každý, kto sa chce testovania zúčastniť, sa určite na rad dostane. To znamená, že nechoďte na odberové miesta, kde sú veľké rady … podvečer bude prázdno a zajtra ešte viac,“ dodal.

 

9:30 V rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku bolo v sobotu o 9.00 h funkčných 97,2 percenta odberových tímov. Ďalšie sa postupne kompletizujú. Na sociálnej sieti to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že je to na dobrej ceste.

„Prosím ľudí, aby sledovali vývoj situácie a nechodili tam, kde sú odberové miesta preplnené. Máme čas v sobotu a nedeľu (1. 11.),“ skonštatoval.

 

9:20 „Za prvých 90 minút 300 otestovaných, 2 registrácie, 5 odberných miest, 4 vydávajú certifikáty… Liberálny dom vzorne plní stranícku úlohu. Doba čakania momentálne 20 minút,“ zverejnil Richard Sulík.

 

9:00  Pomáhať pri testovaní sa chystajú, respektíve už pomáhajú aj ministri. Napríklad šéf zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) od 7.00 h pomáha ako zdravotník v na Dopravnej ulici 22 v bratislavskej Rači.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) sa chystá do miest a obcí na hornej Nitre.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) sa chystajú stretnúť s rakúskymi vojenskými zdravotníkmi, ktorí v rámci medzivládnej dohody prišli pomôcť pri testovaní a majú pôsobiť na odberných miestach v Petržalke.

celoplošné testovanie Lubina
Obyvatelia v obci Lubina čakajú na certifikát počas operácie Spoločná zodpovednosť

8:47 Rad testujúcich sa už pred 7.00 h tvoril aj pred budovou RTVS, kde sa zriadilo odberné miesto určené pre pracovníkov médií, kultúry a kreatívneho priemyslu. Prvých testovaných v dôsledku chýbajúcich formulárov začali prijímať s menším zdržaním.

Medzi administratívnymi pomocníkmi bol už od začiatku štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Radoslav Kutaš, ktorý pomáhal s evidenciou testovaných.

Popoludní sa na odberné miesto chystá pomáhať aj ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Tá na sociálnej sieti vyzvala na testovanie, vníma ho ako jeden z dôležitých spôsobov, ako zvrátiť nepriaznivú epidemiologickú situáciu v krajine a tým aj urýchliť opätovné naštartovanie kultúry a kreatívneho priemyslu.

 

Reklama

8:40 „Dúha odštartovala testovanie,“ zverejnil na sociálnej sieti minister práce Milan Krajniak.

„Testovanie sa začalo, obsadenosť dosiahla už 91%. Odporúčam vyhnúť sa rannému návalu, odberné miesta budú dnes aj zajtra otvorené až do večera. Na začiatok testovania nám aj nebo dalo znamenie,“ dodal.

 

8:37 K 8. hodine bolo funkčných 91 percent odberných miest. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR to uviedlo na sociálnej sieti.

„Prosíme ľudí, aby sledovali vývoj situácie a nechodili tam, kde sú odberové miesta preplnené. Máme čas dnes a zajtra, zvládneme to,“ dodal rezort zdravotníctva.

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Trenčíne
Ilustračné foto

8:30 „Aktuálna situácia v Čadci,“ zverejnila na sociálnej sieti Anna Belousovová.

„Teraz by mali zdvihnúť svoje zadky z teplých flekov členovia vlády spolu s prezidentkou a ísť sa pozrieť na ten blázinec, čo spôsobili! Ale bez opancierovaných áut. Skúste z nich vyliezť a vysvetliť tým obetiam štátneho vydierania, že je to pre ich dobro,“ uviedla.

„Vy ste sa už otestovať dali v teple svojich kancelárii a za prísnych bezpečnostných opatrení. V tomto počasí ochorie vďaka idiotom na čele štátu aj ten, kto je ešte zdravý. O pár týždňov vypukne na Slovensku peklo – budeme žať, čo sa dnes zasialo,“ upozornila.

 

testovanie, Anna Belousovová
Fotografia, ktorú počas celoslovenského testovania zverejnila Anna Belousovová

 

8:15 Testovanie na odberných miestach vo viacerých bratislavských mestských častiach zatiaľ nebolo spustené alebo je pozastavené. Dôvodom je nedostupnosť evidenčných hárkov alebo certifikátov. Magistrát hlavného mesta SR o tom informoval na sociálnej sieti.

Týkať sa to má viacerých odberných miest v mestských častiach Ružinov, Staré Mesto a Rača. „Otvorenie odberového miesta na Rybničnej vo Vajnoroch sa odložilo pre nedostupnosť zdravotníckeho personálu,“ doplnil magistrát.

 

8:04 Bratislavské mestské časti hlásia od skorých ranných hodín veľký záujem o testovanie. Predpokladané čakacie doby sú od jednej do troch a viac hodín. Kolóny sa tvoria najmä pri drive-in odberných miestach. Hlavné mesto SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

„Drive in miesta v Karlovej Vsi aktuálne odkláňajú obyvateľov na iné odberové miesta,“ upozorňuje magistrát. Občanov prosí, aby pri čakaní na odberných miestach dodržiavali odstupy a sledovali pokyny personálu. „Iba tak stihneme otestovať čo najviac obyvateľov a obyvateliek nášho mesta,“ dodal.

Aktuálnu obsadenosť niektorých odberných miest môžu obyvatelia sledovať na webových stránkach bratislavských mestských častí.

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19
Ľudia čakajú v radoch počas celoslovenského testovania

8:00  Obyvatelia Prievidze sa môžu dať v sobotu zatiaľ otestovať na 29 z 35 pôvodne avizovaných odberných miest. Podobná situácia je v Handlovej, v ranných hodinách funguje sedem zo 14 odberných miest, a to pre chýbajúcich zdravotníkov. 

„Ráno sa podarilo otvoriť 29 odberných miest, niekde s problémami, ale sú v prevádzke,“ informovala prievidzská radnica na sociálnej sieti. Testovanie sa zatiaľ podľa nej nepodarilo spustiť na všetkých odberných miestach na strednej odbornej škole (SOŠ) obchodu a služieb, v centre voľného času, ako i dome kultúry v Hradci. V krátkom čase by malo testovanie začať na parkovisku na Dlhej ulici a Ciglianskej ceste.

Pred viacerými odbernými miestami sa tvoria niekoľkometrové rady ľudí, kolónu áut eviduje mesto i na Nábrežnej ulici. „Odporúčame sa vyhnúť rannému náporu. Skúsenosti z pilotného testovania sú také, že popoludní a večer sa situácia upokojí a rady sa skrátia,“ dodala prievidzská radnica.

V Handlovej bolo pred 8.00 h otvorených sedem odberných miest, v ostatných ešte chýbajú zdravotníci, uviedla handlovská radnica na sociálnej sieti. Odberné miesta fungujú na Základnej škole (ZŠ) na Mierovom námestí, v zdravotnom stredisku, ZŠ Morovnianska cesta, ZŠ Školská a na Námestí baníkov, kde tímy vykonávajú odbery z auta. „Mesto nebude určovať poradie podľa abecedy ani ulíc, ani určovať časy. Žiadame o dodržiavanie platných opatrení, najmä rúška, odstupu a dezinfekcie,“ upozornila handlovská radnica.

 

7:52 Košice hlásia na niektorých odberných miestach odhadovaný čas až 500 minút, priemerne sa čakacia doba odhaduje na 60 až 120 minút.

 

7:48 Polícia SR zverejnila na sociálnej sieti video z Bratislavy – odberové miesto Danubiana:

Reklama

 

Ministri zverejnili videá k testovaniu

7:42 Minister obrany vyzval na sociálnej sieti ľudí k ústretovosti a trpezlivosti:

„Úprimne vás prosím o trpezlivosť, ústretovosť a disciplínu. Dnes obzvlášť potrebujeme pokoj a ak sa dá, tak aj úsmev na tvári. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na tomto výnimočnom projekte.“

Od siedmej hodiny neboli otvorené všetky odberné miesta. „Budeme to veľmi rýchlo riešiť,“ dodal.

Celoplošné testovanie podľa jeho slov môže pomôcť celej krajine. „Som vďačný a hrdý na všetkých ľudí, ktorí dokázali toto testovanie v takom krátkom čase zorganizovať,“ skonštatoval Naď.

7:40 Minister zdravotníctva Marek Krajčí ako lekár, dnes aj s manželkou lekárkou, testuje na jednom z odberných miest v Bratislave.

 

Oneskorenie začiatku testovania

7:35 V bratislavskej Záhorskej Bystrici zriadia ďalšie odberné miesto. Bude sa nachádzať v areáli televízie, ktorá má v mestskej časti sídlo. Testovať sa začne od 14. hodiny. Informuje o tom samospráva na sociálnej sieti.

Spolu je tak v Záhorskej Bystrici päť odberných miest.

 

7:32 Banská Bystrica hlási, že v Iliaši a na GMK začnú s oneskorením: Mobilná jednotka v mestskej časti Iliaš, ako aj pracovníci na Gymnáziu Mikuláša Kováča na Mládežníckej ulici začnú testovať o čosi neskôr. Momentálne pracujú na plné obrátky, aby mohli otvoriť. Prosia ľudí o trpezlivosť.

 

7:30  Mesto Trnava aktuálne na sociálnej sieti upozorňuje: „Niekedy sa dá povedať iba “je to tak, ako to je”. Z rozhodnutia vlády môžu byť síce cintoríny počas Dušičiek otvorené, no nie je povolené navštíviť ich. Rozumieme, že nie každý sa s takýmto obmedzením vyrovnáva ľahko, tichá spomienka a zapálená sviečka však možno uľavia duši viac než bezmocná zlosť.  Sme s vami.“

 

 

Kolóny v Bratislave

7:26 V súvislosti s viacerými mobilnými odbernými miestami sa v Bratislave začali tvoriť kolóny. Zelená vlna RTVS informuje o kolóne na Botanickej smerom z Karlovej Vsi k Mostu Lafranconi.

Spomalená doprava je podľa dopravných máp aj pri vjazde do Mlynskej doliny, v Petržalke na Panónskej ceste a na Bratskej smerom k odberovým miestam pri obchodnom centre Danubia.

Taktiež sa tvoria kolóny na Bajkalskej, Zahradníckej či pri parkovisku vedľa trhoviska na Miletičovej. Zdržanie hlásia dopravné aplikácie aj na Vrakunskej ulici.

Bratislavské mestské časti obyvateľom odporúčajú, aby sledovali ich webové stránky a sociálne siete, kde budú o situácii na odberných miestach priebežne informovať.

 

7:20 Na niektorých odberných miestach sa tvoria dlhé rady, v mestách sú zápchy.

 

Cieľ celoslovenského testovania

Cieľom celoplošného testovania je nájsť ľudí nakazených koronavírusom, izolovať ich v domácej karanténe a spomaliť tak šírenie vírusu, znížiť tlak na nemocnice, lekárov a zdravotníkov. Celkovo by malo byť na testovanie vytvorených 4 901 odberných tímov a viac ako päťtisíc odberných miest.

Reklama

 

Odberné miesto

Pri vstupe na odberné miesto sa treba riadiť pokynmi členov odberného tímu. Podrobné inštrukcie sú aj na stránke somzodpovedny.sk. Podľa pokynov na nej si treba po vstupe najskôr vydezinfikovať ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste. Následne prídu na rad administratívne úkony, pracovníkovi sa treba preukázať občianskym preukazom, dieťa kartičkou poistenca. Zároveň od vás môžu vyžadovať aj telefónne číslo.

Vypíše formulár potrebný na registráciu, po ktorej každý dostane pridelené číslo.

 

Kto sa testovania nemusí zúčastniť?

Na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 sa nemusia zúčastniť deti do desať rokov, autisti, onkologickí pacienti a iné skupiny, ktoré definuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Zároveň sa na testovaní nemusia zúčastniť ľudia, ktorí boli v posledných 90 dňoch pozitívne testovaní na COVID-19 alebo takí, ktorí vedia lekárskou správou potvrdiť, že ich zdravotný stav im neumožňuje zúčastniť sa na testovaní.

„Ľudia nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť testovaní len za predpokladu, že budú v domácej karanténe a ich blízki im zabezpečia veci, ktoré potrebujú, aby nemuseli chodiť do spoločnosti a podstupovať ohrozenie voči svojej osobe,“ ozrejmil počas týždňa minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Ak staršie osoby nebudú dodržiavať domácu karanténu, tak aj oni musia prejsť celoštátnym testovaním. Na testovaní sa môžu zúčastniť aj cudzinci na území Slovenska či predstavitelia veľvyslanectiev.

 

Odmeny pre zdravotníkov

Zdravotnícki dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnia počas oboch dní na plošnom testovaní, dostanú podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) od štátu príplatok 500 eur. Príplatok sa podľa premiéra bude týkať aj zdravotníkov, ktorí sú už na testovanie prihlásení. Vyplatený by podľa neho mal byť k najbližšej výplate, teda v decembri za november.

Po víkendovom testovaní bude naďalej platiť zákaz vychádzania, a to od pondelka 2. novembra do nedele 8. novembra, v čase od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa.

Ľudia, ktorí sa zúčastnia na celoplošnom testovaní a budú mať potvrdenie o negatívnom výsledku, budú môcť od pondelka 2. novembra podľa Matoviča žiť relatívne slobodne. Negatívni ľudia s certifikátom si budú môcť ísť nakúpiť napríklad do obuvi. V prípade pozitívneho výsledku odchádzajú ľudia do desaťdňovej karantény.

Ľudia, ktorí sa na testovaní nezúčastnia sa stanú „tými druhými“ – môžu z domu vychádzať napríklad na nákup potravín, drogérie, ísť k lekárovi či postarať sa o blízku osobu. Bez negatívneho testu však nemôžu ísť do práce, do banky či na poštu. Zoznam výnimiek zverejnila vláda SR v uznesení, ktoré schválila na svojom rokovaní 28. októbra.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali