Iniciatíva Harabin na hrad zbiera podpisy za prezidentskú kandidatúru Štefana Harabina

Iniciatíva Harabin na hrad zbiera podpisy za prezidentskú kandidatúru Štefana Harabina

(Bratislava 15. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Do zápasu o funkciu prezidenta SR by sa mohol zapojiť ako občiansky kandidát aj sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Oznámili to v štvrtok predstavitelia petičnej iniciatívy s názvom “Harabin na Hrad”, ktorí zbierajú podpisy potrebné pre jeho kandidatúru (www.harabinnahrad.sk kde si záujemcovia môžu aj stiahnuť petičný hárok).

Na snímke Štefan Harabin

Podľa člena iniciatívy a bývalého predsedu Matice Slovenskej Mariána Tkáča už majú zozbieraných niekoľko sto podpisov. “Chcel by som vyzvať verejnosť, aby si všimla, že Štefan Harabin má našu podporu a budeme robiť všetko preto, aby mal dostatočný počet podpisov. Chcel by som vyzvať aj Štefana Harabina, aby do zápasu o skutočne lepšie Slovensko nastúpil a aby prijal kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky,” uviedol Tkáč na tlačovej konferencii v Dome novinárov.

Reklama

Tkáč vysvetlil, že má potvrdený predbežný záujem Harabina, ktorý je jeho rodinným priateľom. Iniciatíva vo štvrtok spustila webovú stránku Harabin na hrad, kde vyzýva verejnosť, aby sa pridala a podporila kandidatúru. Zároveň zverejnila číslo účtu, kde môžu podporovatelia posielať príspevky na volebnú kampaň sudcu. Doterajšie aktivity podľa Tkáča financovali členovia iniciatívy z vlastných prostriedkov.

Bývalý šéf Matice a bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska tiež navrhol logo Harabinovej kampane s ústredným motívom, ktorým je trikolórou zaplnené písmeno H, symbolizujúce priezvisko sudcu a tiež Bratislavský hrad, kde však hlava štátu v skutočnosti nesídli. Podľa Tkáča však v tomto prípade využili zhodu začiatočných písmen oboch slov.

Reklama

Slovensko podľa Tkáča potrebuje prezidenta, ktorý bude presadzovať a ctiť tradičné hodnoty, ktoré sa dajú vyjadriť piatimi slovami: Boh, vlasť, rodina, práca a česť. Tiež prezidenta, ktorý ovláda aspoň základy práva a vie, že ak sú zákony v rozpore s ústavou, majú sa poslať na Ústavný súd a majú sa zmeniť. “Potrebujeme prezidenta, ktorý je priamočiary, energický, bezúhonný, odvážny, morálny človek, za ktorým nie sú žiadne kauzy, ktorý je nezávislý na politických stranách a podnikateľských skupinách,” vysvetlil Tkáč, že práve preto vznikla petičná iniciatíva, aby kandidát nemusel byť závislý na 15 hlasoch poslancov.

Na otázku, či je vhodné aby sa politického zápasu o post hlavy štátu zúčastňoval sudca Najvyššieho súdu SR vo výkone funkcie Tkáč odpovedal, že Harabin sa bude musieť v prípade prijatia kandidatúry s touto otázkou vysporiadať. Na otázku, či je bývalý minister spravodlivosti, predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady vhodnou osobnosťou, ktorá dokáže z pozície prezidenta spájať spoločnosť Tkáč pripustil, že bude úlohou ich výboru, aby s Harabinom diskutovali o spôsobe jeho boja za práva obyvateľov štátu. Problematický pritom môže byť podľa Tkáča nie obsah, ale forma tohto boja.

Prezidentské voľby budú v roku 2019. Prezident SR Andrej Kiska zatiaľ nepovedal, či sa pokúsi post obhájiť. Množia sa informácie, že už kandidovať nebude. Politické strany začínajú rozmýšľať, koho do boja postavia. V SaS sa podľa Denníka N spomína slovenský vedec Robert Mistrík. KDH uvažuje o riaditeľovi Dobrej noviny Mariánovi Čaučíkovi či europoslancovi Miroslavovi Mikolášikovi (KDH). Kandidatúru ako občiansky kandidát oznámil vlani Radovan Znášik a vo februári tohto roka bezpečnostný analytik, bývalý šéf slovenských policajných ochrankárov a podnikateľ Juraj Zábojník.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali