Lubyová: Zákon jednoznačne zakazuje propagáciu politiky na školách. Vznikajú akoby politické bunky. Rodičia sa sťažujú

Lubyová: Zákon jednoznačne zakazuje propagáciu politiky na školách. Vznikajú akoby politické bunky. Rodičia sa sťažujú

Bratislava 17. mája 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Ministerka školstva SR Martina Lubyová (nom. SNS) v piatok vystúpila na tlačovej konferencii s tým, že na školách sa v poslednom čase rozbehla politická kampaň viacerých strán, ktorá je podľa jej slov v rozpore so zákonom. Lubyová reagovala aj na mnohé sťažnosti rodičov v tejto súvislosti

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová

Ministerka školstva upozornila na to, že v poslednej dobe zaznamenala “zvýšený nápor rôznych podnetov a informácii z médií a od rodičov, ktoré sa týkajú zvýšenej miery politických aktivít na školách.” Podľa jej slov mnohí rodičia žiadajú mnisterstvo aby tieto aktivity preverilo a riešilo.

Reklama

Pre ilustráciu uviedla niektoré podnety nespokojných občanov – rodičov: “Rodičia sa sťažujú, že prostredníctvom elektronickej žiackej knižky im škola oznamuje, že deti majú prísť v nejaký deň v čiernom. Konkrétne to bolo na deň učiteľov a rodičia sa sťažovali, že odmietajú takéto zasahovanie do ich práv.”

Lubyová uviedla, že na niektorej škole dokonca mala učiteľka pred ostatnými žiakmi karhať dieťa za to, že nebolo oblečené podľa požiadaviek.

Reklama

“Najčastejšie sú podnety na otvorenú činnosť poslancov politických strán na školách, keď počas vyučovacieho protestu v triedach a na pôde školy besedujú so žiakmi s tým, že často sa potom ešte aj na Facebooku pochvália, že sa bavili na politické témy a že dokonca získali nejakých nových voličov…,” vysvetlila.

 

Politické bunky

Ministerka informovala, že kandidáti určitých politických strán na europoslancov často besedujú najmä na stredných školách a na niektorých podľa nej následne žiaci dostávajú domáce úlohy súvisiace s predošlou politickou diskusiou. Rodičia vraj odmietli, aby ich dieťa plnilo zadanie na konkrétne politické témy, a aby po ich prípadnom nesplnení bolo perzekuované napríklad tým, že nedostane hodnotenie, alebo nebude pripustené ku skúške.

“Máme aj podnety, že vznikajú akoby politické bunky na školách. To znamená, že medzi učiteľmi v zborovni na pôde školy sa organizuje činnosť nejakého politickej strany a tiež to oznamujú napríklad na Facebooku,” upresnila.

Reklama

 

GDPR

Ako ďalej povedala, na ministerstve dostávajú aj podnety na porušovanie zákona o osobných informáciách a nariadenia EÚ tzv. GDPR v súvislosti s tým, že politici zverejňujú na sociálnych sieťach fotografie s deťmi.

“Politici si s nimi urobia besedu, potom sa s nimi fotia a zverejňujú to na Facebooku. Viete dobre, že zverejňovanie fotografií detí je veľmi citlivá záležitosť, že v školách sa toto musí ošetriť vždy súhlasom zákonného zástupcu,” upozornila ministerka.

 

Reklama

Konanie v rozpore so zákonom

Lubyová uviedla, že nehovorí konkrétne o žiadnej politickej strane, ale ide jej skôr o to, aby sa definovalo, aké konanie v súvislosti s politikou na školách je už neprípustné bez rozdielu politickej príslušnosti.

“Chceme dôrazne pripomenúť jednak verejnosti, ale aj vyučujúcim, riaditeľom a zriaďovateľom škôl, že už v súčasnosti platný školský zákon jednoznačne a striktne zakazuje činnosť politických strán a hnutí a ich propagáciu na pôde školy.”

Podľa nej nie je potrebná nová legislatíva, pretože platí spomínaný zákaz podobne ako v okolitých krajinách. “Problémom je zrejme to, že v poslednej dobe je tento zákaz obchádzaný. Musíme pripomínať túto zodpovednosť a akým spôsobom sa dá napĺňanie zodpovednosti kontrolovať a prípadne sankcionovať,” uviedla.

Podľa zákona 596/2003 je za dodržiavanie školského zákona zodpovedný riaditeľ školy.” Ministerka dodala, že kontrolné právomoci má Štátna školská inšpekcia a Ministerstvo školstva. V konečnom dôsledku môže byť za nezákonné konanie v súvislosti propagáciou politiky na školách riaditeľ až odvolaný.

Lubyová následne uviedla príklad Poľska, kde je akákoľvek prítomnosť politikov v škole úplne zakázaná.

 

Každodenné aktivity na školách

Hlavné správy pravidelne upozorňujú na vystúpenie politikov na školách. Často sa ním na sociálnych sieťach chvália najmä prezident Andrej Kiska, či poslanci Richard Sulík z SaS, alebo Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska a mnohí ďalší politici.

Prezident Andrej Kiska sa v piatok na sociálnej sieti pochváli, že počas svojho mandátu na školách diskutoval s desiatkami tisíc žiakov.

Reklama

“Počas môjho mandátu som diskutoval so zhruba 20 000 študentmi. Snažil som sa ich motivovať, aby si vybrali najlepšie školy. Aby sa nebáli ísť študovať do zahraničia na prestížne univerzity, ale aby sa potom nezabudli vrátiť, pretože bez mladých ľudí, bez tých najlepších, Slovensko nepohneme ďalej. Rozhovory so študentmi patrili k najsilnejším momentom mojich 5 rokov vo funkcii prezidenta,” napísal Kiska na Facebooku.

 

Deň pred tlačovou konferenciou ministerky Lubyovej na sociálnych sieťach o besedách na školách informovala napríklad kandidátka Smeru-SD na europoslankyňu Monika Beňová, ktorá sa zúčastnila diskusie na gymnáziu v Snine.

“Dnes dopoludnia diskusia so študetkami/mi na gymnáziu v Snine. Jedno z mojich najdlhšie navštevovaných a zároveň aj v rámci Slovenska najlepších gymnázií. Vynikajúca a otvorená diskusia o budúcnosti EÚ a o extrémizme a potrebe boja proti fašizmu.,” uviedla vo štvrtok Beňová.

Reklama

O diskusii na škole informoval aj štátny tajomník ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák (nom. Most Híd), ktorý navštívil gymnázium v Partizánskom.

“EÚ a NATO na gymnáziu v Partizánskom / Puškinovo múzeum / Diskusia o európskej bezpečnosti v KC Dunaj”.

 

 

Reklama

 

 

 

 

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali