Irán vstúpil do ŠOS. Pohľad na mapu nepustí. Geopolitika sa zásadne mení

Irán vstúpil do ŠOS. Pohľad na mapu nepustí. Geopolitika sa zásadne mení

Peking 5. júla 2023 (HSP/ VZGLJAD/ Foto: Telegram)

 

Čo bude znamenať členstvo Iránu v ŠOS pre zúčastnené krajiny? Geopolitika nepustí. Pri pohľade na mapu je každému jasné, že je to dôležitý nový člen Šanghajskej organizácie spolupráce a že pomer síl sa zásadne a nezvratne vo svete presúva na Východ. Treba si tiež uvedomiť, že Irán je z pohľadu Západu ten najdarebáckejší štát a do začatia ruskej ŠVO bolo naň zo strany USA a západných štátov uvalených najviac sankcii. To však dnes už Euro-Áziu vôbec nezaujíma. Názor Západu je Číne, Indii, Rusku úplne ľahostajný, čo najlepšie dokumentuje stratu dôležitosti a vplyvu západných krajín. Novovzniknutú situáciu rozoberajú ruské noviny VZGLJAD

Šnaghajská organizácia spolupráce
Šanghajská organizácia spolupráce. Červenou sú vyznačené členské krajiny, žltou záujemcovia o členstvo. Irán sa z čakateľa na členstvo stal včera plnohodnotným členom organizácie (Na mape ešte uvádzaný ako kandidát na členstvo)

Dvojročná cesta Iránu k členstvu v ŠOS sa skončila. Z členstva profituje nielen Teherán, ale aj Rusko a Čína a ostatní členovia ŠOS. Čo znamená vstup islamskej republiky do združenia a ako ovplyvní budúcnosť eurázijského priestoru?

Reklama

Šanghajská organizácia spolupráce na svojom 23. samite v Indii oficiálne oznámila, že Irán vstúpil do jej radov. Ceremoniál vztýčenia vlajky islamskej republiky sa konal na sekretariáte ŠOS v Pekingu. Prezident nového členského štátu Ebrahim Raisi vyhlásil, že krajina má v úmysle rozšíriť spoluprácu s Ruskom a ďalšími členskými štátmi ŠOS pri vytváraní dopravných koridorov.

Poukázal najmä na dôležitosť súčinnosti s Moskvou v rámci vytvorenia železničného koridoru, ktorý by zabezpečil hladké fungovanie dodávateľských reťazcov. Hlava štátu okrem toho zdôraznila, že Irán prispeje k realizácii takých dôležitých projektov, ako je medzinárodný dopravný koridor Sever – Juh. Poznamenal, že Teherán je pripravený poskytnúť prístup do svojich prístavov tým krajinám, ktoré nemajú prístup k moru.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin privítal pristúpenie Teheránu, informovala agentúra TASS. Poznamenal, že Iránu treba pomôcť začleniť sa do všetkých procesov organizácie. Ruský líder zdôraznil, že orgány islamskej republiky vykonali všetky potrebné prípravy na vstup za menej ako dva roky.

Poukázal tiež na rast autority a vplyvu ŠOS. Podľa Putina to nemôže nevyvolať spokojnosť. “Dôverujú nám, chcú byť našimi priateľmi a spolupracovať s nami,” dodal ruský prezident.

Pripomenul, že Teherán sa rozhodol vstúpiť do ŠOS ešte v roku 2021. Na samite v Dušanbe bol schválený dokument “O začatí postupu prijatia Iránskej islamskej republiky do ŠOS”. Prezident Ibrahim Raisi zdôraznil, že tento krok otvorí Teheránu možnosti pripojiť sa k euroázijským obchodným cestám. V roku 2022 na samite ŠOS v Samarkande republika podpísala memorandum o záväzkoch voči Šanghajskej organizácii spolupráce.

Odborná verejnosť konštatuje – Iránu sa konečne podarilo zavŕšiť svoju dvojročnú cestu. Teraz sa štát po prvé bude môcť stať spoľahlivým partnerom, čím sa zvýši medzinárodná váha organizácie. Po druhé, členstvo Teheránu v ŠOS umožní Iránu uľahčiť vlastnú existenciu tvárou v tvár americkým sankciám.

“Rozhodnutie o vstupe do ŠOS bolo prijaté pred dvoma rokmi a teraz sa táto procedúra končí. Pre Teherán je členstvo v tejto organizácii pomerne prestížne. Je to dôkaz, že krajina napriek všetkým snahám svojich odporcov nie je v izolácii. Okrem toho členstvo otvára štátu nové ekonomické a logistické možnosti,” povedal Fiodor Lukjanov, politológ a šéfredaktor časopisu Russia in Global Affairs.

Reklama

“Keďže jedným z cieľov ŠOS je vytvoriť mechanizmus na reguláciu politických procesov v Eurázii, vstup Iránu ako vplyvnej regionálnej mocnosti by mal pozitívny vplyv na dôveryhodnosť a možnosti organizácie. Teherán tiež nemá prakticky žiadne rozpory s ostatnými členskými štátmi, čo je jednoznačné plus. Predtým viedlo pristúpenie Indie a Pakistanu, ktoré sú vo vzájomnom konflikte, k “útlmu” v práci združenia. Teraz sa to už nebude opakovať,” hovorí expert.

“Irán je krajina priateľská k Rusku. Takže jeho vstup do ŠOS je pre nás pozitívnou správou. S najväčšou pravdepodobnosťou členstvo Teheránu v organizácii rozšíri možnosti realizácie spoločných regionálnych projektov,” zdôraznil Lukjanov.

“Vstup Teheránu do ŠOS otvára obrovské ekonomické možnosti pre každú členskú krajinu združenia, keďže vzťahy s islamskou republikou získavajú iný právny status,” povedal Vladimír Sažin z Inštitútu orientalistiky Ruskej akadémie vied.

“Pre samotný Irán sa vstup do ŠOS stáva závanom čerstvého vzduchu. Krajina bola dlhý čas pod tlakom amerických sankcií. Teraz má Teherán prístup na obrovské trhy členských štátov ŠOS, kde je možné nakupovať tovar, ku ktorému bol predtým prístup uzavretý,” zdôrazňuje expert.

“Pre Rusko je vstup Iránu tiež dôležitý. Vzťahy medzi Moskvou a Teheránom dnes zažívajú “zlaté obdobie”. Okrem toho umožní nadviazať s republikou plodnejšiu hospodársku spoluprácu,” konštatuje hovorca.

Reklama

“Zo vstupu Teheránu do združenia však najviac profituje Čína. Peking intenzívne pracuje na realizácii iniciatívy “Jeden pás, jedna cesta”. V rámci tohto projektu by sa Irán mohol stať hlavným dopravným uzlom spájajúcim Čínu s Blízkym východom. To umožní, aby sa Ríša stredu stala skutočným obchodným gigantom,” hovorí Sažin.

“Pripomeňme, že to bol Peking, ktorý sprostredkoval obnovenie diplomatických vzťahov medzi islamskou republikou a Saudskou Arábiou. Čínski diplomati aktívne podporujú mier na Blízkom východe a vstup Teheránu do ŠOS by výrazne urýchlil realizáciu hospodárskych plánov nebeskej ríše,” zdôrazňuje expert.

“Začlenenie Iránu do štruktúr Šanghajskej organizácie spolupráce je teda prospešné pre všetkých. Je to vplyvný štát s pôsobivými ekonomickými a politickými perspektívami,” uzatvára Sažin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali