Kam kráčaš, Ukrajina?

Kam kráčaš, Ukrajina?

Bratislava/Kyjev 14. januára 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

V apríli bude rok, ako bol komik Volodymyr (Vladimír) Zelenskyj zvolený za nového prezidenta Ukrajiny. Dostal vyše 73 percent odovzdaných hlasov. Dosluhujúci prezident pán Porošenko s 24 percentami totálne prepadol. Jedine na západe Ukrajiny, v Ľvovskej oblasti Porošenko vyhral a dostal 63 percent. 3-4 milióny Ukrajincov žijúcich v Rusku nemohlo hlasovať, lebo tam neotvorili volebné miestnosti. Ale v Austráli alebo v Kanade ich otvorili pre ďaleko menšie množstvo voličov. Okolo 6 miliónov obyvateľov Donbasu a Krymu tiež de facto nemohlo hlasovať, hoci ich Ukrajina považuje za svojich občanov. V nasledujúcich predčastných parlamentných voľbách Zelenského strana „Sluha ľudu“ získala absolútnu väčšinu – 254 zo 450 poslancov  „Verchovnej rady“. Čo sa zmenilo? Zelenskyj sľúbil mier na Donbase, návrat Krymu, väzenie pre zlodejov, ľudové referendá atď.  Ako to obyčajne býva, veľa sa nezmenilo

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Krym je stále de facto ruský, žiaden veľký zlodej nie je vo väzení, oligarchovia vládnu naďalej, korupcia prekvitá  a Ukrajina je stále najchudobnejšou krajinou v Európe. Čo sa zmenilo?  Trochu rétorika. Rusko je síce stále oficiálne agresor, ale vášne už nie sú tak vybičované.  Pozitívom je, že napriek odporu vedenia ukrajinského Naftogazu sa podarilo dohodnúť nový päťročný kontrakt na prepravu ruského plynu do Európy, a teda aj Slovenska.

Reklama

Ako tak sa dodržiava prímerie na Donbase a hlavne prebehli dve výmeny zadržiavaných osôb. Druhá sa dohodla počas Normandského sammitu 9 decembra v Paríži, ktorého sa zúčastnili nemecká kancelárka Merkelová, prezident Francúzska Macron a ruský prezident Putin s ukrajinským prezidentom Zelenským. Zaujímavosťou ale je, že všetky vymenené osoby majú ukrajinské občianstvo. Čiže Ukrajina nevymieňala ruských občanov na ukrajinských, ale vymieňali Ukrajincov, ktorí sedeli v ukrajinských väzeniach.  No a na samite v Paríži sa ešte dohodlo (hoci podľa Minských dohôd sa to malo uskutočniť ešte v roku 2015) oddelenie a odsun bojujúcich strán a ťažkej techniky ( ukrajinských vojakov a domobrany medzinárodne nepriznaných Doneckej a Luhanskej republík), na troch úsekoch zo 450-kilometrovej dĺžky frontu.  Deklaratívne sa síce potvrdili Minské dohody, ale naplnenie väčšiny ich bodov zostalo v nedohľadne. Týka sa to najmä:

  1. Odvodu vojakov a ťažkej techniky na väčšine úsekov frontu.
  2. Uskutočnenia miestnych volieb v súlade s ukrajinnskými zákonmi a zákone o dočasných pravidlách miestnej samosprávy v osobitných územiach Doneckej a Luhanskej oblastí ( malo byť vykonané na základe dialógu s Doneckom a Luhanskom).
  3. Milosti a amnestie na základe zákona zakazujúceho prenasledovanie a potrestanie osôb v súvislosti s udalosťami, ktoré sa stali v osobitných územiach Doneckej a Luhanskej oblastí.
  4. Obnovenie plnej kontroly vlády Ukrajiny nad štátnou hranicou, ktorá sa má začať prvý deň po miestnych voľbách a zavŕšiť sa po všestrannom politickom urovnaní (miestne voľby a ústavná reforma dohodnutá a odsúhlasená predstaviteľmi osobitných území  Doneckej a Luhanskej oblastí).
  5. Odsun všetkých zahraničných vojenských jednotiek, vojenskej techniky a tiež žoldnierov z územia Ukrajiny.
  6. Vykonanie ústavnej reformy na Ukrajine a vstúpenie do platnosti do konca roku 2015 novej ústavy, ktorá zabezpečí najmä decentralizáciu a tiež prijatie trvalých zákonov o osobitnom právnom štatúte  osobitných území Doneckej a Luhanskej oblastí. Tieto všetky opatrenia majú byť odsúhlasené s predstaviteľmi týchto oblastí a zahrňujú právo výberu používaného jazyka, účasť na vymenovaní orgánov prokurátory a súdov, vytvorenie jednotiek ľudovej domobrany v Donecku a Luhansku a tiež právo na cezhraničnú spoluprácu s regiónmi Ruskej federácie.

 

Reklama

Jazykový zákon, ktorý zavádza totálnu ukrajinizáciu nikto zatiaľ nezrušil a ani sa neprerokúvajú  vo „Verchovnej rade“ žiadne zmeny.  Od septembra tohto roku budú zrušené všetky „predškolské, mimoškolské, základné, stredné a vysoké ruské školy“ bez výnimky. Vyučovanie bude výlučne po ukrajinsky.  Paradoxom je, že keď niekto pôjde do Kyjeva, Charkova alebo Odesy, všade bude počuť ruštinu. Ale nikde neuvidí ruské nadpisy. To by asi bolo chápané ako poníženie ukrajinčiny. A za to je možné aj väzenie.  Ale používať ruštinu v domácnosti nebude zakázané! Aká dojemná „veľkorysosť“!!Pritom materinským jazykom samotného Porošenka, ale aj Zelenského je ruština. Donedávna Zelenskyj ako komik používal vo svojich zábavných programoch ruštinu nielen v Rusku, ale aj na Ukrajine.

Na druhej strane vie si niekto predstaviť, aký by bol krik po celej Európe, keby sa Slovensko takto „veľkoryso“ správalo k slovenským menšinám, hlavne tej maďarskej? Na Slovensku sa pre dve – tri deti maďarskej národnosti otvárajú ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským (pre 1.-5. ročník), ale pre viac ako desať detí obec Rohovce odmieta už tretí rok otvoriť slovenskú triedu. Pritom slovenská škola tam bola. Len ju obec zrušila keď školský zákon dal kompetencie obciam rozhodovať o tom aké školy budú otvorené. Neplatia tak náhodou dvojaké menšinové štandardy a „európske hodnoty“ v závislosti od toho o koho ide?

Porošenko už osem mesiacov nie je prezidentom Ukrajiny, ale represívna funkcia Národnej komisie zaoberajúcej sa rozhlasom a televíziou zostala. V súčasnosti  nový minister kultúry, mládeže a športu pán Borodjanský navrhol zákon podľa ktorého práve komisia bude riešiť, čo je dezinformácia. A pán minister chce zaviesť v tejto súvislosti trestnú zodpovednosť ukrajinských novinárov.

1. januára 2020 pri príležitosti 111. výročia narodenia Stepana Bandery sa konali v mnohých mestách Ukrajiny takzvané „pochody nacionalistov“. Je to fakľový pochod, ktorý je sprevádzaný bubnovaním, ktoré je identické s fašistickým z tridsiatich rokov minulého storočia v hitlerovskom Nemecku. Heslá na pochode zodpovedali bubnovaniu: „Sláva Ukrajine, Smrť nepriateľom, Ukrajina nadovšetko, Dôjdeme do Moskvy, Bandera príde, poriadok nastolí“.

 

Reklama

Video

 

Pochod na počesť Banderu

 

Pochod na počesť Banderu

 

Pochod na počesť Banderu

 

Reklama
Pochod na počesť Banderu

 

Keď mal dvadsať rokov, Bandera vstúpil do Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN). Má na svedomí viaceré vraždy, vrátane poľského ministra vnútra. Sníval o zjednotenej Ukrajine od Karpát to Kaukazu, ktorá bude slobodná od Rusov, Poliakov, Maďarov, Rumunov a Židov. Po vypuknutí druhej svetovej vojny Bandera  vypracoval dokument OUN “Boj a činnosť OUN počas vojny“, v ktorej vyzýval na očisťovací proces  v ktorom Moskali (Rusi), Poliaci a Židia budú zničení. OUN po nemeckej okupácii Ľvova rozpútali brutálne pogromy na Židov, Poliakov a Rusov.  Dokonca aj Nemci boli šokovaní brutálnym vraždením. Neskoršie sa „banderovci“  zapísali do histórie neľudským vyvražďovaním Židov a tiež Poliakov na Volyni na dnešnej západnej Ukrajine. Smutne známa divízia SS Haličina, pozostávajúca hlavne z „banderovcov“ sa „vyfarbila“ počas potláčania SNP. Je pravda, že Bandera sa priamo nezúčastňoval masakrov, ale nesie zodpovednosť za ne. Ani Hitler osobne nevraždil, ale je osobne zodpovedný za všetky zločiny jeho soldatesky.

Relatívnym pozitívom je, že na tohtoročnom pochode v Kyjeve sa zúčastnilo iba okolo 2000 ľudí. V minulosti do bývalo značne viac: 15000 až 20000.  Treba dúfať, že ťažko skúšaná Ukrajina sa vyberie smerom k väčšej tolerantnosti a dodržiavaniu ľudských práv. Želáme Ukrajine pokoj a mier.

Sú takí, ktorí hovoria, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ, ktorý vzišiel z dávnej Kyjevskej Rusi. Táto starobylá „Rus“ zahrňovala aj dnešný ruský Novgorod, Vladimír alebo Moskvu ale tiež dnešný ukrajinský haličský Ľvov. Samotný Kyjev je v Nestorovej letopisi  „Povesť vremennych let“ – Povesť dávnych (minulých) časov (rokov), nazvaný matkou ruských miest. Zaujímavé je, že v tej istej Nestorovej „Povesti“, napísanej okolo roku 1113,  sa spomínajú aj „Sloveni, ktorí sa usadili na Dunaji, kde je teraz uhorská zem“. Dokonca sme na prvom mieste zo všetkých slovanských kmeňov.

Sú aj takí, ktorí sa označujú súčasne za Rusov aj Ukrajincov ( tí čo sú u kraja). A nakoniec väčšina dnešných Ukrajincov sa považuje za samobytný národ. Ale tiež je faktom, že na dnešnej Ukrajine skoro polovica obyvateľstva hovorí po rusky. Navyše rodinné väzby su natoľko prepletené, že pomaly každý má v sebe aj tú aj tú krv.

Nech je to hocijako, vojna na Ukrajine je nezmyselná a bratovražedná. Brat zabíja brata. A cudzí to podporujú a zarábajú na tom. Je to slovanská tragédia ako aj tá, ktorá bola v bývalej Juhoslávii.  Divide et impera (Rozdeluj a panuj) je aktuálne aj dnes. Aj pre rozhádané a manipulované Slovensko!!!!!

Slováci zobuďte sa a začnite rozmýšlať vlastnou hlavou. Neverte všetkému, čo vám naservirujú média.

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú.

Dezider Štefunko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali