Lekár Jozef Kubík označuje situáciu na Slovensku za katastrofálnu. Opatrenia, plošné testovanie, nedostatok liekov a očkovanie v nevhodnom čase len prispievajú k šíreniu vírusu medzi ľuďmi

Lekár Jozef Kubík označuje situáciu na Slovensku za katastrofálnu. Opatrenia, plošné testovanie, nedostatok liekov a očkovanie v nevhodnom čase len prispievajú k šíreniu vírusu medzi ľuďmi

Bratislava 10. februára 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

MUDr. Jozef Kubík, primár pľúcneho oddelenia v Nemocnici Bojnice má 23 ročnú prax pri liečbe pacientov s respiračnými ochoreniami. Ako sám tvrdí, nepovažuje sa za žiadneho experta. Ale to, čo sa v súčastnosti na Slovensku deje, je podľa neho katastrofa

Jozef Kubík
Na snímke MUDr. Jozef Kubík

Už v prvej vlne kornavírusu upozorňoval, že ku Covidu je potrebné sa stavať ako k biologickej zbrani, pretože podľa neho Covid biologickou zbraňou je.

Reklama

Takýto vývoj pandémie sa dal podľa neho predpokladať, vzhľadom na jej absolútne nekompetentné riadenie. „Bohužiaľ. Realita je už naozaj taká, že čo sa týka prevzatia pacienta na UPV, už musíme naozaj zvažovať, kto je a kto nie je perspektívny. Aj tak je úmrtnosť na UPV okolo 90%!!! Áno, situácia na Slovensku je úplná katastrofa. Katastrofa menom Slovensko.“

 

Reklama
Nepripravenosť a nevhodné opatrenia

Ako príčinu takéhoto stavu uvádza absolútnu nepripravenosť vlády a nemocníc na druhú vlnu. Odborníci vládu upozorňovali, tá to žiaľ ignorovala. Nezabezpečila nemocniciam potrebný materiál, ochranné pomôcky, nezabezpečila dostatok personálu. „Cez leto nemocnice nedostali žiadnu reálnu podporu, nedopĺňali sa prístroje, ľudské zdroje, OOPP, neposilnili sa personálne RÚVZ. Neanalyzovali sa dáta zo zahraničia, z okolitých krajín. Vôbec sa nevenovalo zabezpečeniu ochrany bežného obyvateľstva… V lete sa otvorili dokorán hranice, zrušila sa karanténa po príchode zo zahraničia. Takže si zodpovední ani nevšimli, že druhá vlna už prišla na prelome augusta a septembra,“ tvrdí lekár.

To bol podľa neho základný problém, na ktorý sa nabaľovali ďalšie, najmä v podobne nekompetentného riadenia pandémie. „Opatrenia, ktoré prichádzali a takmer denne sa menili, boli zlé, nesúrodé, kontraproduktívne, veľakrát až protichodné, s miliónom výnimiek.“ Jediné, čo nám mohlo v tom čase mohlo pomôcť, bol tvrdý lockdown už v októbri. Vtedy začal počet pozitívne  testovaných prudko stúpať, aj keď lekár na margo prízvukuje, že pozitívne otestovaný človek nemusí byť zákonite infekčným. Aby šíril infekciu, je nutné mať symptómy vedúce k šíreniu ochorenia – kašľanie, kýchanie, smrkanie a podobne.

 

Nezmyselné testovanie len prispelo k šíreniu vírusu

A potom prišlo nezmyselné rozhodnutie premiéra Matoviča o plošnom testovaní. Podľa lekára jednoznačne môže za zhoršenie situácie až do dnešného stavu. Celé testovanie bolo od základu zlou myšlienkou so zlou organizáciou. Dôvodom je podľa lekára to, že kompetentní si neuvedomili, s akým vírusom bojujú.

„Toto je respiračný vírus, ktorý sa šíri vzduchom, podobne ako je to pri chrípke. Nie je to len na 1-2 metre, mylné predstavy, že 2 metrové odstupy nás chránia. U chrípky sa už dávno štúdiami dokázalo, že pri dobrých poveternostných podmienkach je jej šírenie vzduchom na niekoľko 100 až 1000 metrov.“ Keď si k tomu pripočítame dlhé zástupy ľudí v radoch na testovanie, nevetrané odberové miesta, v ktorých sa vírus držal dlhý čas, pretože priestory sa po nájdení pozitívneho prípadu nedezinfikovali, tak sú počty nakazených hneď jasné. Lekár v tom vidí jednoznačný zmysel a spojitosť.

Reklama

Kubík vidí problém aj v použitých testoch. Podľa neho sú na plošné testovanie zdravých ľudí absolútne nevhodné. V ich popise je jasne uvedené, že zachytia len symptomatických pacientov, teda nie ľudí bez príznakov a navyše pravdepodobnosť nezachytenia vírusu je okolo 30%. „Najhoršie na tom je, že tí, čo to organizujú a vyhodnocujú, si neuvedomujú, že z tých ľudí, čo odišli s negatívnym testom, je minimálne 30% vlastne pozitívnych a z nich časť sú tí, ktorí vlastne ochorenie šíria a šírili ďalej. A ďalšie percentá ľudí sa nakazili priamo tam. Toto je výsledok celoplošných testovaní. Šírenie vírusu!!, uvádza lekár.

Podľa Kubíka to však nie je jediný problém. Problémom je aj zrušenie tzv. trasovania kontaktov. Na jednej strane chápe, že Regionálne úrady verejného zdravotníctva sú reálne personálne poddimenzované, označuje to však za fatálnu chybu.“ Prestali sa tým sledovať cesty šírenia vírusu v populácii.“

 

Lieky

Samostatnou kapitolou je podľa neho liečba pacientov a všeobecne prístup k liekom. Za najväčší problém v liečbe pacientov označuje to, že pacienti sa k liekom dostávajú až veľmi neskoro. Podľa Kubíka je potrebné „využiť všetko, čo je dostupné, a čo najskôr.“ Ani najlepší liek nezaberie, ak je podaný neskoro. Je to prípad často spomínaného Remdesiviru, ale aj Ivermectinu, či iných liekov, spájajúcich sa s liečbou Covidu. Podľa neho je kľúčové, aby tieto lieky boli podávané v čase, keď sa zápal pľúc rozvíja, nie keď je pacient už na umelej pľúcnej ventilácii.

 

Reklama
Postoj k očkovaniu

Výhrady má aj k očkovaniu. „Ako stará škola, považujem vakcináciu za dobrú vec, ale zároveň mám aktuálne veľa výhrad k spôsobu a najmä k použitým typom vakcín,“ uvádza. Všetky vakcíny sú podľa neho preventívneho charakteru. Tieto vakcíny by sa podľa neho nemali podávať v čase plne rozvinutej epidémie. „Vo vrchole pandémie by bolo logické vakcinovať aktívnymi protilátkovými vakcínami, teda už vytvorenými protilátkami, ktoré majú nielen preventívny ochranný účinok, ale môžeme predpokladať aj priamy liečebný efekt.“ Pozitívne príklady takéhoto očkovanie môžeme podľa neho vidieť v Taliansku, Číne či v USA.

V súčasnej situácii nám už podľa dr. Kubíka môže reálne pomôcť len to, že sa začneme správať ako počas biologickej vojny. Musíme chrániť seba, čím môžeme ochrániť aj iných. Máme sa správať rozume, nezabúdať na ohľaduplnosť a toleranciu voči ostatným. „Netreba všelijaké nezmyselné vládne nariadenia a vyhlášky, ktoré len čo sú vydané, tak sa zistí, že sú nepoužiteľné, alebo sa v nich zabudlo na to či ono. Treba použiť zdravý rozum a inštinkt prežitia.“ To nám podľa lekára chýba. Vláda nepripravuje žiadne systematické a rozumné opatrenia, neplánuje prípadné kroky na nasledujúce týždne. „Preto je bohužiaľ súčasný stav na Slovensku, ako zo zlého hororového, či katastrofického filmu. Ale film to nie je, je to žiaľ realita, smutná, otrasná realita,“ dodal Jozef Kubík na záver.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali