Investičný génius Rogers: Kríza príde a ľudia za to strašne zaplatia

Investičný génius Rogers: Kríza príde a ľudia za to strašne zaplatia

San Francisco 21. septembra 2018 (HSP/svetlosveta/Foto:wikimedia)

 

Najúspešnejší investor s komoditami na svete Jim Rogers sa počas svojej prednášky na MoneyShow v San Franciscu vyjadril, že svet smeruje k najhlbšej finančnej kríze v jeho živote “a to patrím medzi dosť starých ľudí.” Celkovú ekonomickú situácie na svete hodnotí ako “strašnú” za čo viní centrálne banky Európskej únie a USA, ktoré politikou tlačenia peňazí iba podnietili už aj tak zadlžených ľudí “zadlžovať sa ešte viac.” Politiku centrálnych bánk v podobe nulových a dokonca niekedy záporných úrokových mier považuje za príčinu fiktívneho ekonomického rastu. Informuje portál Svetlo sveta

Na snímke Jim Rogers

“Nikdy v dejinách neboli úrokové miery tak nízko. V niektorých krajinách máme úroky dokonca negatívne. Toto sa nikdy v dejinách nestalo. Niektorí guvernéri mimo kamier sami priznávajú, že je to experiment a nevedia, čo to prinesie.”

Reklama

Kým v roku 2008 kríza prepukla ako kríza nadmerného dlhu súkromného sektora, ktorý na seba prebrali štáty, najstávajúca kríza bude krízou nadmerných dlhov štátov, ktoré však už nemá kto prebrať a zaplatia ich ľudia, a preto očakávajme vlnu bankrotov nielen jednotlivcov, ale celých štátov.

“Všetci za toto zaplatíme strašidelnú cenu. Úrokové miery sa vrátia na normálne úrovne. Je možné, že pôjdu ešte vyššie. V momente, ako sa toto udeje, ľudia za to zaplatia veľmi, veľmi vysokú cenu.”

Reklama

Jim Rogers považuje vyjadrenia bývalej predsedkyne americkej centrálnej banky Janet Yellen o tom, že svet už nikdy nezažije recesiu, za úsmevné. Upozornil, že zásoba peňazí FED za posledných 10 rokov narástla o 500% a svet je zadĺžený ako nikdy pred tým. Kým pred ešte 30 rokmi boli USA celosvetovým veriteľom, v súčasnosti sú podľa Rogersa “najväčším dlžníkom a to nielen teraz na svete, ale v dejinách. Je až neuveriteľné, čo americki politici dokázali urobiť v tejto oblasti za tak krátku dobu.” Z tohto dôvodu je nereálne očakávať, že ekonomický rast potrvá večne.

Napriek svojím vyjadreniam Rogers prezradil, že svoj majetok premenil v súčasnosti do amerických dolárov, a to nie preto, že by dolár bol pevnou menou, ale preto, že keď vypukne panika, ľudia si myslia, že dolár je bezpečný a nakupujú ho. Preto očakáva jeho zhodnocovanie. “V panike ľudia nekupujú euro, ani britskú libru, ale dolár. Keď veľmi zhodnotí, potom ho predám. Také jednoduché je zarábať peniaze,” uviedol Rogers.

Najlepšie investičné príležitosti vidí Rogers v súčasnosti v Rusku. “Rusko má veľmi malý dlh. Je to až neuveriteľné, ako málo sú zadĺžení.” Za príčinu vypuknutia krízy považuje niečo, čomu ľudia nevenujú ani pozornosť. “V roku 2008 vypukla finančná kríza na Islande. Nikto nevedel, že nejaký Island existuje. Potom však prišlo na rad Írsko, až skrachoval Lehman Brothers,” uzavrel Rogers.

Jim Rogers do začiatku 70 rokov vlastnil spolu s Georgeom Sorosom investičný fond, ktorý ročne zarábal vyše 1000%. Potom sa osamostatnil, nakoľko nechcel robiť špekulácie s menami, ale zameral sa na obchodovanie s komoditami. Dnes je považovaný za najlepšieho investora v tejto oblasti na svete. Jim Rogers žije v Singapure, aby sa jeho deti naučili plynule po čínsky, pretože podľa neho „19. storočie patrilo Británii, 20. storočie USA a 21. bude patriť Číne, či sa to niekomu páči alebo nie.“

Michal Pátrovič

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali