Lavrov: Diskusie v rámci EÚ hodnotiace súčasný postoj ku vzťahom s Ruskom nevzbudzujú v Moskve prehnané očakávania

Lavrov: Diskusie v rámci EÚ hodnotiace súčasný postoj ku vzťahom s Ruskom nevzbudzujú v Moskve prehnané očakávania

Moskva 22. augusta 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Diskusie v rámci EÚ hodnotiace súčasný postoj ku vzťahom s Ruskom nevzbudzujú v Moskve prehnané očakávania. Uviedol to v piatok Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v interview pre denník TRUD. Ako zdôraznil Lavrov, takáto diskusia odštartovala na podnet predsedu Európskej rady Charlesa Michela

Na snímke Sergej Lavrov

„So záujmom sledujeme tento proces, hoci v tejto súvislosti nemáme prílišné očakávania – v jednotlivých členských štátoch EÚ je zrejmá nadmerná úzkoprsosť  a ideologická skostnatenosť myslenia o našej krajine, až  na úkor vlastným národným záujmom. Je to však ich voľba a sú za ňu zodpovední“, – uviedol šéf ruského diplomatického úradu. Podľa neho, pandémia „zrýchlila proces myšlienkových pochodov“ v Európskej únii. „Stále častejšie sa tam hovorí v prospech posilnenia vlastnej „strategickej autonómie“ v medzinárodných záležitostiach“, – podotkol Minister. Rusko, ako povedal Lavrov, nie odporcom posilnenia nezávislosti EÚ v medzinárodných záležitostiach. „Spoliehame sa, že triezva analýza reálií  multipolárneho sveta napriek všetkému podnieti EÚ na prehodnotenie zjavne zastaraných postojov ruským smerom. Pokiaľ ide o nás, sme čestnej a vzájomne výhodnej spolupráci, ako vždy predtým, otvorení“, – uzavrel hlava MZV RF.

Reklama

Konfrontácia s Ruskom sa stala raison d’être Severoatlantickej aliancie. Uviedol to Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v interview pre noviny Trud. „Teraz, rovnako ako v časoch „studenej vojny“, zápasenie s Ruskom na všetkých frontoch, vrátane informačného a propagandistického, sa stalo raison d’être aliancie. NATO nasadilo rozsiahle aktivity na východnom krídle blízko našich hraníc so zapojením vojenských cvičení a zdokonaľovaním vojenskej infraštruktúry. Aliancia neprestáva rozširovať svoju zónu vojenského a politického vplyvu a pozýva ďalšie nové krajiny pod svoj „dáždnik“ s heslom ich ochrany pred Ruskom“, – uviedol. Minister upozorňujúc, že neexistujú reálne hrozby pre bezpečnosť zdôraznil, že takéto akcie NATO prispievajú len k vzniku nových deliacich čiar v Európe. Lavrov tiež upozornil na skutočnosť, že Rusko opakovane navrhovalo NATO opatrenia namierené na zníženie napätia a zníženie rizika incidentov na kontinente. „Na pozadí pandémie predložili sme iniciatívu na dodržiavanie vojenskej zdržanlivosti, navrhli stiahnutie operačných cvičení z kontaktnej línie Rusko-NATO a ďalšie opatrenia týkajúce sa transparentnosti. Rusko už ustúpilo od rozsiahlych vojenských cvičení v blízkosti hraníc členských štátov NATO, a odsunulo do vnútrozemia rozsiahle vojenské výcvikové akcie. Aliancia však nepreukazuje pripravenosť na podobné kroky“, – uviedol Lavrov.

Kyjevské úrady neskrývajú svoje prianie využívať konflikt v Donbase na udržovanie sankčného nátlaku Európskej únie voči Rusku a tak, ako predtým, si neplnia záväzky, vyplývajúce z Komplexu Minských opatrení. Uviedol to Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v interview pre denník Trud. Podľa neho, Kyjev využíva skutočnosť, že Európania naďalej spájajú otázku zlepšovania vzťahov medzi EÚ a Ruskou federáciou s vykonávaním Minských dohôd, zmluvnou stranou ktorých Rusko nie je. „Žiaľ, toto umelé a krátkozraké prepojenie sa udržiava dodnes – k veľkej spokojnosti mocenských orgánov Kyjeva, ktoré nielenže neplnia svoje záväzky vyplývajúce z Komplexu Minských opatrení, ale netaja svoju túžbu využiť nevyriešený konflikt na udržanie sankčného nátlaku na Rusko“,  – upozornil Minister. Dodal, že otázka vyhliadok na zlepšenie vzťahov medzi Moskvou a Bruselom by sa mala  adresovať kolegom z EÚ, ktorí iniciovali obmedzovanie spolupráce. „Najmä z ich iniciatívy boli „odložené“ viaceré formáty odvetvového  vzájomného pôsobenia a politického dialógu, pozastavené sľubné projekty vrátane projektov zameraných na budovanie spoločného obchodného, ​​hospodárskeho a humanitárneho priestoru od Lisabonu po Vladivostok“, –  uviedol Lavrov.

Reklama

Orgány Lotyšska a Estónska by nemali pokladať svoje členstvo v Európskej únii za miesto na ukrývanie diskriminácie rusky hovoriaceho obyvateľstva pobaltských republík. Hovoril o tomto Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v rozhovore pre noviny Trud. „Situáciu s právami rusky hovoriaceho obyvateľstva v Lotyšsku a Estónsku hodnotíme ako diskriminačnú. Vzbudzuje rozhorčenie hanebný fenomén masovej skupiny ľudí bez občianstva v týchto štátoch, najmä rusky hovoriacich obyvateľov, ktorí sú zbavení základných demokratických a sociálno-ekonomických práv“, – uviedol. – Reakcia lotyšských a estónskych orgánov na medzinárodnú kritiku stále nezodpovedá závažnosti súčasnej situácie. V tejto súvislosti sme presvedčení, že pobaltské štáty by členstvo v Európskej únii nemali považovať za politické „krytie“ ich  protiprávnej činnosti“. Ako poznamenal Lavrov, MZV RF dôsledne obhajuje záujmy „neobčanov“, zapája a využíva možnosti kontrolných mechanizmov na ochranu práv národnostných menšín v rámci OSN, OBSE a Rady Európy.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali