Matovičova vláda zlyhala. Teraz chaoticky zavádza kombináciu testovania a lockdownu. WHO však pred týmto radikálnym krokom varuje: Obávame sa dopadov opatrení na fyzické a duševné zdravie

Matovičova vláda zlyhala. Teraz chaoticky zavádza kombináciu testovania a lockdownu. WHO však pred týmto radikálnym krokom varuje: Obávame sa dopadov opatrení na fyzické a duševné zdravie

Bratislava 23. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vláda Igora Matoviča zlyhala na plnej čiare a teraz chaoticky vymýšľa čo s touto situáciou. Od svojho marketingového ťahu – celoplošného testovania ani napriek upozorneniam odborníkov neustúpila a naopak pridala k tomu aj lockdown, ktorým chce vytrestať najmä ľudí, ktorí sa nedajú otestovať

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Matovičova vláda zlyhala

Aj keď sa premiér Igor Matovič snaží hodiť vinu na všelikoho, dokonca aj na bežných občanov, skutočným vinníkom súčasnej situácie je on sám, respektíve jeho vláda.

Reklama

O možnej druhej vlne koronavírusu sa hovorilo už v lete. Vláda Igora Matoviča však zlyhala a takmer vôbec sa na druhú vlnu nepripravila. Namiesto toho Matovič šantil na svadbe svoho straníckeho kolegu bez rúška.

Ak by vláda pripravila viac ľudí na trasovanie kontaktov infikovnných , nemuseli by sme byť dnes v situácii , kedy nám denne pribúda približne 2 000 prípadov pozitívne testovaných.

Reklama

Ďalšou otázkou je, prečo vláda nepracovala na výraznom navýšení lôžok v nemocniciach. A prečo nám teraz pri nejakých smiešnych 800 hospitalizovaných “kolabujú nemocnice” ? – (samozrejme, ak je to vôbec pravda a nie je to len nejaké ďalšie ničím nepodložené strašenie)

Premiér Igor Matovič a samozrejme aj ostatní členovia vlády zlyhali a veľmi dobre to vedia. Preto sa rozhodli pre marketingový ťah s celoplošným testovaním, ktorý im mal prinávratiť popularitu.

To ale narazilo na odpor verejnosti aj odborníkov, ktorí spochybňujú zmysel tejto akcie – nepresnosť antigénových testov a upozorňujú na zdravotné riziká s tým spojené – zdraví aj nakazení ľudia testovaní v jednej miestnosti.

Matovičovci si však idú svoje a k celoplošnému testovaniu pridávajú aj lockdown. V skratke to znamená, že ak sa niekto neotestuje, bude môcť ísť nanajvýš do najbližších potravín, či lekárne, alebo 100 metrov od domu so psom, kým ľudia, ktorí sa dajú otestovať, budú môcť ísť do pár vybraných obchodov navyše, budú môcť ísť do práce, či odviesť dieťa do škôlky, školy.

Čo je na tom ale absolútne najcynickejšie, vláda teda svojím nariadením nezakazuje žiadnym obchodom svoje prevádzky zatvoriť, no ľuďom doň zakazuje vstúpiť (až na pár výnimiek). V praxi to znamená, že keďže nebudú žiadni zákazníci, obchody budú musieť tak či onak zavrieť. A vláda ich nemusí vôbec odškodniť, keďže oficiálne ich zavrieť neprikázala.

Reklama

 

WHO vyzýva krajiny, aby nezavádzali lockdown

De facto zavretie týchto obchodov však môže spôsobiť výrazne ekonomické škody. Pred lockdownom dokonca varuje aj Svetová zdravotnícka organizácia WHO :

“Vo WHO neuznávame uzavretie ako primárny prostriedok na kontrolu vírusu,” uviedol hlavný splnomocnenec WHO pre postup proti koronavírusu David Nabarro. “Toto opatrenie je vhodné len za predpokladu, že vám poskytne čas na reorganizáciu, vyváženie zdrojov, ochranu zdravotníkov, ktorí sú vyčerpaní, ale všeobecne by sme to nedoporúčali,” dodal, ako informuje portál idnes.cz.

WHO tvrdí, že takéto radikálne riešenie je pre ekonomiku zničujúce: “Pozrite sa, čo sa stalo malým farmárom po celom svete, ako sa zhoršila chudoba. Zdá sa, že do budúceho roka sa môže svetová chudoba dokonca zdvojnásobiť, rovnako ako detská podvýživa,” varoval Nabarro.

Proti lockdownu sú aj tisíce odborníkov z celého sveta:

Reklama

“Ako epidemiológovia, odborníci na infekčné choroby a vedci v oblasti verejného zdravia sa obávame dopadov prevládajúcich opatrení proti covidu-19 na fyzické a duševné zdravie. Súčasná politika blokovania má zničujúci účinok na krátkodobé a dlhodobé verejné zdravie, “varovali odborníci.

 

Čo by mala urobiť vláda ?

Lockdown ani celoplošné testovanie teda jednoznačne nie sú tou správnou cestou. Ale čo so situáciou keď  nám rýchlo rastie počet infikovaných ako aj počet pacientov v nemocniciach ?

V prvom rade je potrebné ochrániť tých najzraniteľnejších – teda najmä dôchodcov, ktorí tvoria drvivú väčšinu hospitalizovaných pacientov s Covidom v nemocniciach.

Teraz , keď prípady infikovných rapídne stúpajú je potrebné vyzvať dôchodcov , aby na určitý čas ostali v karanténe.. Samozrejme musí to byť dobrovoľné, nikoho nie je možné nútiť proti jeho vôli , aby ostal doma.

Dobrým nápadom je aj myšlienka predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, aby vláda nakúpila dôchodcom rôzne výživové doplnky ako vitamín D, C, zinok, selén, atď. ktoré dokázateľne pomáhajú imunite brániť sa proti vírusom. To by boli istotne lepšie minuté peniaze než nákup nepresných antigénových testov za desiatky miliónov eur.

Ak by sme takto izolovali dôchodcov a posilnili ich imunitu,zabránili by sme ich úmrtiam a ostatná mladšia populácia by mohla naďalej normálne fungovať a pracovať, čím by naša ekonomika nemusela padnúť úplne na kolená a zároveň premorením obyveteľstva by sme získali kolektívnu imunitu.

 

40% pacientov zbytočne zaberá miesta v nemocniciach

Aj keď na Slovensku sa o tom až tak nehovorí, podľa slov českých lekárov a odborníkov až približne 40 % ľudí hospitalizovaných v nemocniciach sú tzv. sociálne prípady. To znamená, že poväčšine starší človek s Covidom-19  , ktorý prišiel do nemocnice  z domova dôchodcov , no ktorý sa už do istej mieri zotavil , napriek tomu ostáva v nemocnici, pretože do DSSky sa vrátiť nemôže kvôli tomu, aby nenakazil ostatných klientov zariadenia.

A inak to zrejme nie je ani Slovensku. Vláda by preto mala začať zháňať nejaké priestory, kde by sa títo ľudia mohli presunúť , aby tak neblokovali nemocničné lôžka pre ďalších pacientov, ktorí sú na tom oveľa horšie.

Reklama

Zhrnuté, podčiarknuté – žiaden lockdown – žiadne uzatváranie ekonomiky a žiadne uvrhnutie ľudí do chudoby. Práve naopak – ekonomika musí v týchto ťažkých časoch napredovať , ľudia musia chodiť do práce – služby musia fungovať – rizikové skupiny izolujme – posilnime ich imunitu a odbremeňme nemocnice od sociálnych prípadov.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali