“Moja krajina sa vracia k totalite,” varuje dcéra českého bojovníka za slobodu

“Moja krajina sa vracia k totalite,” varuje dcéra českého bojovníka za slobodu

Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Public/Foto:Facebook/Cecílie Jílková)

 

Novinárka Cecílie Jílková je dcérou kľúčového spojenca Václava Havla. Pre Public poukázala na to, že vláda USA, Európska únia a George Soros financujú potláčanie slobody prejavu v Českej republike

Cecílie Jílková
Na snímke Cecílie Jílková

„Mnohí na Západe si pamätajú hrdinstvo českých spisovateľov a umelcov v boji za slobodu slova počas totalitnej komunistickej vlády. Najznámejším z týchto disidentov bol Václav Havel. Ale ďalšou významnou osobnosťou, ktorá bojovala za slobodu v bývalom Československu, bol Ludvík Vaculík, môj otec,“ uviedla Jílková v úvode textu . Vyňala úryvok z jeho nekrológu, ktorý bol zverejnený v denníku New York Times v roku 2015: „On sám bol viac ako dve desaťročia cenzurovaný, ale napriek tomu sa mu podarilo napísať rad vplyvných článkov, kníh a románov…“

Reklama

 

35 rokov po páde komunizmu

Novinárka uviedla, že Česi opäť čelia vládnemu potláčaniu slobody slova a tlače. „Čo by môj otec povedal na vyháňanie investigatívnych novinárov z redakcií, rušenie webových domén a novú sériu politických procesov?“ opýtala sa Jílková.

Reklama

Verí, že jej otec by povedal, že v demokracii je možné hovoriť veci, ktoré sa vláde nepáčia. „Že človek má dokonca právo verejne sa mýliť. Že základom demokracie je slobodná diskusia a že umlčovanie jedného tábora druhým vedie k radikalizácii celej spoločnosti,“ napísala.

 

Čím sa líšime od komunistov?

V texte spomína, že keď bola ešte v materskej škole, učitelia sa jej pýtali na zamestnanie a aktivity rodičov. „Tajná polícia, známa ako ŠTB, odpočúvala celý náš byt. Agenti chodili k nám domov a hľadali nelegálne “samizdaty”. A ŠTB pravidelne odvádzala mojich rodičov na výsluchy až do roku 1989,“ spomína Jílková.

Jílková ďalej cituje nepríjemnú skúsenosť z detstva, o ktorej hovorila aj Věra Jourová. „Pre The Guardian povedala, že keď sa jej raz učiteľka spýtala, čo si myslí o slávnej petícii za slobodu Charta 77, bála sa na otázku odpovedať. Označila ju za “hororový moment”,“ uviedla.

Jourová je však dnes vplyvnou komisárkou Európskej únie. „ Zo svojho “hororového momentu” si odniesla inú lekciu ako ja. Tam, kde ja verím v slobodu slova, Jourová zrejme verí v “Boj proti Putinovi” s jeho vlastnými praktikami vrátane cenzúry,“ vysvetlila.

Reklama

 

“Moja krajina sa vracia k totalite”

„Nemôžem uveriť, že to hovorím, ale je to pravda: moja krajina sa vracia k totalite,“ napísala Jílková. „ Ak chceme chrániť odkaz novinárov, umelcov a intelektuálov….Ich odkaz slobody prejavu a slobody pred vládnym špehovaním, musíme pochopiť, prečo sa tak stalo,“ uviedla.

Jílková pripomenula, že Věra Jourová je považovaná za jednu z hlavných európskych bojovníčok proti “dezinformáciám” a “nenávistným prejavom”. Časopis Time ju zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Minulý rok Jourová predstavila “Európsky zákon o slobode médií”, ktorý podľa denníka The Guardian a ďalších veľkých spravodajských médií vytvorí nezávislejšie a transparentnejšie médiá.

„V skutočnosti však zákon, ktorý pred dvoma týždňami schválil parlament EÚ, rozšíri vládnu kontrolu nad médiami. Tento zákon ide nad rámec cenzúry, ktorú umožňuje “Zákon o digitálnych službách”, ktorý nadobudol účinnosť minulý mesiac. A týmto dvom zákonom bude pomáhať ďalší, Zákon o regulácii politickej reklamy,“ ozrejmila Jílková.

Prístup českej vlády je podľa jej názoru úplne v súlade s ideológiou Európskej komisie. „Naša krajina a Európska únia tak spoločne prinavracajú totalitný systém cenzúry, proti ktorému sa v roku 1967 postavili Václav Havel, Milan Kundera, môj otec a stovky ďalších spisovateľov, umelcov a intelektuálov,“ uviedla.

Reklama

 

Ako sme sa sem dostali?

Jílková sa v texte vrátila do obdobia 90. rokov. Po páde komunizmu existovala skutočná sloboda slova. „Mnohí skúsení českí novinári dnes na tie roky spomínajú so slzou v oku. Postupne si však české politické a podnikateľské elity upevnili kontrolu nad médiami,“ napísala.

„Počas pandémie COVID, sily korupcie a totality zosilneli a stali sa zjavnejšími,“ uviedla Jílková. „Česká novinárka Markéta Dobiášová sa nechtiac dostala k dôkazom, že spravodajská televízia CNN Prima v spolupráci s vtedajším premiérom Andrejom Babišom porušila protipandemické opatrenia, keď krajina prebiehal lockdown,“ pripomenula.

Jílková vyjadrila názor, že Dobiášová je vynikajúca novinárka. Je držiteľkou šiestich významných novinárskych ocenení, pracovala vo všetkých významných televíznych inštitúciách v krajine vrátane verejnoprávnej Českej televízie. V roku 2020 bola vedúcou investigatívneho tímu v spravodajstve CNN Prima. „Nebola však súperkou pomstychtivých spravodajských médií, ktoré sa spojili s mocnými korporátnymi inzerentmi a vládami Českej republiky a EÚ,“uviedla.

„CNN Prima News vyhodila Dobiášovú začiatkom roka 2020 po tom, čo odmietla cenzurovať vlastnú reportáž, aby zakryla prepojenie televízie na vládu,“ odhalila Jílková.

 

Zvýšené požiadavky na cenzúru

Jílková dodala, že Dobiášová potom odišla pracovať do dvoch ďalších mainstreamových printových médií. Odhalila v nich, že vládni úradníci nielen porušujú ľudské práva, ale prostredníctvom nezákonných pandemických opatrení odčerpávajú miliardy zo štátnej kasy. „Konflikty sa prestali riešiť,“ povedala Dobiášová pre Public. Autorka pripomenula, že potom jDobiášovú aj tieto publikácie odstavili.

Veľké médiá podobne odstavili aj ďalších novinárov. „Vrátane Angeliky Bazalovej, bývalej redaktorky pražskej redakcie BBC a Českej televízie,“ uviedla Jílková. Pripomenula, že Bazalová sa dostala do problémov aj za investigatívnu žurnalistiku týkajúcu sa reakcie na pandémiu a nakladania so štatistikami o očkovaní.

„Počas pandémie sa vedecká autorita stala nástrojom cenzúry,“ okomentoval to novinár Petr Šourek.

Jílková odhalila, že podľa Spoločnosti na ochranu slobody prejavu sa počas pandémie prudko zvýšili požiadavky vlády na cenzúru. „Tieto zásahy boli veľmi často založené na údajnom ‘overovaní faktov’,“ uviedla Gabriela Sedláčková, prevádzková manažérka Spoločnosti. „Názory a odborné polemiky o pôvode vírusu alebo účinnosti vakcín, ktoré sa odchyľovali od hlavného prúdu, boli potláčané, hoci boli podložené konkrétnymi faktami,“ dodala.

Reklama

 

“Semantic Visions”

Česká vláda si na cenzúru údajne najala externú pomoc. „Na jeseň 2020 si ministerstvo zdravotníctva najalo spoločnosť s názvom “Semantic Visions”, aby údajne propagovala vakcíny COVID. Bývalý obchodník so zbraňami František Vrabel a kalifornský milionár Jan Barta vytvorili spoločnosť Semantic Visions v roku 2011,“ oznámila Jílková.

„Ako získali túto prácu?,“ položila otázku autorka. „Možno im pomohlo, že Barta prispel desiatkami miliónov na kampane vládnucich politických strán v Českej republike a miliónmi na kampaň súčasného prezidenta Petra Pavla,“ konštatovala.

„Vlády USA a Spojeného kráľovstva poskytli v roku 2019 spoločnosti Semantic Visions grant vo výške 250 000 USD na údajný “boj proti dezinformáciám”,“ tvrdí Jílková.

„V tom istom roku obchodník so zbraňami František Vrabel viedol mediálnu kampaň a bez priamych dôkazov tvrdil, že nepriatelia “sa snažia podkopať náš demokratický systém z Ruska”,“ tvrdí Jílková.

Reklama

„Klientom Semantic Visions bola aj Česká televízia verejnoprávna inštitúcia, ktorá si však podľa zákona má sama získavať a overovať svoje informačné zdroje,“ zistila Dobiášová.

Jílková dodáva, že Vrabel mal prsty aj v ďalších cenzúrnych iniciatívach. „Viedol skupinu s názvom Nelež, a teda Neklam, ktorá v spolupráci s The Global Disinformation Index požaduje, aby spoločnosti neinzerovali na stránkach, ktoré označuje za šíriteľov dezinformácií,“ napísala. Jeho obchodný partner Bohumil Kartouszaložil v roku 2018 neziskovú skupinu s názvom Čeští elfové. Uvádza, že skupina údajne pracuje na “monitorovaní dezinformácií” na sociálnych sieťach, webových stránkach a v reťazových e-mailoch. „ Kartous a jeho “elfovia” monitorujú údajne podvratné skupiny na Telegrame, WhatsApp a ďalších aplikáciách,“ dodáva.

 

Skupiny “elfov”

Jílková odhaľuje, že rôzne špionážne skupiny “elfov” existujú po celej východnej Európe. „Litva zriadila svoj špionážny aparát “elfov” v roku 2013. Zástupca Českých elfov sa zúčastnil na “akadémii elfov” v Litve spolu so zástupcami trinástich krajín.

„Dnešní “elfovia” sú špióni, ktorí sa len málo líšia od tých, ktorí odpočúvali môj dom z detstva. Tieto skupiny “elfov” sú buď krycími skupinami pre vládne vojenské a spravodajské agentúry, alebo skupinami, ktoré sa môžu vydávať za mimovládne organizácie, hoci v skutočnosti pracujú pre vládne agentúry,“ odhalila Jílková.

Reklama

Partneri Vrabel, Bárta a Kartous sa stretli so zástupcami mocných finančných záujmov v Aspen Institute Central Europe a spolupracujú s nimi. „Vláda USA vo veľkej miere financuje Aspen Institute, ktorý mnohí považujú za výsek vlády USA. Verejnosť vlani zdokumentovala, ako Aspen Institute spolupracoval s FBI v lete 2020 na “zadržaní” laptopu prezidentovho syna Huntera Bidena. A to aj napriek tomu, že FBI vedela, že laptop patrí Bidenovi od decembra 2019,“ pokračovala Jílková.

Hovorkyňa Aspen Institute Central Europe v odpovedi na otázku časopisu Public uviedla: „Aspen Institute Central Europe je síce súčasťou globálnej siete Aspen Institute, ale strategicky a finančne sú na sebe nezávislé.“

 

Soros a Open Society Found

„Soros a jeho Open Society Fund už desať rokov finančne sponzorujú iniciatívu “Rekonštrukcia štátu”, ktorá presadzuje digitalizáciu štátnej správy, digitálne preukazy a “reguláciu médií”, čo je eufemizmus pre cenzúru,“ uviedla Jílková a dodala, že Nadácia nereagovala na žiadosť o komentár.

Česká vláda údajne trvá na tom, že George Soros sa nepodieľa na potláčaní slobody slova. “Centrum proti hybridným hrozbám” českej vlády obviňuje tých, ktorí poukazujú na Sorosov vplyv že šíria “dezinformácie”. „Ako dôkaz uvádzajú webovú stránku atlaskonspiraci.cz, ktorú financuje Sorosov Open Society Fund,“ dodáva Jílková.

Zapájajú sa do nej aj mnohé ďalšie organizácie. Napríklad francúzska tlačová agentúra Agence France-Presse, česká mimovládna organizácia Demagog.cz (ktorej úlohou je overovať fakty na Facebooku), a Stredoeurópske observatórium digitálnych médií so sídlom v Prahe.

„”Observatórium” využíva výskumníkov z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií na Slovensku a Českého vysokého učení technického. V súčasnosti využívajú umelú inteligenciu na “vyvracanie dezinformácií”,“ dodáva novinárka.

Reklama

Jílková dopĺňa, že observatórium je súčasťou siete ôsmich podobných európskych národných a regionálnych centier. Sieť pôsobí v 15 krajinách a zastrešuje ju Európske observatórium pre digitálne médiá. Observatórium takisto nereagovalo na žiadosť o komentár.

„Niektoré z uvedených skupín mohli pomôcť vytvoriť čiernu listinu Vojenskej spravodajskej služby pre bezprecedentnú cenzúru vlády vo februári 2022, keď zrušila desiatky webových stránok, ktoré podľa nej šírili ruskú propagandu,“ myslí si Jílková.

Spojenci vlády kroky Spravodajskej služby obhajovali. „Videli ste to mnohokrát vo vojnách, napríklad vo Vietname ….Musíte byť schopní presvedčiť ľudí informáciami, že to, čo robíte, je správne,“ povedal bývalý podpredseda českej Kresťanskodemokratickej strany a súčasný poslanec Európskeho parlamentu v diskusnej relácii v októbri 2022. „Dezinformácia je opakom cielenej pravdy,“ dodal. V skutočnosti “cielená pravda” nie je nič iné ako vládna propaganda.

 

“Bránime sa”

Autorka uvádza, že aj napriek dvom oslobodzujúcim rozsudkom prenasledovanie učiteľky Bednářovej za údajnú obhajobu genocídy stále pokračuje. „Medzitým sa Semantic Vision na svojej webovej stránke chváli “spoluprácou” s The New York Times, The Guardian, TIME,Bloomberg, AFP a ďalšími,“ dodala.

Ľudia sa zároveň bránia proti represiám. „Po protestoch verejnosti vláda odblokovala webové stránky zablokované v roku 2022 . Minulý mesiac súd rozhodol, že zablokovanie bolo nezákonné. Rozsudok oficiálne potvrdil, že to bola skutočne vláda, ktorá nariadila zablokovanie,“ odhalila Jílková.

Niektorí politickí lídri sa k situácii vyjadrili. „ Môžeme mať rôzne názory na vojnu na Ukrajine aj pri rezolútnom odmietaní hrôz tejto vojny,“ povedal prezident Václav Klaus počas prenasledovania učiteľky Bednářovej. „Keď Henry Kissinger hovorí, že vojnu treba zastaviť, a za východisko pre ďalšie rokovania považuje akceptovanie status quo na bojisku, schvaľuje genocídu?,“ uvažuje.

Reklama

Jílková uvádza, že mimovládna organizácia s názvom Proti kriminalizácii a prenasledovaniu bráni slobodu slova. Medzi členmi organizácie je mnoho disidentov, ktorí boli prenasledovaní komunistickým režimom v bývalom Československu. Skupina vyzbierala od občanov peniaze na podporu rodiny Bednářovej. Jej manžel kvôli prenasledovaniu vážne ochorel a nie je schopný pracovať.

„A ja a ďalší upozorňujeme na nekalé praktiky,“ napísala Jílková. „ Okrem Jourovej je tu aj Michal Klíma, vládny splnomocnenec pre médiá a dezinformácie. Klíma je rovnako ako ja dieťa disidentov. Michalov otec Ivan Klíma ako dieťa prežil pobyt v koncentračnom tábore Terezín a bol blízkym priateľom môjho otca,“ uviedla.

Jílková priznala, že v apríli 2023 na Twitteri kritizoval Klímu : „Nazvala som ho “hlavným cenzorom” vlády. Napísala som, že nechápem, ako sa mohol syn človeka bojujúceho za slobodu slova tak zdegenerovať.“

Klíma jej údajne poradil, aby si “viac naštudovala dejiny Ruska a Európy v 20. storočí. Najmä s ohľadom na snahu o získanie vplyvu, ktorú Rusko dôsledne prejavovalo voči strednej a východnej Európe”.

Odpovedala mu, že by mu skôr odporučila viac študovať dnešné Rusko a to, čo Klíma na príkaz vlády a následne Únie kopíruje. „Či už ide o cenzúru, politické procesy, cenzúru poškodenia vakcín, propagandu digitalizácie meny, občianskych preukazov a zdravotných údajov,“ dodala. Klíma už nereagoval. No krátko na to vláda odložila svoj “zákon proti dezinformáciám” a zrušila funkciu komisára pre boj proti dezinformáciám.

Čo sa týka spoločnosti Semantic Visions, Jan Balatka, jeden z jej konateľov, pre Public povedal: „S Františkom Vrábelom už nemáme žiadny vzťah.“ Istá spravodajská publikácia nedávno uviedla, že Vrábel dlhuje tri milióny českých korún afganskému podnikateľovi Fawadovi Nadrimu.

Rastúca popularita menších nezávislých médií a ich schopnosť prežiť z darov od svojich priaznivcov podľa Jílkovej svedčí o tom, že ľudia si radšej vytvárajú vlastný názor. „Keď som pochopila, že redakcie veľkých médií mi nedovolia tieto témy skúmať, rozhodla som sa založiť vlastnú platformu,“ uviedla stíhaná novinárka Dobiášová.

Reklama

Reformu však požadujú aj ďalšie subjekty občianskej spoločnosti. Redakcia dodáva, že poľnohospodári protestujú v Prahe rovnako ako v iných európskych hlavných mestách. Podobne ako v Nemecku ich aj česká vláda označila za “proruských dezinformátorov”.

„Ľudia sa prebúdzajú a uvedomujú si, čo vláda robí,“ píše Jílková.

V závere textu Jílková napísala : „Máme sa čo učiť od našich rodičov. Môj otec v jednom prejave v roku 1967 navrhol svojim kolegom spisovateľom, aby “vyškrtli všetko, čo vyžaruje servilnú dušu”. Máme morálnu povinnosť zachovať ich odhodlanie bojovať za slobodu. Ak to neurobíme, boj našich rodičov za slobodu bude zbytočný.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali