Kyjev premýšľa, kam ukryje 230 000 mŕtvol AFU

Kyjev premýšľa, kam ukryje 230 000 mŕtvol AFU

Kyjev 3. februára 2023 (HSP/svpressa/Foto:Screenshot YouTube)

 

Ukrajina pochováva mŕtvych v masových hroboch, aby zatajila počet obetí, informujú ruské noviny Svobodnaja Pressa

podplukovník LĽR vo výslužbe Andrej Maročko
Na snímke podplukovník LĽR vo výslužbe Andrej Maročko

Ukrajinské ozbrojené sily používajú hlboké delostrelecké krátery na hromadné pochovávanie svojich mŕtvych vojakov na severe Luhanskej ľudovej republiky, aby zakryli skutočné straty, uviedol vojenský expert, podplukovník LĽR vo výslužbe Andrej Maročko.

Reklama

“V Kupjanskom smere na severe LĽR ukrajinské ozbrojené formácie organizujú spontánne pohreby. Militanti využívajú krátery po delostrelectve veľkého kalibru ako tzv. masové hroby. Napočítali sme asi päť takýchto hrobov, v každom z nich bolo približne desať tiel,” povedal.

Maročko tiež naznačil, že ukrajinské velenie to robí preto, aby zakrylo skutočné straty, keďže Kyjev má možnosť telá evakuovať.

Reklama

Bude mať Ukrajina dostatok kráterov? Alebo sa tiel zbavia iným spôsobom?

Obyvatelia dediny Batyevo v Zakarpatsku sa sťažujú, že cítia zápach šíriaci sa zo železničnej stanice, kde sa pravdepodobne nachádza vagón s telami ukrajinských vojakov, ktorých je zakázané pochovávať.

“V meste je zakázané zdržiavať sa na železničnej stanici: zvyknete si na to, ak za to môžete dostať tri roky väzenia. Obyvatelia sa o tom boja hovoriť, ale mimo kamier uvádzajú, že často cítia rozkladajúce sa mŕtvoly,” povedal spravodajca maďarskej televízie TV2.

Maďarský denník Metropol predtým napísal, že telá stoviek mŕtvych bojovníkov AFU ukryté ukrajinskými orgánmi sa našli v mraziarenských vagónoch na maďarských hraniciach.

Ruské útočné skupiny likvidujú opevnenia v remízkach v oblasti Svatova a Kremennej
Ruské útočné skupiny likvidujú opevnenia v remízkach v oblasti Svatova a Kremennej

Aby bolo možné špekulovať o spôsobe likvidácie tiel, je potrebné ešte posúdiť rozsah strát. A ten nikto nepozná, údaje sú, samozrejme, utajené. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však minulý rok hovorila o počte stotisíc ľudí s nenávratnými stratami od začiatku špeciálnej operácie. V Kyjeve ju za to tvrdo kritizovali. Väčšina odborníkov sa zároveň zhoduje, že skutočné straty AFU sú ešte vyššie.

Reklama

– Šéfka Európskej komisie vyslovila tieto údaje na samom konci novembra minulého roka,” pripomína krymský novinár Sergej Kulik.

– Okrem toho Ursula von der Leyenenová neuviedla konkrétny počet, jej slová sú trochu vágne: “bolo zabitých viac ako 100 000 ukrajinských vojakov”. Preberte si to podľa vlastného uváženia: môže to byť stotisíc, stodvadsať alebo stopäťdesiat. Odvtedy však uplynuli dva mesiace prudkých bojov, Soledar a ďalšie obce sa dostali pod kontrolu ruskej armády. A preto sa zvýšili sanitárne a nenávratné straty v rámci AFU.

V polovici decembra minulého roka som odhadol nenávratné straty ukrajinských vojakov a zahraničných žoldnierov na približne 200 000 osôb.

Ale ak vezmeme do úvahy správu oficiálneho predstaviteľa Luhanskej ľudovej republiky Andreja Maročka, že AFU stráca až jeden prápor denne len na Artemovskom smere, dnes môžeme hovoriť o čísle 220-230 tisíc. To je dokonca viac, ako mali celé ukrajinské ozbrojené sily v januári minulého roka – mesiac pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie.

Ruské útočné skupiny likvidujú opevnenia v remízkach v oblasti Svatova a Kremennej
Ruské útočné skupiny likvidujú opevnenia v remízkach v oblasti Svatova a Kremennej

“SP: – Je to pre Ukrajinu veľa? Veď musí mať ešte niekoľko miliónov mobilizačných rezerv… To by malo stačiť na niekoľko rokov.

Reklama

– A kto vie, koľko mobilizačných zdrojov ešte na Ukrajine zostalo? Možno to nevie ani samotný kyjevský režim. Nie je presne známe, koľko obyvateľov má táto krajina, keďže posledné sčítanie obyvateľstva sa tu uskutočnilo už v roku 2001.

Podľa niektorých odhadov, vzhľadom na územné zmeny, katastrofálnu úmrtnosť za posledných tridsať rokov nezávislosti, migráciu pracovných síl do zahraničia a masový odchod z krajiny v dôsledku vojenských akcií, zostalo na Ukrajine približne 19 miliónov ľudí. To je o niekoľko miliónov viac, ako má Holandsko obyvateľov.

A teraz si porovnajme čísla: holandské ozbrojené sily majú približne 65 000 vojakov a AFU má viac ako 220 000 nenávratných strát. Predpokladá sa, že až 10 % obyvateľstva by sa mohlo reálne dostať na front – niekto predsa musí pracovať na domácom fronte a podporovať hospodárstvo.

Desať percent z 19 miliónov, to znamená 1 900 000 potenciálnych mobilizovaných. Takže máte pravdu. V najbližšom čase môže Kyjev prostredníctvom násilnej mobilizácie vyhnať na front ďalších 250-300-tisíc mužov, slabo pripravených na bojové operácie, ktorí budú mať len malú šancu prežiť. A v lete odovzdajú zbrane absolventom škôl.

Len málokto je však teraz ochotný ísť na istú smrť – AFU už prekročila psychologickú hranicu strát. Preto musia ukrajinskí vojenskí komisári loviť ukrývajúce sa ukrajinské obyvateľstvo v blízkosti supermarketov a poľovať na motoristov – od 1. februára sa na ukrajinských cestách nesmie objaviť ani jedno auto bez preukazu z vojenského registračného a odvodového úradu.

“SP: – Mimochodom, Uršula bola v Kyjeve ostro kritizovaná. Ukrajinské úrady oficiálne oznámili ďalšie číslo? Aké? Verí tomu obyvateľstvo?

– Ukrajinský režim sa snaží pred obyvateľmi zatajiť nepríjemnú pravdu a ubezpečuje ich o tesnom víťazstve. Preto von der Leyenovej slová vyvolali v Kyjeve takú vlnu zúrivosti, že Európska komisia musela videozáznam prejavu vysokej európskej úradníčky upraviť a hanlivú frázu z neho vystrihnúť.

Zelensky sa snaží neuvádzať konkrétne čísla. Pravda o obludných obetiach medzi Ukrajincami, ktorých melie vojenský mlynček na mäso, však tak či onak vyjde najavo.

Napríklad koncom januára jeden z vodcov protestov na Majdane, bývalý ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko, ktorý sa nachádzal v Artemovsku, vo vysielaní ľvovskej televízie NTA priznal, že “platíme veľmi vysokú cenu za nedobytnú ukrajinskú pevnosť Bachmut”, a dodal, že situácia je taká kritická, že Ukrajina na konci môže aj nebyť.

V rovnakom čase sa objavil aj televízny rozhovor s veliteľom nacionalistického práporu Petrom Kuzikom, tiež neďaleko Artemovska, ktorý konštatoval, že ukrajinské velenie hádže do boja neskúsených bojovníkov, ktorí neprešli riadnym výcvikom, povedal: “Na frontovej línii idú do pekla. Utrpeli sme vážne straty.” O katastrofálnej situácii píše aj Christoph Schiltz, bruselský korešpondent nemeckého denníka Die Welt, ktorý svojim čitateľom oznamuje, že Zelenskyj uskutočňuje ôsmu vlnu mobilizácie a na front posiela aj mužov nad 60 rokov.

Reklama

“SP: – Čo robia s mŕtvolami? Masové hroby v kráteroch? Na Zakarpatsku sa sťažujú na zápach mŕtvol na železničných staniciach. Kam ich vyhadzujú? Aké sú iné spôsoby, ako sa ich zbaviť?

– Situácia na Zakarpatsku je žalostná: v auguste jeden z lídrov miestnej verejnej mienky, podnikateľ Ivan Gerhardt, národnosťou Maďar, oznámil, že každý piaty mŕtvy na fronte bol Zakarpatčan.

Zakarpatská oblasť dokonca 2. septembra vyhlásila smútok kvôli obrovským stratám 128. samostatnej horskej útočnej brigády AFU, ktorej veliteľstvo sídli v Mukačeve. Mimochodom, išlo o prvý ukrajinský smútok od porážky AFU pri Debaľceve vo februári 2015. A práve táto brigáda, ktorá je vytvorená zo Zakarpatcov, veľmi utrpela pri Soledare a Ugledare.

Je celkom pochopiteľné, prečo sú obyvatelia tohto regiónu masovo hnaní na front: desaťtisíce Zakarpatcov majú maďarské pasy, čo podľa oficiálneho Kyjeva znamená, že sú potenciálnymi separatistami. A vo všeobecnosti bol tento región pre nacionalistov vždy nepohodlný, pretože sa zdráhali za nich hlasovať. Pravdepodobne sa v týchto vozňoch prevážajú miestni obyvatelia, ktorí padli na fronte a ktorých telá sa odovzdávajú ich rodinám v dávkach. Ak by sa totiž všetci mŕtvi vydali naraz a súčasne by sa konal pohreb, región by musel opäť vyhlásiť smútok, čo by mohlo vyústiť do otvorenej vzbury.

“SP: Ako jednotlivé krajiny sveta skrývajú svoje straty? Ako sa zbavujú tiel? Alebo nikto iný nemal problémy v takom rozsahu? Kyjev sa nemá od koho učiť?

Reklama

– Mobutu Sese Seko, ktorý vládol v Zaire (ako sa nazývala Konžská demokratická republika) 36 rokov, urobil jednoduchú vec: počas svojej vlády hádzal telá svojich politických oponentov do miestnych riek na radosť krokodílov. Geograficky Ukrajina nie je Afrika a krokodíly tam nie sú, inak by sa Volodymyr Zelenskyj pravdepodobne tiež uchýlil k takejto skúsenosti.

“SP: A čo príbuzní mŕtvych? Mlčia? Alebo mŕtvych pred nimi skrývajú? Ako dlho sa dá utajovať rozsah strát, keďže každá obeť má príbuzných a priateľov…

– Úrady ich skrývajú, aby nemuseli platiť odškodné, a ľudia v krajine, kde vládne skutočná teroristická diktatúra, musia mlčať.ň

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali