Mikulec reaguje na prosbu manželky zosnulého Lučanského: “Prešla do zbytočného útoku.” Čiernu vlajku nevyvesí

Mikulec reaguje na prosbu manželky zosnulého Lučanského: “Prešla do zbytočného útoku.” Čiernu vlajku nevyvesí

Bratislava 3. januára 2021 (HSP/Foto: TASR – Dano Veselský, Facebook)

 

Viacerí politici, ale aj samotná manželka, upozornili ministra vnútra Romana Mikulca na chýbajúcu čiernu vlajku po smrti bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského. Minister reagoval. Jeho status však pôsobí všelijako, len nie pietne…

Roman Mikulec
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec pred zasadnutím 53. schôdze vlády SR 19. novembra 2020 v Bratislave

Mikulec zhrnul, že generál Lučanský bol vo väzbe tri týždne. „Tí, ktorí ho poznali roky, sa zhodujú v tom, že ho vnímali ako chlapa. Muža, ktorý sa vždy problémom postavil čelom. Len on sám vie, prečo tomu tentokrát tak nebolo. Prečo sa po troch týždňoch rozhodol pre takéto zásadné a definitívne riešenie? Prečo to urobil po 23 dňoch vo väzbe? Prečo nevypovedal pred vyšetrovateľmi a neskôr na súde, kde by mohol povedať všetko a preukázať svoju nevinu, ak bol presvedčený, že sa žiadneho trestného činu nedopustil? Nemyslím si, že generál Lučanský bol mužom, ktorý sa vzdáva bez boja. Najmä, ak bol o svojej nevine skutočne presvedčený.“

Reklama

 

Prešla do zbytočného útoku?

V reakcii na slová vdovy po generálovi Lučanskom, ktorá uviedla: „A tak sa pýtam sama seba to naozaj chcem tak veľa, aby niekto tak kompetentný, ako je minister vnútra R. Mikulec v demokratickej krajine, ktorý zabezpečuje bezpečnosť a poriadok v nej mu bolo naozaj za ťažko vyvesiť čiernu vlajku nad budovou ministerstva vnútra a vzdat mu tak účtu na počesť jeho pamiatke,“ minister reagoval:

Reklama

„Je mi úprimne ľúto p. Lučanskej a straty jej manžela. Prešla však do zbytočného útoku a vynechala fakty, ktoré stáli úplne na začiatku celého príbehu. Generál Lučanský čelil závažným obvineniam z prijímania úplatkov v dvoch skutkoch, pričom ich výška mala prekročiť pol milióna eur. Samozrejme, že na Slovensku platí prezumpcia neviny a pán Lučanský nebol ešte právoplatne odsúdený, o to zásadnejšia je preto otázka – prečo sa rozhodol konať tak, ako konal?“

 

Mikulca sa dotklo, že vdova po Lučanskom reagovala na jeho rekreačný pobyt

Mikulec tiež uviedol, že mu je mi veľmi ľúto, že manželka p. Lučanského v statuse o nesmiernej bolesti a žiali súčasne rieši jeho súkromie.

„Po mesiacoch, kedy nikto z nás vo vláde nerozlišoval medzi pracovnými dňami a víkendom, som si dovolil stráviť pár dní so svojou rodinou. S negatívnym PCR testom, v bubline, pred sprísnením opatrení,“ vysvetľuje.

Mikulec sa však vyjadril aj ku komandu, ktoré strážilo Lučanského v nemocnici, napriek tomu, že mu bol podľa prvotných informácií v stave mozgovej smrti. Ďalšie informácii hovorili o kóme. „Zároveň chcem vysvetliť, že zrejme (ani pre ňu) nie je novou informáciou, keď poviem, že je štandardným postupom, keď v nemocnici dohliadajú na hospitalizovaného väzobne stíhaného, príslušníci PZ,“ ozrejmil v tejto súvislosti Mikulec.

Reklama

V tejto súvislosti sa bývalý minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii pýtal, prečo ak bol Lučanský v tak vážnom stave, prokurátor nezrušil väzbu, aby sa mohla rodina dôstojne rozlúčiť. „Dozorový prokurátor má skúmať dôvody väzby každý deň,“ vysvetlil.

Martina Lučanská
Na snímke manželka Milana Lučanského Martina Lučanská

„Strata blízkej osoby je bez debaty mimoriadne bolestivou životnou skúsenosťou. Je však smutné, keď z riadkov, venovaných najbližším, cítiť politické motívy a pozadie,“ reaguje tiež minister podobne ako ministerka spravodlivosti Kolíková. Tá totiž na tlačovej konferencii uviedla, že toto je politická kauza. „Vnímam to tak, že to je aj politická kauza, súvisí to s politikou,“ povedala.

 

Mikulec vysvetľuje, prečo nedal vyvesiť čiernu vlajku

V závere Mikulec vysvetlil, preto nebola na Prezídiu Policajného zboru vyvesená čierna vlajka.

„Na záver by som chcel dodať, že vzhľadom na skutočnosť, že nie sú naplnené podmienky vyhlásenia štátneho smútku a s ohľadom na okolnosti prípadu, ministerstvo vnútra nepristúpilo k vyveseniu čiernych zástav na štátnych budovách. Príslušníci Policajného zboru si, samozrejme, môžu uctiť pamiatku generála Lučanského na Prezídiu Policajného zboru, kde je umiestnená kondolenčná kniha, rovnako ako zapálením sviečky na všetkých pracoviskách Policajného zboru.“

Reklama
Na snímke policajti salutujú na znak úcty zosnulému Lučanskému smerom k objektívu, čo sa stalo predmetom kritiky ministra vnútra Mikulca

Čierna vlajka sa však používa na uctenie si pamiatky zosnulého. Aj v roku 2018, kedy boli zavraždení novinár Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli na viacerých budovách samosprávy i štátnej správy vyvesené čierne vlajky. Mikulec si Lučanského neuctí čiernou vlajkou. Prečo? … s ohľadom na okolnosti prípadu…

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali