Mokráň: Zdravé mesto potrebuje riadený a systémový rozvoj

Mokráň: Zdravé mesto potrebuje riadený a systémový rozvoj

Nitra 4. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Prioritou Viliama Mokráňa je výstavba nových bytov, riešenie dopravy a skvalitnenie služieb, ktoré mesto poskytuje občanom

Stavebný inžinier Viliam Mokráň kandiduje na post primátora mesta Nitra za Kresťanskú ľudovú stranu. V minulosti pôsobil ako mestský poslanec v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Neúspešne kandidoval na primátora Bratislavy, starostu Karlovej Vsi aj predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Bez úspechu skončila aj jeho predchádzajúca kandidatúra na post primátora mesta Nitra a predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Jeho prioritou je výstavba nových bytov, riešenie dopravy a skvalitnenie služieb, ktoré mesto poskytuje občanom. Rozhovor s Viliamom Mokráňom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Reklama

Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe, keby ste sa dostali na post primátora?

Na snímke kandidát na post primátora mesta Nitra Viliam Mokráň

V úvode funkčného obdobia sa okrem iného zostavujú jednotlivé mestské komisie, kde by mali mať zastúpenie skutoční odborníci. Musíme dať verejnosti možnosť ich aj navrhnúť. Práve komisie spracúvajú stanoviská ku všetkým zásadným dokumentom, o ktorých rokuje mestské zastupiteľstvo. Začína nám nové programové obdobie na fondy Európskej únie (EÚ) a ak nechytíme vlak hneď na začiatku, len ťažko ho budeme dobiehať. Silný tím skúsených projektových manažérov bude mať za úlohu získať pre mesto čo najvyšší objem z fondov EÚ, ktoré je potrebné preinvestovať. K tomu treba priradiť ďalšie financie, napríklad z nórskych fondov a iných grantov. Tieto investície výrazne posunú mesto vpred. A nepôjde to na úkor zvyšujúcich sa daní.

Reklama

Som pevne rozhodnutý si sadnúť za jeden stôl so všetkými zvolenými poslancami bez ohľadu na ich názory a politickú príslušnosť a rokovať o rozvoji mesta. Ľudia im a primátorovi dávajú mandát na to, aby mesto rozvíjali a nie sa zbytočne vybíjali v konfliktoch a vymyslených kauzách. Sústreďme sa na prospešnú prácu.

Do akých oblastí bude podľa vás potrebné v nasledujúcom volebnom období nasmerovať najviac mestských investícií? Ako chcete skvalitniť prípravu investícií a kde na ne plánujete hľadať zdroje?

Treba zmeniť vzťah občan – mesto zo strany mesta. Zo stretnutí s občanmi vyplýva jasný poznatok. Mesto sa nerozvíja podľa ich predstáv, nežije. Zdravé mesto potrebuje riadený a systémový rozvoj. Treba vypracovať alternatívy k Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Nitra aj na obdobie rokov 2020 až 2025. Všetky podstatné kroky mesto potrebuje aj zrealizovať. Stačí vychádzať z toho, že najväčším problémom je nedostatok vhodných bytov pre všetky vekové skupiny obyvateľstva. Mohli by sme mnohým zabezpečiť byty, ale aj prácu. Projekty na bývanie síce existujú, ale sú nedostatočne využívané, nie je efektívne rekonštruovať len malé nevyužité budovy na byty, do ktorých vkladáme veľké finančné prostriedky. Treba začať efektívne realizovať novú bytovú výstavbu mesta s komplexným riešením parkovania, služieb a škôlok, či jaslí. Mesto musí viac posilniť svoju úlohu ako centra vzdelanosti.

Navrhujem revolučný krok pri budovaní služieb so zapojením všetkých podnikateľov, ktorí budú mať záujem spolupodieľať sa na rozvoji mesta. Ale najmä v širšom fungovaní radnice a jej orgánov. Napriek tomu, že niektoré mestá za posledné roky otvorili rokovania mestskej rady verejnej kontrole, u nás to stále nie je. Rovnako sa nedá dopátrať na internete k zápisniciam z ich rokovaní, ani z rokovaní mestských komisií. Je čas to zmeniť a stačí tak málo. Techniku a médium na priame prenosy z rokovaní máme. Ako chceme, aby nám občania dôverovali, keď im nedovolíme sledovať, čo robíme a ako to robíme? Som za väčšiu verejnú kontrolu, ľudia si to zaslúžia.

Ako chcete riešiť narastajúcu intenzitu dopravy a parkovanie v centre mesta a na sídliskách?

Reklama

Treba zabezpečiť výstavbu parkovísk. Nemožno premeniť len malé priestory úpravou na parkovanie osobných áut pri panelákoch. Mnohokrát pri tom ničíme aj tú trochu zelene, ktorú tam máme. Nemožno mať parkoviská pred panelákmi bez zelených miest.

Ako chcete zabezpečiť, aby najmä mladí ľudia neodchádzali za prácou a bývaním do iných miest?

Komplexnou výstavbou bytov pre všetky vekové skupiny obyvateľstva aj so službami a parkovaním. Každý bytový komplex by mal mať bezbariérové služby. Mám vypracovanú celú technickú štúdiu komplexu výstavby, a čo je najdôležitejšie, touto výstavbou by sme vedeli zabezpečiť aj vhodné zamestnanie pre nezamestnaných v našom meste, ale aj v širšom okresnom priestore.

Ako chcete zlepšiť úroveň materských a základných škôl v Nitre? Ako by ste riešili kapacitné problémy v materských školách?

Keď budú byty pre mladých a vhodné zamestnanie, aj rodiny sa môžu etablovať v našom meste a budovanie a rekonštrukcie jaslí a škôlok by nemal byť problém. Treba si len dobre vypracovať štúdiu o budúcom vývoji obyvateľstva aspoň na desať rokov dopredu. Jasle a škôlky vždy budú potrebné.

Reklama

Ako vnímate stav komunikácií v Nitre a ako ho chcete zlepšiť?

Čiastkové investície do opráv komunikácií v meste nie sú ekonomické. Mnohé opravy komunikácií riešime vždy na krátky čas, a potom sa opäť opravujú a za veľké peniaze. Kvalita práce je tým veľmi nízka, lebo firmy vedia, že podobné úseky budú opäť renovovať. Treba veľké investície na veľké celky a na dlhodobý čas, aj s dlhoročnými zárukami. Mesto sa chváli, čo všetko pre občana urobilo, ale v skutočnosti sú to len malé rozdrobené celky. Boli prísľuby, že mestom bude prechádzať menej áut, lebo budú vybudované cestné úseky mimo mesta. Opak je pravdou, mesto je čoraz viac prepchaté, tvoria sa zápchy. Investície potrebujeme na presmerovanie trás mimo centra mesta. Údržba ciest je veľmi slabá. Občania platia dane a mesto od nich chce, aby si čistili v zimnom období chodníky. Nepáči sa mi, ako sa nakladá so zatrávnenými pozemkami v oblasti panelákov, nevytvárame nové zelené pásma, naopak, často zeleň ničíme.

Aké najväčšie slabiny má podľa vás Územný plán mesta Nitra? Vyžaduje si zmeny?

Územný plán, ktorý je dnes aktuálny, je potrebné vzhľadom na budúci stav a postavenie mesta prehodnotiť a dopracovať. Mesto má aj svoje budovy, ktoré sú nevyužité. Aj tu je potrebné v pláne zhodnocovať a vypracovať zámery na využitie pre občanov, či inštitúcie, ale nie s budovami a pozemkami kšeftovať. Dnes musíme pamätať aj na to, že okolie mesta sa bude v budúcnosti rozrastať aj o rodinnú výstavbu, ale aj o nové časti sídlisk. Tu je potrebné zamerať sa na cestu obnovy bytového fondu. Nie je efektívne, aby sme dávali firmám stavať byty v ich kompetencii. Sú to drahé byty, občania na ne nemajú peniaze a tie byty sú nakoniec prázdne. Mesto musí byť iniciátorom vlastného zámeru výstavby. Takže sa musíme opäť pozrieť aj na širšie vzťahy, vrátane väzieb na okolie mimo katastra, a tiež na hlavné rozvojové zámery, na hlavnú dopravnú kostru a jej napojenie na cesty vyšších kategórií, na infraštruktúru vo vzťahu k vyšším rozvodným rádom.

Ako chcete zatraktívniť mesto Nitra pre turistov? Aké by mali byť priority mesta v oblasti rozvoja cestovného ruchu?

Keď mesto buduje, vždy je dostatok priestoru na kultúru. Je tu mnoho nevyužitých možností a stačí dať priestor flexibilným malým podnikateľom a umožniť im, aby sa zapojili do aktivít cestovného ruchu. Všetkým chýba život v centre. Vieme to zmeniť. V lete môže centrum mesta ožiť drobnými predajcami a tradičnými remeselníkmi aj vďaka správnemu prístupu mesta k poplatkovej politike. Umožnime výrobcom, ale aj iným občanom prezentovať svoje výrobky s predajom a nežiadajme od nich ešte aj poplatky. Privítal by som tradičné slovenské výrobky a prezentáciu remesiel aspoň dvakrát do mesiaca. Do centra mesta musíme dostať nové atrakcie, ktoré by spolu s ponukou tradícií a histórie mesta prilákali mnohých turistov. Centrum mesta vymiera a je akoby mŕtva zóna. Treba ho oživiť, aby sa tam zhromažďovalo viacej ľudí za zábavou, oddychom, kultúrou. V meste zabúdame aj na ďalšiu atrakciu. Vrch Zobor s krásnym výhľadom a turistické trasy, ktoré sú zanedbané už niekoľko rokov. V prípade môjho zvolenia by som vzal Zobor pod primátorský a občiansky patronát. Ďalším dôležitým krokom je začať s výstavbou letiska v Janíkovciach. Je to širší zámer a ma budúcnosť pre rozvoj cestovného ruchu, ale aj význam pre leteckú nákladnú dopravu. Financovanie by šlo cez fondy EÚ.

Ako konkrétne chcete zatraktívniť mesto pre jeho obyvateľov. Napríklad z hľadiska vytvárania príležitostí pre voľnočasové aktivity, podpory kultúry, vytvárania oddychových a zelených zón?

Mesto má dosť športovísk na voľnočasové aktivity pre každého, ale musia byť prístupné občanovi. Nie je potrebné stavať nové športové haly a iné športové priestory. To by som neriešil prioritne, snáď len dať dôraz na zelené oddychové zóny a využitie mestského parku. Mesto má na tieto atraktivity vždy dosť technických a finančných prostriedkov. Snáď by som tiež zdôraznil, že by som vo väčšej miere podporil kultúrne podujatia pre starších a dôchodcov, aby častejšie navštevovali divadlá, či koncerty. Zabezpečil by som im voľné vstupenky cez mestskú rezervu z fondu na kultúru občanovi. Podporil by som aj dobrovoľnícku aktivitu mládeže a občanov na rôzne podujatia, ktoré by boli prínosom pre zatraktívnenie mesta. Občania mesta Nitra si zaslúžia väčšiu pozornosť.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali