Začali so zverejňovaním: Kto sa spomína v Epsteinových dokumentoch?

Začali so zverejňovaním: Kto sa spomína v Epsteinových dokumentoch?

Bratislava 4. januára 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto:TASR/AP-New York State Sex Offender Registry via AP)

 

The Daily Wire prináša informácie o odtajnení federálnych súdnych dokumentov zosnulého Jeffreyho Epsteina

Súd začal zverejňovať dokumenty v prípade sexuálneho delikventa Epsteina
Na snímke americká štátna zástupkyňa Audrey Straussová ukazuje na fotografiu Jeffreya Epsteina a jeho bývalej priateľky Ghislaine Maxwellovej

V stredu, 3.januára, boli na základe decembrového príkazu manhattanskej federálnej sudkyne Loretty Pleskaovej odtajnené federálne súdne dokumenty týkajúce sa zosnulého odsúdeného pedofila Jeffreyho Epsteina.

Reklama

Na základe týchto dokumentov sa očakáva odhalenie mien viac ako 150 finančníkových spolupracovníkov – niektoré mená sú už známe.

Návštevnosť stránky, na ktorej boli prvé dokumenty nahraté , bola taká vysoká – až spôsobila jej zrútenie.

Reklama

Podľa správy, ktorú krátko po odtajnení dokumentov zverejnil denník The New York Times, bol Epstein jedinou obvinenou osobou.

Ako sa už dlho očakávalo, v dokumente boli menovaní aj bývalí prezidenti Donald Trump a Bill Clinton – ani jeden z nich však nebol obvinený zo žiadneho trestného činu.

Trumpov sa v dokumentoch objavil ako neúmyselná poznámka Epsteina, keď sa dozvedel, že jeho lietadlo neplánovane zastavuje v Atlantic City v New Jersey. „Výborne, tak to zavoláme Trumpovi,“ povedal Epstein a dodal, že by sa mali zastaviť aj v Trumpovom kasíne.

Zmienka týkajúca sa Billa Clintona však bola o niečo menej láskavá. Keď sa Epsteinovej obete Johanny Sjobergovej počas výpovede v roku 2016 pýtali na Epsteinov vzťah s bývalým prezidentom Billom Clintonom, povedala: „Raz povedal, že Clinton ich má rád mladé – pričom mal na mysli dievčatá.“

Sjobergová vypovedala, že Epstein aj Maxwell na ňu tlačili, aby robila masáže, ktoré zahŕňali “sexuálne záležitosti”. Avšak nikdy ju nepožiadali, aby robila masáž Trumpovi. Taktiež uviedla, že nikdy nevidela Trumpa ani Clintona na Epsteinovom ostrove.

Reklama

Sjobergová vo svojej výpovedi tiež tvrdila, že sa zoznámila s britským princom Andrewom – a že “jej položil ruku na prsia”.

Jedna svedkyňa na otázku, či sa niekedy stretla s niekým “slávnym” v Epsteinovom dome v Palm Beach, odpovedala : „Stretla som sa s Michaelom Jacksonom.“

Virginia Roberts Giuffreová povedala, že mala sexuálny styk s Thomasom Pritzkerom – miliardárom, výkonným predsedom spoločnosti Hyatt Hotels a bratrancom guvernéra J. B. Pritzkera (D-IL).

Giuffreová tiež vypovedala, že Epstein ju sprostredkoval na styk s princom Andrewom a s miliardárom a manažérom hedžového fondu Glennom Dubinom.

Jedna svedkyňa  tvrdila, že sa na večeri v Epsteinovom dome stretla s kúzelníkom Davidom Copperfieldom. Povedala, že okrem predvádzania kúzelníckych trikov pre hostí sa jej Copperfield spýtal : „Uvedomuješ si, že dievčatá sú platené za to, aby vyhľadávali ďalšie dievčatá?“

Reklama

Doteraz zostalo odtajnených len niekoľko mien obetí – pár z nich bolo neplnoletých, keď ich Epstein zneužíval. Minimálne jedna obeť tiež tvrdila, že by jej v domovskej krajine hrozilo bezprostredné fyzické ublíženie, ak by sa jej meno dostalo na verejnosť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu USA Mike Johnson uviedol, že lídri republikánov v snemovni zvažujú zavedenie sankcií voči Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Hlavný prokurátor ICC v pondelok sudcom nariadil vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, či ministra obrany Joava Galanta.

09:24

Španielsko do konca júna poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku tankov Leopard 2 a strelivo rôzneho druhu, uviedla v pondelok španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Roblesová to uviedla prostredníctvom videokonferencie na zasadnutí tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré zvolal americký minister obrany Lloyd Austin.

09:16

Otvorenie dvoch talianskych centier pre migrantov v Albánsku, ktoré bolo naplánované na pondelok, odložili z dôvodu nedokončených stavebných prác, uviedol predstaviteľ tamojších úradov.

09:12

Francúzsko v pondelok večer vyhlásilo, že podporuje nezávislosť Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorého prokurátor požiadal o vydanie zatykačov na vedúcich predstaviteľov palestínskeho hnutia Hamas a Izraela vrátane premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala agentúra AFP.

08:59

Najmenej 19 ľudí zahynulo počas víkendu v Peru pri dvoch rôznych dopravných nehodách autobusov, informovali tamojšie úrady.

Desať ľudí zahynulo a ďalších 16 bolo zranených po tom, ako ich autobus narazil do prívesu v regióne Pasco v strednej časti krajiny. Ďalších deväť ľudí zahynulo a šesť utrpelo zranenia pri nehode v regióne Ancash na západe krajiny, keď sa ich autobus zrútil zo z útesu.

08:52

Austrália a Nový Zéland v utorok vyšlú do Novej Kaledónii svoje lietadlá, aby evakuovali turistov, ktorí uviazli na tomto nepokojmi zmietanom francúzskom zámorskom území.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová oznámila, že v utorok odletia do Novej Kaledónie dva lety v snahe priviesť späť časť z 300 Austrálčanov.

08:39

Izraelský premiér Netanjahu obvinil Medzinárodný trestný súd v Haagu z antisemitizmu, pretože navrhol, aby prokurátor Chán zatkol izraelských lídrov.

Netanjahu uviedol, že Khanovo vyhlásenie odmietol „so znechutením“, a povedal, že je príkladom „nového antisemitizmu“, ktorý sa z univerzitných kampusov (kde predtým zúrili propalestínske protesty – pozn. red.) presunul do Haagu.

Podľa premiéra Medzinárodný trestný súd nezabráni Izraelu zničiť Hamas a dosiahnuť „úplné víťazstvo“.

08:32

Ruská delegácia je od pondelka do piatku tohto týždňa na návšteve Pchjongjangu, informovali v utorok severokórejské štátne médiá. Ide o poslednú zo série čoraz intenzívnejších stretnutí medzi oboma krajinami.

08:23

Poplatok za vstup do Benátok pre jednodňových návštevníkov, ktorý je prvým svojho druhu na svete, zaznamenal neúspech už od jeho zavedenia na sviatok Dňa oslobodenia a Dňa svätého Marka 25. apríla, uviedol v pondelok na tlačovej konferencii v klube zahraničných novinárov v Ríme jeden z členov benátskej mestskej rady.

08:13

Desať osôb utrpelo zranenia v pondelok večer pri zásahu bleskom v nemeckom meste Drážďany. Medzi zranenými je sedem mužov a tri ženy vo veku od 26 do 41 rokov.

07:59

Spojené štáty neplánujú vyslať na Ukrajinu svojich vojenských inštruktorov. Vyslaní by mohli byť až v prípade skončenia vojny na jej území, vyhlásil v pondelok náčelník štábu vzdušných síl USA Charles Brown.

07:53

Poľské bezpečnostné služby zadržali deväť ľudí, ktorých podozrievajú zo zapojenia sa do plánovania sabotáží v krajine na pokyn ruských tajných služieb, oznámil v pondelok tamojší premiér Donald Tusk.

07:47

Americký prezident Joe Biden v pondelok poprel, že izraelská ofenzíva v Pásme Gazy je genocída. Reagoval na viaceré obvinenia voči Izraelu na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC).

07:26

Sudkyňa federálneho súdu v San Franciscu z dôvodu pochybenia opätovne otvorí pojednávanie s Davidom DePapem, ktorý bol v piatok odsúdený na 30 rokov väzenia za útok kladivom na manžela bývalej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Dôvodom na nové pojednávanie je skutočnosť, že sudkyňa Jacqueline Scott Corleyová minulý týždeň DePapemu počas jeho prítomnosti na súde neposkytla priestor na vyjadrenie.

David DePape
Na archívnej snímke David DePape v kalifornskom Berkeley
07:16

Pápež František zaslal v pondelok sústrastný telegram iránskemu najvyššiemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu v súvislosti so smrťou iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího pri nedeľňajšej havárii vrtuľníka. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali