Matovičov ďalší návrh a lavína nenávistných slov valiaca sa na Sulíka

Matovičov ďalší návrh a lavína nenávistných slov valiaca sa na Sulíka

Bratislava 13. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v piatok predpoludní vo veľkom statuse na sociálnej sieti priblížil znovu sa zhoršujúci vzťah s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom z SaS, ktorý sa toho času nachádza v Dubaji. Sulík podľa slov Matoviča prekazil plán na tzv. komunitné testovanie v školách, reštauráciách či kostoloch. Následne po Pandemickej komisii dodal, že jeho plán bol schválený

Matovič, Sulík
Na snímke Igor Matovič a Richard Sulík

“Takže moje návrhy boli práve na Pandemickej komisii schválené,” zverejnil po rokovaní komisie premiér Igor Matovič.

Reklama

“Od pondelka otvorené divadlá, kiná a kostoly s maximálnou kapacitou 50%, fitness a plavárne, max. 6 osôb, 15m2/os, spustená Slovenská hokejová liga a 1. futbalová liga, zatiaľ bez divákov,” dodal v krátkosti premiér.

 

Reklama
Matovič: Vyjadrenia Sulíka pochovali komunitné testovanie

“Otvárame divadlá, kiná, kostoly… alias Sulíkova pasca,” zverejnil na Facebooku premiér s tým, že vysvetľuje, že ďalší z jeho nápadov – tzv. komunitné testovanie malo priniesť otvorenie prevádzok, ktoré by pristúpili na testovanie, no nedávne vyjadrenia ministra Sulíka podľa premiéra všetko “pochoval”.

Matovič pripomenul, že stredu strávil rokovaniami so zástupcami škôl, reštaurácií, fitnesscentier, športových klubov, divadiel, kín a cirkví. “Lebo ich služby k nášmu životu potrebujeme. Všetkým dotknutým subjektom bolo pred mesiacom pri uzavretí avizované, že k ich opätovnému otvoreniu príde až potom, keď 7-dňový kĺzavý medián na Slovensku dosiahne hodnotu 500,” dodáva.

Aktuálne sa Matovičom stanovený kľúčový parameter 7-dňový kĺzavý medián pohybuje okolo 2 000. “Čo znamená, že všetko spomenuté by malo byť zatvorené ešte poriadne dlho,” píše premiér.

“Napriek tomu som toto stretnutie s názvom Ako spolu prežijeme zimu zvolal a predstavil som im plán – ako sa postaviť osudu – ako vieme spoločnými silami všetky dotknuté prevádzky otvoriť už od pondelka 30. novembra.”

 

Reklama
Projekt Komunitné testovanie

“Plán som pracovne nazval Komunitné testovanie. Pointa spočívala v tom, že spomenuté subjekty spoločne s asistenciou Ozbrojených síl a Policajným zborom by cez víkend 28. – 29. 11. a potom každé tri týždne pomohli zorganizovať víkendové pretestovanie svojich klientov, veriacich, žiakov a ich rodín. Štát by zaplatil náklady na testy, ochranné pomôcky a zdravotníkov. Dotknuté subjekty by pridali organizáciu a dobrovoľníkov ochotných pomôcť,” prezradil Matovič, ako si to celé predstavoval.

Uviedol, že otvorením všetkých dotknutých prevádzok by sme podľa jeho názoru “výrazne zhoršili pandemickú situáciu”.  “Ale spoločnými silami by sme každé tri týždne testovaním počet pozitívnych prípadov opakovane zrazili do ako-tak normálu… A takto by sme “spolu prežili zimu”. A ľudia by mohli zájsť do svojej obľúbenej reštiky, fitka, či divadla. Všetky deti by mohli chodiť do školy…”

 

Hrobár Sulík

“Lenže, to by sa nemohol niekto v Dubaji nudiť a jedným statusom spod slnečníka všetko zničiť. Bohužiaľ, Richard Sulík, vyhlásil plán na Komunitné testovanie za hlúposť a tým celý tento projekt – s cieľom otvoriť všetky dotknuté prevádzky od 30. novembra – definitívne pochoval.”

Matovič ďalej píše, že Sulík “spod slnečníka” odkázal, že by sme všetko mali otvoriť a počúvať vedcov a odborníkov. “Lenže, tí vedci a odborníci zároveň tvrdia, že síce môžeme postupne otvárať prevádzky v tých okresoch, kde bude situácia ako-tak pod kontrolou, ale zároveň nie skôr, ako získame situáciu na celom Slovensku pod kontrolu (najmä preto, lebo systém nemocníc máme len jeden),” argumentuje premiér.

Reklama

Podľa neho to znamená, že Richard Sulík “spod slnečníka z prvej odsabotoval plán na celoplošné Komunitné pretestovanie a následné celoplošné otvorenie všetkých dotknutých prevádzok”.

“Zbrklým hejtom, s cieľom zapáčiť sa školám, reštauráciám, posilkám a spol. uzavrel všetky školy, reštaurácie, posilky do svojej pasce, Sulíkovej pasce, z ktorej niet najbližšie mesiace reálneho úniku… Lebo na Slovensku neexistuje epidemiológ samovrah, ktorý by sa mu teraz podpísal za ich otváranie, bez plánu, ako otvorením zhoršenú situáciu následne korigovať do “normálu”.”

Matovič dodal, že mu je ľúto takto ubližovať ťažko strádaným majiteľom reštaurácií, fitiek, žiakom a ich rodičom, kňazom a veriacim, hercom a ich divákom, športovcom a obyčajným ľuďom, ktorí sa na ich výkony radi pozerajú.

“Hrať sa na ich záchrancu a v skutočnosti im zničiť jedinú cestu k normálnemu životu, nie je fér. Je úplne najľahšie len kritizovať, mudrovať a ničiť a neponúknuť žiadnu epidemiologicky bezpečnú alternatívu. Kto na toto nezodpovedné správanie doplatil? Dlho a ťažko skúšaní ľudia.”

 

Dočkáme sa scenára pádu vlády Ivety Radičovej?

Igor Matovič v tomto príspevku pridal aj jedno “priznanie”. Najťažšie obdobia počas 7 mesiacov tejto vlády sú pre neho údajne časy, “kedy to opäť na Riša príde”. “Prišlo to na neho v apríli, kedy dennodenne hejtoval všetko, čo sme robili s argumentom, že “vraždíme ekonomiku” – v skutočnosti – podľa Eurostatu sme mali najnižší pokles domácej spotreby, keďže sme si ochránili zdravie ľudí a tí sa cítili bezpečne a míňali akoby ani kríza nebola. Dáta ukázali, že sa mýlil, nedokázal si to priznať.”

“Prišlo to na neho pred mesiacom, kedy vyhlasoval, že “robíme chybu, že počúvame tých virológov”, že vírus zásadne zoslabol, že nám nezomierajú ľudia … nuž, Rišo mŕtvych máme požehnane a stovky ich ešte pribudnú.”

“Prišlo to na neho teraz a nie je to veru nič príjemné. Ťažká doba jak fras, potrebujete ťahať spolu a on sa zrazu, tak kamarátsky, miesto pomoci vám rozhodne hrdzavou dýčkou medzi rebrami verejne ľúbivo špárať. Najtrápnejšie na tom však je, že na Ústredný krízový štáb pošle miesto seba 5 svojich ľudí, tí všetko odhlasujú, ale následne ich spod slnečníka zaprie a všetko je naopak. Rovnako je dosť trápne, že s plánom Komunitného testovania žiakov a ich rodičov v školách prišiel jeho minister školstva na koaličnú radu, ale teraz je to zrazu hlúposť.”

Matovič vyhlásil, že nevie dokedy sa dá takto fungovať “spolu”. “Lebo koalícia, ktorá má za úlohu čistiť špinu od podlahy a navyše robiť mimoriadne ťažké rozhodnutia v čase pandémie, musí ťahať dôsledne spolu a nie si robiť takéto trápnučké naschvály. Tri strany si to nerobíme, SaSka opakovane. Viem, že toto isté robil Rišo Radičovej a všetci vieme, ako to dopadlo a do bodky sa naplnil môj odkaz z tabuľky v parlamente “Euroval bude a k tomu Fico ako bonus”. Všetci dúfame, že teraz nemá rovnaký plán.”

 

Reklama
Ospravedlnenie občanom a zelená pre niektoré športy

Premiér sa ospravedlnil ľuďom, ktorí mali nádej, že vláda spolu vymyslí plán, ako z bludného kruhu von. “Ďakujem Vám za ochotu prísť, diskutovať a hľadať riešenia ako plán na Komunitné testovanie zrealizovať. Avšak na takú veľkú vec potrebujem plnú podporu všetkých koaličných partnerov, lenže strana SaS prstami svojho predsedu Sulíka odmietla plán vedúci k otvoreniu Vašich prevádzok od 30. novembra podporiť, lebo je to vraj hlúposť.”

“Napriek tomu, som sa na včerajšom zasadnutí konzília epidemiológov, virológov a verejných zdravotníkov pokúsil dostať zo Sulíkovej pasce aspoň “prevádzky”, kde je z dotknutých prevádzok najmenšie riziko šírenia ochorenia Covid-19. Predložil som preto návrh, aby sme od pondelka 16. novembra mohli otvoriť divadlá, kiná a kostoly maximálne do 50 % kapacity ich priestorov.”

Informoval, že po zvážení všetkých za a proti, takýto súhlas konzília získal. “Som tomu veľmi rád, lebo “nielen z chleba je človek živý”. Rovnako sa podarilo dostať do návrhu konzília otvorenie posiliek a plavární pre športové kluby, zatiaľ však maximálne do 6 ľudí ako pri iných “telovýchovných” prevádzkach. Taktiež sa uvažuje nad umožnením nižších profesionálnych líg. Verím, že návrhy konzília dostanú na zasadnutí Pandemickej komisie dnes od 11. hodine podporu prítomných.”

 

Prísľub Sulíkovi platí

“Samozrejme, naďalej platí môj verejný prísľub Sulíkovi, že ak príde do nedele s plánom, ktorý zníži do 30. novembra 7-dňový kĺzavý medián na Slovensku pod 500 (čo som chcel práve mojim plánom Komunitného testovania dosiahnuť), okamžite mu prenechám vedenie nášho boja s covid-19.”

Reklama

Dodal, že realisticky sa však obáva, že žiadny taký plán SaS ani Sulík nemajú. “A ani nebude mať, lebo ak zavrhol masívne testovanie, tak mu v talóne zostáva len lockdown a to je presný opak toho, čo ľuďom sľubuje. Obávam sa, že sa miesto plánu, ako to dosiahnuť, uchýli k spochybňovaniu konzília (“tliachaniny bez akýchkoľvek dát”) a k spochybňovaniu samotného 7-dňového mediánu.”

“Rišo, robiť poctivú politiku vyžaduje schopnosť postaviť sa aj za ťažké rozhodnutia v ťažkej chvíli. Ďakujem, že si odolal aspoň pokušeniu sabotovať aj celoplošné pretestovanie, ktoré zásadným spôsobom zmenilo vývoj pandémie (kým Rakúsko, Poľsko a Maďarsko narástli od spustenia testovania o 180-200%, my sme sa vrátili plus-mínus na rovnakú úroveň ako pred testovaním = rast 0%). Verím, že sa konečne naučíš držať spolu s nami ostatnými z OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Veľmi by sme si to všetci, úprimne, priali… a Slovensko to potrebuje,” odkazuje Sulíkovi premiér.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali