Ekonomické dôsledky summitu

Ekonomické dôsledky summitu

Bratislava 19. septembra 2016 (HSP/Slovenské slovo/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Bratislavský summit ma presvedčil, že nikto, kto chce získať predstavu o tom, ako politické kroky a prístupy ovplyvňujú chod hospodárstva a aké opatrenia treba zvoliť, sa nemôže vyhnúť štúdiu národohospodárskych vied.

Na snímke spoločná fotografia účastníkov rokovania. Predný rad zľava estónsky premiér Taavi Roivas, litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, francúzsky prezident Fracois Hollande, premiér SR Robert Fico,  predseda Európskej rady Donald Tusk, rumunský prezident Klaus Iohannis, cyperský prezident Nikos Anastasiadis, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, maltský premiér Joseph Muscat a generálny tajomník Rady Európskej únie Jeppe Tranholm-Mikkelsen
Na snímke spoločná fotografia účastníkov rokovania. Predný rad zľava estónsky premiér Taavi Roivas, litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, francúzsky prezident Fracois Hollande, premiér SR Robert Fico, predseda Európskej rady Donald Tusk, rumunský prezident Klaus Iohannis, cyperský prezident Nikos Anastasiadis, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, maltský premiér Joseph Muscat a generálny tajomník Rady Európskej únie Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Nebudem sa vracať do čias Hanibal ante portas a ani do čias Napoleóna. Môj starý otec ako účastník bojov v prvej svetovej vojne mi veľa porozprával ako to bolo a ako sa rozpadlo Rakúsko-Uhorsko. Neprešlo ešte ani 100 rokov a problémy máme opäť.

Reklama

Nadpis som si prispôsobil z diela J. M. Keynesa Ekonomické konzekvencie mieru z roku 1919. A tak som čakal – aj poučený históriou, že program významného summitu v Bratislave, a to v ťaživej situácii, bude mať takéto hlavné body:

Európa pred príchodom utečencov

Reklama

Bratislavská konferencia – summit a jej úlohy

Zmluva a záväzky

Náprava škôd a riešenie problémov súčasnej EÚ

V spomínam diele Keynesa sa kapitola 5 Reparácia delí na tieto podkapitoly: konferencia a podmienky zmluvy; kapacita Nemecka platiť; komisia pre reparácie a nakoniec protinávrhy Nemecka. Priam inšpirujúca kostra riešenia súčasných problémov EÚ. Tvárime sa akoby takú ťaživú situáciu akú máme v Európe dnes ešte nikto neriešil. Naši politici iste nie.

Hoc veľmi hutne, musím povedať aspoň toto. Nemôžem použiť odľahčený štýl, lebo treba preniknúť do hlbín fungovania ekonomického systému, ktorý plodí to čo dnes prežívame. Sila zvyku na svoje okolie je významná charakteristika ľudstva. Asi málo ľudí si urobí predstavu a pochopí mimoriadne nezvyčajnú, nestabilnú, zložitú, neuveriteľnú a dočasnú podstatu ekonomickej organizácie, s ktorou EÚ žila niekoľko rokov ku koncu a na začiatku tohto storočia. Mysleli sme si, že niektoré z našich najšpecifickejších a prechodných našich nedávnych predností sú prirodzené, permanentné a že od nich závisíme a tak si stanovujeme aj naše celoúniové plány.  Na týchto pieskových a falošných základoch, ako sa ukázalo, rysujeme a rysovali sme si naše sociálne zlepšenie (vývoj) a vytvárali našu politickú platformu, pestujúc naše animozity a jednotlivé ambície, a cítili sme dosť voľného priestoru v našich rukách, aby sme zmiernili konflikty v európskej rodine. Tlačení bláznivým sebaklamom a ľahkomyseľnou sebaúctou, utečenci zvrátili základy, na ktorých sme všetci stavali a aj žili. A tak sme sa dostali do situácie, že žijeme v riziku a musíme nastoliť až akúsi delikátnu, komplikovanú organizáciu, ktorou nám zatriasla imigrácia a premýšľať, prečo sa Európania nemôžu spoliehať v práci na Erópanov, samy  na seba a žiť.

Reklama

I keď by si to žiadalo serióznu ekonomickú analýzu – mali ju urobiť ekonomickí analytici EÚ – nemôžem nespomenúť niektoré fakty. Totiž poukázal na ne už Thilo Sarrazin keď napísal dielo Nemecko pácha samovraždu. Píše v nej ako počas prvých desaťročí po druhej svetovej vojne, hospodársky a spoločensko-politických úspešných, vzrastala v Nemeckú pýcha na zdatnosť a usilovnosť jeho občanov, pýcha na neustále rastúci životný štandard a nepretržite sa vyvíjajúci sociálny štát. Hoc mali hospodárske krízy, tú pýchu a dôveru v solidárnosť vlastného hospodárskeho a sociálneho modelu nijako neumenšili. A pozrime si dnes nemecké noviny, či internet. Vyjadrenia ich politikov akoby prehliadali vnímať hrozby a rozkladné procesy vo vnútri ich spoločnosti. V TV sme videli aj hrozivé správanie imigrantov, ba aj hrubé napadnutie žien. Ako ekonóma ma však zaujíma nielen výkonnosť ekonomiky, ktorú meriame bezvýznamným číslom o HDP, ale hlavne aj aký je demografický vývoj v Nemecku. To je základ každej ekonomiky! Ekonómovia chápu HDP hlavne ako funkciu troch faktorov: pracovnej sily,kapitálupôdy. A práve prvý faktor – pracovná sila – v Nemecku nemá z čoho čerpať, nemá zdroj; reprodukčný koeficient je 0,7 či menej, a to už 40 rokov. To znamená, že generácia vnukov je vždy o polovicu menšia ako generácia starých otcov. V Nemecku bola pôrodnosť 1,3 milióna ročne a teraz je to iba 650 tisíc. Nič viac netreba povedať a vieme, kde kráča Nemecko. Nehovoriac, že v dôsledku toho už majú veľa prisťahovalcov a problémy, že deti prisťahovalcov v škole nestačia tempu výuky. Aj o tom Sarrazin hovorí. Avšak už Marx v Kapitáli píše, že Anglicko dostalo právo dodávať až do roku 1743 španielskej Amerike 4 800 černochov ročne. Liverpool zamestnával obchodom s otrokmi v roku 1730 15 lodí, v roku 1751 53 lodí, v roku 1760 74 lodí, v roku 1770 96 lodí a v roku 1792 132 lodí. Teda, ako píše Marx, Liverpool  vyrástol na obchode s otrokmi. Zároveň vraj poskytol kepienok pre britské pašeráctvo. Hoc máme Eurostat, nedočítal som sa koľko lodí utečencov prišlo do EÚ; videl som len lode ako v prístave chrlia utečencov. A nevieme ani kto boli pašeráci. Ozaj je už 21. storočie? Politici nevedia navrhnúť optimálny ekonomický systém pre EÚ? A má EÚ ekonómov? A čo Európa za sto rokov? Ozaj som mal dojem, že politici sa v Bratislave iba hrali na jednotu. Kde je genéza problémov? Vieme vytvoriť vnútorný trh pre priemyselný kapitál EÚ? Na Slovensku akoby sme skôr hľadali zákony na znižovanie mzdy a vyvlastňovanie pôdy.

Neviem pochopiť tajomstvo ekonomickej politiky EÚ. Čakal som, že summit v Bratislave vyrieši problémy a nie , že nakreslí akúsi mapu. Na to sú geografi. Stačí iba letmý pohľad a zistíme, že všetky triedy si dnes budujú svoje plány, bohatí aby strovili viacej a usporili menej a chudobní aby strovili viac a menej pracovali – a koľkí majú 2-3 zamestnania, aby sa uživili. A mnoho ľudí nemá čo predať , iba vlastnú prácu, a pritom máme bohatstvo niekoľkých, ktoré neustále rastie, hoci už dávno prestali pracovať. To sa nedostalo do záverov summitu. Zato je tam obrana EU (až teraz?). Na potrebné riešenia summit nemal. Veď ani nerokoval pod názvom Očakávané ekonomické dôsledky summitu. A pritom je tu tlak korporácií a bánk na pracovnom trhu zrušiť sociálne vymoženosti a hádam aj pracovné práva európskych zamestnancov.

Prof. J. Husár

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli Slovenské slovo

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali