Magazín New Yorker priniesol zaujímavú reportáž z Talianska aj o tom, prečo tam neumierajú žiadni čínski prisťahovalci

Magazín New Yorker priniesol zaujímavú reportáž z Talianska aj o tom, prečo tam neumierajú žiadni čínski prisťahovalci

Rím 29. februára 2020 (HSP/newyorker.com/Foto:HSP)

 

Prvá významná vlna čínskych prisťahovalcov pricestovala do priemyselnej zóny okolo mesta Prato, ktoré leží pätnásť kilometrov severozápadne od Florencie, v 90. rokoch minulého storočia. Takmer všetci prišli z Wenzhou, prístavného mesta južne od Šanghaja

Na snímke mesto Prato

V Toskánsku sa obchodný život točil okolo malých vzájomne prepojených firiem. Oblasť mesta Prato bola centrom fabrík a dielní, z ktorých niektoré vyrábali odevy a kožené výrobky pre veľké módne domy. Ak ste boli ochotní pracovať načierno, Prato ponúkalo veľa príležitostí. Mnoho Číňanov tam našlo prácu. Taliani však boli prekvapení, keď následne Číňania začali podnikať sami.

Reklama

Od polovice 90. rokov zakladali Číňania textilné podniky v malých garážach, kde často bývali. Čoskoro začali prenajímať prázdne dielne a platili hotovosťou. Systém rodinných firiem v Prate sa pod tlakom globalizácie začal rozpadať. Pre domácich Talianov bolo ťažšie zarobiť si na živobytie.

Medzi Wenzhou a Rímom bola zriadená nepretržitá letecká linka. Niektorí migranti prišli s turistickými vízami a už tam zostali. Iní zaplatili pašerákom obrovské poplatky, ktoré potom museli odpracovať, čo je druh nevoľníctva, ktoré sa vynucuje pod hrozbou násilia. Dlhé hodiny, ktoré Číňania pracovali, udivovali mnohých Talianov, ktorí boli zvyknutí na niekoľko týždňov platenej dovolenky za rok a päť mesiacov materskej dovolenky.

Reklama

Zatiaľ čo Florencia bola preslávená prémiovou kožiarskou výrobou, Prato bolo známe výrobou textilu. Číňania našli tretiu cestu a začali dovážať lacný textil z Číny.

Čínske firmy postupne rozširovali svoje miesto a vyrábali odevy pre stredne veľké značky, ako sú Guess a American Eagle Outfitters. A v poslednom desaťročí sa stali výrobcami pre Gucci, Prada a ďalšie luxusné módne domy, ktoré často používajú lacnú pracovnú silu z Číny na výrobu doplnkov a drahých kabeliek, ktoré nesú vytúženú značku „Made in Italy“.

Viac ako desať percent z 200-tisíc legálnych obyvateľov Prata sú Číňania. Podľa Francesca Nannucciho, vedúceho policajnej vyšetrovacej jednotky v Prate, je mesto tiež domovom asi 10-tisíc Číňanov, ktorí tam sú nelegálne. Traduje sa, že Prato má po Paríži druhú najväčšiu čínsku komunitu v Európe.

Mnohí miestni obyvatelia, ktorí sa zamestnali v textilnom a kožiarskom priemysle, vlastnenom čínskymi prisťahovalcami, sa sťažovali, že im záleží iba na nákladoch a rýchlosti, nie na estetike, a nemali by vraj tušenie, ako si vyrobiť špičkové oblečenie a doplnky, ak by nebolo miestnych remeselníkov, ktorí ich to učili. Simona Innocenti, kožená remeselníčka, povedala, že jej manžel bol vytlačený lacnejšími čínskymi konkurentmi z výroby tašiek. O nových prisťahovalcoch povedala: „Kopírujú, napodobňujú. Nevedia vymyslieť nič originálne. Sú ako opice.“

Aj keď by sa dalo povedať, že Číňania oživili výrobný priemysel v meste Prato, nastal voči nim odpor. Domorodí obyvatelia obvinili čínskych prisťahovalcov, že do mesta priniesli zločin, vojnu gangov a odpadky, ignorujú zdravotné zákony a vyhýbajú sa plateniu daní, ale využívajú školy a nemocnice bez toho, aby na ne prispievali. Skupina Talianov, ktorí pracovali v oblastiach s vysokou koncentráciou Číňanov poslala čínskej vláde otvorený list, sarkasticky požadujúci čínske občianstvo. „Sme šesťsto čestných pracovníkov, ktorí sa cítia, akoby sme už boli občanmi vašej krajiny.”

Reklama

Najpodivnejšie ale bolo, že Číňania v Toskánsku nezomierali, alebo aspoň že nezanechávali žiadne telá. V roku 1991 začala regionálna vláda vyšetrovanie, prečo počas predchádzajúcich dvanástich mesiacov nebola v Prate alebo v okolitých mestách oficiálne zaznamenaná ani jedna čínska smrť. V roku 2005 bola vláda stále zmätená aj z toho, že v tom roku bolo zaregistrovaných viac ako tisíc čínskych prisťahovalcov ale iba tri úmrtia. Miestni obyvatelia mali podozrenie, že čínski gangstri likvidovali mŕtvoly výmenou za pasy, ktoré potom predali novým prichádzajúcim, čo je schéma, ktorá využila zjavnú neschopnosť Talianov rozoznať jedného Číňana od druhého.

S rastúcim podozrievaním čínskych imigrantov, rástla aj ich kritika za to, že neprispievali do ekonomiky. „Číňania ani nechodia do obchodu a stravujú sa v dodávkach v ktorých rozvážajú tovar.“

Doterajšie na hotovosť zamerané hospodárstvo čínskych tovární v Prate uľahčilo daňové úniky. Minulý rok vyšetrovanie talianskeho ministerstva financií ukázalo sporné prevody peňazí v hodnote päť miliárd dolárov. V polovici z nich figurovala Bank of China. Mnohé z prevodov podľa úradov predstavovali nelegálny príjem z čínskych firiem alebo peniaze generované falšovaním talianskeho módneho tovaru. V oblasti Prato je na čínskych občanov zaregistrovaných približne šesť tisíc firiem.

V čase, keď je Európa plná protiprisťahovaleckej rétoriky, politickí extrémisti poukázali na demografický posun v Prate, čo je dôkazom toho, že Taliansko je obkľúčené. Vo februári Patrizio La Pietra, pravicový senátor, povedal novinám, že mesto čelí nelegálnej čínskej ekonomike, ktorá priviedla oblasť na kolená, eliminovala tisíce pracovných miest a priviedla talianske rodiny k hladu.

V nedávnych talianskych národných voľbách dalo Toskánsko, ktoré od konca druhej svetovej vojny trvalo podporovalo ľavicové strany, hlas pravicovým stranám, ktoré získali dvojnásobný počet hlasov ako ľavica. Giovanni Donzelli, člen strany Fratelli d’Italia, ktorý bol minulý mesiac zvolený za národného zástupcu, povedal: „Číňania majú svoje vlastné reštaurácie a vlastné banky – dokonca aj svoje vlastné policajné sily. Poškodzujú ekonomiku dvakrát. Raz, keď neférovo konkurujú ostatným podnikom v tejto oblasti, ktoré si plnia svoje daňové povinnosti a druhýkrát,keď peniaze nevracajú späť do toskánskej ekonomiky.“

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali