Ľubomír Huďo, kandidát na post BSK: Moja kandidatúra je testom či je verejnosť odhodlaná na zmenu myslenia

Ľubomír Huďo, kandidát na post BSK: Moja kandidatúra je testom či je verejnosť odhodlaná na zmenu myslenia

Slovensko 29. septembra 2017 (HSP/Foto: Screenshot Facebook)

 

Ľubomír Huďo je známy slovenský novinár, ktorý kandiduje na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Otvorene píše o nepríjemných témach, v dôsledku čoho získal nálepku kontroverzného a konšpiračného novinára.

Pôsobil vo viacerých médiách, vrátane verejnoprávnej televízie. Z RTVS dobrovoľne odišiel, pretože odmietal ďalej znášať cenzúru, najmä jeho príspevkov, v ktorých sa netajil svojím negatívnym postojom k bombardovaniu Juhoslávie, neskôr sa úplne inak ako mainstreamová propaganda postavil k 11. septembru 2001, k vojnám v Afganistane a v Iraku, inak ako oficiálne médiá hodnotil zásah v Líbyi a naposledy aj pripravovaný vojenský zásah v Sýrii.

Reklama

Aktuálne ho mnohí poznajú z rádia Infovojna.

Na snímke Ľubomír Huďo

 

Reklama

Čo vás podnietilo, že ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja?

Vo vysielaní alternatívneho rádia Infovojna.sk, kde ponúkame informácie mainstreamom neprijateľné a ignorované, pravidelne zaznievali otázky poslucháčov, čo robiť a koho voliť, aby došlo k zmene súčasného systému manipulácie, klamstiev a plazivého diktátu „vyvolených“ a ich prisluhovačov. Keďže sám som nabádal poslucháčov, aby boli aktívni vo svojom bezprostrednom okolí a v komunite, v ktorej žijú, či už šírením informácií, petíciami, referendom alebo vo voľbách, rozhodol som sa, že vstúpim do mechanizmu správy vecí verejných, aby som na vlastnej koži zistil, či je tento systém reformovateľný v prospech všetkých. Ak nie, tak potom si vyžaduje radikálnu zmenu úplne iného formátu.


Kto bude financovať vašu kampaň a koľko chcete na ňu minúť?

Na mojom transparentom účte vidieť, kto prispieva a akou sumou. Takže vzhľadom na to, že nemám stranícke ani lobistické prepojenia, tak sú to prostriedky radových občanov, bežných ľudí vo výške ich finančných možností. Nemám v pláne nijakú konkrétnu sumu, pretože so žiadnou som vopred nerátal, prispôsobím sa danej situácii a možnostiam.

 

Reklama

Čo hodnotíte v Bratislavskom kraji za najpálčivejší problém, ktorý je potrebné akútne riešiť?

Všetci riešia na prvom mieste dopravu – príchod do hlavného mesta a parkovanie, dopravné zápchy, záchytné parkoviská a zladenie MHD a vlakových grafikonov. Súvisí to, samozrejme, s tým, že v rámci Bratislavského samosprávneho kraja hrá dominantnú úlohu metropola, či už ekonomickú, administratívnu alebo spoločenskú.

No okrem dopravy v Bratislave je problémom celkový stav ciest v celom kraji, aj tých druhej a tretej triedy, a  dopravná prepojenosť jednotlivých obcí a miest navzájom. Rovnako dôležitým faktorom v každom meste i obci BSK je dostupnosť a úroveň zdravotnej starostlivosti a vzdelania. Mnohé školy v správe BSK sú v katastrofálnom technickom stave, budovy sa pomaly rozpadávajú, to treba riešiť.

Nástojčivá je aj otázka bezpečnosti obyvateľov v problémových oblastiach s rizikom vysokej koncentrácie asociálnych a neprispôsobivých obyvateľov. V kraji chýbajú nájomné byty pre mladé rodiny a ľudí prispievajúcich svojimi schopnosťami a úsilím k prosperite a efektívnemu fungovaniu regiónov. K tomu všetkému treba rozvíjať aj duchovný rozmer – podporovať kultúru, ktorá upevňuje naše tradície, identitu a povedomie nielen na lokálnej a krajskej úrovni, ale i na celoslovenskej.

 

Reklama

Čo považuje za svoju výhodu oproti ostatným kandidátom?

Teraz majú všetci plné ústa nezávislosti, pričom predtým pôsobili v systémových štandardných stranách a majú na ne osobné a kto vie aké iné prepojenia, teraz však vystupujú v úlohe nezávislých kandidátov. Prichádzam z alternatívnej scény, síce s podporou ĽS-NS, Priamej demokracie, Slobody a Priamej demokracie, no bez straníckych záväzkov, väzieb alebo prepojení.

Podpora menovaných strán spočíva v tom, že sa stotožňujú s určitými mojimi názormi, zdieľajú môj pohľad na spoločenské dianie a snahu zmeniť panujúce pomery. Dávam prednosť neštandardným stranám a mimoparlamentnej opozícii, keďže doterajšie systémové strany a hnutia predviedli zlyhania, klamstvá a túžbu po elitnom postavení.

 

Na ktorého kandidáta nazeráte ako na svojho najväčšieho súpera a prečo?

Keďže najmä Bratislava je „modrou“ baštou, teda povestná koncentráciou voličov tzv. pravicových strán, hoci v kraji panujú aj iné nálady a nespokojnosť, predpokladám, že kandidáti, ktorí pôsobili, prípadne stále pôsobia v takýchto stranách a hnutiach, budú mať výrazný počet svojich stúpencov, prípadne aj predstavitelia z ďalšieho systémového tábora, teda tzv. ľavice či sociálnej demokracie. Záleží od voličov, či budú hrať naďalej tú trápnu a štandardnú frašku na ľavicu a pravicu.

 

Čo si myslíte o prieskume AKO, v ktorom ste podľa výsledkov agentúry získali 1,7 percenta?

Mám dojem, že prieskumy, aspoň v politickej sfére, sú zákazky na objednávku – niekoho odradiť, niekoho nadchnúť, niekoho znemožniť a niekoho vyzdvihnúť. Teda účelové, skresľujúce a zavádzajúce.

 

Reklama

Ste známy tým, že máte odvahou písať a hovoriť aj o nepríjemných témach. V prípade vašej kandidatúry je však akosi ticho. Prečo?

Mainstream mi nemôže prísť na meno a ak, tak nanajvýš s hanlivými nálepkami ako kontroverzný, extrémista, konšpirátor, nácek. To neprekvapuje, veď nič iné nevedia, len manipulovať, zavádzať, dehonestovať, prípadne plniť medvediu službu tým, ktorí ich kŕmia a zabezpečujú im plné koryto pôžitkov.

Myslím si, že na vyváženie je tu alternatívna scéna, hoci zďaleka nemá ich finančné možnosti a prostriedky masovej propagandy. Táraniny o financovaní Ruskom, priam z Putinovej platobnej karty, sú ich konšpiračným blúznením, pretože si nevedia predstaviť svet bez presstitútok, akými sú oni samotní.

 

Majú podľa vás všetci kandidáti na post Bratislavského samosprávneho kraja rovnaký mediálny priestor?

Reklama

Záleží od konkrétneho média, ako k nim pristupuje. Pokiaľ ide o médiá hlavného prúdu, dostal som žiadosti o rozhovor z TASR, od metropolitnej TV Bratislava a Bratislavského kuriéra. Myslím si, že dnes už neplatí, či niečo bolo vo večerných správach, v televízii alebo printových médiách, ale každý si hľadá svoje informačné zdroje, ktorým dôveruje alebo považuje za spoľahlivé z internetových zdrojov a na sociálnych sieťach. Koniec koncov výsledok mediálneho vplyvu sa odrazí na výsledkoch volieb.

 

Akým spôsobom budete viesť svoju predvolebnú kampaň? Myslíte si, že vám bude stačiť vaše účinkovanie v Slobodnom vysielači a Infovojne.sk, odkiaľ vás pozná väčšina ľudí?

Čiastočne som na túto otázku odpovedal. V mojom prípade to bude najmä internet, ale zvyšok by som nechal ako prekvapenie. Určite však nesúhlasím s reklamou na bilboardoch a pútačoch (navyše v jednom z bodov môjho programu je odstránenie vizuálneho smogu, teda kraj bez bilboardov) a nebudem mať ani inzeráty v novinách, v súčasnosti strácajú zmysel a účinok.

Moja kandidatúra je vlastne testom alternatívnej scény i voličov, či je verejnosť odhodlaná na zmenu myslenia a má záujem o zásadné systémové premeny. K tomu patrí aj príklon k novým informačným zdrojom a odmietanie tradičných foriem zbytočne drahej predvolebnej kampane. To sa teraz ukáže.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali