Kauza Migy: Slová Naďa nepotvrdil nikto. Dokonca ani ruská rozviedka

Kauza Migy: Slová Naďa nepotvrdil nikto. Dokonca ani ruská rozviedka

Bratislava 4. marca 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Keď sa na verejnej scéne objavil nový argument voči neuváženej dodávke slovenských bojových stíhačiek smerom na Ukrajinu, dočasne poverený minister obrany J. Naď ho poprel. Argument, že Slovensko by sa v prípade dodávok svojho bojového letectva na Ukrajinu stalo prvou krajinou NATO, ktorá tak učiní a teda by sa zároveň aj stalo prvou testovacou krajinou na zatiaľ nepoznanú reakciu zo strany Ruskej federácie, sa minister obrany snažil vyvrátiť tvrdením, že tak už učinili aj iné krajiny. Žiadnu z nich však nepomenoval a o žiadnych stíhačkách zatiaľ nikto nikde nechyroval. Dokonca ani ruská rozviedka, ktorá prednedávnom zverejnila zoznam počtu zbraní, ktoré krajiny NATO dodali na Ukrajinu

Jaroslav Naď
Na snímke Jaroslav Naď (OľaNO)

Dodať Ukrajine svoje stíhacie letectvo odmietli nateraz všetky krajiny. Poľsko síce o dodávkach uvažuje avšak ich dodávku podmieňuje koordinovaným postupom členských krajín NATO. V podstate to znamená, že v súčasnosti neexistuje na mape sveta žiadna krajina (okrem Slovenska), ktorá by bola ochotná samostatne dodať do zóny konfliktu útočné zbrane (stíhačky), ktoré by následne mohli zasiahnuť aj ciele na území Ruskej federácie. Ruská vojenská doktrína totiž bojové lietadlá štartujúce z územia členských štátov NATO považuje za tzv. diaľkové zbrane a tak sú letiská odkiaľ lietadlá štartujú na boj, pokladané za legitímne ciele na odvetné údery ruských raketových vojsk. Jediný kto v dodávkach takýchto útočných zbraní nevidí problém a ani žiadne ohrozenie vlastného územia a taktiež svojich občanov, je  dočasná slovenská vláda.

Reklama

Dočasne poverený minister obrany J. Naď sa prednedávnom vyjadril v súkromnej televízii o tom, že existujú až štyri krajiny, ktoré bojové letectvo na Ukrajinu dodali. Na jeho tvrdenie zareagoval predseda Hlasu P. Pellegrini: „Nepovedal ktoré. Tak môže povedať, aj že desať.”  Na túto poznámku J. Naď okamžite vyštartoval tvrdením, že tak urobiť nemôže, keďže sa jedná o utajovanú skutočnosť.

„Tentokrát Pellegrini spochybňuje moje slová o darovaní lietadiel na Ukrajinu inými krajinami, lebo som ich nemenoval. Nuž, keďže ide o utajovanú skutočnosť, ktorej tvorcom nie je MOSR, ale ja som bol iba jej príjemcom (spoločne s najvyššími ústavnými činiteľmi a tiež ministrom zahraničia a predsedom výboru pre obranu a bezpečnosť), jednoducho nemôžem povedať, čo sa píše v tom spise,” uviedol J. Naď.

Reklama

Naďovu informáciu z „utajovaného spisu” však popiera i samotné vyhlásenie ruskej rozviedky zo dňa 20. februára tohto roka. Vo zverejnenej tlačovej správe, Služba zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie popisuje zoznam všetkých zbraní, ktoré boli na Ukrajinu dodané členskými štátmi NATO. V zozname sa nenachádza ani jedno bojové lietadlo.

„Od decembra 2021 krajiny NATO odovzdali ozbrojeným silám Ukrajiny 1 170 systémov protivzdušnej obrany, 440 tankov, 1 510 bojových vozidiel pechoty a 655 delostreleckých systémov,” uvádza sa v správe ruskej rozviedky.

Je teda ruská rozviedka neschopná?

Pripusťme teda, že má minister J. Naď pravdu a budeme chvíľu pracovať s teóriou, že ruská rozviedka nestojí ani za fajku tabaku a naozaj niektoré krajiny dodali Kyjevu stíhačky. Prečo to ale tie štyri krajiny urobili tajne? Prečo sa doteraz k dodávkam stíhačiek nikto verejne nehlási? Veď predsa, ak je to tak, že vojenská stíhačka patrí do kategórie porovnateľnej s nábojom do samopalu či kanónom na BVP, tak potom by nemal byť žiaden problém. Alebo áno?!

AK teda krajiny NATO svoje dodávky Migov a Su utajovali a robia tak dodnes, potom platí, že sa obávajú zverejnenia tohto činu a to práve z dôvodu obavy o bezpečnosť svojej krajiny i jej občanov.

Reklama

Tvrdenia J. Naďa o tom, že Slovensko nie je prvou krajinou ohľadom dodávky stíhačiek nepodporujú ani zahraničné média. Tie totiž stále tvrdia, že Slovensko bude pionierom v tejto oblasti. Čo o Slovensku píše zahraničná tlač?

Portál euractiv: „Slovensko súhlasilo s vyslaním 11 stíhačiek MiG 29 na Ukrajinu,” a dodáva: „Západné vlády boli obozretné, aby nenechali svoje vlastné krajiny bez ochrany tým, že  by rozdali (Ukrajine) príliš veľa vybavenia. Zatiaľ sa tiež vyhýbali posielaniu čohokoľvek, čo by mohlo zasiahnuť hlboko do ruského územia, pre prípad, že by to dalo Moskve dôvod na eskaláciu vojny. Kremeľ uviedol, že západné krajiny by smerovali k priamemu konfliktu s Ruskom, ak by vyslali lietadlá.”

Agentúra AP: „Ak by Slovensko súhlasilo (s dodávkou MIG- 29), stalo by sa prvým členom NATO, ktorý by tak spravil.”

Dodať Kyjevu bojové lietadlá (v počte do 10 kusov), ktoré aj tak nijakým zásadným spôsobom nezvrátia priebeh ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, avšak na strane druhej, môžu ohroziť životy civilného obyvateľstva na Slovensku, tlačí do popredia zodpovedanie dôležitej otázky. Koľko Slovákov by sa zachránilo v prípade možného úderu taktických jadrových zbraní na územie Slovenska? Na území Slovenska sa v súčasnosti nachádzajú plynotesné úkryty, ktoré vedia pojať maximálne 250 000 Slovákov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali