„Horalková kauza” pokračuje: Miroslav Žiak sa obrátil na parlamentný výbor pre aktivity poslancov Blahu a Tarabu

„Horalková kauza” pokračuje: Miroslav Žiak sa obrátil na parlamentný výbor pre aktivity poslancov Blahu a Tarabu

Bratislava 26. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanec za SaS Miroslav Žiak sa obrátil na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií aby rozhodol, či poslanci Ľuboš Blaha a Tomáš Taraba neporušili ústavný zákon o ochrane verejného záujmu a aby im prípadne následne uložil pokutu vo výške dvanásťnásobku ich mesačného platu

Miroslav Žiak
Na snímke poslanec parlamentu SR Miroslav Žiak

„Poslanci sú verejní funkcionári a ako takí majú presadzovať a chrániť verejný záujem. Verejný, nie svoj osobný. Na reklamu – a ani na antireklamu – nesmú používať svoje meno a tvár. To, čo Blaha a Taraba robili počas „horalkovej kauzy” bola antireklama celkom ukážková,” komentuje svoje podanie Miroslav Žiak.

Reklama

Z účtov na sociálnych sieťach oboch spomínaných poslancov je zjavné, že šírili negatívnu reklamu. „Podľa názoru právnikov, s ktorými komunikujem, Blaha aj Taraba prezentovali averziu k produktom spoločnosti I.D.C. Holding. Ľuboš Blaha sušienky hádzal do smetného koša, obaja vyzývali na bojkot a nekupovanie konkrétnych produktov. Ľuboš Blaha aj Tomáš Taraba tak prezentovali svoj osobný názor na tému očkovania proti ochoreniu COVID-19 v súvislosti s negatívnou reklamou produktov Pečivární Sereď, využili teda svoju osobu, meno a priezvisko a fotografie na negatívnu reklamu ich produktov. Mám za to, že prezentovali svoj osobný záujem, a to najmä s cieľom získať politické body,” uzavrel Miroslav Žiak.

 

Reklama
Disciplinárnemu stíhaniu v rovnakej kauze čelí aj samotný Žiak

Disciplinárnemu konaniu v kauze “Horaliek” však čelí aj samotný poslanec. Podnet na jeho začatie podal poslanec pôsobiaci v hnutí Republika Ondrej Ďurica. Poslanec za SaS sa podľa Republiky previnil tým, že na sociálnej sieti otvorene propagoval výrobky tejto spoločnosti. Urobil tak napriek tomu, že poslanci majú „zo zákona zakázané robiť akúkoľvek reklamu súkromným firmám a výrobkom,“ zdôvodnil návrh svojho straníckeho kolegu Milan Uhrík.

Miroslav Žiak
Na snímke poslanec za SaS Miroslav Žiak s Horalkou v ruke (vpravo)

„Ide o drobnosť, ale pravidlá musia platiť pre všetkých rovnako! Papaláši ako poslanec Žiak šikanujú bežných ľudí za omnoho menšie veci. Budeme teda tejto darebáckej vláde šliapať po krku pri každej príležitosti. Až kým nepadne,“ vysvetlil Milan Uhrík

 

Kauza Horalky

Celá kauza Horaliek, resp. spoločnosti I.D.C. Holding vznikla po tom, ako sa majiteľ spoločnosti Pavol Jakubec vyjadril na stranu neočkovaných, že pre svoje zdravie neurobili nič a preto by mali sedieť doma.

„Kto je zaočkovaný, nech si slobodne ide, kam chce, no kto nie je, nech sedí doma. Lebo, ak to takto ošetrené nebude, tak nastane opak – zvýhodňovaní budú nezaočkovaní ľudia,“ povedal v rozhovore pre denník N.

Reklama

To vyvolalo v spoločnosti veľký ohlas. Niektorí (väčšinou koaliční) poslanci názor majiteľa Horaliek podporili, iní vyhlásili produktom Sedity úplný bojkot. K druhej skupine sa zaradili okrem bežných ľudí zaradili aj opoziční poslanci Tomáš Taraba (Život) a Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Tomáš Taraba deklaroval, že on sa cíti byť zástancom slobody bez ohľadu na očkovací statu ľudí. Siahať ľuďom na slobodu by nemali ani vplyvní oligarchovia.

Ak majiteľ firmy odkázal všetkým neočkovaným, že majú sedieť doma, je to jeho právo, rešpektujem jeho slobodu to povedať a môj nesúhlas slobodne vyjadrím, že nikdy viac už od nich nič nekúpim,” vyjadril sa vtedy Taraba.

 

Reklama

 

Jeho názor podporil aj Ľuboš Blaha.  Ten povedal, že Horalky či Mily kedy patrili k jeho obľúbeným keksíkom a doteraz ich kupoval aj svojim deťom. Ďalej však nebude a vyhlasuje im bojkot.

Prepáčte, beriem to veľmi osobne. Ak si nejaký zbohatlík myslí, že moja rodina nemá právo chodiť von, nevidím dôvod, aby som mu ja alebo akýkoľvek nezaočkovaný človek zvyšoval tržby svojimi nákupmi. Ak si pán majiteľ želá, aby 40% nezaočkovaných Slovákov sedelo v domácom väzení, tak zrejme o nich nestojí ako o zákazníkov. Asi mu stačí iba 60-percentný trh. Nuž – nech sa páči. Urobme všetko pre to, aby sme mu jeho želanie splnili,” vyzval vtedy na sociálnej sieti poslanec Blaha.

 

 

Samotný majiteľ spoločnosti označil celú situáciu za “nemilú” a netajil sa tým, že ho postoj verejnosti aj niektorých poslancov prekvapil.

Pre celú našu firmu je to veľmi nemilá situácia. Keby som sa tým dotknutým jednotlivcom mohol ospravedlniť, tak to aj urobím. Pre nás je totiž dôležitý každý zákazník bez ohľadu na to či je očkovaný alebo neočkovaný. Celé nás to mrzí, ako to napokon bolo pochopené,“ vyhlásil pre denník N na margo celej situácie Pavol Jakubec.

Ako sa vraví, čo raz bolo povedané, už sa vrátiť nedá. Ľudia už majú tlaku na očkovanie dosť. Preto je teraz ťažké odhadnúť, ako sa celá kauza i situácia samotnej pekárenskej spoločnosti ďalej vyvinie.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali