Mimoriadne vyhlásenie Eduarda Hegera – končí

Mimoriadne vyhlásenie Eduarda Hegera – končí

Bratislava 7. mája 2023 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

Aktualizované 7. mája 2023 16:19

Dočasne poverený premiér Eduard Heger požiada prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť vládu. Čaputová podľa Hegera neprijala žiadny z návrhov, ktoré jej ponúkal na riešenie kríz

heger
Na snímke Eduard Heger

Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas nedeľného vyhlásenia pre médiá. Rozhodol sa tak preto, lebo prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

Reklama

Prvou alternatívou bolo, že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi. V ďalšom návrhu Heger ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. “Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom. Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala,” povedal Heger.

Doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že “konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň”.

Reklama

Heger deklaroval, že urobí všetko pre to, aby odovzdanie rezortov bolo čo najplynulejšie. “Všetky nasledujúce kroky súvisiace s odovzdaním vlády budeme po mojom osobnom stretnutí s pani prezidentkou dnes poobede koordinovať a čo najskôr komunikovať verejnosti tak, aby nevznikal žiadny zmätok,” doplnil. Dodal, že chcel zabrániť scenáru väčšieho rizika s úradníckou vládou, preto robil všetko, aby zabezpečil plynulý chod vlády.

 

Kauza, ktorá ho definitívne položila 

Heger odmieta akékoľvek slová o tom, že by kauzu Vlčana tutlal. “Bol som informovaný Samuelom Vlčanom pred viac ako dvomi týždňami, po tom, ako dostal list od ministra Budaja, že chce podať demisiu. Zároveň som bol informovaný, že o tomto kroku informoval aj pani prezidentku,” vysvetlil. Dodal, že od prvého momentu dal preveriť, aké sú zákonné možnosti riešenia Vlčanovho prípadu. Ten sa rozhodol opustiť funkciu v reakcii na kauzu štátnej dotácie pre vlastnú rodinnú firmu.

Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do septembrových predčasných parlamentných volieb. Okrem Vlčana a Káčera dočasný kabinet už skôr opustili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

 

Reklama

Heger považuje za nezmysel pokúšať sa o skorší termín volieb

Dočasne poverený premiér Eduard Heger považuje úvahy o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb za nezmysel. Septembrový termín volieb označil za “umenie možného”, rozhodli o ňom podľa neho poslanci Národnej rady (NR) SR. Šéf Smeru-SD Robert Fico žiada termín volieb začiatkom júla.

“Teraz navrhuje ďalší nezmysel, pošliapať po ústave, po dlhoročných zvykoch, ktoré sú tu,” reagoval Heger na návrhy Fica dosiahnuť v parlamente zmenami zákonov skorší termín volieb. Podľa Hegera to robí len preto, aby sa čo najrýchlejšie dostal k moci. “Určite nebudem pošliapavať ústavu a hrať sa s lehotami, ako by to nič neznamenalo,” povedal Heger novinárom po nedeľnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Smer-SD chce, aby úradnícka vláda okamžite po vymenovaní v skrátenom legislatívnom konaní predložila do NR SR návrh na konanie parlamentných volieb už 1. alebo 8. júla. Fico navrhol, aby vláda predložila aj návrhy zmien zákonov upravujúcich lehoty a podmienky dôležité pre konanie parlamentných volieb v júlovom termíne. V tomto prípade je ochotný podporiť úradnícku vládu v parlamente. V súvislosti s návrhom na skorší termín volieb inicioval Smer-SD mimoriadnu schôdzu parlamentu. Predčasné voľby sú naplánované na 30. septembra.

 

Prvé reakcie 

Mária Kolíková (SaS): “Vláda, ktorá padla a nedokáže zodpovedne vládnuť ani do predčasných volieb, musí odísť. Je smutné, že je ohrozený Plán obnovy, ale ten bol ohrozený už v septembri, keď premiér a bývalé koaličné strany nechali nezodpovedne odísť SASKU z vlády. Chaos Matoviča vo vláde, na ministerstve financií im bol bližší. Prekalkulovali politické výhody z menšinovej vlády. Teraz to má v rukách pani prezidentka. A do volieb je ešte ako tak čas zvrátiť trend v spoločnosti, zvrátiť ho v prospech demokracie.”

Reklama

Milan Majerský (KDH): “Slovensko sa musí zastabilizovať. Parlament nedokáže rozumne pracovať v prospech ľudí, vláda je bez 4 ministrov. Kto iný by mal v tomto chaose a kríze konať, ak nie prezidentka, ktorá dala tejto vláde poverenie? KDH verí, že prezidentka sa zachová nadstranícky a úradnícka vláda bude naozaj úradnícka, teda schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov. Ľudia si zaslúžia rozvahu, pokoj a zodpovednosť.”

Denisa Saková (Hlas – SD): “Tragikomédia tejto vlády v podobne odstúpenia premiéra Hegera pokračuje. Ostáva dúfať, že prezidentka toto divadlo nenechá dohrať do septembra, ale voľby budú skôr.”

Tomáš Taraba (Život-NS): “Eduard Heger urobil prvé správne rozhodnutie odkedy je premiérom – podal demisiu. Zostáva po ňom spálená zem, po uši zadĺžený štát, Slovensko v chaose a za všetky tie protiústavné rozhodnutia bude musieť niesť nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť.”

Reakcia SaS: Dočasne poverený premiér Eduard Heger nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Opozičná strana SaS to uviedla v reakcii na Hegerovu žiadosť, aby ho prezidentka Zuzana Čaputová zbavila poverenia viesť vládu.
Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka mal Heger riešenie vo svojich rukách vlani v lete, “keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčším problémom Slovenska”.
Strana hovorí o nevyhnutnosti pokojnej úradníckej vlády. “Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Uprednostnil vládu v menšine, ktorú nevedel udržať. Aj preto podporíme úradnícku vládu,” dodal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Stanovisko Hlas-SD: “Hlas-SD vníma odchod dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera ako nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné parlamentné voľby. Líder strany Peter Pellegrini dodal, že vláda odborníkov nesmie prekryť zlyhania tejto koalície. Strana avizuje, že nevysloví dôveru tejto vláde. “Hlas-SD sa v tejto situácii bude správať zodpovedne. Od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácií. Hlas-SD nevysloví dôveru tejto vláde,” uviedol v stanovisku Pellegrini. Myslí si, že predstavitelia chaosu a rozkladu štátu sú lídri strán bývalej koalície. “Vyzývame všetky politické strany, aby ukončili tento chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných volieb. Vyzývame Sme rodina, SaS aj PS, aby takýto návrh podporili. Je to jediná cesta, ako ukončiť chaos,” dodal Pellegrini.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali