MZVaEZ: SR chce aktívne spolupracovať so Švajčiarskom počas ich predsedníctva…

MZVaEZ: SR chce aktívne spolupracovať so Švajčiarskom počas ich predsedníctva…

Bratislava 19. septembra (TASR) – Slovensko chce aktívne spolupracovať so Švajčiarskom počas ich predsedníctva v OBSE

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Burian prijal dnes (19. septembra 2013) veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie v SR Christiana Fotscha a stáleho predstaviteľa Švajčiarska pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) veľvyslanca Thomasa Gremingera. Cieľom stretnutia bolo prediskutovať spoluprácu Slovenska počas švajčiarskeho predsedníctva v OBSE v roku 2014. Ako prienik priorít oboch krajín boli definované témy týkajúce sa reformy bezpečnostného sektora (SSR), posilnenia ekonomickej a environmentálnej dimenzie OBSE a spolupráce v otázkach vzťahujúcich sa k západnému Balkánu.

Štátny tajomník P. Burian vyjadril pripravenosť spolupracovať pri napĺňaní cieľov predsedníctva a tlmočil podporu výberu jeho hlavných tém. SSR je jednou z významných tém slovenskej zahraničnej politiky. "Reforma bezpečnostného sektora predstavuje komplex aktivít, ktorých výsledky majú významný presah aj mimo silového sektora a vytvárajú tak predpoklad pre úspech ďalších reforiem v transformujúcej sa spoločnosti, vrátane ekonomickej oblasti," uviedol na stretnutí P. Burian.

Reklama

Okrem diplomatického úsilia má Slovensko aj praktické skúsenosti v SSR v krajinách západného Balkánu, východnej Európy, ale aj v Afganistane a Tunisku. SR udržiava aktívnu spoluprácu so Ženevským centrom pre demokratickú kontrolu ozbrojených síl (DCAF), ktoré môže úsiliu na pôde OBSE poskytnúť cenné skúsenosti.

Partneri sa na stretnutí venovali aj slovenskému predsedníctvu SR v Ekonomickom a environmentálnom výbore OBSE. Švajčiarska strana ocenila prácu Slovenska na čelnom poste tohto výboru, ktorého úlohou je bližšie rozpracovať témy predsedníctva OBSE v príslušnej dimenzii pôsobenia organizácie.

Reklama

Na stretnutí partneri diskutovali aj o spolupráci na západnom Balkáne so zameraním na Kosovo. Počas predsedníctva Švajčiarska a nasledujúceho predsedníctva Srbska v OBSE sa bude tejto problematike venovať osobitný predstaviteľ úradujúceho predsedu, vysoký švajčiarsky diplomat.

TASR informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Reklama

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali