Svet 31. mája 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Coffee Longevity)
Vedci z University of Southampton vysvetlili, že časté pitie kávy znižuje riziko ochorenia rakoviny pečene. O tom informuje tlačová správa publikovaná na stránkach MedicalXpress
Špecialisti analyzovali dáta výskumníkov, kde sledovali zdravie 2,25 milióna ľudí. Účastníkov zaraďovali podľa množstva vypitých šálok kávy – od jednej po päť.
Ukázalo sa, že jedna šálka denne znižuje pravdepodobnosť hepatocelulárnej rakoviny o 20%, dve o 35% a päť šálok znižujú riziko na polovicu. Tiež bolo zistené, že káva bez kofeínu má tiež pozitívny vplyv, ale menej.
Podľa názoru špecialistov látky, ktoré nápoj obsahuje, majú antioxidačné, protizápalové a ďalšie vlastnosti. Ďalšie špecialisti dokázali, že kávičkári trpia menej často ochoreniami pečene, napríklad cirhózou.
Vedci však podotýkajú, že nevyzývajú ľudí piť veľa kávy. Podľa ich názoru je dôležité najprv identifikovať možné zdraviu škodlivé následky častého pitia kofeínu. Už existujú svedectvá o tom, že tento nápoj je kontraindikovaný tehotným ženám.