Mária Zacharovová tvrdo skritizovala oligarchov, ktorí v panike sťahujú svoje rodiny zo zahraničia a žiadajú o pomoc vládu

Mária Zacharovová tvrdo skritizovala oligarchov, ktorí v panike sťahujú svoje rodiny zo zahraničia a žiadajú o pomoc vládu

Moskva 30. marca 2020 (HSP/Foto:Russian Embassy, UK Twitter)

 

Hovorí sa, že priatelia sa spoznávajú v núdzi. V ťažkých časoch sa jasnejšie zisťuje, kto je kto. Epidémia koronavírusu síce nie je vojnou, ale je to tiež pomerne hrozivá a nebezpečná situácia. A v tomto období sa zisťuje, kto je zbabelec a kto je odvážny človek, kto pomáha ľudom a kto kašle na ostatných, kto je odborník a kto je amatér. Povaha a vlastnosti človeka (i politikov) „vyplávajú na povrch“. Mnohí sa aj menia…

Na snímke Marija Zacharovová

Na jednu z premien poukázala aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Mária Zacharovová. Podotkla, že dlhé roky, keď bolo všetko v poriadku a život bol ľahký, bezpečný a bezstarostný, mnohí zbohatlíci dlhšie obdobie žili v zahraničí, posielali tam deti na štúdium, tvrdili, že život na Západe je lepší ako v Rusku – prirodzene, s ich miliónmi.

Reklama

Situácia sa zmenila, celý svet atakuje pandémia koronavírusu a pre ruských oligarchov život na Západe hneď prestal byť bezstarostný, ľahký a hlavne bezpečný a momentálne si spomenuli aj na to, že majú nejakú vlasť, akési Rusko, krajinu ich pôvodu – a húfne začali utekať späť…

A pritom žiadajú o pomoc ruské orgány, predovšetkým ministerstvo zahraničia. Mária Zacharovová zdôraznila, že najviac Rusov uteká z Veľkej Británie, volajú na ministerstvo zahraničia, rozprávajú hrôzostrašné historky a žiadajú o pomoc, prosia, aby im pomohli vrátiť sa do vlasti – hneď si spomenuli, že nejakú majú…

Reklama

Uviedla, že na ruský diplomatický rezort sa obrátila napríklad istá bohatá rodina, ktorá požiadala, aby jej pomohli poslať do Londýna… súkromné lietadlo, ktoré by dopravilo ich syna späť do Ruska. Na otázku, prečo tak z ničoho nič chcú vrátiť syna späť, rodičia prezradili, že je vo Veľkej Británii v súvislosti s koronavírusom totálny chaos, britské orgány a lekári nedokážu ochrániť svojich občanov a dupľom nevedia, a vlastne ani nechcú, pomáhať iným ľuďom, ktorí žijú vo Veľkej Británii.

„V Anglicku nám vynulovali zdravotnícke poistenie! Nedodržiavajú žiadne záväzky. Test stoji 450 libier. Iba do Ruska, iba do Ruska!“ citovala Zacharovová volanie o pomoc istej oligarchickej rodinky na svojej stránke na Facebooku. Pomerne tvrdo reagovala na panické nálady a želanie vrátiť sa do Ruska ľudí, ktorí prednedávnom kašľali na svoju vlasť.

„Dlhé roky vás balamutili a vodili za nos za vaše peniaze. Vy ste dovolili, aby vás klamali a zlatom platili za hnitie, za ilúziu, namiesto toho, aby ste podporovali svoju krajinu a svoj ľud, ktorý s titanským úsilím, trpezlivosťou a láskou obnovoval štát po rozpade ZSSR a kolapse 90. rokov. A teraz vám v mnohých krajinách, do ktorých ste priniesli svoje peniaze, kupovali nehnuteľnosti a budovali biznis, ukázali dvere. Povedali vám tvrdo a bez emócií: „Nič osobné, je to iba biznis,“ sarkasticky podotkla Mária Zacharovová.

 

 

Reklama

 

“A teraz… teraz sú rady na svetových letiskách a všade krik: „Sme občania Ruska!“ Ozaj? „Podľa zákona, sme občania,“ vyhlasujú, sfukujúc prach z ruských pasov. Tak buďte takí láskaví a začnite si od základov – od úcty ku krajine a jej národu,“ podčiarkla v závere svojho ostrejšieho komentára hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Mária Zacharovová.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali