Briti si zvolili brexit. Johnson svoj poslanecký mandát obhájil, Swinsonová oň prišla. Trump sa teší víťazstvu konzervatívcov vo voľbách v Británii

Briti si zvolili brexit. Johnson svoj poslanecký mandát obhájil, Swinsonová oň prišla. Trump sa teší víťazstvu konzervatívcov vo voľbách v Británii

Londýn 13. decembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP/PA-Hollie Adams)

 

Britský premiér Boris Johnson po pravdepodobnom víťazstve svojej Konzervatívnej strany vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách uviedol, že konzervatívci majú teraz “silný nový mandát uskutočniť brexit, zjednotiť krajinu a posunúť ju dopredu”. Informovala o tom v piatok agentúra AFP

Na snímke Boris Johnson

Johnson sa poďakoval svojim voličom po tom, čo obhájil svoj mandát, keď kandidoval za volebný obvod Uxbridge a South Ruislip.

Reklama

O svoje poslanecké kreslo naopak prišla líderka Liberálnych demokratov Jo Swinsonová, ktorá kandidovala za obvod East Dunbartonshire, kde ju porazila kandidátka Škótskej národnej strany (SNP) Amy Callaghanová.

Podľa prvých odhadov by konzervatívci po štvrtkových predčasných voľbách mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Reklama

Druhá Labouristická strana by mala obsadiť 191 kresiel. Škótska národná strana (SNP) bude mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálni demokrati 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si rozdelili 22 mandátov.

 

11:04 Severoírski nacionalisti získali vo voľbách viac kresiel ako unionisti

Severoírski nacionalisti získali vo štvrtkových britských parlamentných voľbách po prvý raz v dejinách viac kresiel ako probritskí unionisti. Uviedla to v piatok agentúra Reuters.

Severné Írsko má v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu 18 kresiel. Írska republikánska strana Sinn Féin si udržala sedem kresiel a Sociálnodemokratická a labouristická strana (SDLP) získala dve.

Reklama

Naopak, Demokratická unionistická strana (DUP) prišla o dve kreslá a najnovšie ich má osem. Jedno kreslo získala Aliančná strana Severného Írska (APNI).

Severné Írsko sa od Írskej republiky oficiálne oddelilo 6. decembra 1921 uzavretím anglo-írskej dohody.

Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona získala v britskom parlamente po sčítaní hlasov v 649 z 650 volebných obvodov 364 kresiel. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.

 

10:06 Sturgeonová: Výsledky volieb v Škótsku dali signál k referendu o nezávislosti

Reklama

Škótska národná strana (SNP) zaznamenala v parlamentných voľbách výrazné úspechy v škótskych volebných obvodoch. Líderka strany Nicola Sturgeonová povedala, že Škótsko tým vyslalo “jasný signál” smerom ku konaniu druhého referenda o svojej nezávislosti. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanice BBC.

SNP získala 47 z 59 kresiel, ktoré má Škótsko v Dolnej snemovni britského parlamentu. Vo voľbách v roku 2017 získala SNP 35 mandátov.

Sturgeonová, ktorá je zároveň aj škótskou premiérkou, už dávnejšie sľúbila, že britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi pošle ešte pred Vianocami list, v ktorom požiada o právo uskutočniť druhé referendum o nezávislosti Škótska.

“Škótsko vyslalo veľmi jasný odkaz: nechceme vládu Borisa Johnsona, nechceme opustiť EÚ,” povedala. Výsledky volieb v Británii sú podľa nej pochmúrne, čo však vyzdvihuje dôležitosť práva Škótov rozhodnúť sa.

“Boris (Johnson) má mandát vyviesť Anglicko z EÚ, musí však akceptovať, že ja mám mandát dať Škótsku možnosť vybrať si inú budúcnosť,” povedala.

Britský minister pre Škótsko Alister Jack však v súvislosti s voľbami naopak zdôraznil skutočnosť, že celkovo viac ľudí v Škótsku volilo strany, ktoré podporujú zotrvanie krajiny v Spojenom kráľovstve. Jack takisto trval na tom, že britský premiér by nemal povoliť uskutočniť druhé referendum o škótskej nezávislosti.

V ľudovom hlasovaní v roku 2014 odmietlo osamostatnenie Škótska 55 percent voličov. V referende v roku 2016 sa však 62 percent Škótov vyslovilo proti vystúpeniu Británie z EÚ. SNP preto dlhodobo tvrdí, že v prípade brexitu usporiada nový plebiscit o škótskej samostatnosti.

Johnsonova Konzervatívna strana získala po sčítaní hlasov v 649 z 650 volebných obvodov 364 kresiel v britskom parlamente. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.

 

8:33 Jo Swinsonová prišla o mandát, končí ako líderka Liberálnych demokratov

Reklama

Jo Swinsonová po strate poslaneckého mandátu v britských parlamentných voľbách odstupuje z postu líderky Liberálnych demokratov. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie strany.

“Som hrdá na to, že v tejto kampani sa liberálni demokrati postavili za otvorenosť, štedrosť a nádej. Boli sme úprimní v tom, v čo veríme a čo sa snažíme dosiahnuť. Je to jednoznačne prekážka liberálnych hodnôt. Avšak v celej krajine ich vyznývajú milióny ľudí. Spoločným bojom za ne môžeme vytvoriť svetlú budúcnosť,” povedala Swinsonová.

Liberálnych demokratov dočasne povedú Ed Davey a Sal Brintonová a voľby nového lídra sa uskutočnia na budúci rok.

Swinsonová prišla o kreslo v obvode East Dunbartonshire, kde ju porazila kandidátka Škótskej národnej strany (SNP) Amy Callaghanová.

Brintonová pochválila Swinsonovú, že stranu viedla “čestne a nebojácne”.

Reklama

Liberálni demokrati získali vo voľbách podľa predbežných výsledkov len 11 mandátov.

 

8:07 Trump gratuloval Johnsonovi k volebnému víťazstvu

Americký prezident Donald Trump v piatok zablahoželal britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Zároveň uviedol, že obe krajiny majú teraz voľnú cestu k uzavretiu “masívnej” novej obchodnej dohody. Informovala o tom agentúra AFP.

“Gratulujem Borisovi Johnsonovi k jeho obrovskému VÍŤAZSTVU,” napísal Trump na Twitteri.

Reklama

Americký prezident dodal, že Británia a USA majú teraz voľnú cestu k podpisu novej obchodnej dohody.

“Táto dohoda má potenciál byť oveľa rozsiahlejšia a lukratívnejšia ako akákoľvek dohoda, ktorá by mohla byť uzavretá s EÚ. Boris, oslavuj,” konštatoval Trump.

Johnsonova Konzervatívna strana získala po sčítaní hlasov v 645 z 650 volebných obvodov 361 kresiel v britskom parlamente. Labouristická strana podľa týchto výsledkov obsadí 203 kresiel.

 

6:50 Mayovú teší úspech konzervatívcov vo voľbách

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že jej nástupcovi Borisovi Johnsonovi sa do konca budúceho roku podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ. Uviedla tiež, že ju veľmi teší úspech konzervatívcov, ktorý dosiahli vo štvrtkových parlamentných voľbách.

Informovala o tom v piatok spravodajská stanica BBC, ktorá dodala, že svoj poslanecký mandát v obvode Maidenhead vo voľbách obhájila aj Mayová.

Reklama

Na otázku, ako sa Johnsonovi podarilo dosiahnuť, že konzervatívci podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov získali v parlamente väčšinu, keď ona vo voľbách v roku 2017 nebola taká úspešná, Mayová odpovedala, že v týchto voľbách mali ľudia jednoznačný výber: rozhodovali, či chcú, aby sa brexit uskutočnil, a vedeli, že ak budú mať konzervatívci väčšinu, brexit uskutočnia.

Tieto voľby boli podľa Mayovej zamerané na zabezpečenie toho, aby Británia mohla prekonať patovú situáciu v parlamente, uskutočniť brexit a “ísť ďalej”.

V tejto súvislosti Mayová vyjadrila presvedčenie, že Johnsonovi sa podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ do konca budúceho roka. Vysvetlila, že “v tejto oblasti sa už vykonalo mnoho práce.” Uviedla, že ak bude vôľa na oboch stranách, dohodu bude možné dosiahnuť.

 

6:28 Britskí konzervatívci získali v parlamente nadpolovičnú väčšinu mandátov

Britská Konzervatívna strana získala v parlamente nadpolovičnú väčšinu mandátov. Vyplýva to z výsledkov sčítania hlasov odovzdaných v 597 zo 650 volebných obvodov. Informovala o tom televízia Sky News.

Po sčítaní výsledkov v 614 zo 650 volebných obvodov získala Konzervatívna strana 338 mandátov, Labouristická strana 200, Škótska národná strana 46 mandátov, Liberálni demokrati by v Dolnej snemovni obsadili osem kresiel a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) by v Snemovni mala osem poslancov. Ostatné strany by si rozdelili 14 mandátov.

Reklama

 

6:03 Americký prezident Trump vyjadril spokojnosť s Johnsonovým víťazstvom

Americký prezident Donald Trump reagoval v piatok na prvé odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii, podľa ktorých jasne zvíťazila Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona. Informovala o tom agentúra AFP.

“Zdá sa, že v Spojenom kráľovstve to bude veľké víťazstvo pre Borisa,” napísal na Twitteri americký prezident, ktorý Johnsona dlhodobo podporuje.

Po sčítaní výsledkov v 550 zo 650 volebných obvodov získala Johnsonova Konzervatívna strana 291 mandátov, Labouristická strana 190, Škótska národná strana 43 mandátov, Liberálni demokrati by v Dolnej snemovni obsadili sedem kresiel a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) by v Snemovni mala šesť poslancov. Ostatné strany by si rozdelili 13 mandátov.

Podľa prvých odhadov by konzervatívci po štvrtkových predčasných voľbách mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Druhá Labouristická strana by mala obsadiť 191 kresiel. Škótska národná strana (SNP) bude mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálni demokrati 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si podľa exit pollov rozdelili 22 mandátov.

Reklama

 

6:02 Downing Street: Väčšie personálne zmeny vo vláde budú až po brexite

Úrad britského premiéra v piatok oznámil, že ak sa exit polly potvrdia, vo vláde premiéra Borisa Johnsona dôjde len k menším  personálnym zmenám, aj to až na budúci pondelok (16. decembra). Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Dodala, že nový plán brexitu, ktorý ako alternatívny predložil Johnson, by mohol parlament prerokovať v druhom čítaní v piatok 20. decembra.

Väčšie zmeny vo vládnom kabinete by mohli nastať vo februári – po tom, ako Británia k 31. januáru opustí Európsku úniu.

V marci by potom mal byť schválený rozpočet, dodala BBC s odvolaním sa na informácie z Downing Street.

 

Reklama

5:13 Corbyn nepovedie labouristov do ďalších volieb

Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn v piatok vyhlásil, že nebude viesť svoju stranu do ďalších volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

Prehru labouristov s konzervatívcami Borisa Johnsona i volebnú noc označil Corbyn za veľké sklamanie.

Vo svojom príhovore, ktorý predniesol v Islingtone North, kde kandidoval a obhájil svoj mandát, sa Corbyn poďakoval za dôveru svojim voličom. Poslancom Dolnej snemovne sa stal v poradí už desiaty raz.

Poďakoval sa aj svojim priateľom a rodine, obzvlášť svojej manželke za to, že počas predvolebnej kampane vydržala tlak, ktorému ju vystavili médiá.

Vo svojom príhovore Corbyn pripomenul, že Labouristická strana počas predvolebnej kampane predstavila svoj “manifest nádeje”. Uviedol tiež, že téma odchodu Británie z EÚ predvolebnú debatu polarizovala.

Politickí pozorovatelia v bezprostrednej reakcii na tento prejav uviedli, že Corbyn v ňom nepriznal zodpovednosť za neúspech strany vo voľbách a aj keď vyhlásil, že stranu nepovedie do žiadnych budúcich volieb, neavizoval, že by mal v úmysle odstúpiť z postu straníckeho lídra.

Reklama

Podľa prvých odhadov by konzervatívci po štvrtkových predčasných voľbách mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Druhá Labouristická strana by mala obsadiť 191 kresiel. Škótska národná strana (SNP) bude mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálni demokrati 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si rozdelili 22 mandátov.

 

3:58 EÚ očakáva, že predpokladané víťazstvo konzervetívcov vnesie jasno do brexitu

Európski lídri vo štvrtok privítali, že očakávané volebné víťazstvo Borisa Johnsona v britských parlamentných voľbách vnáša jasno do odchodu Británie z EÚ. Uviedli súčasne, že dosiahnuť do konca roku 2020 obchodnú dohodu medzi EÚ a Britániou bude náročné.

Reklama

Z exit pollov zverejnených po zavretí volebných miestností v Británii vyplýva, že Johnsonova Konzervatívna strana by mohla mať v 650-člennom britskom parlamente väčšinu o 86 kresiel.

“Je to veľmi jasný výsledok – zajtra ráno sa nezmení,” povedal švédsky premiér Stefan Löfven novinárom v Bruseli vo štvrtok po prvom dni summitu EÚ.

Dodal, že tento výsledok súčasne zrejme znamená, že “sa s naším rozchodom pohneme vpred”. Dodal, že “teraz máme 11 mesiacov na rokovanie o budúcej obchodnej dohode”, pričom upozornil, že “je to veľmi krátky čas.”

Lídri EÚ v piatok prediskutujú mandát, ktorý bude mať Európska komisia pre rokovania o budúcich vzťahoch s Britániou po brexite, ktorý sa teraz očakáva na konci januára, s prechodným obdobím do konca roku 2020.

“Najdôležitejšou vecou v súvislosti s brexitom nie je spôsob, akým sa rozchádzame, ale to, čo vybudujeme potom,” uviedla pred novinármi francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin.

“Sme pripravení rokovať o všetkom, čo treba (prerokovať) a zajtra bude dôležité, aby sme dostali mandát od Rady” Európskej únie, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nemenovaní predstavitelia EÚ však podľa Reuters varovali, že dosiahnuť obchodnú dohodu s Britániou za menej ako 12 mesiacov bude veľmi ťažké. Kým sa obchodné dohody EÚ dojednajú a nadobudnú platnosť, trvá to roky, uviedol zdroj.

Británia a EÚ musia rokovať o obchodnej dohode do konca roku 2020, pretože v tom čase sa končí prechodné obdobie na odchod Británie zo spoločného trhu.

Bez novej dohody by sa obchodné vzťahy medzi Londýnom a jeho najväčším obchodným partnerom – EÚ – mohli riadiť zásadami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

 

3:38 Britských Zelených sklamal výsledok, ktorý by mali dosiahnuť podľa exit pollov

Šéf britskej strany Zelení  Jonathan Bartley je nespokojný s výsledkom, ktorý podľa prvých odhadov jeho strana dosiahla vo štvrtkových predčasných voľbách do Dolnej snemovne britského parlamentu.

Podľa zverejnených exit pollov by Zelení mali mať v parlamente jediného poslanca.

V rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC Bartley v piatok uviedol, že ak sa zverejnené prognózy výsledkov parlamentných volieb potvrdia, “bude to veľmi zlá noc pre klímu (ako tému) a progresívnu politiku”.

BBC vysvetlila, že Zelení uzavreli dohodu s Liberálnymi demokratmi a Waleskou stranou (Plaid Cymru), že podporia spoločného kandidáta, aby tábor politických strán podporujúcich zotrvanie Británie v EÚ mal šancu získať vo voľbách viac hlasov.

Reklama

Bartley dodal, že Zelení oslovili aj labouristov, ktorí sa však k tejto dohode nepripojili, čo “viedlo k predvídateľným výsledkom”.

Vyhlásil, že politické strany si z tejto situácie musia zobrať ponaučenie. “Musíme spolupracovať,” zdôraznil.

“Nechceli sme tieto voľby a varovali sme, čo sa môže stať,” dodal. “Neexistuje spôsob, ako to zvrátiť. Je to veľmi zlá správa,” uviedol Bartley, podľa ktorého táto situácia len potvrdzuje, že Británia “zúfalo potrebuje” volebnú reformu a labouristi ju musia  podporiť.

Podľa prvých odhadov by konzervatívci po štvrtkových predčasných voľbách mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Druhá Labouristická strana by mala obsadiť 191 kresiel. Škótska národná strana (SNP) bude mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálni demokrati 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si rozdelili 22 mandátov.

 

2:54 SNP sa po voľbách bude usilovať o referendum o nezávislosti Škótska

Kandidát na poslanca Škótskej národnej strany (SNP) Humza Yousaf označil prvé odhady výsledkov britských predčasných parlamentných volieb za povzbudivé s tým, že podľa exit pollov získa jeho strana v Dolnej snemovni parlamentu 55 kresiel. Informovala o tom v piatok stanica BBC.

Podľa Yousafa exit polly nasvedčujú tomu, že SNP zažije “dobrú volebnú noc”, zároveň však dodal, že si treba počkať na konečné výsledky volieb.

“Stále hovoríme, že treba zachovať pokoj a sledovať výsledky (v jednotlivých volebných obvodoch),” povedal po zverejnení prvých odhadov Yousaf.

Podľa jeho slov to v Škótsku pre SNP vyzerá na “jednoznačne úspešnú noc”.

Celkovo však volebné odhady vzhľadom na projektované víťazstvo Konzervatívnej strany označil za “skľučujúce”.

SNP bude mať “absolútny mandát” vypísať nové referendum o nezávislosti Škótska, dodal Yousaf.

V ľudovom hlasovaní v roku 2014 odmietlo osamostatnenie Škótska 55 percent voličov. V referende v roku 2016 sa však 62 percent Škótov vyslovilo proti vystúpeniu Británie z EÚ a SNP dlhodobo tvrdí, že v prípade brexitu usporiada nové referendum o samostatnosti.

Podľa prvých odhadov by konzervatívci po štvrtkových predčasných voľbách mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Reklama

Druhá Labouristická strana by mala obsadiť 191 kresiel. Škótska národná strana (SNP) bude mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálnodemokratická strana 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si rozdelili 22 mandátov.

 

1:58 Strana brexitu pravdepodobne nebude mať v parlamente žiadneho poslanca

Z prvých odhadov výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii vyplýva, že Strana brexitu (BP) europoslanca Nigela Faragea nezíska v Dolnej snemovni parlamentu ani jedno kreslo. Informovala o tom v piatok stanica BBC.

“Ak sa podarí uskutočniť brexit, tak sme odviedli dobrú prácu. Ak však bude dohoda o brexite Borisa Johnsona schválená bezo zmien, nebudem ju môcť podporiť,” povedal Farage v rozhovore pre BBC na margo výsledkov štvrtkových predčasných parlamentných volieb.

Uviedol tiež, že Johnsonova dohoda o vystúpení Británie z EÚ by vytvorila základ pre bližší vzťah Spojeného kráľovstva s Úniou, ako by sa mu páčilo.

Na otázku, či sa po prvých odhadoch volebných výsledkov predčasných parlamentných volieb, v ktorých jeho strana pravdepodobne nezíska ani jeden mandát, nechystá na odchod z politiky, Farage odpovedal: “Uvidíme, kde budeme o šesť mesiacov, možno sa ešte budem musieť vrátiť do hry.”

Ako vo voľbách hlasoval on sám, Farage komentoval slovami, že sa nevedel prinútiť voliť konzervatívcov a preto svoj volebný lístok znehodnotil.

“Ako som hlasoval, je dosť nepodstatné,” povedal Farage, pričom zaútočil na britský volebný systém, v ktorom víťaz berie všetko.

Boris Johnson presadil decembrové predčasné voľby v nádeji, že získa väčšinu v parlamente a prelomí tak politickú patovú situáciu v otázke brexitu, ktorá dosiaľ v Británii panovala

Konzervatívna väčšina by podľa neho ratifikovala revidovanú dohodu o vystúpení dosiahnutú s EÚ a vyviedla krajinu z Únie v naposledy stanovenom termíne – 31. januára 2020.

 

0:56 Francúzsko víta odhad výsledkov predčasných parlamentných volieb v Británii

Francúzsko privítalo správy, ktoré naznačujú víťazstvo premiéra Borisa Johnsona vo štvrtkových britských parlamentných voľbách. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin vo svojej reakcii dodala, že toto “zjavne rozhodujúce víťazstvo” konzervatívcov môže pomôcť zabezpečiť brexit podľa dohodnutých pravidiel.

Reklama

Poznamenala, že ak sa exit polly potvrdia, bude to znamenať, že  konzervatívci budú mať v Dolnej snemovni jasnú väčšinu, “čo v Spojenom kráľovstve už niekoľko rokov nebolo”.

Podľa odhadov by konzervatívci mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Druhá Labouristická strana by podľa odhadov mala obsadiť 191 kresiel. Škótska národná strana (SNP) bude mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálnodemokratická strana 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si rozdelili 22 mandátov.

 

0:36 Labouristi svoj neúspech vo voľbách pripisujú únave z brexitu

Za neúspechom britských labouristov v parlamentných voľbách je únava britskej verejnosti zo zdĺhavého procesu súvisiaceho s odchodom Británie z EÚ. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedol hovorca strany pre finančné záležitosti John McDonnell.

“Vyzerá to tak, že dominoval brexit. A mnohé spôsobila únava z brexitu,” vyhlásil McDonnell. Ľudia to podľa neho chceli mať za sebou a podľa toho hlasovali vo voľbách.

Hovorca britskej Labouristickej strany Barry Gardiner v piatok uviedol, že exit polly zverejnené vo štvrtok večer po zavretí volebných miestností v Británii sú pre stranu “zničujúcou ranou”.

Z exit pollov vyplýva, že konzervatívci by mohli získať až 368 mandátov a v 650-člennej Dolnej snemovni britského parlamentu by mali jasnú väčšinu.

Druhá Labouristická strana by mala obsadiť 191 kresiel. Ak sa tento predpoklad potvrdí, bude to znamenať, že Jeremy Corbyn od roku 2017 doviedol labouristov k dvom volebným porážkam.

Podľa ohlasov, ktoré priniesla spravodajská stanica BBC, členovia strany zodpovednosť za prehru pripisujú Corbynovi, jeho “neschopnosti viesť politickú stranu, absencii vodcovsta” a zbabranej predvolebnej kampani.

Podľa odhadov by Škótska národná strana (SNP) mala mať 55 poslaneckých mandátov a Liberálnodemokratická strana 13. Jedného poslanca by v parlamente mali aj Zelení. Ostatné strany by si rozdelili 22 mandátov.

 

0:09 Johnson sa voličom v Británii poďakoval za účasť na voľbách

Britský premiér Boris Johnson sa vo štvrtok poďakoval občanom, ktorí využili svoje právo a odovzdali svoj hlas vo štvrtkových predčasných voľbách do britskej Dolnej snemovne.

Ako informovala agentúra AFP, Johnson sa občanom poďakoval prostredníctvom príspevku na Twitteri.

Nezmienil sa v ňom však o zverejnených exit polloch, ktoré naznačujú, že jeho Konzervatívna strana bude mať v 650-člennom parlamente väčšinu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali