Kto a prečo zostrelil ruské Su-25 v Sýrii

Kto a prečo zostrelil ruské Su-25 v Sýrii

Rusko 5. februára 2018 (HSP/Foto: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin, File))

 

Zostreleniu ruského bojového lietadla Su-25 v Sýrii sa venoval aj portál discussio.ru, ktorý priniesol niekoľko zaujímavých informácii. Podľa menovaného portálu cieľom zostrelenia bolo oslabiť ruský úspech v Sýrii.

K zostreleniu Su-25 Grač (Havran) prišlo v provincii Idlib, k činu sa prihlásila skupina Slobodnej sýrskej armády Dzaish an Nasr. Predstaviteľ tejto skupiny informoval tureckú agentúru Anadolu o tom, že jeho skupina zostrelila lietadlo a členovia tejto skupiny niekoľko hodín pred svojou smrťou aj publikovali na internete materiály o zostrelení lietadla, vrátane prestrelky s pilotom Romanom Filipovom, ktorému sa podarilo katapultovať a zachrániť sa na padáku. Teroristi ho však vysliedili a v následnej prestrelke prišiel ruský pilot (bývalý ukrajinský dôstojník) o život. Krátko po incidente ruská raketa zlikvidovala prvých 30 teroristov tejto skupiny.

Reklama

Podľa informácii teroristov tejto skupiny, zostrelili Su-25 z PZRK krátko po tom, ako Su-25 začal s útočnými manévrami v oblasti Sarakib na východe provincie Idlib. Podľa slov Mohammada Rasheda, jedného z veliteľov tejto skupiny, členovia skupiny boli údajne presvedčení, že ide o sýrsky stroj. SU-25 však Sýrčania vo svojej výzbroji nemajú, podľa slov redaktora vojenského žurnálu Export zbraní Andreja Frolova a plukovníka Andreja Pajusova ostalo na základni v Hmeimmim ešte 11 kusov Su-25.

Skupina Dzeish an Nasr patrí do zostavy Slobodnej sýrskej armády, jej predstavitelia sa zúčastnili svojho času aj mierových rozhovorov v Astane za účasti Ruska, Turecka a Iránu. Hlavný politický predstaviteľ tejto skupiny Mohannad Zhneed je silne ovplyvnený Američanmi. Dokonca pod tlakom uvažoval krátko aj o tom, že sa zúčastní mierových rozhovorov v Soči, no nakoniec ako poslušná bábka Američanov sa týchto rokovaní nezúčastnil, čím výrazne obmedzil svoje ďalšie možnosti. Možnosti Mohannada Zhneeda sa ešte viac zmenšili po smrti majora Filipenka.

Reklama

Rursko, Irán a Turecko iniciovali od konca roka  2016 vznik 4 zón deeskalácie, jedna z týchto zón sa nachádzala v provincii Idlib. Do tejto provincie prúdili autobusy teroristov z Aleppa a iných oblastí, ktorí sa rozhodli prestať bojovať v obkľúčených enklávach a súhlasili s presunom do Idlibu. Boje v Idlibe medzi vládnymi vojskami a rôznymi skupinami presunutých teroristov vypukli na začiatku januára 2018. Vládne sily začali likvidovať teroristov a postupne sa im podarilo dosiahnuť cenné víťazstvá. K takýmto víťazstvám patrilo aj získanie vojenského letiska Abu ad Duchur a desiatok menších miest a dedín, ktoré predtým držali teroristi.

Ankara s nevôľou sledovala postup Damasku, pretože v Idlibe sa nachádza množstvo turkomanských protureckých bojovníkov, ktorí predstavujú tureckú zástupnú armádu v Sýrii. Turci žiadali Rusov a Sýrčanov, aby zastavili svoj postup v provincii Idlib, sami Turci však bojujú proti Kurdom o niečo severnejšie od provincie Idlib, v blízkosti kurdskej enklávy v Afrine. Turci sú nervózni z podpory Sýrčanov zo strany Iránu a Ruska, podľa Turkov by sami Sýrčania nedokázali viesť úspešne ofenzívu v Idlibe proti tamojším ozbrojeným skupinám.

Na sklonku roku 2017 prezident RF Vladimír Putin informoval o víťazstve nad teroristami v Sýrii a prikázal ruskému expedičnému zboru skrátiť svoje stavy v Sýrii, pretože už nie je potrebné držať v Sýrii také množstvo ruských vojakov. Sýriu opustilo 23 bojových lietadiel, dva vrtuľníky Ka-52, skupina vojenských policajtov a jedna skupina Specnazu. Ukázalo sa však, že po znížení počtu ruských vojakov v Sýrii sa začal zvyšovať počet útokov voči ruským vojakom.

Na Silvestra 2017 zaútočili teroristi pomocou dronov a mínometnou paľbou na leteckú základňu v Hmeimmim. Výsledkom bola smrť 2 ruských vojakov. Pri útoku 13 dronov v noci z 5 na 6 január 2017 (Hmeimmim) dokázali ruské sily zlikvidovať 7 dronov pomocou komplexov Pancir, ďalších 6 stiahli zo vzduchu ruskí špecialisti z jednotiek rádioelektronického boja. Teroristi majú dojem, že ak je ruských vojakov v Sýrii menej, hrozí im menšie nebezpečenstvo, čo je však veľká chyba. Podľa slov Vladimira Sotnikova, riaditeľa Centra Rusko – Východ – Západ, teroristi zdvihli hlavy a sú ochotní zvýšiť svoje aktivity, bude musieť teda nasledovať studená sprcha, podobne ako svojho času  v Čečensku.

Rusi  tvrdo trestajú každý útok na svojich vojakov, čoho svedectvom sú desiatky mŕtvych teroristov, ktorí sa útokov voči ruským vojenským cieľom zúčastnili. Rusko likviduje nemilosrdne každého, kto útočí na ruské ozbrojené sily, teroristom bude ešte chvíľu trvať, kým si uvedomia, že útočiť voči ruským vojakom sa nevypláca. Podľa Vladimira Sotnikova a vojenského experta Andreja Pajusova sa v provincii Idlib sústredilo obrovské množstvo teroristov, ktorí sú v značne napätom psychickom stave. V provincii Idlib sa nahromadilo množstvo zbraní, takže je zrejmé, že hrozia aj tvrdšie bojové strety. Po raketovom útoku na skupinu teroristov, ktorá mala prsty v likvidácii ruského pilota Romana Filipova zajať už začali teroristi chápať, že pomsta si v ich radoch ešte len vyberie krutú daň.

Reklama

Podľa informácii portálu in24.org sa na mieste, odkiaľ zostrelili Su-25teraz nachádzajú pozostatky mŕtvych teroristov a ich zbraní. Celá skupina 30 mužov už bola zlikvidovaná a členovia sýrskych špeciálnych jednotiek a ruského Specnazu hľadajú ďalšie stopy, aby získali informáciu odkiaľ sa k teroristom dostal protilietadlový systém PZRK. Podľa jednej  z informácii, uvedený PZRK pochádza zo skladov sýrskej vládnej armády a získali ho teroristi počas občianskej vojny z kasární sýrskych vládnych vojsk.  “Avšak v prípade, že ak uvedený PZRK bol dodaný teroristom z nejakej inej krajiny (špecialisti priamo vystopujú podľa čísla odkiaľ uvedený systém pochádza), bude mať riešenie inú dohru” uviedol ruský vojenský odborník Viktor Vodolackij.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali