EHMK: Projekt prináša dvanásť umeleckých diel do verejného priestoru

EHMK: Projekt prináša dvanásť umeleckých diel do verejného priestoru

Košice 20. mája (TASR) – Dvanásť umeleckých diel – sôch, prináša Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) – Košice 2013 priamo do mesta. Projekt Verejný priestor inak – Public Art Days začal dnes dopoludnia odhalením sochy Juraja Bartusza pred Technickou univerzitou v Košiciach. V rôznych častiach Košíc sa prezentuje najstaršia generácia renomovaných autorov až po mladú nastupujúcu generáciu. Projekt približuje staršie i súčasné umenie širokej verejnosti na sídliskách, v parkoch, námestiach, centre i okrajových častiach mesta.

Skulptúra Kozmická brána sa v Košiciach objavila po päťdesiatich rokoch. Ako povedal sám autor, dielo Jura zo zváranej ocele pochádza z konštruktivisticko – minimalistického obdobia s tematikou vesmíru a kozmonautiky. „Inšpiroval ma k tomu let prvého človeka do kozmu a som rád, že vďaka tomuto projektu sa socha znovu objavila pred publikom,“ povedal Bartusz, ktorý je profesorom na Katedre výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

„TUKE bola od začiatku veľmi silne angažovaná v projekte EHMK – Košice 2013, najmä pracovníkmi Fakulty umení. Odhalenie sochy profesora Juraja Bartusza je len potvrdením toho, že TUKE má dostatočný umelecký potenciál, ktorým prispieva k zvyšovaniu kvality životného priestoru v Košiciach,“ uviedol prorektor TUKE prof. Juraj Szinay.

Projekt Verejný priestor inak, prinesie umelecké diela aj do ďalších častí Košíc. „Medzinárodný projekt má výrazným spôsobom ovplyvniť nové formovanie a vnímanie verejného priestoru a možnosti jeho vizuálneho riešenia na prahu 21. storočia v Košiciach. Jeho zámerom je posilňovať celkové povedomie a vnímanie súčasného výtvarného umenia vo verejnom priestore,“ vyjadril riaditeľ Košice 2013 Ján Sudzina.

Reklama

Do Parku na Moyzesovej ulici doviezli v rámci projektu vyše sedemmetrovú sochu, ktorú z kľúčov postavil v Prahe Jiří David. Na sochu s názvom Klíčová socha potreboval 85.741 kľúčov a 2700 hodín práce. Podľa autora dielo symbolizuje koniec revolúcie, keď jednotlivé kľúče visia na sebe ako tlak negativizmu a súčasne prezentujú tie, ktorými ľudia zvonili na námestiach v roku 1989.

Na Námestí osloboditeľov pred Auparkom postavili unikátny pavilón, ktorý je súčasťou projektu Umenie vo verejnom priestore. Viacúčelový mobilný pavilón viedensko-salzburského architektonického ateliéru SOMA pod názvom White noise vznikol v roku 2011. Bol už prezentovaný v Salzburgu a v Maribore (EHMK 2012). Zvláštna konštrukcia pavilónu vďaka svojmu tvaru pripomína ježka. Vytvorí scénu pre sériu kultúrnych podujatí, výstavu rakúskeho dizajnu, architektúry, koncerty, projekcie a pod. Zároveň táto dočasná architektúra bude slúžiť na prezentáciu a promovanie aktivít novovzniknutej Kunstahalle.

Reklama

Dve odlišné podoby intervencií do verejného priestoru prináša Ilona Németh a Marián Ravasz. Zrkadlo pri Pamätníku neznámeho vojaka na Námestí osloboditeľov reflektuje dejiny a obnovuje historickú pamäť miesta. Jej plávajúce záhrady zdobia Mlynský náhon.

Dielo Dušana Zahoranského bolo vytvorené premenou nepoužívanej konštrukcie na prášenie kobercov medzi panelovými domami v rámci projektu Biela noc. V súčasnosti dostane dennú a nočnú podobu. Cez deň kovová kresba písma v priestore, v noci premietanie slova DOMA na steny okolitých panelových domov na Kuzmányho 27. Inštalované umenie do verejného priestoru môžu ľudia obdivovať až do 3. novembra a niektoré ostane nastálo.

Od júla do septembra pribudnú ďalšie diela významných umelcov. Američan Dan Graham postaví v Mestskom parku skulpturálny objekt zvaný Pavilóny a pred Kunsthalle postavia Sochu pre Košice. Jej autorom je Gyula Kosice, ktorý sa narodil v Košiciach a dnes žije v Buenos Aires. Park pri Sennom trhu skrášli slovenský umelec Viktor Frešo provokatívnym postavením tvaru kocky na jeden roh. Nazval ho Cube Connection. Sídlisko Dargovských hrdinov obohatí Pamätník ľudovej architektúry. Dielo Tomáša Džadoňa v podobe troch dreveníc na streche panelového domu prinesie silný vizuálny a prekvapivý moment. Sochu Jána Mathého dočasne presunú do parku pri Kaplnke sv. Michala. Najmladšiu generáciu zastúpi Jakub Pišek. V mestskej časti Juh na Alejovej ulici vytvorí Interaktívnu lavičku, ktorá bude audiovizuálne reagovať na prítomnosť ľudí.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali