Ftáčnik: Mestu sa podarilo rozbehnúť strategické dopravné projekty

Ftáčnik: Mestu sa podarilo rozbehnúť strategické dopravné projekty

Bratislava 27. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Hlavné mesto znížilo v uplynulom období svoju zadlženosť

Orientačný odpočet dosiahnutých výsledkov v hlavnom meste SR ku koncu tohto roka predložil na dnešnej tlačovej besede primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Verejný odpočet ponúkne na stretnutí s občanmi v pondelok (2. 12.) o 17.00 h v priestoroch magistrátu.

Reklama
Na snímke primátor Bratislavy Milan Ftáčnik

M. Ftáčnik okrem iného považuje za úspech, že sa podarilo rozbehnúť strategické dopravné projekty a pokračovať v konsolidácii mestských financií. „Doprava sa prejavovala v tomto roku ako kľúčový problém a výsledkom je, že sa podarilo pristúpiť k realizácii stanovených úloh. Zazmluvnili sme 160 miliónov eur, ktoré by mali pomôcť verejnej doprave. Sú vysúťažené dodávky na nové trolejbusy a električky, prvé trolejbusy by sme mali vidieť na cestách v roku 2014. Najväčší projekt v tomto volebnom období je prvá etapa nosného dopravného systému, čo znamená rekonštrukciu Starého mosta a koľajovú trať do Petržalky. Projekt začíname realizovať 2. decembra. Dielo bude stáť 74 miliónov eur. Z balíka 160 miliónov eur je to tá najväčšia investícia,“ povedal primátor. Zároveň pripomenul aj obnovu tunela pod Hradným vrchom v tomto roku, ktorá umožnila premávku električiek na tradičnej trase v smere do Dúbravky.

Za druhú prioritu označil M. Ftáčnik zvyšovanie kvality života. Ako povedal, „z operačného programu životné prostredie získalo mesto 29 miliónov eur na opravu dvoch čističiek odpadových vôd vo Vrakuni a Petržalke. „Budeme vypúšťať kvalitnejšiu vodu do Dunaja, ktorá nebude znamenať riziko pre životné prostredie.“ Mesto tiež spracúva koncepciu pre verejnú zeleň. Bude to o výsadbe stromov na Bajkalskej ulici a kvetinových záhonoch na niektorých námestiach za 90.000 eur. Primátor rovnako poukázal na projekty na podporu sociálneho bývania v súvislosti s výstavbou nájomného domu v Petržalke za 2,8 milióna eur.

Reklama

Na otázku TASR, čo urobí mesto pre to, aby sa nezopakovala tohtoročná neúnosná situácia so zimnými výtlkmi na bratislavských cestách M. Ftáčnik uviedol, „že opravy výtlkov predstavujú systémovú záležitosť. Mesto, tak ako v Košiciach má vo vlastníctve cesty I. II. a III. triedy. V iných krajoch má cesty I. triedy na starosti štát a cesty II. a III. triedy samosprávne kraje. Peniaze na ich opravu máme len z bežného príjmu z daní fyzických osôb. Riešenie vidím v dvoch rovinách. Začať rokovania s BSK, aby sa kraj, nielen jednorazovo, podieľal na údržbe ciest II. a III. triedy prostredníctvom spoločného podniku. Mesto samé na to nemá dostatok prostriedkov. Obraciame sa tiež na ministerstvo dopravy ohľadne prerozdelenia dane z motorových vozidiel iným spôsobom, než je to doteraz.“

V súvislosti s ďalšou otázkou TASR ku konsolidácii verejných financií a zadlžovaniu Bratislavy primátor uviedol, že hlavné mesto znížilo v uplynulom období svoju zadlženosť. “Tá krivka na grafe môže síce opticky kolísať, napr. v roku 2O10 na rok 2011 akoby opticky narástla, no išlo o úhradu nesplatených faktúr z predošlého obdobia. Aj teraz nám klesajúcu krivku dlžôb môže zastaviť nakupovanie nových autobusov. V otázke konsolidácie verejných financií a teda znižovaniu deficitu sme sa priklonili k postupu, na ktorom sa dohodol ZMOS s vládou SR. Namiesto mechanického prepočtu, kto a koľko má ušetriť, sme sa zaviazali koľko môžeme ušetriť. Celkovo sa vládou predpísaná suma v rámci SR znížila zo 136 miliónov na 91 miliónov eur. Od hlavného mesta sa v tejto konsolidácii rátalo s deviatimi miliónmi eur, zaviazali sme na 2,6 milióna eur, čo aj dodržíme. Takže nám žiadne krátenie daní v zmysle pôvodne podpísaného memoranda nehrozí,“ uzavrel M. Ftáčnik.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali