Konflikt na Ukrajine: Nuansy

❚❚

Bratislava 14. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Zobudiť (ruského) medveďa je ľahké, ale dostať ho naspäť do jaskyne, to nie je len tak. Za posledné dva roky už sme sa o tom dostatočne presvedčili…

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz

Aj keď predstavitelia západných krajín si to stále nechcú priznať.

.

Nemecký kancelár Scholz síce podľa najnovších správ „nevylučuje“ ďalší dialóg s Putinom, ale až v prípade, “ak si Rusko uvedomí, že žiadny nanútený mier nebude a Putin si uvedomí, že bude musieť zanechať svoju kampaň a stiahnuť svoje vojská.”

Pritom sám Scholz netuší, ako dlho by ešte vojna mohla trvať, a nemá ani konkrétnu stratégiu – ak nerátame výrok, že „Putin nesmie vyhrať“.

.

Nemci opakujú svoje ignorantské kroky z roku 2007, kedy Putin predniesol svoju dobre známu „mníchovskú reč“. Varoval, že Rusko nesúhlasí s monopolizáciou svetovej politiky a nátlakovými praktikami západných krajín v medzinárodných vzťahoch. Nepočúvali ho vtedy, nepočúvajú ho ani teraz.

No iba blázon očakáva od rovnakých krokov odlišné výsledky.

Rusko momentálne hovorí jasnou rečou. Chce si predovšetkým ponechať Donbas aj Krym, a z Ukrajiny žiada vytvoriť neutrálny štát.

Inými slovami, medveď nechce NATO na prahu svojej jaskyne.

Avšak za vojnou sa skrýva najmenej ešte jeden, subtílnejší zmysel. Jeho ozrejmenie nám môže poskytnúť najvýraznejší súčasný mysliteľ, „dvorný Putinov filozof“ Alexander Dugin. Ten v mnohých rozhovoroch (voľne dostupných aj na youtube) vysvetľuje, o čom je tento konflikt v druhom pláne.

.

Podľa Dugina medzi cieľmi Ruska nie je „len“ odstránenie nacistickej ideológie z oficiálnych politických kruhov krajiny. Nie je ním „len“ oslobodenie etnických Rusov na Donbase spod útlaku, ktorý začal štátnym prevratom, známym ako „Majdan“. Nie je ním „len“ strhnutie pomyselnej slučky NATO z krku Ruskej federácie.

Dugin hovorí o určujúcom civilizačnom zápase ideí západ-východ. Do protikladu stavia zásadné hodnoty, za ktorými si stoja protichodné veľmoci, ktoré tento konflikt reprezentujú, teda USA a Ruská Federácia. Východ, to je pre filozofa viera, rodina, normálnosť, konzervatívne hodnoty, blaho komunity, miernosť a cudnosť, orientácia na večný život namiesto pôžitkárstva v štýle „tu a teraz“…

Západ potom predstavuje pravý opak: hedonistický životný štýl, silný individualizmus (aj na úkor väčšiny), rozklad rodiny a tradičných hodnôt, schvaľovanie neštandardných sexuálnych praktík, ukričanú, neónovú krikľavosť…

Ako Dugin zdôrazňuje, prehra Ruska vo vojne s Ukrajinou by znamenala potvrdenie unipolárneho sveta, teda budúcnosti, v ktorej rozhoduje o jedinom „správnom“ svetonázore a dianí na planéte v prvom rade USA, a to na základe svojich vlastných záujmov.

Bez ohľadu na to, či dostane schvaľujúcu pečiatku od OSN alebo nie.

.

Rusko, ako aj ďalšie krajiny, ktoré nesúhlasia s výsadným postavením USA (teda Čína, Irán, štáty Latinskej Ameriky atď.), uprednostňujú model viacerých veľmocí (nie vojenských, skôr ekonomických), ktoré spolu navzájom komunikujú a udržiavajú dobré vzťahy. Dugin hovorí o súťaži, v ktorej sa účastníci nesnažia navzájom zlikvidovať, ale podporujú sa, a tak v konečnom dôsledku profituje každý. Hovorí tomu multipolárny svet – svet, v ktorom niet jedného jediného hegemóna.Za súčasného geopolitického stavu však podľa neho realizovanie tejto vízie nie je možné.

Na základe uvedených skutočností preto nemôžeme očakávať, že ruský medveď sa do jaskyne vráti skôr, než dosiahne svoje aktuálne ciele v plnom rozsahu.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali