Marček opisoval, ako zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zsuzsová chcela Lipšica vylúčiť z pojednávania: “Osobne sa poznáme”

Marček opisoval, ako zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zsuzsová chcela Lipšica vylúčiť z pojednávania: “Osobne sa poznáme”

Pezinok 13. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/TASR/Foto:TASR-Michal Svítok, SITA-Branislav Bibel)

 

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Prítomní sú aj poškodení

Na snímke obvinený Miroslav M.

Prokurátor ani nikto z obvinených nemajú záujem uzavrieť dohodu o vine a treste.

Reklama

Na prvom dni hlavného pojednávania prednesie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu, ktorá je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy novinára a jeho snúbenice sa týka aj vraždy Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť koncom roka 2016 Miroslav M. a Tomáš Sz. s motívom lúpeže. Ďalšie štyri skutky obžaloby sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.

Za vraždu Jána Kuciaka bol už právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó. Uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú neskôr museli modifikovať pre požiadavku senátu Pamely Záleskej. Nepovažovala dohodnutý 10-ročný trest odňatia slobody za adekvátny. Za úkladnú vraždu na objednávku požadovala pre Andruskóa 15-ročný trest, s ktorým napokon súhlasil. Stal sa tak prvým právoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára. Práve on bude vypovedať ako jeden z prvých svedkov o tom, že si ho na vraždu Kuciaka najala Alena Zs. na pokyn Mariana K.

Reklama

Okrem Andruskóa súd predvolal aj exnovinára a niekdajšieho riaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. Pre Mariana K. mal zabezpečovať sledovanie niekoľkých novinárov vrátane Kuciaka. Prokurátor chce na súde vypočuť aj mnohých ďalších svedkov, medzi nimi napríklad aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ako aj jedného z akcionárov Penty Jaroslava Haščáka.

Senát nateraz vytýčil zatiaľ deväť pojednávacích dní v januári a februári.

Predsedníčka senátu Sabová ako sudkyňa ŠTS odsúdila dvoch exministrov za SNS v kauze nástenkového tendra, ako aj mafiánsku skupinu piťovcov. V senáte tiež sedia sudcovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka.

Pojednávanie v kauze vraždy novinára sprevádza mimoriadny záujem médií. Z toho dôvodu sa nepojednáva priamo v budove ŠTS, ktorý na to nemá také priestorové kapacity ako susedná budova Justičnej akadémie. V tej sleduje proces približne stovka novinárov zo Slovenska a zahraničia.

 

Reklama

Všetci obžalovaní budú v kauze vraždy Jána Kuciaka vypovedať

Všetci štyria obžalovaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej budú vypovedať. Uviedli tak pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Počas svojho vyhlásenia o možnosti vypovedať uviedla obžalovaná Alena Zs., že chce vypovedať až potom, ako bude vypočutý Zoltán Andruskó. Zároveň uviedla, že podáva námietku zaujatosti voči splnomocnencovi rodiny Kuciakovcov Danielovi Lipšicovi. Tvrdí, že sa s ním osobne pozná a upriamila pozornosť na ich uniknutú komunikáciu cez Facebook Messenger. Námietku zaujatosti predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová odmietla s tým, že Trestný poriadok neuvádza splnomocnenca poškodených ako jednu z osôb, voči ktorej sa dá podať takáto námietka.

Po obedovej prestávke budú vypovedať obžalovaní v poradí Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K.

 

Reklama

Miroslav M. opisoval, ako zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka Miroslav M. vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. K vražde sa v pondelok priznal aj pred súdom. Vo svojej svedeckej výpovedi uviedol presný opis skutku.

“Zaklopal som na dvere, otvoril mi pán Kuciak. Jeho som zasiahol do hrude. Ona (Martina Kušnírová, pozn. TASR) vbehla do kuchyne, ja som išiel za ňou a tam som trafil aj ju. Videl som miesto zásahu. Viem, že bola hneď mŕtva. Pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch,” uviedol Miroslav M. vo svojej výpovedi.

“Pán Andruskó dosť tlačil na to, aby sme to vykonali,” uviedol Miroslav M. ako odpoveď na otázku, prečo zavraždili aj Kušnírovú, keď videl, že je doma. Vraždu chceli pôvodne vykonať už 19. februára, avšak vtedy sa u Jána Kuciaka nachádzali taktiež viaceré osoby.

Počas vykonávania dvojnásobnej vraždy sa po zastrelení Kušnírovej mala zaseknúť Miroslavovi M. zbraň. Následne dvakrát obtiahol uzáver, vďaka čomu vypadli zo zbrane dve plné nábojnice. Krátko po medializácii vraždy sa objavili informácie, že mal byť zanechaný na mieste činu odkaz v podobe dvoch nábojníc.

Za vraždu Kuciaka mali inkasovať spolu s jeho bratancom Tomášom Sz. 35.000 až 40.000 eur, presnú sumu si nepamätá. Objednávku mal zadať Zoltán Andruskó Tomášovi Sz. Pôvodne mali novinára uniesť, avšak Tomáš Sz. podľa Miroslava M. uviedol, že to nie je možné. “Povedal mu, že v dnešnej dobe sa to už nedá,” uviedol Miroslav M. na margo možného únosu. Miroslavovi M. mal Andruskó ukázať aj viaceré fotografie Kuciaka.

Na skutok im mal odovzdať Andruskó na žiadosť Tomáša Sz. dva mobilné telefóny. Tie mali slúžiť iba na signál po vražde, ktorým bolo prezvonenie. To sa podľa Miroslava M. aj stalo. Svoj telefón po skutku zničil, Tomáš Sz. si ho podľa neho nechal.

Pôvodná objednávka bola podľa Miroslava M. na vraždu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Ten dozoruje kauzu Technopol Servis, ako aj kauzu Donovaly.

Vo svojej výpovedi ďalej uviedol, že Mariana K. pozná len z médií.

Jeho výsluch momentálne vedie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a následne sa budú pýtať obhajcovia obžalovaných, potom splnomocnenci poškodených.

Reklama

 

Marian K.,Alena Zs. a Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine

Obžalovaní z vraždy novinára Jána Kuciaka Marian K., Alena Zs. a Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine. Poškodení Kuciakovci a Zlatica Kušnírová žiadajú od obžalovaných nemajetkovú ujmu vo výške dvoch miliónov eur.

Obhajca obžalovaného Mariana K. Marek Para považuje obžalobu za nedôvodnú. Sťažoval sa aj na to, že prokurátor navrhuje zhabať jeho vozidlo Bentley. Podľa neho nie je zrejmé, ako bolo pri vražde použité.

„Celé trestné konanie má jediného spoločného menovateľa, ktorým je mediálna a štvavá kampaň vedená voči mojej klientke. Tlak médií prevýšil v samotnom prípravnom konaní zákonnosť prípravného konania,“ uviedla pred senátom ŠTS obhajkyňa obžalovanej Aleny Zs. Júlia Vestenická.

Reklama

 

Na snímke obvinená Alena Zs.

Tvrdí, že obžaloba je postavená len na Zoltánovi Andruskóovi, ktorý s políciou spolupracoval od zadržania. V decembri ho za vraždu iný senát ŠTS právoplatne odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody. Podľa obhajcov Aleny Zs. Andruskó využil systém tzv. „obchodovania s orgánmi činnými v trestnom konaní“. Myslia si, že poskytol výpovede za odmenu.

Po vyhláseniach obhajcov prišli na rad zástupcovia poškodených. Splnomocnenec rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic žiada v mene pozostalých nemajetkovú ujmu vo výške jedného milióna eur. “Navždy prišli o najvýnimočnejší vzťah v živote. Vzťah rodičov a vlastného dieťaťa,” povedal Lipšic.

Splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica odkázal na vyjadrenie z prípravného konania. V ňom Kušnírová žiada taktiež jeden milión eur, chce ho venovať na charitu.

 

Reklama

Miroslav M. sa na súde priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Špecializovaný trestný súd v Pezinku prijal vyhlásenie o vine Miroslava M., ktorý sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

V súvislosti s jeho vyhlásením prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada upustenie od dokazovania vo vzťahu k preukázaniu jeho viny. S tým súhlasia aj splnomocnenci poškodených. Miroslav M. však má vypovedať, aby usvedčil svojho komplica Tomáša Sz.

Podľa obžaloby zavraždil Miroslav M. Kuciaka na objednávku Zoltána Andruskóa, ktorý sprostredkovával tento čin pre Alenu Zs. Tá tak mala urobiť na objednávku Mariana K. z dôvodu pomsty za Kuciakove články o ekonomickej trestnej činnosti Mariana K. Martinu Kušnírovú sa rozhodol zastreliť, pretože bola v čase spáchania skutku doma, čím chcel Miroslav M. odstrániť svedka.

Pôvodne pracovali vyšetrovatelia s verziou, že bol strelcom bratranec Miroslava M. Tomáš Sz. Prokuratúra ho však napokon označuje za vodiča. Svoju vinu naďalej odmieta.

Miroslav M. sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. Zavraždiť ho mal spolu s Tomášom Sz. v decembri 2016 z dôvodu, že ho chcel olúpiť. Podľa zdôvodnenia obžaloby si Miroslav M. myslel, že sa nachádza v dome Molnára vyšší objem hotovosti. Molnára zabili, pretože nevedeli obísť alarm, a tak sa ho rozhodli olúpiť doma. Jeho vražda mala byť odstránením svedka, ktorý navyše poznal Tomáša Sz.

 

Reklama

Marian K. sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu

Marian K. sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Mal sa toho dopustiť prechovávaním streliva v jeho dome v Bratislave. Skutok je súčasťou obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vinu vo veci vraždy novinára naďalej odmieta.

Podľa obžaloby si Marian K. v presne nezistenom čase na presne nezistenom mieste a nezisteným spôsobom zaobstaral 60 kusov nábojov kalibru 7,62×39 od českého výrobcu Zbrojovka Vlašim. Náboje bez príslušného povolenia prechovával v rodinnom dome na Kolibe. Zaistili ich vlani v októbri počas domovej prehliadky.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

 

 

Petra Molnára zavraždili, pretože mal v dome alarm, tvrdí prokurátor

Reklama

Podnikateľa Petra Molnára mali Miroslav M. a Tomáš Sz. zavraždiť, pretože nevedeli deaktivovať alarm v jeho dome. Rozhodli sa ho preto olúpiť a zastreliť, keď bude doma. Vyplýva to z obžaloby, ktorú na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku predniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Motívom na vraždu Molnára mal byť aj fakt, že poznal obvineného Tomáša Sz. a mohol by ho neskôr identifikovať. Na vražde Molnára sa mali Tomáš Sz. a Miroslav M. (ten sa ku skutku priznáva – pozn. TASR) podľa prokuratúry dohodnúť pravdepodobne v lete 2016. Počas leta, resp. jesene si mal Tomáš Sz. zabezpečiť pištoľ značky Luger s kalibrom 9 milimetrov. Miroslav M. mal zase svojpomocne vyrobiť tlmič, ktorý obaja testovali v lese za Kolárovom.

Dňa 15. decembra 2016 mal Miroslav M. náhodne zbadať Molnára, ako sa vracia domov, načo mal okamžite kontaktovať Tomáša Sz. Zistili, že je naozaj doma a presunuli sa na susedný pozemok. Vyzliekli si oblečenie, pod ktorým mali „odev na spáchanie skutku“ a s kuklami na hlavách sa prestrihnutím Molnárovho plota kliešťami dostali k jeho rodinnému domu.

Keď Molnár zbadal mužov v kuklách, utekal sa schovať do spálne, kde ho páchatelia dobehli a kričali naňho, aby si ľahol na zem. Následne sa mal nad neho Miroslav M. postaviť a spýtať sa ho, či je v dome aj niekto iný. Po zápornej odpovedi Miroslav M. strelil Molnára dvakrát do hlavy.

Po usmrtení mali podľa prokurátora pozbierať dve nábojnice a začať prehľadávať dom, v ktorom chceli nájsť hotovosť. Nenašli ju, a tak napokon z miesta činu odišli iba s peňaženkou obete. Následne mal Miroslav M. na brehu rieky Malý Dunaj spáliť Molnárovu peňaženku a doklady, ako aj oblečenie, ktoré s Tomášom Sz. mali použiť.

 

Prokurátor predniesol obžalobu, Kuciaka mali pred vraždou najprv uniesť

Reklama

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predniesol obžalobu na Mariana K., Alenu Zs., Tomáša Sz. a Miroslava M. za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a päť ďalších skutkov.

Podľa prokurátora si Marian K. objednal vraždu Jána Kuciaka ako pomstu za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Mal tak urobiť u Aleny Zs. v období konca roka 2017, resp. začiatku roka 2018. Kuciaka mali pôvodne podľa obžaloby vykonávatelia najprv uniesť a až potom zavraždiť, čo sa napokon nestalo.

Na vraždu mal Marian K. poskytnúť Alene Zs. „informácie o obeti v podobe identifikačných údajov obete a záznamov zo sledovania v elektronickej podobe“. Išlo o popis činností Kuciaka, ako aj fotografie a videá z jeho sledovania. To zabezpečoval niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, v prípade spolupracuje ako svedok.

Po zadaní objednávky Marianom K., mala Alena Zs. kontaktovať svojho známeho Zoltána Andruskóa. Ten je za vraždu už právoplatne odsúdený vďaka schváleniu dohody o vine a treste. Andruskóovi mala Alena Zs. dať objednávku s tým, že mu odpustí dlh vo výške 20.000 eur a doplatí ďalších 50.000 eur. „Následne mu na ním prinesený mobilný telefón odfotila osobné údaje Jána Kuciaka, jeho podobizeň a adresu jeho pobytu vo Veľkej Mači,“ uviedol prokurátor.

Andruskó mal na základe objednávky osloviť bývalého policajného vyšetrovateľa Tomáša Sz. a niekdajšieho vojaka Miroslava M. (ku skutku sa priznal počas vyšetrovania – pozn. TASR), aby vraždu vykonali za 40.000 eur. Andruskó v prípravnom konaní vypovedal, že ich oslovil, keďže vedel, že koncom roku 2016 zastrelili podnikateľa Petra Molnára.

Tomáš Sz. a Miroslav M. mali podľa prokuratúry po prijatí objednávky vraždy vykonať niekoľko obhliadok Kuciakovho rodinného domu vo Veľkej Mači v okrese Galanta, kde žil aj so svojou snúbenicou Martinou Kušnírovou.

Po príprave, počas ktorej si mala dvojica z Kolárova nacvičovať aj únikovú trasu, sa 21. februára 2018 v podvečerných hodinách vybrali do obce Veľká Mača. Cestou si aktivovali obaja „pracovné“ mobilné telefóny zabezpečené Andruskóom, ktoré neskôr pomohli vyšetrovateľom k ich vypátraniu. Vo Veľkej Mači mal vysadiť Tomáš Sz. Miroslava M. pri futbalovom ihrisku, z ktorého sa pešo presunul k domu Kuciaka a Kušnírovej okolo 18.30 h. Vošiel na pozemok rodinného domu, kde vyčkával v letnej kuchynke na „vhodný moment“.

Reklama

Ten mal nastať okolo 20.21 h, keď mal Miroslav M. bez použitia násilia vojsť do rodinného domu. Kuciaka mal zastreliť dvoma strelnými ranami do hrude a následne aj Martinu Kušnírovú, ktorú zasiahol do hlavy. Podľa prokurátora použil pištoľ značky FEG s kalibrom 9 milimetrov s podomácky vyrobeným tlmičom.

Po vražde sa mal Miroslav M. presunúť pred futbalové ihrisko, kde ho Tomáš Sz. vyzdvihol a odišli do obce Chotín za Andruskóom. Oznámili mu, že je to „vybavené“, čo tlmočil Alene Zs. ďalší deň v Komárne. Tá sa mala podľa prokurátora následne stretnúť v Bratislave s Marianom K. Za vraždu jej mal odovzdať 50.000 eur v hotovosti, ktoré Andruskó rozdelil medzi vykonávateľov s tým, že si 10.000 eur nechal pre seba.

Po medializácii vraždy si 26. februára 2018 Andruskó vypýtal od Aleny Zs. ďalšie peniaze. Mala mu ich zabezpečiť od Mariana K., s ktorým sa v ten deň stretla v jeho golfovom rezorte v obci Báč. Dodatočnú sumu odovzdala Andruskóovi v 500-eurových bankovkách, peniaze následne odovzdal Tomášovi Sz.

 

Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová prehovorili pred dnešným hlavným pojednávaním

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak a matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová v rozhovore pre TV Pravda prehovorili o svojich pocitoch aj o tom čo si myslia.

Jozef Kuciak priznal, že jeho pocity sú zatiaľ zmiešané. „Trochu mám strach z toho, ako dlho to celé potrvá a čo vymyslia obhajcovia obžalovaných. Bude to pre nás veľmi ťažké.“

Reklama

S manželkou sa chceli pojednávaní zúčastniť len na začiatku a potom až na vynesenie rozsudku. No keďže sa pani Kušnírová chce zúčastniť každého pojednávania, rozhodli sa, že ju v tom asi nenechajú samú.

Najhoršie zo všetkých obžalovaných na neho osobne vplýval Marian Kočner. „Tá jeho arogancia bije do očí každému. Stále chce pôsobiť dojmom, že jemu sa nič nemôže stať.“

Na snímke obvinený Marian K.

Otec zavraždeného novinára v rozhovore uviedol, že podľa právnikov by dokazovanie malo prebiehať pomerne rýchlo. Jozef Kuciak tiež povedal, že aj keď sú páchatelia známi, nemyslí si, že sa Kočner rozhodol sám a určite to s niekým aspoň prekonzultoval. „Podľa mňa o tom museli vedieť ešte minimálne jeden, dvaja ľudia,“ uviedol.

Pri objednávateľovi a priamom vykonávateľovi očakáva trest na doživotie. Ak by sa im podarilo vysúdiť odškodné milión eur, peniaze nepoužijú pre seba. „Určite pôjdu na charitu. Možno podporíme detské domovy alebo také niečo. Zatiaľ to nemáme poriadne premyslené. Isté je, že pre ľudí typu Kočnera je najhoršie, keď prídu o peniaze, ktoré hromadia celý život a sú schopní kvôli nim aj vraždiť.“

Pre Pravdu sa vyjadrila aj Zlatica Kušnírová, ktorá by sa chcela zúčastniť na všetkých pojednávaniach. „Dúfam, že okolnosti a zdravie mi to dovolia.“

Reklama

Priznala, že stále nerozumie vyjadreniu, že jej dcéra Martina bola v zlom čase na zlom mieste a je presvedčená o tom, že vykonávateľ vedel, že sa nachádza v dome. „Stále to vyvraciam. Ak ju pracovné okolnosti nenútili byť na východe alebo niekde na výskume, stále bola s Jankom. Koľkokrát som jej aj hovorila, zostaň tu s nami na víkend, keď tu cez týždeň pracovala, a ona takú dlhú cestu absolvovala, aby bola s Jankom.“

Dúfa, že pojednávania zvládne, keďže by sa chcela dozvedieť všetko. Ospravedlnenie by od obžalovaných, aj keď tak zatiaľ urobil iba Andruskó, nepriala nijako. „Smrť, ktorá bola plánovaná, objednaná, zaplatená, tá sa ospravedlniť nedá. Ako môžem prijať ospravedlnenie, keď mi zobrali to najcennejšie, čo som v živote mala, a dvakrát, pretože aj Janka som brala ako svojho syna,“ konštatuje Kušnírová a myslí si, že počas pojednávania sa ešte môžu zistiť ďalšie veci.

„Chcela by som vyzvať, ak sú nejakí svedkovia alebo ak niekto niečo má, aby nám to dal. Treba vyčistiť ten chliev. Tvrdím, že Kočner nie je posledný. Janko písal o mnohých ľuďoch na vysokých postoch. Ale Kočner bol ten, ktorý to možno zosnoval, zorganizoval a zaplatil. Určite v tom nie je sám,“ uviedla Kušnírová v závere.

Na snímke obvinený Tomáš Sz.

K dnešnému pojednávaniu sa na sociálnej sieti počas víkendu vyjadril aj brat Jána Kuciaka. Uviedol, že nedokáže dobre popísať, čo sa v nich odohráva.

Priznal, že nevie ako sa zvládne posadiť sa na lavicu svedka, keďže je to veľmi psychicky náročné a v miestnosti budú s vrahmi svojich príbuzných.

„Preto chcem aj poprosiť novinárov, aby sa k rodičom aj Zlatke správali ohľaduplne a nenásobili im stres. Pokúsime sa stihnúť, koľko budeme vládať, pretože veľa z vás už je našimi kamarátmi a tým, že sa novinári aj ľudia zaujímali, nezostali sme sami a máme nádej v spravodlivosť aj v súboji s mocou peňazí. Je to o nás všetkých. Budeme bojovať. Z celého srdca ďakujeme za podporu. Strašne nám chýbajú, už nedovoľme aby sa to ešte niekedy niekomu stalo,“ napísal Jozef Kuciak v statuse.

Na snímke zľava v popredí: Právny zástupca rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic, mama zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka Jozef Kuciak a Jana Kuciaková počas príchodu na predbežné verejné prejednanie obžaloby obvinených v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

 

08:00 Súdny proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, jeden zo spolupáchateľov by mal svedčiť

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa dnes začína hlavné pojednávanie vo veci vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára a ďalších skutkov.

Po tom, ako súd na verejnom zasadnutí 19. decembra prijal obžalobu podanú Úradom špeciálnej prokuratúry, vytýčil v prípade vraždy novinára pojednávania na 13., 14., 15., 20., 21., 22. januára a na 3., 4. a 6. februára. V rámci prvých pojednávacích dní sa na súde očakáva prednes obžaloby a vyjadrenia či prípadné výsluchy štvorice obžalovaných.

Na programe by mal byť v prvých pojednávacích dňoch aj výsluch kľúčového svedka Zoltána Andruskóa, ktorý sa na vražde novinára a jeho priateľky podieľal ako sprostredkovateľ.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Tatiana Stará

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali